Eenwielers nemen de straat over. Vooral elektrische eenwielers zijn de laatste jaren steeds populairder geworden. Je kunt je ermee verplaatsen over vrijwel iedere ondergrond en hij neemt weinig ruimte in. In de trein en in de grote steden wint dit vervoersmiddel sterk aan populariteit. De behendigheid van de berijder is daarbij een belangrijke factor.

Het besturen van een eenwieler is vrij eenvoudig. Je hoeft alleen maar een beetje met je lichaam naar voren te leunen en daar ga je. Achteruit trappen of opzij leunen en je gaat de goede kant op, net als op een fiets eigenlijk. Eenwielers reageren direct op de bewegingen van onze benen. Hoe sneller je beweegt, hoe harder de eenwieler gaat. En trap of leun je niet, dan rem je af.
Belangrijk om te weten

  • Het doel van dit item is je ermee voortbewegen, maar ook om er trucjes en bijzondere bewegingen mee te maken. Met een eenwieler kun je springen en draaien, en je kunt soms zelfs je voeten van de pedalen halen en de eenwieler op zichzelf laten rijden.
  • De eenwieler is te gebruiken op allerlei terreinen, van asfalt tot het platteland. Om deze reden raden we je aan om handschoenen, kniebeschermers en een helm te dragen, voor je eigen veiligheid.
  • Tegenwoordig zie je meer elektrische dan analoge eenwielers in de straten. De pedalen zijn alleen nog besteed aan de minderheid van de gebruikers. De elektrische eenwielers nemen de verkoop rankings over.

Ranking: De beste eenwieler op de markt

Hieronder laten we je de vijf beste eenwielers op de Nederlandse markt zien. Of je nu zin hebt om dit originele vervoersmiddel te proberen, of plezier wilt hebben in het rijden op de eenwieler als een sport. Kijk goed naar de eigenschappen van de geselecteerde eenwielers en denk goed aan jouw doel met je aankoop. Laten we beginnen!

1e plaats: Airwheel Q1 eenwieler op batterijen 11 kg

De nummer 1 is de kleinste en lichtste versie van een elektrische eenwieler, met luchtband. Een kortere leercurve, dankzij het exclusieve wielontwerp van deze airwheel. Zo kan je snel leren rijden op deze eenwieler. Bereik tot 18 km per uur met een batterij en laad hem in 90 minuten op als je weer thuis bent.

De robuuste Airwheel Q1 is geschikt voor dagelijkse ritjes. Gecertificeerde batterij en lader om productveiligheid te garanderen. Airwheel Q1 is handig draagbaar en zeer compact. 11 kg met een maximale belasting van 120 kg. Zoek op YouTube hoe Airwheel-rijders met hun honden ronddolen, over de campus rollen, gekkigheden uithalen malletjes maken of geweldige stunttrucs. Bestel vandaag nog.

2e plaats: Funsport instelbare eenwieler voor beginners

De eenwieler van Funsport is uitgerust met een lichte vork van staal. De zadelvork is verchroomd en de handgrepen zijn qua kleur afgestemd op de vork. Zo rijd je stijlvol door de stad. Door een snelspanner kan de monowieler in een handomdraai op de gewenste hoogte worden ingesteld.

De rubberen luchtband heeft een diameter van 18 inch en een breedte van 1,75 inch. Begin langzaam en train je evenwicht. Let op je houding en de bewegingen van je lichaam. Licht gewicht met greep-uitsparing tref vaste kunststof pedalen, inclusief standaard.

3e plaats: Paul&F Elektrische eenwieler

Intelligent reismaatje, met luchtvaart kwaliteit aluminiumlegering, nog lichter dan gewone aluminiumlegering, betere stootvastheid, hogere treksterkte, draagvermogen tot 130 kg. Smart besturing: ingebouwde gyroscoop, intelligente besturing die eenvoudig te bedienen is.

Zoef naar je werk of de club op dit 17 inch groot wiel en 500 watt motor. Het is de perfecte interpretatie van terreinreizen. Borstel-loze motor: in vergelijking met de geborstelde motor heeft de borstel-loze motor een lage wrijving en een soepele werking, minder interferentie, minder lawaai, langere stroombesparing en een lange levensduur. 500 lumen licht, zodat je veilig weer thuis komt na het stappen.

4e plaats: LHY Riding 20 inch eenwieler

Is het een fiets, is het een step? Nee, het is de LHY elektrische eenwieler. Flink uithoudingsvermogen bij snelheden tot 18 kilometer per uur. Op een enkele accu rijd je 30 kilometer. Ideaal voor korte ritjes in de stad, naar kantoor of naar een afspraak. De geïmporteerde Samsung en LG-lithium ion batterij geeft deze eenwieler een langere levensduur en stabiele prestaties.

Je raakt je geliefde eenwieler niet kwijt met een torenlak slot van een aluminiumlegering en ook aan jouw veiligheid is gedacht. De holle anti-slip pedaal, nat reflector en anti-botsing techniek. De hoogwaardige gesmede zwengel is duurzaam, geluidsarm en maakt zachtere bewegingen. Waar gaat de stedentrip naartoe?

5e plaats: Quax Cross eenwieler

Deze cross eenwieler is zowel voor beginners als professionals. Ga weer eens naar buiten op dit bijzonder robuuste model. Neem plaats op het zachte Freestyle Zadel met stevige handgreep. Mocht jouw eenwieler na alle tochten en trucs aan het verslijten zijn, dan zijn de handgreep en beschermkapjes vervangbaar. Binnen een mum van tijd weer als nieuw. 

Met deze eenwieler kun je gerust offroad gaan. De eenwieler is met 5,2 kg superlicht en eenvoudig te bedienen. De platte vierkante vork biedt voldoende plaats voor de voeten, bovendien zijn de pedalen gemakkelijk en soepel. Ervaar het optimale rijgevoel. Belastbaar tot 90 kg. Verschillende wielhoogtes beschikbaar.

Shopgids: Alles wat je moet weten over eenwielers

De eenwieler is een nuttig vervoersmiddel in een drukke stad. Vanwege het kleine formaat is het makkelijk op te bergen en te gebruiken voor licht en snel transport. Je rijdt vlot tussen de rijen door. Er bestaan ontzettend veel eenwielers op de markt. Het maken van een goede keuze kan daarom nog knap lastig zijn. Daarom geven we antwoorden op de meest gestelde vragen, om jouw keuze te vergemakkelijken.

Een eenwieler is te gebruiken op vrijwel elke ondergrond. Van het asfalt in de grote stad, tot het zand op het platteland.
(Bron: Designpics: 6214706/123rf.com)

Wat is een eenwieler precies?

Eenwielers of monowielers zijn vervoersmiddelen op een enkel wiel, met aan de zijkanten pedalen, net als op een fiets. Om op een eenwieler te kunnen rijden, moet je een goed evenwicht hebben en de balans kunnen houden. Als Nederlander rijd je waarschijnlijk zo weg op een eenwieler, maar mensen die nog nooit op een eenwieler hebben gereden doen er ongeveer 5 dagen over om het te leren. Ook leeftijd, evenwicht en aan oefening bestede tijd zijn van invloed op de tijd die nodig is om er handig in te worden.

Uit welke onderdelen bestaat een eenwieler?

Een enkel wiel die van verschillende grootte kan zijn, daaraan is een eenwieler te herkennen. Het wiel kan een gladde of bobbelige buitenband hebben. Op de as waarom het wiel draait, steunt een schacht, waarop een zadel bevestigd is. Meestal bevatten de zadels een handgreep of knop om de eenwieler gemakkelijk te kunnen besturen en dichtbij het lichaam te houden tijdens eventuele sprongen en kunsten.

Een enkel wiel die van verschillende diameters kan zijn, daaraan is een eenwieler te herkennen.
(Bron: Filios sazeides: 536623/ 123rf.com)

Op welke manieren is een eenwieler te gebruiken?

Rijstijlen van allerlei soorten zijn mogelijk met een eenwieler. Je kunt een eenwieler rijden op artistieke wijze, in paren of groepen, op wegen in de stad of op een evenwichtsbalk. Hieronder vertellen we je de meest gebruikte rijstijlen op de eenwieler. Zoals je ziet zijn de mogelijkheden vrijwel eindeloos.

Rijstijl Wat houdt het in?
Trial rijstijl Het je verplaatsen op een eenwieler, met sprongen van object naar object, zonder de grond met de voeten te raken. Doorgaans met een wiel met een diameter van 20 inch.”
Downhill rijstijl Afdaling langs hellingen of bergwanden. De eenwieler beschikt over remmen. Doorgaans gereden op een eenwieler met een diameter van 24 inch.”
Free style Deze stijl zie je in skate parken (met trappen, randen, dozen, vlakken, hellingen en banen)
Gecombineerde stijl Het rijden van een eenwieler in combinatie met een spel of sport, zoals jongleren, hockey of basketbal.
Olympiades Deze evenementen heten Unicon en worden georganiseerd door de Internationale Federatie van Eenwielers.

Welke oefeningen kun je doen op een eenwieler?

Eenwielers als vervoersmiddel en vrijetijdsbesteding zijn al tientallen jaren de bron van inkomsten voor een aantal artiesten, middels optredens in circussen en op straat. Het rijden op een eenwieler kan zowel als een sport als een kunst worden gezien. Hieronder noemen we de bekendste trucjes op een eenwieler, bravo!

Oefening Wat is het?
Op een been Tijdens deze oefening, gooi je een been in de lucht
Wielwandelen Met de voeten het wiel bewegen
Uit het zadel Rijden zonder op het zadel te zitten
Sprong Met de handen het zadel vasthouden en springen
Staand Rijden met het zadel tussen de benen, zonder te zitten
Grind Over een reling springen met een eenwieler
Rollende wrap Een zet geven aan het wiel, om terug te keren naar de oorspronkelijke positie
Terugrollen Achteruitrijden door aan het wiel te draaien
Been eromheen De eenwieler om een been laten draaien
Handstand De eenwieler bedienen met de handen
Mountain eenwieler Stijle hellingen afdalen en evenwicht houden tussen rotsen

Welke soorten eenwielers bestaan er?

Er bestaan hele verschillende soorten eenwielers, volgens wat we ermee gaan doen. Het is gemakkelijk om je te vergissen bij je aankoop, als je niet weet waar je op moet letten, zoals we later nog kunnen zien. Ook de categorieën in zichzelf zijn nog breed genoeg. Hieronder vind je een overzicht met de meest uitgevoerde beweegvormen met een eenwieler:

Type Gebruik
Voor beginners Dient voor beginnende eenwielers
Artistieke freestyle Dient om circus oefeningen mee te doen
Cross eenwieler Om al fietsend aan bergsport te doen, dankzij het cross wiel en klik-pedalen
Stunt eenwieler Dient om sprongen mee te maken, urban stijl, op trappen en banken in de publieke ruimte
Basketbal Eenwielers met gladde wielen die gebruikt worden om basketbal te spelen op een basketbalveld
Racen Met de dunne band op deze eenwielers kun je trainen en racen op de atletiekbaan
Marathon Is ideaal voor routes buiten de stad, omdat je er tot 150 kilometer probleemloos mee kunt afleggen

Ga ik voor een elektrische of traditionele eenwieler?

Elektrische eenwielers zijn redelijk nieuw in het Nederlandse straatbeeld, maar immens populair en volop aanwezig in Azië. Ze bestaan enkel uit een wiel, pedalen voor de voeten en een motor. Sommige eenwielers bevatten een zadel voor meer comfort, maar het gros van de eenwielers niet, om ruimte te besparen.

Het ligt er maar helemaal aan, hoe je de eenwieler denkt te gebruiken, of je beter voor een elektrische of analoge eenwieler kunt gaan. Mocht je er wat langere afstanden mee willen afleggen, dan is een elektrische eenwieler handiger.

foco

Als je trucs, stunts en speciale bewegingen met je eenwieler wilt doen, dan kun je beter kiezen voor de traditionele eenwielers op spierkracht en evenwicht.

Welke maat eenwieler past bij mij?

Allereerst meet je het aantal centimeters van je kruis tot de vloer, staand met schoenen aan. Daarna kijk je in de volgende tabel, om de juiste maat eenwieler daarbij te vinden.

Maat Binnen-beenlengte Leeftijd
12’’ 48 cm 3 tot 6 jaar
16’’ 55 cm 6 jaar
18’’ 58 cm 8 jaar
20’’ 61 cm 10 jaar
24’’ 68cm Vanaf 12 jaar
26’’ 74 cm Vanaf 15 jaar
36’’ 84 cm Vanaf 15 jaar
Cross 20’’ 64 cm Vanaf 12 jaar
Cross 24’’ 74 cm Vanaf 15 jaar
Cross 29’’ 81 cm Vanaf 15 jaar
Stunt Trial 20’’ 64 cm Vanaf 12 jaar
Stunt Trial 24’’ 77 cm Vanaf 15 jaar
Giraffe 67 cm Vanaf 15 jaar

Welke beschermende kleding gebruik ik op de eenwieler?

Tijdens het rijden op een eenwieler, gebruik je de volgende beschermende kledingstukken: kniebeschermers, scheenbeschermers en een helm. Ook zijn polsbeschermers en handschoenen fijn om te gebruiken, zeker als je de eenwieler met je handen bedient.

Hoe lang duurt het tot ik op een eenwieler kan rijden?

Het onder controle krijgen van een eenwieler verschilt per persoon. Sommige personen slagen er binnen een uur in, anderen in een week. Zelden duurt het langer dan een maand om het in de vingers te krijgen. Helemaal bij Nederlanders, die al gewend zijn om veel te fietsen. Het onder de knie krijgen vraagt om een combinatie van een goede eenwieler, een geduldige docent, vaardigheid en doorzettingsvermogen.

Welke gereedschappen heb ik nodig bij mijn eenwieler?

Behalve een reparatieset voor een lekke band, zijn er nog wat andere gereedschappen nuttig wanneer je een eenwieler koopt. Bijvoorbeeld een Allen-sleutel, om de pedalen mee vast te zetten en los te draaien, een bandenpomp en een kettingspanner (wanneer de ketting losraakt bij stunts).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals je al hebt kunnen zien, heeft iedere eenwieler zijn eigen kenmerken. Het is niet hetzelfde om er stadstours mee te doen, of mee te stunten. Voordat je er een kiest is het handig om op een aantal zaken te letten:

  • Zadel
  • Vork
  • As
  • Band
  • Krukken
  • Trappers

Zadel

Zadels bestaan er in alle vormen, maten en materialen. De kleinste en meest lichte zadels zijn voor beginners, freestyle rijden of om mee te stunten. Deze zijn iets minder comfortabel dan de zachtere en grotere tourzadels, voor  eenwielers die bedoeld zijn voor cross of olympiades.

Vork

De vork dient om het zadel in hoogte te verstellen. Voor de meer urban eenwielers worden meestal vierkante of platte vorken gebruikt, omdat dit het draaien vergemakkelijkt, terwijl je voor het stunten beter kunt gaan voor eenwielers met een ronde vork.

As

In principe bestaan er twee soorten assen: een vierkante (meest gebruikte) en de Isis as (vooral voor stunts). Bij het kiezen van de as letten we op het wiel. Een as met 48 gaten correspondeert met een wiel met 48 spaken.

Band

Banden verschillen per discipline. In de volgende tabel leggen we dit uit. De band is namelijk een van de belangrijkste onderdelen van een eenwieler. Let hier goed op als je er een koopt.

Discipline Type band
Streetstyle en stunt Banden met profiel, voor betere grip
Freestyle Witte en gladde wielen om makkelijk te glijden. Deze laten geen sporen achter in de gymzaal.
Offroad Brede banden met grof profiel

Krukken

De kruk kan verschillende vormen hebben voor de verschillende disciplines. Hieronder leggen we je uit uit welke kruk je de meeste profijt haalt.

Discipline Type kruk
Streetstyle Gemiddelde kruk van 125 tot 140 mm voor een goede controle
Stunt en offroad Een stevige kruk tussen de 140 en 160 mm voor stabiliteit op elke ondergrond
Tours Korte, dunne kruk tussen de 70 en 90 mm voor snelheid
Freestyle Eveneens een dunne kruk, 90 tot 125 mm om makkelijk mee te draaien en voor trucs
Bergsport Stevige kruk tussen de 140 en 160 mm lang, waardoor je makkelijk remt

Trappers

Ook de trappers verschillen per discipline. Hieronder leggen we ze kort uit voor de verschillende rijstijlen. Kijk hiernaar als je je keuze gaat maken.

Type Discipline
Streetstyle Metalen, schokbestendige trappers
Freestyle Plastic pedalen, omdat deze de ruimte niet beschadigen als je binnen rijdt
Buiten Pedalen van plastic met profiel, zodat je voet niet wegglipt als het regent
Offroad Metalen pedalen met profiel, zodat je altijd grip hebt en stevig staat op verschillende ondergronden

Samenvatting

Er bestaan veel eenwielers voor beginners. De ene goedkoop en eenvoudig en de andere geavanceerd en duur. Welke rijstijl spreekt mij het meeste aan? Dit is de belangrijkste vraag die je stelt, wanneer je van plan bent een eenwieler te kopen. Begin je net, kies dan voor een zo veelzijdig mogelijke eenwieler.

Hoewel er eenwielers in allerlei prijscategorieën bestaan, zijn de meest voordelige monowielen niet altijd stevig genoeg voor de gevorderde gebruikers. Soms kun je dus maar beter een iets grotere investering doen, om er langer profijt van te hebben en meer kanten op te kunnen met je eenwieler.

Als je dit artikel leuk vond, vergeet hem dan niet te delen binnen jouw sociale netwerken of hieronder jouw reactie achter te laten.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Vadim Guzhva: 89911084/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Herbert heeft sportwetenschap gestudeerd en werkt als docent. Hij wil zijn studenten niet alleen helpen met zijn kennis over sportprestaties, maar schrijft ook diverse artikelen over sport in zijn vrije tijd.