Laatst bijgewerkt: 04-11-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Vroeger moest je, om de vloer schoon te poetsen, geknield met een natte doek over het oppervlak gaan. Het was een zwaar en vermoeiend klusje, waarbij je ook nog eens kans had om je knieën te beschadigen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tools die het schoonmaken van de vloer een stuk makkelijker maken. Een van die handige hulpmiddelen die niet in je huis mogen ontbreken, is de dweil!

Een dweil, ook wel een mop of zwabber genoemd, is een handig hulpmiddel dat je helpt bij het schoonhouden van je huis. Er bestaan veel verschillende modellen. Maar let op, want niet alle modellen die je op de markt zult vinden, bieden dezelfde resultaten. Omdat niet alle oppervlakken hetzelfde zijn, zijn ook de instrumenten die je voor het reinigen ervan gebruikt dat ook niet. Om je te helpen de dweil te vinden die het beste bij je past, hebben we deze koopgids opgesteld. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Met een dweil kun je allerlei soorten vloeren schoonmaken. Er zijn modellen die vanwege het materiaal waar ze uit gemaakt zijn op het ene oppervlak beter werken dan op het andere.
 • De emmer is een belangrijk onderdeel van de dweilset. Niet alleen omdat de emmer het water en het schoonmaakmiddel bevat dat je nodig hebt, maar ook omdat de emmer bepalend is voor het kunnen uitwringen van de mop, hetgeen bepaalt hoe goed je ermee kunt schoonmaken.
 • Bij het kopen van een dweil moet je rekening houden met bepaalde aspecten die het gebruik ervan vergemakkelijken. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld het materiaal van het handvat en de verstelbaarheid hiervan en de kenmerken van de meegeleverde emmer.

Onze Selectie: De beste dweilen op de Nederlandse markt

Vanwege het enorme aanbod aan verschillende dweilen kan het soms lastig zijn om het juiste model te vinden. Om je hierbij te helpen, hebben we een rankinglijst opgesteld met de 5 beste dweilen op de Nederlandse markt. Lees de beschrijvingen aandachtig door, vergelijk de modellen met elkaar en ontdek zo welk product het beste bij jou past. Hopelijk zal het met deze lijst makkelijker worden om een uiteindelijke beslissing te nemen.

De beste dweil met pedaal

De Ultramat Turbo dweil van Vileda is uitgerust met een pad die is vervaardigd uit miljoenen minuscule synthetische vezels die extra veel vuil opnemen. Je hoeft met deze dweil geen chemische producten te gebruiken, je hebt voldoende aan water. Door op het pedaal te duwen, activeer je het uitwringsysteem. Zo bespaar je jezelf een paar natte handen en rugpijn en bepaal je zelf hoe vochtig je de doek wilt hebben.

De meest gebruikersvriendelijke dweil

Wie op zoek is naar een dweil waarmee je het huis zo eenvoudig en snel mogelijk schoonmaakt, is bij Swiffer aan het juiste adres. De Swiffer WetJet Alles-in-1 Spray & Dweil zorgt voor een geweldige reiniging voor vrijwel iedere vloer in huis. Dankzij de dubbele jetspray heeft dit innovatieve alles-in-één dweilsysteem de absorptie- en vasthoudtechnologie van Swiffer voor een krachtige en efficiënte reiniging. Het apparaat is erg eenvoudig te bedienen.

De meest absorberende dweil

De dweilset van Benson Clean bevat twee mops en een emmer. De 360 graden draaiende kop glijdt makkelijk over de vloer en reikt tot in de hoeken. De kop is gemaakt van microvezel dat stof en vuil insluit en 6 keer zoveel absorbeert als een gemiddeld mophoofd. Je kunt de mop van de steel afhalen en in de wasmachine plaatsen. De dweil is handig in gebruik en gaat lang mee.

De meest degelijke dweil

De mop van Leifheit mag niet in ons lijstje ontbreken. Deze dweil staat symbool voor Duitse degelijkheid. Leifheit staat bekend om haar slimme, functionele en kwalitatieve artikelen. De Leifheit vloerenwisser heeft absorberende viscosevezels. Met deze tool reinig je snel en grondig een breed scala aan soorten vloerbedekkingen, zoals bijvoorbeeld stenen- en tegelvloeren.

De complete set bevat naast de dweil ook een emmer van 12 liter, met uitloopbak en zeefbevestiging. De emmer heeft geen onhandige voetbediening. Door de dweil in het uitloopbakje te duwen, zul je precies voldoende vocht behouden, zonder je handen in het vuile water te hoeven steken. Dankzij de vorm van de dweil bereik je gemakkelijk moeilijk bereikbare hoekjes.

De beste dweil met sprayfunctie

Met de 2Clean vloermop maak je snel en efficiënt je huis schoon. Je hoeft niet langer te bukken of wringen. De dweil is erg licht en gemakkelijk in gebruik. Dankzij de 360 graden roterende voet kom je zelfs bij de lastigste plekjes. De sprayfunctie zorgt ervoor dat de vloer altijd nat genoeg is. De doek kan mee in de wasmachine. Kopers raden de aanschaf van dit product aan anderen aan.

Shopgids: Wat je moet weten over dweilen

Hieronder leggen we je alles uit wat je moet weten over dweilen, zodat je de beste aankoop kunt doen. Je zult tot nu toe onbekende aspecten ontdekken, lezen welke verschillende modellen er zijn en met welke factoren je rekening moet houden bij de aankoop van dit product.

Er is niets dat het schoonmaken van je huis makkelijker maakt, dan een goede dweil.
(Bron: Daniel: 48063450/ 123rf.com)

Wat is een dweil precies en hoe werkt het?

Een dweil is een gebruiksvoorwerp dat wordt gebruikt om de vloer schoon te maken. Je gebruikt het in combinatie met een emmer met water en reinigingsmiddel. Het is samengesteld uit een steel met aan één kant een doek of stroken stof. De doek neemt vocht op en gebruik je vervolgens om het oppervlak mee te reinigen. Voor het gebruik van een dweil is meestal een emmer nodig waar je het water en zeep in doet om de vloer te schrobben.

Hoe je de dweil gebruikt, hangt van het model af. Het meest voorkomende model is de dweil die je uitwringt in een emmer met een druipmandje. Om te dweilen plaats je de dweil eerst in het water, om deze vervolgens in het druipmandje goed uit te wringen. Haal de dweil vervolgens  over het te reinigen oppervlak en plaats deze opnieuw in de emmer. Herhaal dezelfde acties totdat het reinigen van de vloer is voltooid. Sommige emmers zijn verdeeld in 2 delen, één voor schoon water en één voor vuil water.

Zwabbers moeten regelmatig worden vervangen. Als je dat niet doet, zal de dweil zijn functie verliezen. In feite zal de dweil dan zelfs het tegenovergestelde gaan doen, door de vloeren te bevuilen met oud vuil.

Wat voor verschillende soorten dweilen zijn er op de Nederlandse markt?

Je zult al snel ontdekken dat er veel verschillende soort moppen bestaan. Elk van hen is ontworpen voor een specifiek soort grond. Het is belangrijk om dit aspect duidelijk te hebben, want als je niet het juiste soort dweil gebruikt, zal je grond nooit helemaal schoon worden, of zul je je grond mogelijk zelfs beschadigen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten dweilen waar je uit kunt kiezen:

 • Microvezel dweil: Deze dweilen zijn gemaakt van microvezel stroken. Ze gaan over het algemeen lang mee en hebben een goed absorptieniveau. Ze passen zich aan alle soorten gronden aan, zelfs aan vloeren die niet goed tegen vocht kunnen, zoals parket. Ze vergemakkelijken het snel laten drogen van de oppervlakken.
 • Katoenen dweil: Dit soort dweilen is zwaarder dan de microvezel dweil, omdat het is gemaakt met strengen katoen. Ze zijn perfect voor het schrobben van harde vloeren zoals marmer of cement. Het is belangrijk om de dweil goed te laten uitdruppelen om deze te kunnen gebruiken, anders kunnen ze strepen op de vloer achterlaten.
 • Sponszwabber: Dit zijn speciale zwabbers, voor de meest delicate vloeren. Ze hebben zeer goede resultaten op materialen zoals keramiek, rubber of glas.
 • Mop: Een mop is een zwabber die met heel weinig water kan worden gebruikt. Het dient vooral om stof van allerlei soorten vloeren te verwijderen.
 • Professionele dweil: Deze dweilen worden gebruikt voor het reinigen van grote oppervlakken. Ze werken in combinatie met een industriële schrobbak. Ze zijn zeer resistent en geschikt om grondige reinigingen mee uit te voeren.

Zwabbers zijn handige hulpmiddelen voor de schoonmaak van je huis. Maar let op! Niet alle modellen die je op de markt vindt, bieden dezelfde resultaten.
(Bron: Sebnem Ragiboglu: 66898310/ 123rf.com)

Hoe vaak moet je de dweil vervangen?

Zwabbers moet je af en toe vervangen. Hoe vaak is afhankelijk van de manier waarop je de tool gebruikt. Je moet bijvoorbeeld rekening houden met de frequentie waarmee je dweilt. Het is niet hetzelfde om meerdere keren per dag te boenen, dan dit van tijd tot tijd te doen. Het is ook niet hetzelfde om zeer vette vloeren te reinigen, als zeer schone vloeren.

Uitgaande van een gemiddeld gebruik, is het goed om de dweil eens per maand te vervangen. Als je de dweil extreem veel gebruikt, moet je hem vaker vervangen. Vergeet niet dat je de dweil ook kunt schoonmaken. Gebruik hiervoor heet water, ongeveer 60 graden, en neutrale zeep. In veel gevallen kun je de dweil ook in de wasmachine doen. Regelmatig schoonmaken zal de levensduur van het artikel verlengen.

Wist je al dat ook het reinigen van de vloer met natuurlijke ingrediënten als heet water en citroensap, zeer goede resultaten oplevert?

Welke dweil is goed?

In tabel hieronder laten we je een aantal kenmerken zien waar je op moet letten bij de aankoop van een dweil. Het is een overzicht van de vereisten waar een goede dweil aan moet voldoen. Mogelijk ontdek je factoren waar je nog niet eerder over na hebt gedacht. We raden je in ieder geval aan om aandacht te besteden aan de volgende vereisten:

Vereisten Uitleg
Gebruik Het is belangrijk dat de dweil een ontwerp heeft dat het gebruik ervan vergemakkelijkt.
Montering Het model moet eenvoudig te monteren zijn.
Grond Controleer op wat voor soort grond de dweil gebruikt kan worden.
Verlengbaar Een dweil is comfortabeler als het een uitschuifbare steel heeft.
Materiaal Controleer altijd of het materiaal van de dweil van goede kwaliteit is.
Schoonmaak De dweil moet gemakkelijk schoongemaakt kunnen worden.
Toegankelijk De dweil moet een draaiende kop hebben om ontoegankelijke plaatsen te bereiken.
Prijs We raden je aan om ervaringen van andere kopers te lezen, om te beoordelen of de prijs-kwaliteitverhouding van het product in orde is.

Hoe dweil je een vloer?

Hieronder laten we je zien welke stappen je moet nemen om een vloer te dweilen. Als je een grondig gereinigde vloer wenst, is het is belangrijk dat je alle genoemde punten in gedachten houdt en geen van hen overslaat. Alleen op deze manier zal je grond er precies zo bijliggen zoals jij dat wilt! Volg de volgende stappen:

 • Stof: Om te beginnen, moet je eerst het stof van de vloer verwijderen. Je kunt hier een bezem voor gebruiken, hoewel het nog beter is om een mop of stofzuiger te gebruiken.
 • Emmer: Vul vervolgens een emmer met water en voeg het juiste reinigingsproduct toe, afhankelijk van het type schoon te maken grond. Een andere optie is om een natuurlijk product, zoals bijvoorbeeld azijn, te gebruiken.
 • Dweil: Wring de dweil goed uit en boen de hele vloer. Als er ergens een vlek zit, boen dan harder.
 • Drogen: Laat de grond goed drogen. In het ideale geval houd je de ramen tijdens het schrobben open, om de vloer beter en sneller te laten drogen.
 • Mop: Wanneer de grond goed droog is, haal je er nog een keer een droge mop overheen. Op deze manier laat je de vloer glinsteren.

Hoe dweil je verschillende soorten ondergronden?

Hoewel we hierboven al iets over de manier van dweilen vertelden, is het belangrijk om duidelijk te hebben dat elke soort ondergrond een andere manier van schoonmaken vereist. Als je dit niet goed doet, betekent dit dat de dweil sporen achter kant laten en de vloer nooit zo schoon wordt als je zou willen. Onderschat het belang van deze controle dus niet. In de tabel hieronder tonen we enkele aspecten waar je rekening mee kunt houden:

Soort grond Schoonmaak
Parket Verwijder eerst het stof met een mop of een stofzuiger. Gebruik een specifiek reinigingsproduct dat speciaal geschikt is voor parket en wring de dweil goed uit. Het is belangrijk om de vloer na het schoonmaken goed te laten ventileren om deze zo snel mogelijk te laten drogen.
Keramiek Verwijder het stof met behulp van een mop of een stofzuiger. Je kunt het beste een specifiek reinigersmiddel gebruiken, azijn werkt ook erg goed. Je werkt het beste met warm water.
Marmer Begin met het verwijderen van stof met een stofzuiger. Gebruik een neutraal reinigingsmiddel dat geschikt is voor dit soort ondergronden. Wring de dweil goed uit en droog tot slot het oppervlak met de dweil.
Zeil Vloeren van dit type zijn eenvoudig schoon te maken. Verwijder eerst het stof met een mop of bezem. Je kunt een neutraal reinigingsmiddel of een specifieke zeep gebruiken. Laat de dweil goed uitdruppelen voordat je hem gebruikt.
Terrazo (gietvloer) Dit materiaal is eenvoudig schoon te maken. Gebruik een stofzuiger om het stof te verwijderen. Gebruik een neutraal reinigingsmiddel om de vloer met behulp van een dweil te reinigen.

Bij het kopen van een dweil moet je rekening houden met bepaalde aspecten die het gebruik ervan vergemakkelijken. In deze gids vertellen we je hier alles over.
(Bron: Vvoennyy: 21125625/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van een dweil?

In deze gids vertellen we je alles over de aspecten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwe dweil. Het is daarnaast ook belangrijk om de belangrijkste voor- en nadelen van een dweil te kennen. Hieronder vind je hier een overzicht van:

Voordelen
 • Een dweil is een essentieel element voor het schoonmaken van het huis.
 • Er bestaan verschillende soorten dweilen voor ieder soort grond.
 • Dweilen zijn heel gemakkelijk te gebruiken.
Nadelen
 • Sommige modellen vereisen veel inspanning om de dweil uit te kunnen wringen.
 • Als je niet het juiste model kiest voor een bepaald soort grond, krijg je geen goede resultaten.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je maximaal plezier van je aankoop wilt beleven, moet je speciale aandacht besteden aan bepaalde aspecten van de gekozen dweil. Deze aankoopcriteria bepalen voor een groot gedeelte het succes van de dweil bij jou thuis. Vind je het lastig om te kiezen uit het aanbod van dweilen? Mogelijk helpen de volgende criteria om je keuze makkelijker te maken:

Soort dweil

Als je een dweil gaat kopen in de winkel, zie je al snel dat er verschillende soorten bestaan. Het gaat al lang niet meer alleen om het traditionele model, er bestaan tegenwoordig veel diverse alternatieven. Er zijn veel moderne modellen te vinden, met grotere voordelen. Natuurlijk hebben alternatieven met betere functies een hogere prijs. Een van de opties is een ronde mop, waarmee je alle moeilijk bereikbare hoekjes kunt bereiken.

Je kunt ook dweilmoppen vinden, waarmee je eerst het stof van de vloer kunt verwijderen en met weinig vocht de vloer kunt reinigen. Ook met dit model kun je heel goed hoekjes bereiken en krijg je uitstekende reinigingsresultaten. We raden je aan om van tevoren de verschillende alternatieven te analyseren, om uiteindelijk degene te kiezen die het beste bij je past.

Je moet een dweil regelmatig vervangen. Hoe vaak is afhankelijk van hoe veel en de manier waarop je de dweil gebruikt.
(Bron: myibean: 85399727/ 123rf.com)

Emmer

Zoals we eerder aangaven, komt een dweil meestal samen met een bijbehorende emmer. Controleer daarom niet alleen de dweil, maar ook de emmer die je wilt kopen. Houd er rekening mee dat sommige soorten dweilen een specifieke emmer nodig hebben, omdat hun vorm niet in iedere emmer kan worden gebruikt. Er zijn emmers die het dweilen aanzienlijk makkelijker maken.

Sommige modellen hebben bijvoorbeeld een pedaal, zodat je geen moeite hoeft te doen om de dweil uit te wringen. In andere gevallen is de emmer in 2 delen verdeeld. In een van deze delen plaats je het schone water en het reinigingsmiddel. Het andere vak wordt gebruikt om het vuile water in af te tappen. Dit kan extra handig zijn om het water waar je mee schoonmaakt, schoon te houden.

Sophie HinchliffeMrs HinchHome – Bekend influencer
“Schoonmaken is als therapie voor mij, het helpt me om te ontspannen.”

Materiaal

Een ander aspect waar je op moet letten, is het materiaal van de dweil. Er zijn opties, zoals microvezel, die een uitstekende reiniging en snellere droging bieden. Sommige materialen kunnen bovendien op 60 ° in de wasmachine worden gewassen, zodat ze langer meegaan.

Als je voor een katoenen dweil kiest, houd er dan rekening mee dat dit materiaal alleen geschikt is voor de meest resistente vloeren. Sponszwabbers zijn perfect voor gevoelige vloeren waar je een grotere glans aan wilt geven. Zoals je kunt zien, is het erg belangrijk om altijd te controleren of het materiaal van de dweil geschikt is voor je vloer.

Gebruikersgemak

Het is erg belangrijk dat de dweil die je koopt een eenvoudig gebruik heeft. Een uitschuifbare steel helpt je bijvoorbeeld om rugpijn en vergelijkbare problemen te voorkomen. Let er ook op dat de dweil niet te zwaar is. Bovendien is het handig als de dweil gemakkelijk hoekjes en randjes bereikt. De steel moet tenslotte stevig genoeg zijn om niet te breken als je hem uitwringt.

Prijs

Zoals je ook in onze rankinglijst kon zien, lopen de prijzen van dweilen erg uiteen. Je kunt modellen voor slechts een paar euro vinden, terwijl andere soorten een veel hogere prijs hebben. Als je een dweil met een hoge prijs vindt, controleer dan altijd of het de moeite waard is om meer te betalen. Soms is dit namelijk het geval! Vergeet ook niet dat je altijd iets meer betaalt als je een dweil inclusief een emmer koopt, maar wees niet bang, deze investering zal het op de langere termijn meer dan waard zijn!

Samenvatting

Een dweil is een essentieel hulpmiddel om je huis schoon te houden. Het dient zowel voor de dagelijkse reiniging van je vloer, als voor het verwijderen van vlekken of andere plekjes. Er bestaan veel verschillende soorten modellen. We raden je aan om een model te kopen dat bij je vloer past en aansluit op je persoonlijke behoeften en budget. Als de dweil een uitschuifbare handgreep heeft, zal je hier comfortabeler mee kunnen werken.

Een goede dweil is niets zonder een geschikte emmer. Probeer een model te kiezen dat het schoonmaken zo makkelijk mogelijk maakt. Als je een dweil inclusief een emmer koopt, zul je iets meer betalen maar hier ook langer plezier aan beleven. Kijk altijd goed naar het soort emmer dat je nodig hebt bij de desbetreffende dweil.

Vond je onze gids over dweilen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen ontdekken welk model dweil het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: MariaKraynov: 43026456/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies