Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

24Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Drukknopen zijn een populair en veel gebruikt soort bevestigingsmiddel. Ze bieden een alternatief voor de gewone knopen en klittenbandsluitingen. De eerste kliksluitingen bestonden al voor Christus in Azië. Tot op de dag van vandaag worden ze gewaardeerd om hun betrouwbaarheid, eenvoud en duurzaamheid.

In de loop van de tijd zijn er veel verschillende soorten karabijnsluitingen ontworpen, die onder meer verschillen in toepassing en materiaal. Om je te helpen de juiste drukknop te vinden, hebben we verschillende modellen vergeleken. We laten je zien waar je op moet letten bij het kopen, zodat je lang plezier hebt van je kliksluiting.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Drukknopen zijn een alternatief voor knopen en klittenband. Drukknopen verschillen in hun materiaal en in het soort sluiting.
  • Drukknopen zijn ofwel van plastic of van metaal. Drukknopen van metaal zijn of van roestvast staal of van messing.
  • Drukknopen worden in sets verkocht. Vaak is het bijpassende gereedschap inbegrepen, zodat je meteen kunt beginnen.

Drukknopen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor drukknopen

Het kiezen van de juiste drukknopen is niet eenvoudig. Om je te helpen de juiste drukknopen voor je project te vinden, hebben we de belangrijkste criteria op een rijtje gezet. Ze zijn als volgt:

Nu zullen we uitleggen wat je in deze criteria moet zoeken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en de juiste drukknopen voor je volgende project kunt vinden.

Geschiktheid voor materiaal

Niet elke persbout is geschikt voor alle materialen. Daarom is het belangrijk te weten op welk materiaal je de drukknopen wilt gebruiken. Voor katoen of jeans heb je een andere soort nodig dan voor leer, bijvoorbeeld.

Materiaal

Bij de keuze van het materiaal van de drukknopen spelen verschillende factoren een rol. In het algemeen heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen tussen metaal en plastic. Als je een metalen karabijnsluiting kiest, is die meestal van roestvast staal of messing. Metalen drukknoppen hebben het voordeel dat ze robuuster zijn en langer meegaan bij correct gebruik. Ze zijn vastgeklonken, vastgeschroefd of vastgenaaid. Kunststof karabijnsluitingen zijn er in alle denkbare vormen en kleuren. Als je je naaiproject wilt opleuken, vind je onder de kunststof drukknopen beslist het juiste model. Ze zijn bijzonder geschikt voor babykleertjes en beddengoed.

Afmetingen

De afmetingen van drukknopen hangen af van de diameter, die in millimeters wordt aangegeven. Er zijn drukknopen in maten van 4 mm tot 30 mm, maar sommige fabrikanten bieden ook speciale maten daarboven aan.

Sluitkracht / Sluitingstype

Het sluitingstype van de kliksluiting bepaalt hoe gemakkelijk of moeilijk ze te openen is. Drukknoppen worden gekenmerkt door ofwel een gekartelde ring, een ringveer of een S-veer sluiting. Drukknopen met een gekartelde ringsluiting worden ook wel jersey drukknopen genoemd. Ze hebben een betrekkelijk lichte sluitkracht en worden daarom gebruikt voor rekbare en dunne stoffen, omdat ze bijzonder zacht zijn voor de stof. Zoals de naam al zegt, bestaan ringveer drukknopen uit een veer die de vorm van een ring heeft. Ze hebben een bijzonder grote sluitkracht en zijn daarom ideaal voor zwaar gebruik, zoals in sportkleding of bij het kamperen.

Gids: Veelgestelde vragen over drukknopen in detail beantwoord

In het volgende deel beantwoorden we de belangrijkste vragen over drukknopen, zodat je goed geïnformeerd bent als je drukknopen wilt kopen of ze al gekocht hebt.

Waarvoor worden karabijnsluitingen gebruikt?

Karabijnsluitingen worden veel gebruikt in allerlei alledaagse producten, bv. juwelen, elektroden en zelfs in de tandheelkunde. Ze zijn echter bijzonder populair en praktisch in de kledingsector, want drukknopen zijn gemakkelijk te bevestigen, uiterst duurzaam en decoratief.

Welke soorten karabijnsluitingen zijn er?

Drukknopen worden verdeeld in die welke niet genaaid hoeven te worden en die welke wel genaaid moeten worden. Het aannaaien van drukknopen is heel eenvoudig en alles wat je nodig hebt is een naald en draad.

Als je geen-naaiende drukknopen hebt, worden ze bevestigd door klinken of schroeven.

Voor het klinken van drukknopen heb je extra gereedschap nodig, bv. een drukknooptang. Maar maak je geen zorgen: deze zitten meestal in een set drukknopen.

Wat kosten drukknopen?

Drukknopen zijn er in elke prijscategorie, afhankelijk van de toepassing zijn bepaalde types geschikter. Omdat kliksluitingen meestal verkocht worden in sets die geleverd worden met gereedschap om ze te bevestigen, varieert de prijs sterk. We hebben hieronder een tabel voor je samengesteld, zodat je je kunt oriënteren op hoe duur snapbevestigingen meestal zijn.
Prijsgamma Beschikbare producten
Laaggeprijsd 1 – 10€ Knoopsets tot 100 stuks, hoofdzakelijk voor het aannaaien van of jersey knopen
Middelgeprijsd 10 – 20€ Knoopsets tot 400 stuks, hoofdzakelijk van kunststof, inclusief gereedschap
Hoog geprijsd vanaf 20€ Sets tot 400 karabijnhaken, hoofdzakelijk van messing, inclusief gereedschap van hoge kwaliteit

Je kunt karabijnhaken voor weinig geld krijgen, vooral als je al het juiste gereedschap hebt. Als je voor het eerst met drukknopen wilt werken, is het iets duurder, maar de sets zijn uitgebreid en hebben een groot aantal stukjes.

Hoe breng je drukknopen aan?

Om te weten hoe je je knip moet toepassen, is het model van cruciaal belang. Plastic drukknopen zijn meestal geklonken, terwijl metalen genaaid, geklonken of geschroefd zijn.

Druckknopf

Het aannaaien van drukknopen is betrekkelijk eenvoudig en kan alleen met naald en draad gedaan worden. (Image source: Kelly Sikkema/ Unsplash)

Zulke drukknopen, die aangenaaid worden, bestaan uit slechts twee delen. Het ene deel heeft een verhoging die in de uitsparing van het pendant gedrukt moet worden, zodat de knop kan sluiten. De bovenste en onderste delen worden met naald en draad aan de stof vastgemaakt. Drukknopen, die zonder naaien bevestigd worden, bestaan uit 4 delen.

Ze worden met gereedschap vastgezet. Afhankelijk van het type wordt de drukknoop vastgezet met een drukknooptang, hamer of oogjespers. Hoe je de gereedschappen precies gebruikt varieert van model tot model en wordt uitgelegd in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing.

Hoe drukknopen verwijderen?

Bij het verwijderen van drukknopen is het type bevestiging van cruciaal belang. Drukknopen die vastgeschroefd of vastgenaaid zijn, kunnen verwijderd worden zonder stof te verliezen en kunnen zelfs opnieuw gebruikt worden. Geklonken drukknopen, daarentegen, kunnen alleen met beschadiging van de stof verwijderd worden. Opgenaaide drukknopen kun je verwijderen door de draad die ze op hun plaats houdt los te rafelen. Wees vooral voorzichtig dat je de stof niet beschadigt. Een gewone draadsnijder werkt goed.

Als je een tricot drukknoop hebt met een kroon, gebruik dan een puntig voorwerp om de tanden voorzichtig open te buigen om ze te verwijderen. Professionele hulpmiddelen zijn hier nuttig. Als de knoop geklonken is, d.w.z. geen kroon heeft, kun je hem niet verwijderen zonder de stof te beschadigen. De beste manier om geklonken persbouten te verwijderen is met een tang. Maar omdat de stof beschadigd zal zijn, moet je overwegen of het zin heeft ze te verwijderen.

Conclusie

Drukknopen zijn geschikt als bevestigingsmiddel voor allerlei soorten textiel en toepassingen. Vooral de grote keuze aan verschillende systemen is een doorslaggevend voordeel ten opzichte van gewone knoppen. Snap fasteners kunnen individueel aan je project aangepast worden. Daarom zijn het soort gebruik, de kleur en het motief de doorslaggevende factoren bij de beslissing over een aankoop. Welk ontwerp de voorkeur krijgt hangt helemaal af van je persoonlijke smaak.

Omslagfoto: blickpixel / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies