Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

29Onderzochte producten

33Bestede uren

29Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote druivenpitolie test 2022. Hier stellen we alle druivenpitoliën voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste druivenpitolie voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je druivenpitolie wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Druivenpitolie is van hoge kwaliteit en wordt gekenmerkt door zijn rijkdom aan gezonde bestanddelen.
 • Terwijl koudgeperste druivenpitolie een nootachtige, fruitige smaak heeft en heel gezond is, smaakt warmgeperste druivenpitolie eerder neutraal en verliest door het persproces gezonde bestanddelen.
 • Druivenpitolie kan zowel gebruikt worden om te bakken als om koude gerechten te verfijnen

Druivenpitolie: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je druivenpitolie koopt

Wat is druivenpitolie?

Druivenpitolie is een plantaardige olie die waardevolle bestanddelen bevat en door verschillende persprocédés uit de pitten van druiven wordt gehaald. Ongeveer 40 kg druivenpitten zijn nodig voor één liter olie, die op zijn beurt verkregen wordt uit ongeveer twee ton druiven.

Druivenpitolie uit de Oostenrijkse streek Stiermarken is bijzonder bekend om zijn hoge kwaliteit. (Image source: pexels.com/ pixabay)

Deze plantaardige olie wordt beschouwd als een populaire spijsolie en wordt sinds de Middeleeuwen gebruikt als behandeling van ontstekingen en voor de vervaardiging van cosmetica. Door de ingewikkelde productie en de daarmee gepaard gaande hoge prijs raakte het gebruik van druivenpitolie een tijdlang in de vergetelheid. Toen druivenpitolie in de 19e eeuw in het Middellandse-Zeegebied en Hongarije vervaardigd begon te worden, vond de olie ook zijn weg naar het dagelijks leven in Duitsland en Oostenrijk. Druivenpitolie wordt gekenmerkt door zijn hoge verwarmbaarheid. Omdat het rookpunt, d.w.z. de temperatuur waarbij olie begint te roken, 200 graden Celsius is, kan de olie ook uitstekend in de braadpan gebruikt worden en de bereiding van vis, vlees en ander voedsel smakelijk maken. Druivenpitolie is ook populair bij koks vanwege de aangename nootachtige en fruitige smaak. Van de eetbare oliën is druivenpitolie de olie met de hoogste verwarmbaarheid.

Hoe wordt druivenpitolie gemaakt?

De zaden die voor druivenpitolie gebruikt worden komen meestal uit de bekende wijnbouwgebieden in Oostenrijk en daarbuiten en zijn in principe een afvalproduct van de wijnproductie. Na de wijnbereiding worden de pitten ontdaan van vruchtvlees, schillen, bladeren en vreemde stoffen, schoongemaakt en dan gedroogd. Druivenpitolie kan enerzijds verkregen worden door raffinage of anderzijds door een koud persprocédé. Terwijl bij het raffineren de pitten tot een temperatuur van 170 graden Celsius worden verhit en dan uitgeperst, blijven bij het koudpersen de druivenpitten onbehandeld, wat echter tot uiting komt in een geringere hoeveelheid olie per kilo druivenpitten. Er is meer dan een ton druiven nodig om één liter olie te produceren.

Waarvoor wordt druivenpitolie gebruikt?

Druivenpitolie wordt gekenmerkt door zijn ruime toepassingsmogelijkheden en kan dus op veel verschillende manieren gebruikt worden. De belangrijkste toepassingen van druivenpitolie zijn echter

 • Medicijnen
 • Cosmetica
 • Keuken

Zoals reeds gezegd wordt druivenpitolie al sinds de Middeleeuwen gebruikt als een doeltreffend huismiddeltje voor kleine snijwonden of om huidproblemen te behandelen. Door zijn bloedverdunnende werking is de plantaardige olie ook een effectief middel om hart- en vaatziekten te voorkomen. Ook nu nog is druivenpitolie te vinden in cosmetica en wordt het vaak gebruikt, bijvoorbeeld bij de vervaardiging van anti-verouderingsproducten. Andere toepassingsgebieden van druivenpitolie voor uitwendig gebruik zijn:

 • Gezichts- en huidverzorging
 • Haarverzorging
 • Massageolie
 • Smeerolie

Vanwege het aangename nootachtige en fruitige aroma is druivenpitolie ook een zeer populaire bakolie. Het is vooral populair in koude gerechten voor salades, dips en sauzen. Koudgeperste druivenpitolie is ook heel geschikt voor het inmaken en marineren van vlees of vis. In de warme keuken is vooral geraffineerde druivenpitolie populair, omdat ze door de hete persing neutraal van geur en smaak is. In de volgende tabel laten we zien hoe je druivenpitolie het beste in de keuken kunt gebruiken:

Gebruik Schotel Receptideeën
Verfijnen Kaas, yoghurt, ijs, vruchten Door de milde nootachtige en tegelijk druifzoete smaak kunnen desserts, vruchten en kaas uitstekend verfijnd worden met een paar druppels druivenpitolie.
Marineren Vlees, vis Vooral biefstuk smaakt uitstekend als je hem voor het bakken marineert in druivenpitolie en kruiden. De olie is ook perfect voor zalm. Marineer de filet aan beide kanten met druivenpitolie, zout, peper, verse rozemarijn en geraspte citroenschil voor het roosteren.
Dressing Salade, carpaccio, dipsauzen Voor een heerlijke saladedressing meng je ongeveer 2 eetlepels druivenpitolie, een theelepel milde mosterd, een halve theelepel honing en azijn, zout, peper en kruiden naar smaak.
Roosteren, koken, grillen Alle gerechten Door zijn hoge rookpunt is het over het algemeen goed geschikt voor koken, braden en grillen, als een temperatuur van 200 graden niet overschreden wordt. Topkoks bestrijken het grillrooster vaak van tevoren met een heel dun laagje druivenpitolie.

Hoe gezond is druivenpitolie?

Door de vele waardevolle ingrediënten van druivenpitolie heeft de olie veel positieve effecten op de gezondheid. Als je bijzonder gezondheidsbewust wilt leven, kun je het beste koudgeperste druivenpitolie gebruiken, want die is bijzonder rijk aan belangrijke ingrediënten. Druivenpitolie heeft ook een effect op de huid, versterkt het weefsel van binnenuit en zorgt zo voor de elasticiteit van de huid. Het hoge aandeel omega-6 vetzuren in de olie is ook zeer geschikt voor de behandeling van neurodermitis.
Wist je dat de omega-6 die in de olie zit ook goed is voor de stofwisseling? De regeneratie van warmte in het lichaam heeft deze stof ook nodig.

Dit maakt druivenpitolie tot een zeer belangrijk voedingsmiddel.

Het hoge vitamine E gehalte van druivenpitolie kan de kans op hartaanvallen en beroertes verkleinen. Bovendien voorkomt deze vitamine ziekten als cataract, reumatische aandoeningen of vroegtijdige veroudering van de zenuw- en hersencellen. Vitamine E heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en zou ontstekingsprocessen stoppen, wat gewrichtsklachten kan verminderen. Omdat bijna 90% van de zuren in druivenpitolie onverzadigd zijn en 71% zelfs meervoudig onverzadigd, versterkt de inname van druivenpitolie het immuunsysteem aanzienlijk en stimuleert het de stofwisseling.

Door het grote aandeel onverzadigde vetzuren is druivenpitolie zeer vochtinbrengend, wat vooral de gevoelige gezichtshuid ten goede komt. (Image source: unsplash.com/ rawpixel)

Zo kan de olie aan de ene kant jeuk verminderen en ontstekingen bestrijden, terwijl ze aan de andere kant ook fungeert als nabehandeling voor kraswonden. Een combinatie van druivenpitolie en teunisbloemzaadolie verhoogt het helende effect.

Hoeveel kost druivenpitolie?

Druivenpitolie is een van de fijnste en duurste plantaardige oliën die op de markt verkrijgbaar zijn. De reden hiervoor is het ingewikkelde productieproces. Omdat de kleine harde pitten maar weinig olie bevatten, is een grote hoeveelheid druiven nodig om een liter druivenpitolie te produceren. Er is ook een prijsverschil tussen warmgeperste en koudgeperste druivenpitolie. Ook dit is het gevolg van het produktieproces. Omdat door verhitting van de pitten meer olie gewonnen kan worden, is geraffineerde druivenpitolie goedkoper dan koudgeperste druivenpitolie. Druivenpitolie wordt echter niet alleen in vloeibare vorm aangeboden, maar is ook verkrijgbaar in capsulevorm. Een overzicht van de verschillende verkoopvormen en hun prijzen vind je in de volgende tabel:

Verkoopvorm Prijs
Geraffineerde druivenpitolie 5€ – 15€ (250ml)
Koudgeperste druivenpitolie 10€ – 30€ (250ml)
Druivenpitolie capsules 15€ – 20€ (180 capsules)

Welke alternatieven zijn er voor druivenpitolie?

Druivenpitolie maakt indruk door zijn brede scala aan toepassingen in de geneeskunde, de cosmetica en de keuken. Maar omdat het ook een van de duurste plantaardige oliën is, kun je het in verschillende gerechten vervangen door andere oliën. Omdat druivenpitolie een nootachtige smaak heeft, kun je walnootolie als alternatief gebruiken. Olijf- of zonnebloemolie is ook een goed alternatief voor het verfijnen van koude gerechten. Bij het bakken kan druivenpitolie vervangen worden door koolzaadolie, omdat deze olie ook goed verhit kan worden en dus ook geschikt is om vlees, vis en dergelijke bruin te bakken.

Besluit: Welke soorten druivenpitolie zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kan een onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten druivenpitolie. Afhankelijk van het extractieproces kun je onderscheid maken tussen deze twee soorten

 • warmgeperste druivenpitolie
 • koudgeperste druivenpitolie

Het gebruik van de twee verschillende soorten druivenpitolie heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van waar je druivenpitolie voor wilt gebruiken, is de ene soort het beste voor jou. In het volgende gedeelte willen we de beslissing voor je gemakkelijker maken.

Wat zijn de kenmerken van warmgeperste druivenpitolie en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

In tegenstelling tot koudgeperste druivenpitolie wordt geraffineerde druivenpitolie tijdens het persen verhit. Dit heeft het voordeel dat warmgeperste druivenpitolie een hogere olieopbrengst heeft, wat ook betekent dat de prijs in de winkels lager is. Het verkrijgen van de olie door het heet persen heeft echter niet alleen voordelen. Zo verliest geraffineerde druivenpitolie een groot deel van de hoogwaardige ingrediënten die druivenpitolie zo gezond maken. Bovendien vermindert het raffinageproces het aroma van de olie, waardoor ze neutraal van smaak, geur en kleur wordt. Dit maakt echter ook heetgeperste druivenpitolie tot een populaire milde variant om in te bakken.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Minder gevoelig
Nadelen
 • Verlies van hoogwaardige ingrediënten door het persproces
 • Neutraal van smaak

Waarin onderscheidt koudgeperste druivenpitolie zich en wat zijn de voor- en nadelen?

Als je echter de luxueuze versie van plantaardige olie wilt, kun je het beste koudgeperste druivenpitolie gebruiken. Omdat de extractie van deze soort druivenpitolie ingewikkelder is en de olieopbrengst lager, heeft dit tot gevolg dat de prijzen in de handel hoger zijn. Maar door de zachte persing zonder toevoeging van verhitting behoudt de druivenpitolie al zijn hoogwaardige bestanddelen. Bovendien behoudt de olie zijn lichtgroene kleur en aromatische smaak. In tegenstelling tot geraffineerde olie moet koudgeperste druivenpitolie echter buiten het licht bewaard worden, want ze is gevoeliger voor licht dan de warmgeperste soort.

Voordelen
 • Bevat meer hoogwaardige ingrediënten
 • Aromatische smaak
 • Zacht productieproces
Nadelen
 • Duurder
 • Lichtgevoelig
 • Geopend: Korte houdbaarheid

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om druivenpitoliën te vergelijken en te evalueren

Druivenpitolie is een zeer waardevolle en kostbare olie, wat betekent dat je dieper in de buidel moet tasten als je ze koopt. Maar om de juiste beslissing te nemen, is het de moeite waard verschillende kwaliteitscriteria te vergelijken. Om je een goed overzicht te geven, hebben we een lijst samengesteld van verschillende factoren die je kunt gebruiken om druivenpitoliën te vergelijken en te evalueren. De volgende punten lijken ons het belangrijkst

 • Productie
 • Certificeringen
 • Kleur
 • Smaak
 • Ingrediënten

In het volgende hebben we de factoren meer in detail beschreven, zodat je een specifieke indruk kunt krijgen van welke eigenschappen het belangrijkst zijn voor je aankoopbeslissing.

Productie

Zoals reeds gezegd, kun je onderscheid maken tussen warmgeperste en koudgeperste druivenpitolie. Hoewel geraffineerde, d.w.z. warmgeperste druivenpitolie bijzonder geschikt is voor het sauteren van gerechten door haar neutrale smaak en hoge verhittingsgraad, verliest ze door het extractieproces waardevolle bestanddelen. Koudgeperste druivenpitolie, daarentegen, is bijzonder geschikt voor koude gerechten door zijn nootachtige, fruitige aroma. Ze maakt ook indruk met haar vele gezonde ingrediënten zoals vitamine E.

Certificeringen

In het algemeen zijn er niet veel zegels waarmee druivenpitolie gecertificeerd is. Toch willen we je in dit verband enkele aanwijzingen geven. Druivenpitolie uit de streek in het bijzonder krijgt vaak een biologisch certificaat. Hierin staat dat voor de produktie van deze olie alleen druivenpitten gebruikt zijn die onder strikte landbouwkundige omstandigheden geteeld zijn.

Het maakt niet uit in welke vorm je druivenpitolie wilt consumeren – let altijd op de kwaliteit van het product, bijvoorbeeld door bij aankoop naar certificeringen te zoeken. (Image source: unsplash.com/ Christin Hume)

In het algemeen raden we je ook aan druivenpitolie uit de streek te kopen. Je kunt er zeker van zijn dat bij de teelt en productie de hoge Europese productienormen in acht genomen werden. Bovendien verminder je ook je ecologische voetafdruk, want de olie hoeft niet halverwege de wereld vervoerd te worden.

Kleur

Je kunt gemakkelijk onderscheid maken tussen warmgeperste en koudgeperste druivenpitolie, vooral door de kleur. Terwijl geraffineerde druivenpitolie tamelijk kleurloos is en een lichtgele kleur heeft, wordt koudgeperste druivenpitolie gekenmerkt door een lichtgroene kleur.

Smaak

Afhankelijk van het feit of je je eten wilt verfijnen met de aromatische smaak van druivenpitolie of gewoon wilt koken met een meer neutraal smakende olie, zijn de verschillende soorten druivenpitolie geschikt voor verschillende doeleinden. Door het zachte persproces behoudt koudgeperste druivenpitolie zijn nootachtige, fruitige smaak. Warmgeperste druivenpitolie, daarentegen, heeft een neutrale smaak.

Ingrediënten

Druivenpitoliën worden gekenmerkt door hun veelzijdige bestanddelen. Afhankelijk van de kwaliteit van de olie bevat druivenpitolie verschillende hoeveelheden van de ingrediënten die in de onderstaande tabel staan.

Ingrediënten Percentage
Oliezuur 14% – 24%
Linolzuur 63% – 75%
Palmitinezuur 5,5% – 11%
Verzadigde vetzuren 11%
Enkelvoudig onverzadigde vetzuren 19%
Meervoudig onverzadigde vetzuren 70%
Linolzuur 0,2%
Vitamine E Tot 2,1 mg/g xml-p

Deze waarden kunnen lager zijn in geraffineerde druivenpitolie.

Wetenswaardigheden over druivenpitolie

Hoe gebruik ik druivenpitolie op de juiste manier in cosmetica?

Druivenpitolie is een populair ingrediënt in natuurlijke cosmetica. Druivenpitolie is bijzonder geschikt voor gebruik op haar, nagels en huid. Druivenpitolie is bijzonder geschikt voor de behandeling van zeer droog haar, omdat het goed in de haarstructuur wordt opgenomen en een sterk herstellend effect heeft. Om je haar er gezonder uit te laten zien, kun je een paar druppels druivenpitolie toevoegen aan je gewone haarverzorgingsproducten – en ook aan huidverzorgingsproducten.

Een bijzonder goed mengsel krijg je door druivenpitolie aan olijfolie toe te voegen in een verhouding van 1:3 en het hele mengsel drie uur lang licht verwarmd op je hoofd te laten liggen. Door het hoge gehalte aan linoleenzuur heeft druivenpitolie een zeer positief effect op het vochtgehalte van de huid en bevordert ook de celregeneratie. Het is daarom een goed middel tegen eelt en verouderende huid. Het is ook werkzaam tegen huidvlekken. Het vervaagt pigmentvlekken en is werkzaam tegen mee-eters en acne.

Hoe kan ik druivenpitolie in mijn keuken gebruiken?

Bij het koken is het belangrijk onderscheid te maken tussen geraffineerde en koudgeperste druivenpitolie. Je kunt beter alleen geraffineerde, d.w.z. heetgeperste druivenpitolie gebruiken voor alle vormen van bereiding waarbij hoge hitte komt kijken. Omdat ze het hoogste rookpunt heeft van alle bakoliën, kun je ze heel goed verhitten en zelfs gebruiken om te frituren.

Druivenpitolie wordt gekenmerkt door een nootachtig, fruitig aroma en is bijzonder geliefd als verfijning voor koude gerechten. (Image source: pexels.com/ pixabay)

Koudgeperste druivenpitolie, daarentegen, is het meest geschikt voor koude gerechten. Door zijn nootachtige smaak geeft het een aromatische smaak aan bijvoorbeeld vis, salades en dipsauzen. Maar druivenpitolie is ook bijzonder geschikt om smaak te geven aan muesli’s, kwarkgerechten, marinades en sauzen.

Hoe moet ik druivenpitolie bewaren?

Je kunt druivenpitolie ongeopend tot een jaar bewaren. Wel moet je ervoor zorgen dat je het op een donkere en koele plaats bewaart. Vooral bij koudgeperste druivenpitolie is het belangrijk dat je ze beschermd tegen licht en zuurstof bewaart, anders verandert de smaak en wordt ze snel oneetbaar. In het algemeen raden we je aan om ongeopende druivenpitolie op een koele plaats te bewaren, hermetisch afgesloten en in een ondoorzichtige verpakking.

Flessen van donker glas zijn bijzonder geschikt voor dit doel. Eenmaal geopend moet je er echter op letten de koudgeperste druivenpitolie snel te consumeren, want ze oxideert, net als alle andere plantaardige oliën, snel als ze aan lucht wordt blootgesteld. We raden je daarom aan de olie in kleine potjes te kopen. Geraffineerde druivenpitolie, daarentegen, kan langer open bewaard worden.

Beeldbron: 123rf.com / amylv

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies