Drones
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

21Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Nog niet zo lang geleden was vliegen slechts een wens waar velen enkel en alleen van konden dromen. In de loop der tijd werden commerciële vluchten goedkoper, waardoor tegenwoordig bijna iedereen de mogelijkheid heeft om in een vliegtuig te stappen. Onlangs is het bovendien zelfs mogelijk geworden om zelf een vliegend apparaat te besturen, al is het maar een kleintje.

Om af en toe piloot te kunnen spelen hoef je alleen maar een drone te kopen en ermee te vliegen. Drones zijn populair! Je ziet ze steeds vaker door de lucht vliegen in Nederland. Hieronder bespreken we de verschillende soorten drones die je kunt vinden. Met een drone kun je niet alleen de mooiste foto’s en video’s maken, ook kun je je droom van piloot worden uit laten komen, als je in werkelijkheid niet echt de mogelijkheid hebt om achter het stuur in een vliegtuig te stappen.
Belangrijk om te weten

  • Rekening houdend met het feit dat de meeste kopers een drone kopen vanwege de camera, moet deze van goede kwaliteit zijn. Tegenwoordig bieden de krachtigste camera’s een beeldniveau tot 4K en een zeer hoge resolutie.
  • Ook de vluchttijd van de drone is een uiterst belangrijk aspect. Afhankelijk van het bedrag dat je aan je nieuwe gadget wilt besteden, zul je apparaten vinden met een vliegtijd tussen de 5 en 30 minuten.
  • De afstand die de drone kan afleggen hangt samen met de vluchttijd. De meest eenvoudige modellen kunnen niet meer dan 50 meter van de bestuurder vandaag vliegen. Let daarom altijd goed op het bereik van de drone, voordat je deze koopt.

Onze selectie: De beste drones op de markt

Dankzij de groeiende populariteit neemt het aanbod aan diverse drones enorm snel toe. Het is daardoor soms moeilijk om het beste model te vinden. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder een lijst met de 5 beste drones opgesteld. Op basis van grondig onderzoek hebben we een lijst gemaakt met de beste drones die je op de Nederlandse markt zult vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De drone met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLink


DJI Mavic Mini

De DJI Mavic Mini is een zeer kleine lichte drone. Het apparaat heeft een geavanceerde camera waarmee hij moeiteloos verbluffende beelden en vloeiende en heldere video’s vastlegt. Met het heldere en levendige beeldmateriaal dat je van de drone binnenkrijgt, kun je genieten van beelden die je anders nooit had kunnen zien.

De drone heeft veel extra functies. Je bedient hem eenvoudig met de meegeleverde controller of je smartphone.

De drone met een 4K HD camera voor een zeer scherpe prijs

De drone van Eachine ziet er niet alleen heel strak uit, maar staat ook nog eens bekend om zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met het GPS-positioneringssysteem hoef je je bij het verlies van het signaal of een laag vermogen geen zorgen te maken over het kwijtraken van de drone.

Het apparaat zal automatisch terug komen vliegen en is dus niet kwijt te raken. De drone is compact en beschikt over een zeer goede 4k HD-camera.

De beste drone voor beginners die meer willen dan standaard

De drone van Ryze is kleiner en compacter, en daardoor ook vrij goedkoop. Maar wees niet bang, dit betekent niet dat de drone van minder goede kwaliteit is. De Tello drone neemt foto’s met een resolutie van 5 megapixels, absoluut voldoende voor een mini-drone. Het gewicht van de Tello is slechts 80 gram. Veel kopers kiezen deze drone echter niet vanwege de camera, maar eerder als leuke en sympathieke drone om mee te beginnen met vliegen.

De Tello-quadrocopter kan verschillende 8D-stunts uitvoeren, zoals salto’s. Met deze drone heb je dus gegarandeerd speelplezier. Ook geschikt om indruk te maken op de mensen om je heen. Je kunt de drone op je hand of op het land laten starten en snelle video’s maken met EZ-shots.

De meest complete drone voor de echte fans onder ons

De drone van Hubsan beschikt over iedere functie waar je als drone-fan van kunt dromen. Dit blijkt ook wel uit de prijs! Maar schrik niet, de hoge prijs van dit artikel zal zich op de langere termijn uitbetalen in kwaliteit en plezier. De drone heeft een 4K-camera met een modern ontwikkeld 3-assige gimbal voor het maken van prachtige foto’s en video’s. Het apparaat is opvouwbaar en heeft een flexibel ontwerp.

De drone heeft een groot bereik van 1000 meter en een vliegtijd van 23 minuten. Dankzij het compacte model kun je de drone gemakkelijk meenemen op reis. Op deze manier heb je altijd de beste herinnering aan al die prachtige reizen van je. Met het Follow-Me systeem selecteer je je doel, volg je de drone en neem je de beelden op via de foto-ID. Geniet van luchtfoto’s en -video’s en ervaar het plezier van vliegen met alle uitgebreide functies waar dit apparaat over beschikt.

De meest voordelige drone met de belangrijkste standaardfuncties

Heb je nog nooit een drone bestuurd en weet je nog niet helemaal zeker of dit echt iets voor jou is? Je kunt het uitproberen met dit instapmodel van Syma. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een drone die aan al je basiswensen zal voldoen.

Het apparaat is gemakkelijk te besturen, wat het speciaal geschikt voor beginners maakt. Doordat de Quad-Copter Syma X5SC is voorzien van een HD-camera kun je tijdens het vliegen met de afstandsbediening foto’s en video’s maken.

Shopgids: Wat je moet weten over drones

Hierboven vind je de rankinglijst met daarin de de beste opties op de Nederlandse drone-markt, voor zowel beginners als professionals. We kunnen ons echter voorstellen dat je zelf ook nog wat verder onderzoek wilt doen. Om je te helpen de drone te vinden die het beste bij je past, beantwoorden we hieronder de meestgestelde vragen van gebruikers.

Drones

Drones zijn belangrijk tools geworden voor fotografie en voor het maken van landschapsvideo’s.
(Bron: Inga Linder Kopiecka: 76976058/ 123rf.com)

Wat is een drone precies?

Onbemande luchtvaartuigen, VANT in het Engels maar meestal bekend als drones, zijn vliegtuigen die op afstand en zonder bemanning worden bediend. Hoewel ze in het begin vooral in de militaire industrie gebruikt werden, zijn drones de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Tegenwoordig worden drones ook veel voor fotografie, het maken van video’s of gewoon voor entertainment gebruikt.

In deze gids richten we ons met name op deze 2 laatste gebieden, hoewel de sectoren waarin drones tegenwoordig gebruikt worden erg uiteenlopen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan toezicht op pijpleidingen, vee, brandbestrijding of civiele beveiliging.

Amelia EarhartAmerikaanse vliegtuigcaptain
“Vliegen is niet altijd rozengeur en maneschijn, maar voor de lol is het de prijs waard.”

Welke zorg heeft een drone nodig?

De verzorging van een drone bestaat vooral uit het nemen van speciale voorzorgsmaatregelen tijdens het vliegen. Als je bijvoorbeeld voor de eerste keer met een drone oefent, raden we je aan om dit in een grote en open ruimte te doen, zonder de mogelijkheid om ergens tegenaan te botsen of om schade aan spullen, of nog erger, mensen te veroorzaken.

Ook als je meer controle over het apparaat hebt, moet je nog steeds letten op de reiniging van de buiten- en binnenkant van de drone. Eén van de meest aanbevolen elementen voor het reinigen van een drone is een hogedruk reinigingsspuit. Dit geldt vooral na vluchten op terreinen waar veel vuil te vinden is.

Onthoud dat een van de grootste problemen met drones meestal het verlies ervan is. De meeste drones hebben daarom een functie waarmee het apparaat automatisch terugkeert naar huis met behulp van GPS-technologie.

Welke verschillende soorten drones zijn er?

Er bestaan veel verschillende soorten drones. Afhankelijk van de prijs die je er voor wilt betalen, zal de drone meer of minder bijzondere functies hebben.  De meest betaalbare modellen worden meestal gebruikt voor recreatief gebruik, vooral door mensen die fan zijn van vliegen in het algemeen. De wat duurdere modellen beschikken vaak over camera’s van verschillende kwaliteiten. Ook de kwaliteit van de camera is afhankelijk van het prijskaartje.

Hoe meer geld je bereid bent om te betalen, hoe beter het model op de drone-markt zal zijn, tot je de professionele modellen bereikt. Hier vind je van alles: van onbemande vliegtuigen gemaakt voor de bewaking van grote natuurlijke ruimtes tot apparaten die als ondersteuning dienen voor audiovisuele producties.

Drones

Drones zijn zeer belangrijke producten geworden binnen de sector van technologische producten.
(Bron: Golubovy: 61529164/ 123rf.com)

Waar wordt een drone voor gebruikt?

Een drone is een vliegend apparaat dat je kunt gebruiken zonder daar bemanning bij nodig te hebben. Echter, zoals we eerder in dit artikel melden, gaat het gebruik van een drone veel verder dan dat: van het oorspronkelijke militaire gebruik, tot andere civiele taken, zoals het monitoren van bergen, verkeer of structuren.

Niet minder waar is dat de populariteit van drones van de laatste jaren vooral te maken heeft het gebruik ervan voor entertainment en voor het maken van de meest spectaculaire foto’s en video’s.

Model DJI Phantom 4 Hubsan x4 Jiayuan Hanbaili Parrot BEBOP 2
Vliegtijd 30 minuten. 20 minuten. 6 minuten. 25 minuten.
Formaat en gewicht 330 x 225 x 405 cm – 1,4 kg. 24 x 24 x 14 cm – 930 g. 21,5 x 21,2 x 10 cm – 413 g. 38,1 x 8,9 x 32,8 cm – 499 g.
Camera Sensor van 1 inch en 20 MP, 4K resolutie. HD van 720 p. 720P en high-definition groothoek. Fish Eye van 14 MP en video-opname in Full HD 1080p.
GPS Terugkeer naar beginpunt via de oorspronkelijke route. Beschikt over terugkeerfunctie. Beschikt over terugkeerfunctie. Ingebouwde automatische terugkeerfunctie, vliegplan met routepunten en vluchten op grote hoogte.

Zijn de foto’s en video’s van een drone van hoge kwaliteit?

Vanzelfsprekend hangt dit van de mogelijkheden van de camera af die de drone bevat. Als het een 4K- of Ultra HD-camera is, is de kwaliteit van het beeld over het algemeen uitstekend. Hoe minder functies een camera heeft, des te slechter de kwaliteit van de foto’s en video’s zal zijn.

Het is steeds populairder om professionele foto’s en video’s te maken met een drone. Steeds meer fragmenten uit series, films en documentaires (denk bijvoorbeeld aan True Detective, The Minimum Island en Free Solo) zijn opgenomen met een drone. Hetzelfde geldt voor fotografische campagnes.

Voordelen
  • Bieden nieuwe perspectieven binnen de fotografie
  • Zijn de perfecte aanvullende tools voor audiovisuele producties
  • Bevatten 4K-camera”s van hoge kwaliteit
Nadelen
  • Maar niet alle drones hebben camera”s van hoge kwaliteit

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In dit artikel laten we je zien wat de belangrijkste factoren zijn waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een drone. Natuurlijk hangt het belang van deze aankoopcriteria af van het doel waar je de drone voor wilt gebruiken, en of dit puur voor de fun of juist voor professioneel gebruik is. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria:

Formaat en gewicht

Wat betreft het transport zijn de afmetingen, het gewicht en het vermogen om de drone klein te houden, bijvoorbeeld door deze op te vouwen, de belangrijkste factoren bij het maken van een aankoopbeslissing. Logischerwijs hebben de apparaten die over dezelfde kenmerken als andere modellen beschikken, maar die kleinere afmetingen dan normaal hebben, een hogere prijs dan hun tegenhangers.

Als je op zoek bent naar een drone voor buitenfotografie, is het het beste om een model te zoeken met een gewicht van minder dan 2 kg. Nog beter is echter als het gewicht lager is dan 1 kg. De Parrot BEBOP 2 FPV weegt bijvoorbeeld minder dan 500 g.

Drones

De meeste drones hebben een ingebouwde camera. Hiermee kun je spectaculaire fotos en video’s maken vanuit de lucht.
(Bron: Itle Watthana: 80283431/ 123rf.com)

Camera

Alle drones uit onze rankinglijst hebben een ingebouwde camera. Met een drone met camera kun je spectaculaire foto’s en video’s maken vanuit de lucht. De kwaliteit van de camera’s varieert sterk en is afhankelijk van de prijs die je bereid bent om te betalen. Er zijn drones met camera’s van hoge kwaliteit met 4K-video, maar er zijn ook eenvoudigere modellen, met bijvoorbeeld een HD-beeld van 2,0 GB. De keuze voor het een of het andere model hangt opnieuw van het gebruik af waar je de drone voor koopt.

Vluchttijd

De meest professionele modellen die we in dit artikel hebben bestudeerd, hebben een vluchtduur van 20 tot 30 minuten. De meeste van hen hebben binnen die tijd een automatische terugkeerfunctie. De eenvoudigste modellen kunnen niet langer dan 5 tot 6 minuten vliegen, waarvan de daadwerkelijke vlucht maar de helft van deze tijd in beslag neemt.

Model Vluchttijd
DJI Phantom 4 30 minuten.
Hubsan x4 20 minuten.
Jiayuan Hanbaili 6 minuten.
Parrot BEBOP 2 25 minuten.

Vluchtafstand

Net zoals met de vluchttijd, hangt de afstand waarop de drone zich van het controlepunt kan verwijderen, voornamelijk af van het geld dat je in het product wilt investeren. De langste afstanden liggen meestal ongeveer rond de 500 meter, terwijl de kortste afstanden meestal niet hoger zijn dan 50 tot 60 meter.

Martin Luther KingMensenrechtenactivist
“We hebben geleerd om als vogels te vliegen, om als vissen te zwemmen, maar we hebben de eenvoudige kunst van het leven als broeders niet geleerd”.

Bediening en GPS

Een ander belangrijk aspect dat je van tevoren moet beoordelen als je een drone wilt kopen, is de manier van bediening en controle over het apparaat. Sommige bedieningselementen hebben een LED-scherm, evenals een GPS-functie en de verschillende mogelijkheden die deze functie biedt, zoals de automatische terugkeer naar huis of de mogelijkheid om de oorspronkelijke route zonder afwijkingen opnieuw uit te voeren.

Samenvatting

In een zeer korte tijd hebben onbemande vliegtuigen, beter bekend als drones, een zeer belangrijke plaats verworven in de sector van de technologische producten. Van een bijna exclusief element binnen de wapenindustrie, worden ze tegenwoordig ook veel gebruikt voor andere zaken zoals de bewaking van civiele ruimtes, voor het maken van foto’s en video’s of simpelweg voor de fun.

In dit artikel hebben we je alle informatie gegeven die je nodig hebt voor het vinden van de juiste drone. We hebben verschillende modellen besproken die gebruikt worden door zowel amateurs als professionals. Tevens vind je hierboven de belangrijkste aankoopcriteria die je helpen om het model te vinden dat het beste bij je past, zoals de vluchttijd en -afstand, de kwaliteit van de camera en de afmetingen van de drone.

Vond je onze gids over drones interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke drone het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: Goce-Risteski: 27709575/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies