Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

E-scooters domineren het beeld van grote steden en suizen dagelijks aan ons voorbij. Ze zijn praktisch om korte afstanden af te leggen en erg handig. Bovendien is het rijden op een e-scooter gewoon leuk, dus is het geen wonder dat de toestellen een hoge vlucht nemen. Met onze grote e-scooter test 2023 willen we je helpen de juiste e-scooter voor je te vinden.

We hebben e-scooters tot 20 km/u en e-scooters vanaf 20 km/u vergeleken en de respectieve voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Bovendien hebben we een paar aspecten voor je op een rijtje gezet om je beslissing vóór de aankoop te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je hebt geen rijbewijs nodig om een e-scooter te besturen, tenzij het apparaat sneller dan 20 km/u rijdt. De bestuurder moet minstens 14 jaar oud zijn. De bestuurder moet minstens 14 jaar oud zijn.
 • Helmen zijn niet verplicht voor e-scooters. Maar omdat je actief aan het verkeer deelneemt, raden we je sterk aan een helm te dragen.
 • Alle e-scooters moeten verzekerd zijn en een wegenvergunning hebben. Als dit niet het geval is, kun je zware boetes krijgen.

E-Scooter: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor e-scooters

In de volgende paragrafen leggen we uit welke factoren voor jou belangrijk kunnen zijn bij de keuze van een product als je een e-scooter koopt. De criteria die je kunt gebruiken om e-scooters met elkaar te vergelijken zijn:

In het volgende leggen we elk afzonderlijk criterium meer in detail uit en wat belangrijk is.

Snelheid

De maximumsnelheid van je e-scooter hangt af van zijn capaciteit en prestaties. Afhankelijk van hoe snel je met je e-scooter wilt rijden, kunnen verschillende producten geschikt voor je zijn. Sommige e-scooters kunnen een snelheid bereiken van tot 80 km/u en een maximum bereik van tot 400 km.

Momenteel rijden goedgekeurde e-scooters ongeveer 20 km/u en leggen ze gemiddeld 30 tot 60 kilometer af.

Opgemerkt moet worden dat hoe hoger de snelheid is, hoe hoger de eisen aan de bestuurder zijn. Het risico neemt toe met de snelheid en vraagt dus meer aandacht en vaardigheden van de bestuurder.

De details van verplichte verzekering en rijbewijzen worden uitvoerig behandeld in de gids. Naarmate de prestaties van je e-scooter toenemen, neemt ook de prijs toe. Dus als je geen scooter met hoge snelheid nodig hebt, is het financieel de moeite waard om een langzamer model te kopen.

Gebruiksbereik

Klimvermogen is het vermogen van een voertuig om een bepaalde helling op te klimmen.

Voordat je een e-scooter kiest, moet je bedenken waarvoor je je e-scooter wilt gebruiken. Als je je e-scooter vooral in stedelijke gebieden met weinig hellingen zult gebruiken, is het vermogen om te hellen voor jou van secundair belang.

Maar als je je e-scooter ook op stukken bergop wilt gebruiken, is het vermogen om hellingen te nemen belangrijk voor je. Om hellingen optimaal de baas te kunnen, moet je een e-scooter met een motor met versnelling kopen.

Hoewel de topsnelheid van deze e-scooter verminderd is, is het koppel op het wiel aanzienlijk toegenomen. Dienovereenkomstig kun je hellingen beter beheersen. Het tegenovergestelde zou een directe aandrijving zijn, die de motoromwentelingen rechtstreeks op de weg overbrengt en een navenant hogere topsnelheid heeft, maar ook minder koppel.

De mogelijkheid om de e-scooter op te vouwen kan ook belangrijk voor je zijn, bijvoorbeeld als je hem mee wilt nemen in het openbaar vervoer en ruimte wilt besparen. Sommige modellen hebben deze functie niet en zijn niet opvouwbaar.

Berijder

Wie uiteindelijk op de e-scooter zal rijden is doorslaggevend voor de aankoopbeslissing. Zo mag elke e-scooter tot 20 km/u bestuurd worden door een persoon die minstens 14 jaar oud is. Jongere bestuurders mogen zo’n e-scooter niet op openbaar terrein besturen.

Zelfs zogenaamde e-scooters voor kinderen tot maximaal 12 km/u mogen alleen bestuurd worden door personen ouder dan 14 jaar.

Het is ook belangrijk dat de e-scooter past bij het postuur van de berijder. Als het stuur bijvoorbeeld te laag of te hoog is, zal het moeilijker zijn de e-scooter te besturen en tot onveiligheid leiden.

Aantal personen/gewicht

Volgens de wet mag een e-scooter slechts door één persoon bestuurd worden. Er kunnen zelfs boetes zijn voor niet-naleving. Daarom heeft het weinig zin een model te zoeken dat voor twee personen ontworpen is of dat het gewicht van twee personen kan dragen.

Maar het maximale draaggewicht van de e-scooter kan om andere redenen belangrijk zijn voor het stuur. Onder de e-scooters vind je modellen die zowel van aluminium als van kunststof zijn gemaakt. Aluminium is steviger dan kunststof en toch verhoudingsgewijs licht. e-scooters van kunststof zijn minder veerkrachtig en ontworpen voor lichtere passagiers, zoals kinderen.

In de regel is het maximale draaggewicht van e-scooters ongeveer 80 kg. Dit omvat de meeste sturen, maar niet alle. Vooral lange mannen bereiken regelmatig deze gewichtslimiet. Daarom zijn er ook e-scooters met een maximale belasting van 100 kg. Controleer dus dringend deze productinformatie vóór je koopt.

Grootte/aantal banden

De grootte of het aantal banden kan ook interessant voor je zijn. Driewielige e-scooters zijn meestal modellen met één zitplaats. Bijgevolg genieten deze modellen vaak de voorkeur van oudere mensen. Het is een iets ander product dan de e-scooters die nu in grote aantallen op de weg zijn en staand bereden worden.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen luchtbanden en banden van hard rubber.

De grootte van de wielen beïnvloedt de veiligheid en het rijcomfort. De bandenmaat van de meeste e-scooters is tussen acht en tien inch (diameter).

De maat van de banden is grotendeels verantwoordelijk voor de ervaring en de rijeigenschappen op verschillende ondergronden en in verschillende weersomstandigheden. Het voordeel van luchtbanden is dat ze de trillingen op een oneffen ondergrond beter opvangen dan banden van hard rubber. Bijgevolg zorgen luchtbanden voor een betere rijervaring. Bovendien kan de bandenspanning zo nodig aan de ondergrond worden aangepast.

Besluit: Welke soorten e-scooters zijn er en welke is de juiste voor mij?

Als je een e-scooter wilt kopen, zijn er in principe twee verschillende soorten waar je uit kunt kiezen.

Type Voordelen Nadelen
e-Scooter tot 20 km/u toegestaan vanaf 14 jaar, gemakkelijk te gebruiken, geen rijbewijs nodig Snelheidslimiet
e-Scooter vanaf 20 km/u Snelheden tot 50 km/u mogelijk Rijbewijs nodig, geen wegenvergunning mogelijk in Duitsland

Als je meer wilt weten over de twee verschillende soorten e-Scooter, kun je in de volgende twee rubrieken meer te weten komen.

e-Scooter bis 20km/h

E-scooters tot 20 km/u

De meeste e-scooters die in de handel zijn, en ook die te huur zijn, gaan ongeveer 20 km/u. Voor al deze modellen heb je een rijbewijs nodig. Je hebt voor geen van deze modellen een rijbewijs of een bromfiets testcertificaat nodig. Je hoeft maar 14 jaar oud te zijn.

Voordelen
 • geen rijbewijs nodig
 • al toegestaan vanaf 14 jaar
 • wegkeuring mogelijk
Nadelen
 • beperkte snelheid

Zoals de naam al doet vermoeden, gaan deze e-scooters echter niet sneller dan 20 km/u. Verzekering en wegenkaart zijn verplicht, een helm niet, maar wordt sterk aangeraden. Snelheid is niet het enige criterium voor goedkeuring van wegen. Bijgevolg is je e-scooter niet automatisch goedgekeurd voor het verkeer in Duitsland alleen omdat hij aan de maximumsnelheid voldoet. Controleer dit dus voor je koopt als verkeersgoedkeuring belangrijk voor je is.

e-Scooter ab 20km/h

E-scooters vanaf 20km/h

Sommige e-scooters op de markt halen snelheden van meer dan 20km/h. Deze modellen mogen alleen gebruikt worden door mensen die niet mogen rijden. Deze modellen mogen alleen bestuurd worden door mensen met een rijbewijs klasse AM. Als je een autorijbewijs hebt, is deze les inbegrepen. Bijgevolg moet de bestuurder minstens 18 jaar oud zijn.

Voordelen
 • hogere snelheid
Nadelen
 • rijbewijs vereist
 • geen wegenvergunning in Duitsland
 • duurder

Het voordeel is duidelijk de hogere snelheid en het feit dat je sneller van A naar B komt. Helaas neemt het risico navenant toe. Als je op een snellere e-scooter rijdt, moet je het verkeer goed beheersen, en daarom is een rijbewijs een eerste vereiste. Merk op dat e-scooters die sneller rijden dan 20 km/u in Duitsland momenteel geen wegenvergunning hebben.

Gids: Veelgestelde vragen over e-scooters uitvoerig beantwoord

In de volgende gids beantwoorden we in het kort al je onbeantwoorde vragen over e-scooters. Daarna leer je de belangrijkste achtergrondinformatie en eisen voor e-scooters.

Wat is een e-scooter en wat kan hij?

Een e-scooter is een scooter die door een elektrische motor wordt aangedreven. De motor wordt aangedreven door een batterij, die regelmatig bij het stopcontact moet worden opgeladen.

Sinds juni 2019 zijn in Duitsland e-scooters goedgekeurd. Naast de vele verhuurdiensten in de grote steden, schaffen ook steeds meer particulieren hun eigen e-scooter aan voor persoonlijke mobiliteit. Voor

wie is een e-scooter geschikt?

In principe is een e-scooter geschikt voor iedereen. Er zijn echter een paar punten waar je rekening mee moet houden voor je je aan een e-scooter waagt.

 • Evenwicht: Omdat de e-scooter op twee wielen wordt bereden en, afhankelijk van het model, een flinke snelheid kan bereiken, is het belangrijk dat je je evenwicht kunt bewaren.
 • Verkeersregels: Je moet het verkeer begrijpen en weten wat de verkeersregels zijn. Met je e-scooter neem je actief deel aan het verkeer.
 • Oefenen: Voor je je op de weg waagt, moet je je op je gemak voelen op de e-scooter. Het is het beste om thuis of op een parkeerplaats te oefenen, zodat je de e-scooter ook in hectische situaties onder controle kunt houden.
 • Rijbewijs: Sommige modellen kun je alleen met een rijbewijs besturen. Ga van tevoren na of dit ook voor jouw e-scooter het geval is.

Als je op al deze punten let en verantwoord rijdt, hoeft niets je in de weg te staan om op een e-scooter te rijden.

Hoeveel kost een e-scooter?

E-scooters zijn een dure aanschaf. De goedkoopste kosten tussen 300 en 400 euro. Er zijn echter weinig bovengrenzen, zodat er ook veel modellen op de markt zijn in de range van 600 tot 800 euro.

Hoe snel gaat een e-scooter?

Een e-scooter kan tot 80 km/u gaan, afhankelijk van zijn prestaties. De meeste momenteel geregistreerde e-scooters halen echter maar een snelheid van ongeveer 50 km/u en een actieradius van 100 tot 150 km. Veel modellen op de markt en ook de huurtoestellen van Lime en Co halen zelfs maar een snelheid van 20 km/u.

e-Scooter-1

Je kunt tot 80 km/u gaan met een e-scooter. Maar de huidige modellen of huurtoestellen gaan meestal maar 20 km/u.
(Image source: Mat Reding / unsplash.com)

Moeten e-scooters verplicht geregistreerd worden?

Voor alle e-scooters die sneller gaan dan 6 km/u is een exploitatievergunning en verzekering nodig. Als je een verzekering afsluit, krijg je een verzekeringskenteken. Zonder de exploitatievergunning is er ook geen wegentoelating.

Zonder een wegenvergunning voor de e-Scooter staat in Duitsland een boete van 70 euro. Als het verzekeringsnummerplaatje ontbreekt, is 40 euro verschuldigd. Het is verplicht om toestemming voor de weg te krijgen.

Als je een ongeluk hebt met een onverzekerde of ongeregistreerde e-scooter, worden de kosten niet gedekt en moet je als particulier zelf de kosten dragen.

Welke verzekering moet je afsluiten voor een e-scooter?

De verzekering voor de e-scooter is niet inbegrepen in de algemene aansprakelijkheidsverzekering. Er moet een aparte aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen worden afgesloten, die ongeveer 20 tot 40 euro per jaar kost.

Het bewijs van verzekering wordt geleverd door een zelfklevende verzekeringssticker die op de achterkant van de e-Scooter moet worden geplakt. Naast een aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen kan ook een gedeeltelijke casco verzekering worden afgesloten.

Is het dragen van een helm verplicht voor e-scooters?

Het dragen van een helm is niet verplicht, maar wel sterk aan te bevelen omdat je met hoge snelheid rijdt. Bovendien ben je met je e-scooter een deelnemer aan het verkeer, waartoe ook veel andere, grotere deelnemers behoren, zoals vrachtwagens en auto’s. Een helm kan je leven redden en moet dringend gedragen worden.

Waar kan een e-scooter onderweg opgeladen worden?

In principe kan je e-scooter overal waar een stopcontact is opgeladen worden. Het kan echter moeilijk zijn om onderweg een plaats te vinden waar je je e-scooter mag opladen en de tijd te hebben om te wachten tot je e-scooter weer sap heeft. Het is daarom het beste om je e-scooter altijd van tevoren thuis op te laden.

Als je een e-scooter koopt, bedenk dan hoe lang de afstanden zijn die je wilt afleggen en koop een geschikt model. Als alternatief kun je een reservebatterij kopen en die bij je dragen. Zo kun je de batterijen vervangen als je onderweg bent en ben je altijd mobiel.

Hoe moet een e-scooter onderhouden worden?

Een e-scooter vergt meer onderhoud dan een gewone fiets of scooter. Je moet het toestel, als je er vaak mee rijdt, eenmaal per jaar naar een geschikte speciaalzaak brengen voor onderhoud.

Waar op de weg moet ik met de e-scooter rijden?

Je mag met je e-scooter op fietspaden, fietsstroken en fietsstroken rijden. Alleen als die niet beschikbaar zijn, mag je de rijbaan gebruiken. Net als fietsen rijd je dan aan de kant van de weg. Het is verboden voor e-scooters om op het trottoir te rijden, in de voetgangerszone en in straten met eenrichtingsverkeer.

Welke alternatieven zijn er voor een e-scooter?

Als alternatief voor een e-scooter zou je een gewone scooter kunnen kopen die niet door een motor wordt aangedreven. Dit betekent echter minder snelheid en voortstuwing via je eigen spierkracht door met je voet te duwen.

Als je gewoon geen e-scooter wilt kopen maar er toch op wilt rijden, zijn er in de grote steden verschillende e-scooter verhuurdiensten. De bediening is eenvoudig via een app en je betaalt per gebruikte minuut.

e-Scooter-2

E-scooters van Lime, een bekende verhuurdienst, kunnen in veel grote steden gehuurd worden en dan op elke plaats teruggebracht of achtergelaten worden.
(Image source: Claudio Schwarz | @purzlbaum / unsplash.com)

Welke accessoires zijn er voor e-scooters?

Accessoires voor e-scooters zijn onder andere helmen, stuurtassen, sloten en vervangende batterijen. Deze accessoires zijn verkrijgbaar in dezelfde online winkels of speciaalzaken als de e-scooters zelf.

Is er een alcoholpromillage voor het besturen van een e-scooter?

Voor e-scooters gelden dezelfde regels als voor autobestuurders als het om alcohol gaat. Er geldt een bloedalcoholgrens van 0,5 promille. Niet-naleving kan boetes of schorsing van het rijbewijs tot gevolg hebben.

Kan een e-scooter per post bezorgd worden?

E-scooters zijn verkrijgbaar in talloze online winkels en kunnen gemakkelijk per post of koerier bij je thuis worden afgeleverd.

Hoe neem ik de e-scooter mee in het openbaar vervoer?

E-scooters die opgevouwen kunnen worden, worden door Duitse vervoersbedrijven als een “ding” behandeld. Dit betekent dat je de e-scooter zonder kaartje bij je kunt hebben. Alle andere e-scooters worden op dezelfde manier behandeld als fietsen.

Beeldbron: Kostenko/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies