Educatief speelgoed
Laatst bijgewerkt: 19-10-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Educatief speelgoed voor baby’s, peuters en kleuters heeft als voordeel dat het niet alleen leuk is maar dat het tegelijkertijd de ontwikkeling van bepaalde vaardigheden stimuleert. Tijdens de eerste levensmaanden vinden baby’s het heerlijk om op onderzoek uit te gaan. Daarom is het spelen met dit soort speelgoed de beste manier voor een kleintje om de omgeving om zich heen te ontdekken.

Er is een enorme verscheidenheid aan educatief speelgoed. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat bij elke ontwikkelingsfase weer een ander soort speelgoed past. Dat is eigenlijk het eerste aspect waar je aan moet denken. Hier is een gids met tips voor het kiezen van het educatieve speelgoed dat past bij de behoeften van je baby, peuter of kleuter.
Belangrijk om te weten

  • Educatief speelgoed heeft de mogelijkheid om kinderen te vermaken en hen tegelijkertijd nieuwe dingen te leren die zijn gebaseerd op hun ontwikkelingsfase.
  • Het is het optimale hulpmiddel om onder andere psychomotorische, cognitieve, sociale, taalkundige of emotionele vaardigheden te stimuleren.
  • Het is belangrijk dat het speelgoed bestemd is voor de juiste leeftijd en dat het aan alle veiligheidseisen voldoet.

Onze selectie: Het beste educatieve speelgoed op de markt

In dit segment hebben we een selectie van het beste educatieve speelgoed voor je uitgezocht dat er op de Nederlandse markt te koop is. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het ideale educatieve speelgoed een stuk eenvoudiger.

Het beste spel om te leren tellen

Leer met behulp van de 6 spelletjes tellen van 1 tot 10. Om alleen of samen mee te spelen. Met ‘ik leer cijfers’ leren kinderen spelenderwijs cijfers herkennen, tellen, hoeveelheden ordenen en verbanden leggen. Leg de dierenreeks van klein naar groot.

Zie jij hoeveel dieren er op de kaart staan? Puzzel dan het juiste getal eraan vast. Het spel bevat 10 3-delige puzzels met de cijfers 1 tot en met 10. De spelletjes lopen op in moeilijkheidsgraad en zijn zelfcorrigerend. Voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Het beste spel om de kleuren te herkennen


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met Kleurentorentjes van Jumbo leren jonge kinderen spelenderwijs kleuren herkennen, samen spelen en concentreren. Wie heeft als eerste zijn torentje compleet en de houten kralen in de juiste volgorde?

Rood, wit, blauw… dobbel en bouw! De kleurentorentjes hebben zes kralen: rood, wit, blauw, oranje, geel, groen. Bouw jij als eerste jouw kleurentorentje? Met Kleurentorentjes leren jonge kinderen spelenderwijs kleuren herkennen, samen spelen en concentreren. Voor kinderen vanaf 3 jaar, voor 2 tot 4 spelers.

Het beste speelgoed voor groep 1 en 2


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met Electro Basisschool Groep 1&2 bereid je je kleintje voor op groep 1 en 2 van de basisschool!  Electro Basisschool Groep 1&2 is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar en bevat maar liefst meer dan 350 opdrachten op 3 verschillende niveaus!

Het spel is heel simpel! Door middel van de rode en blauwe kabeltjes verbind je iedere vraag met het juiste antwoord. Heb je het antwoord goed? Dan gaat het lampje vrolijk branden. Het leuke spel bevat 12 grote kaarten met meer dan 350 opdrachten op 3 verschillende niveaus.

De beste educatieve rekenblokken


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

SumBlox maakt cijfers tastbaar voor kinderen. Je kunt de vormen van de verschillende getallen voelen, leren van het gewicht van de houten blokken dat grotere getallen “zwaarder” zijn en leren van de hoogte van de SumBlox dat de 4 “groter” is dan de 3. Het voordeel: Kinderen associëren de abstracte vorm van het getal onmiddellijk met de concrete waarde ervan.

Het bijzondere is dat twee verschillende torens dezelfde hoogte hebben als hun bedragen overeenkomen – ongeacht hoe je de SumBlox op elkaar stapelt. Kinderen leren automatisch te rekenen tijdens het spelen. Naast zelfbedachte spellen, heeft SumBlox veel leerspellen ontwikkeld waarmee je de volgende elementaire rekenkundige bewerkingen kunt leren: Optellen en aftrekken, vermenigvuldigen, delen en breuken. Voor 12 maanden en ouder.

Het beste muziekcentrum voor peuters


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Muziekcenter I’M Toy is een houten muziekcentrum dat 9 verschillende muziekinstrumenten bevat, zoals een xylofoon, trommel, bellen, guiro (maakt raspend geluid), buisklokken, maracas (soort sambaballen), castagnetten, triangel en bekken.

Kinderen vinden het fantastisch om verschillende geluiden te ontdekken en tegelijkertijd prachtige muziek te maken. De afmetingen van het kleurige muziekcentrum zijn 34 x 34 x 24 cm. Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over educatief speelgoed

Het is van groot belang dat je voordat je educatief speelgoed koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Educatief speelgoed

Afhankelijk van de ontwikkelingsfase heeft het kind speelgoed nodig dat hem in staat stelt om vaardigheden te verwerven.
(Bron: Oksana Kuzmina: 93514831/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van educatief speelgoed?

Het eerste voordeel van educatief speelgoed is duidelijk. Ze zijn een bron van plezier voor kinderen, ongeacht hun leeftijd. Maar het beste is dat bij educatief speelgoed plezier en leren gepaard gaan. Terwijl ze zich vermaken, verwerven ze bepaalde vaardigheden zonder dat ze het in de gaten hebben.

In het geval van baby’s stimuleert het didactisch spel het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden, het verbeteren van de grote motorische vaardigheden, het ontwikkelen van de fijne motoriek en de creativiteit.

Dit speelgoed stelt hen in staat om de verschillende texturen, vormen en kleuren te leren.

Vanaf welke leeftijd kan dit speelgoed worden gebruikt?

Een interessant aspect van het didactisch speelgoed is dat het wordt aanbevolen voor kinderen vanaf de eerste maanden. Ze stimuleren kinderen en dragen bij aan de ontwikkeling van vaardigheden afhankelijk van de leeftijdsgroep. De richtlijnen van de fabrikant op dit punt moeten echter in acht worden genomen.

Rond hun eerste jaar worden de kleintjes echte verkenners. Daarom is het essentieel om die didactische speeltjes te selecteren die hun fijne psychomotoriek en zintuiglijke ontwikkeling stimuleren. Het is ook tijd om hun logische redenering en taalontwikkeling te verbeteren door middel van dit speelgoed.

Speelgoed is het optimale hulpmiddel voor kinderen om psychomotorische, cognitieve, sociale, taalkundige en emotionele vaardigheden te stimuleren.
(Bron: Famveldman: 61224309/ 123rf.com)

Welk educatief speelgoed wordt aanbevolen voor baby’s?

Niets trekt meer de aandacht van een baby dan een felle kleur, een geluid of een lichtgevend voorwerp. Daarom zullen kinderen in hun eerste jaren veel plezier hebben met speelgoed dat hun drang om alles aan te raken bevredigt. Vooral dat met stukken of blokken van verschillende afmetingen, vormen en texturen.

Het speelgoed waarbij het kind voorwerpen in openeningen moet plaatsen, te rangschikken of te stapelen is heel leuk, maar het stimuleert ook hun logische redenering. Er zijn didactische spelletjes waarmee ze cijfers, letters of dieren kunnen herkennen terwijl ze naar verschillende geluiden luisteren. Speeltjes met licht vinden ze ook heel interessant.

Zijn er voorschriften van toepassing op educatief speelgoed?

Voor dit speelgoed gelden specifieke richtlijnen, zodat ouders er zeker van kunnen zijn dat de veiligheid van hun kinderen in goede handen is. Al het speelgoed moet aan bepaalde voorwaarden voldoen, onder andere op het gebied van fysieke, chemische en mechanische eigenschappen. Het doel ervan is om zoveel mogelijk risico’s te vermijden.

Als het speelgoed niet geschikt is voor kinderen jonger dan 36 maanden, moet het duidelijk worden aangegeven. Een ander label dat niet mag ontbreken is de CE-markering, die certificeert dat het product voldoet aan de veiligheidseisen die de Europese Unie stelt. Als het chemische stoffen bevat, moet daarvoor op de verpakking worden gewaarschuwd.

Lisette van der PoelSpeelgoeddeskundige en ontwikkelingspsychologe
“Speelgoed moet ook leuk zijn. Dat klinkt als een open deur, maar een kind moet er wel echt mee willen spelen. Dat wordt nog weleens vergeten.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van educatief speelgoed om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het educatieve speelgoed te vinden dat het beste bij je kind past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het educatieve speelgoed voor je kind:

Leeftijd

Het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van educatief speelgoed is de leeftijd die door de fabrikant wordt aanbevolen. Gezien dit aankoopcriterium kan je kind het meeste uit het speelgoed halen. Als je speelgoed kiest dat niet bij de leeftijdscategorie past, zal dat ertoe leiden dat het kind zich verveelt en het speelgoed niet meer wil gebruiken.

Omstreeks het eerste levensjaar wordt didactisch speelgoed aanbevolen met vormpjes die in openeningen moeten geplaatst worden, en speeltjes die zacht en kleurig zijn. Op 2- en 3 jarige leeftijd is stapelbaar speelgoed, interactieve boeken of eenvoudige muziekinstrumenten een goede keuze. Vanaf de leeftijd van 3 jaar worden constructies en puzzels relevant.

Speelgoed dat de fijne motoriek stimuleert, zoals muziekinstrumenten, verbetert de coördinatie van kinderen.
(Bron: Oksana Kuzmina: 48969678/ 123rf.com)

Soorten speelgoed

Een andere factor om te overwegen is het type spel. Er zijn verschillende mogelijkheden op het gebied van educatief speelgoed. In de eerste plaats zijn er stimulatiespeeltjes, bedoeld om de zintuigen (gehoor of zicht) te versterken. Het speelgoed wat te maken heeft met de psychomotorische vaardigheden stelt hen in staat om de handen en bewegingen te oefenen.

Er is ook didactisch speelgoed van emotionele aard, dat een gevoel van verantwoordelijkheid en zorg bevordert. Bouwspeelgoed stimuleert de hersens en de logische redenering van kinderen. Tot slot is er ook nog intellectueel speelgoed of speelgoed met regels te noemen, die zijn bedoeld om kinderen te betrekken bij het oplossen van problemen.

Soort educatief speelgoed Voordelen
Bouwspeelgoed en plaatsen van vormpjes Stimuleren van psychomotorische vaardigheden. Oog-hand coördinatie.
Zintuiglijke stimulatie Verbetert het auditief/visueel geheugen. Verbetert de aandacht. Versterkt de tastzin.
Emotioneel speelgoed Ze stimuleren hun verantwoordelijkheidsgevoel en de besluitvorming.
Symbolisch of imiterend Ze ontwikkelen hun verbeelding. Bewustwording van de omgeving.
Intellectueel speelgoed Probleemoplossing. Logische redenering.

Veiligheid

Veiligheid is een aankoopcriterium dat niet over het hoofd mag worden gezien. Didactisch speelgoed dat veilig is, garandeert de integriteit van het kind tijdens het spel. Dit betekent dat je moet letten op de aspecten van het product zoals het materiaal waar het van gemaakt is, de aanwezigheid van kleine stukjes, scherpe randen of hoeken.

Als belangrijkste aanbeveling moet worden bevestigd dat het product voorzien is van de CE-markering. Let erop dat het een indicatie is van de Europese Gemeenschap en niet van China Export, aangezien deze sterk op elkaar lijken. Lees de aanbevelingen van de fabrikant en controleer vooral of het geen stoffen bevat die giftig zijn voor kinderen, zoals ftalaten.

Thema

Het thema hangt samen met het ontwerp van het speelgoed. Als kinderen opgroeien hebben ze hun eigen smaak en daarom is het belangrijk om te weten wat hun favoriete cartoons of personages zijn. Zo kun je didactisch speelgoed selecteren dat op één of andere manier verband houdt met hun interesse. Zo zijn er bijvoorbeeld puzzels of andere soorten spellen met bekende cartoonpersonages.

Het assortiment van educatief speelgoed is onbeperkt. Thema’s als dieren, cijfers, letters of kleuren zijn ideaal om deze concepten te leren kennen. Ook zullen de allerkleinsten kennis kunnen maken met de geometrische figuren. Het nabootsen van alledaagse scenario’s, zoals een boerderij of een huis, zijn andere veel voorkomende thema’s.

Doelstelling

Bekijk tot slot het doel dat het spel nastreeft, dat wil zeggen welke vaardigheden het kind ervan kan leren. Een op de leeftijd afgestemd telraam zou bijvoorbeeld een uitstekende optie kunnen zijn om rekenvaardigheden te te beoefenen. Bouwspeelgoed is ideaal voor psychomotorische vaardigheden.

Als je de oog-hand coördinatie wilt stimuleren, zijn de modellen met stapelbare stukken of waarabij je geometrische figuren in openingen moet plaatsen een goed idee. Ook voor baby’s is zintuiglijke stimulatie erg belangrijk. Om deze reden is speelgoed dat bij aanraking geluiden maakt of met verschillende texturen van groot belang voor de ontwikkeling.

Samenvatting

Educatief speelgoed wordt ten onrechte gezien als minder leuk dan conventioneel speelgoed. Niets is minder waar. Het voordeel ervan is dat ze een aanvulling vormen op de vorming van de kinderen, maar ze zijn net zo vermakelijk als de rest. Als je tenminste rekening houdt met de leeftijd waarop ze gericht zijn.

De grote verscheidenheid die er bestaat is ongelofelijk, niet alleen in termen van leeftijd van gebruik, maar ook wat de soorten en ontwerpen betreft. Het is een belangrijk hulpmiddel voor baby’s, peuters en kleuters om de wereld om hen heen te ontdekken. Vergeet niet dat er niets beter is dan om spelenderwijs te leren.

Vond je ons artikel over educatief speelgoed interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het ideale educatieve speelgoed voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Oksana Kuzmina: 77756445/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies