Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

65Bestede uren

18Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote plunjezak test 2022. Hier presenteren we alle plunjezakken die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste plunjezak voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een plunjezak koopt.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Een plunjezak is een eenvoudige en ongecompliceerde tas met veel bergruimte.
 • Duffeltassen zijn meestal erg duurzaam en daarom zeer geschikt voor je buitenactiviteiten.
 • Oorspronkelijk waren plunjezakken meestal van canvas, maar tegenwoordig zijn ze ook van leer of linnen en van veel andere materialen gemaakt.

Duffel Bag: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een duffel bag koopt

Wat is een duffel bag?

Zoals de naam al doet vermoeden, is een plunjezak een bagagestuk dat vaak gebruikt wordt door zeelui, en ook door de marine en het leger.

Campingausrüstung

In een plunjezak is genoeg plaats voor je hele harnas. (Beeldbron: 123rf.com / 105937757)

Hij kan alleen gevuld en weer gesloten worden bij een opening aan de bovenkant van de zak. Het principe van de plunjezak is eenvoudig en ruimtebesparend, want door zijn zachte en stevige eigenschappen kan hij ook in kleinere nissen opgeborgen worden.

Wat is de bedoeling van een duffel bag?

Duffeltassen kunnen voor allerlei doeleinden gebruikt worden, of het nu voor een korte vakantie is, om te wandelen of, in een kleinere versie, zelfs als dagelijkse metgezel met veel bergruimte om boodschappen te doen.

Vooral waterafstotende modellen van PVC zijn ideaal voor sportdoeleinden, en daarom gebruiken fietsers of watersporters graag een plunjezak, want zelfs een regenbui of een sprong in het water kan het materiaal niet beschadigen.

Welke maten zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende maten plunjezakken, afhankelijk van hoeveel bagage je wilt opbergen:

capaciteit soort gebruik
4-10l mini duffel kleine rugzak, gymtas
11-40l normaal duffelformaat bagage voor korte vakanties of werkkleding
60-100l grote duffel voor langere vakanties of wereldreizen

De klassieke plunjezakken, zoals je die vaak aantreft bij de Duitse strijdkrachten of de marine, hebben een inhoud van 60-70 liter.

Wat kost een duffel bag?

Afhankelijk van de uitrusting en het model kunnen de prijzen wat variëren. Een eenvoudig, effen model met een militair uiterlijk van canvas is al verkrijgbaar voor 15-20€. Als waterdichte eigenschappen belangrijk voor je zijn, dan moet je iets meer geld uitgeven (30-50€).

Gewatteerde riemen en getapete naden maken het product kostbaarder en dus duurder. Soms moet je zelfs de sluiting van de plunjezak apart kopen, wat nog eens 7-10€ kan kosten. Dit is een soort karabijnhaak met een metalen staafje waaraan de oogjes van de tas geregen en dan gesloten worden.

Besluit: Welke soorten duffelzakken zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe maken we onderscheid tussen deze soorten duffelzakken:

 • Waterdichte versies
 • Traditionele plunjezak van canvas of zeildoek

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de meest geschikte glazen ballon voor je te vinden.

Waterdichte versies

Dit type plunjezak wordt vaak een “dry pack” genoemd en is erg populair bij alle watersporters, maar ook motorrijders gebruiken dit type pakje graag.

Voordelen
 • Geen vochtdoorlating
 • Getapete naden
 • Vaak van gerecycleerd materiaal gemaakt
Nadelen
 • Slechts één groot vak
 • Niet te zwaar om te laden

Vooral bij versies met maar één draagriem moet je de tas niet te zwaar beladen, zodat hij nog comfortabel gedragen kan worden.

Traditionele duffel bag van canvas of zeildoek

De klassieke versie van de plunjezak is een echte ruimtebespaarder, want er past niet alleen veel in, maar hij kan ook in hoeken en nissen opgeborgen worden.

Voordelen
 • Grote opening
 • gemakkelijk te laden
 • soepele buitenstof
Nadelen
 • Geen overzicht over de inhoud van de tas
 • Zwaarder te dragen dan een gewone rugzak

Maar hoe meer er in de tas zit, hoe moeilijker het is de inhoud bij te houden en je zult misschien langer moeten zoeken.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om plunjezakken te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke criteria je kunt gebruiken om gitaarversterkers te vergelijken en te evalueren. Dit zal het je gemakkelijker maken een overzicht te krijgen en een geschikt en effectief model te kiezen. Samengevat gaat het om de volgende criteria:

 • Materiaal
 • Soort sluiting
 • Draagcomfort
 • Verwerking
 • Extra vakken

In het volgende kun je lezen over de respectieve criteria en ontdekken waarom het voor jou zinvol is een model op basis van de criteria te kopen of niet.

Materiaal

Omdat plunjezakken tegen een stootje moeten kunnen, worden naast de oorspronkelijke materialen zoals canvas of zeildoek ook de volgende materialen gebruikt:

 • Leer
 • Linnen
 • PVC (b.v. dekzeil voor vrachtwagens)

Deze worden vooral gebruikt als de plunjezak waterdicht moet zijn.

Soort sluiting

Ook de manier waarop een plunjezak gesloten wordt is in de loop van de tijd geëvolueerd. Vroeger werd de tas gesloten met een touw en een trekkoord aan de opening. Dit soort sluiting is tegenwoordig niet meer zo gebruikelijk. Meestal wordt een speciale karabijnhaak met een ijzeren staaf gebruikt, of in sommige aangepaste modellen een ritssluiting.

Draagcomfort

Het draagcomfort van plunjezakken hangt af van twee factoren. Ten eerste de last en ten tweede het draagsysteem. Toegegeven, je zult geen lange afstanden lopen met een volgepakte, zware plunjezak met maar één riem, want dat is nogal oncomfortabel. Om dit draagcomfort te verbeteren zijn de fabrikanten echter actief geworden en bieden ze hun modellen nu vaak aan met een gewatteerde schouderriem.

Sommige modellen hebben ook twee draagriemen, zodat de duffelzak als een rugzak kan worden omgedaan.

Vakmanschap

Omdat plunjezakken erg robuust horen te zijn, is goed vakmanschap echt belangrijk. Behalve het gewicht van de inhoud wordt de plunjezak vaak in smallere bagagevakken geperst, waardoor ook het materiaal op den duur belast wordt. Bij waterdichte modellen zijn de naden speciaal gelast, waardoor vocht op deze plaatsen niet kan binnendringen.

Extra vakken

Omdat spullen in het grote vak gemakkelijk verloren kunnen gaan, zijn extra buitenvakken met ritssluiting een voordeel. Hier kun je je belangrijkste voorwerpen, zoals je paspoort of portemonnee, opbergen zonder dat je er naar hoeft te zoeken.

Wetenswaardigheden over plunjezakken

Is een duffel bag een alternatief voor een koffer en rugzak?

Voor wie vaak reist en een ruimtebesparende optie voor zijn bagage zoekt, is de plunjezak een goed alternatief. Afhankelijk van de capaciteit van de tas, kun je er vaak zelfs meer in kwijt dan in een gewone koffer.

Duffeltas als handbagage?

Als de plunjezak niet groter is dan de afmetingen die de luchtvaartmaatschappijen voor handbagage voorschrijven, is er niets op tegen om hem als stuk handbagage mee te nemen in het vliegtuig.

Door zijn flexibiliteit is hij zelfs gemakkelijker op te bergen in de bagagevakken boven de zitplaatsen en hij is niet zo omvangrijk als een trolley met wieltjes. Hier is een kort overzicht van de afmetingen van handbagage:

Bagage Afmetingen Max. Gewicht
Handbagage 50x40x20* cm 7-10 kg *
Extra bij handbagage 38x30x18* cm 2 kg*

*Toegestane afmetingen en gewicht van handbagage verschillen enigszins van luchtvaartmaatschappij tot luchtvaartmaatschappij.

Hoe pak ik een plunjezak op de juiste manier in?

In plaats van de kleren boven elkaar te leggen, zoals je gewoonlijk in een koffer doet, is het raadzaam de kleren in een plunjezak te rollen en ze samen te binden tot een bundel. De kleren die het minst snel kreuken, zoals spijkerjasjes of broeken, gaan in de bundel.

De toilettas gaat ook in het midden. Dan wordt de rest van de kleding om deze “kern” gewikkeld en strak getrokken om verdere kreukels te voorkomen. Dan kan de bundel in de tas opgeborgen worden.

Als je liever meerdere kleinere bundels hebt, kun je dit natuurlijk doen en ze naast elkaar opbergen.

Welke voorwerpen moeten vermeden worden?

Hele harde en puntige voorwerpen doen het niet goed in de plunjezak, want je zou ze door het materiaal heen voelen. Maar als harde voorwerpen zoals boeken of tablets niet vermeden kunnen worden, zorg dan dat je ze in het voorste deel van de plunjezak legt. Dingen die gemakkelijk kunnen breken of versplinteren zijn ook niet zo goed in de plunjezak, want die zit vaak samengeperst.

Kan ik zelf een duffel bag naaien?

Als je je eigen ideeën en ontwerpen wilt uitvoeren, kun je ook zelf een plunjezak maken. Er zijn instructies en patronen op het internet om je bij je project te helpen.

Beeldbron: 123rf.com / 16318616

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies