Eiwitrepen, ook wel proteïnerepen genoemd, zijn effectieve en gezonde snacks die ons helpen om meer eiwitten binnen te krijgen. Ze hebben een zachte textuur en een hoog verzadigende capaciteit. Eiwitrepen zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn een gezond tussendoortje om tussen de hoofdmaaltijden in te nemen. Een proteïnereep is een makkelijke en snelle manier om na een training je energielevel en eiwitgehalte voldoende aan te vullen, zodat je spieren goed kunnen herstellen.

Eiwitrepen worden vaak gerelateerd aan sport en het laten groeien van je spieren. Je kunt echter nog veel meer voordelen uit eiwitrepen halen. Dankzij de verzadigende kracht verminderen eiwitrepen de eetlust en onbedwingbare trek in een zoet tussendoortje. Wist je al dat deze voedingsmiddelen kunnen helpen om een gezond gewicht te bereiken?

Belangrijk om te weten

  • Eiwitrepen liggen tegenwoordig in de schappen van ongeveer iedere supermarkt. Dit heeft er echter wel voor gezorgd dat niet alle eiwitrepen nog even ‘puur’ zijn. Naast eiwitten, bevatten eiwitrepen ook koolhydraten en vetten. Hoe hoger het eiwitgehalte en hoe lager de bijdrage van vetten en suikers, hoe beter de reep.
  • Eiwitrepen kunnen gemaakt worden van eiwitcomponenten van dierlijke of plantaardige oorsprong. Dierlijke eiwitten omvatten eiwitten die afkomstig zijn van koeienmelk, bekend als Whey-eiwit, caseïne en collageenhydrolysaat. Plantaardige eiwitbronnen zijn erwten, cashewnoten en hennepzaden.
  • Eiwitrepen bevorderen de toename van spiermassa als ze deel uitmaken van een uitgebalanceerd dieet en worden ondersteund door een fysiek trainingsprogramma.

Ranking: De beste eiwitrepen op de markt

Eiwitrepen hebben een gezonde reputatie. Soms lijkt hun voedingssamenstelling echter meer op die van een normale chocoladereep dan op  die van een voedzame reep. De verschillende reclame-uitingen kunnen misleidend zijn. Om je te helpen bij je aankoop, hebben we een ranglijst gemaakt met de beste eiwitrepen die je op de markt kunt vinden:

1e plaats: Amfit Nutrition (Whey- en soja-eiwit)

Op de eerste plaat in onze rankinglijst staan de eiwitrepen van Amfit Nutrition. Iedere eiwitreep bevat 60 gram. In een doosje zitten 12 repen. De repen bevaten Whey-eiwit (wei), verkregen uit soja-eiwit en gehydrolyseerd collageen. Elke reep bevat 192 calorieën, 19 gram hoogwaardige biologische eiwitten, 8 gram vezels, 5 gram vetten en 19 gram koolhydraten, meestal polyolen.

De beschikbare smaken zijn: chocolade, cookies & cream, nootjes en chocolade met karamel. De eiwitrepen hebben een zeer verzadigend vermogen dankzij het hoge eiwit- en vezelgehalte. Het is een ideale optie voor sporters die hun spiermassa willen vergroten en tegelijkertijd de eetlust tussen de maaltijden willen verminderen.

2e plaats: Optimum Nutrition (Whey en calciumcaseïnaat)

Op de tweede plaats staan de eiwitrepen van Optimum Nutrition. Het pak bevat 12 proteïnerepen van elk 38 gram, gepresenteerd in 6 verpakkingen. Elke verpakking bevat dus 2 eiwitrepen, die de aanbevolen hoeveelheid eiwitten hebben en op verschillende tijdstippen van de dag kunnen worden geconsumeerd. De textuur is zacht. De repen zijn verkrijgbaar in 3 verschillende smaken: chocolade, karamel en aardbei. Ze zijn lekker zoet en daarmee dus ook geschikt voor de zoetekauwen onder ons.

Elke portie van 76 gram (2 repen) levert 20 gram eiwit, dat afkomstig is van melk: melkeiwitisolaat, melkeiwitconcentraat, wei-eiwitisolaat en calciumcaseïnaat. Deze repen zijn uitstekend voor het bevorderen van spiereiwitsynthese op de korte, middellange en lange termijn. De repen zien er dankzij het design erg aantrekkelijk uit. Dit is lekker snacken op een verantwoorde manier!

3e plaats: Weider (Whey, collageen hydrolysaat eiwit en  soja-eiwit)

De eiwitrepen van Weider zijn lekker en verzadigend. In een pak zitten 24 eiwitrepen, elk van 50 gram. Iedere reep bevat 160 calorieën, 20 gram eiwit, 8 gram koolhydraten waarvan de meeste polyolen zijn, 4 gram vet en 6 gram voedingsvezels. De Weider repen zijn een voorbeeld van een eiwitreep met een zeer hoog eiwitgehalte en een erg laag suikergehalte.

De eiwitrepen zijn een uitstekende optie om aan de behoefte te voldoen iets zoets te eten en daarmee de eetlust te onderdrukken. De beschikbare smaken zijn onder andere chocolade, aardbei, rood fruit en karamel. De repen bevatten eiwitten met een hoge biologische waarde, afkomstig van melk, collageen en soja. Dit product draagt bij aan de toename van je spiermassa.

4e plaats: NEOH (lowcarb)

De prijs-kwaliteitverhouding van de eiwitrepen van NEOH is uitstekend. De repen bevatten slechts 1 gram suiker, en zijn daarom de perfecte trainingspartner voor voedings- en lichaamsbewuste sporters. Met slechts 94 kcal en 3 gram netto-koolhydraten is deze reep perfect voor een kerogeen dieet. De repen hebben een lekkere chocoladesmaak en zijn vrij van kunstmatige kleuren en conserveermiddelen.

Het succes van de eiwitreep van NEOH is dat deze net zo verleidelijk en lekker smaakt als een normale chocoladereep, maar de reep in feite een perfecte voedingswaarde en geen toegevoegde suiker bevat. Na 2 repen zit je echt vol. Ga het gevecht met suiker aan! Dankzij de NEOH-reep hoef je je nooit meer schuldig te voelen, na het nemen van een snack.

5e plaats: BodyMe (3 plantaardige eiwitten)

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst staat de eiwitreep van BodyMe. De Vegan eiwitreep is een plantaardige eiwitreep met ideale voedingswaardes in een eiwitdieet voor sporters. De repen zorgen voor een verzadigd gevoel. Gecombineerd met een trainingsschema zorgen ze daarnaast ook voor de groei van je spiermassa. De plantaardige eiwitten zijn onder andere afkomstig uit erwten, hennepzaad, cashewnoten.

De eiwitrepen bevatten een mix van 3 plantaardige eiwitten met alle essentiële aminozuren. De vegan eiwitreep bevat puur koudgeperste plantaardige eiwitten. De repen zijn gluten-, soja- en zuivelvrij en bevatten geen suiker. Deze snack is ideaal voor iedereen die bewust omgaat met zijn of haar eigen lichaam en het milieu. Handig voor onderweg, voor of na je training.

Shopgids: Wat je moet weten over eiwitrepen

Ook al koop je de beste eiwitreep, als je niet weet wanneer, hoe en hoeveel je deze moet eten, zul je uiteindelijk dit product verspillen of, nog erger, je gezondheid schaden. In dit artikel leggen we alle belangrijke aspecten uit met betrekking tot de samenstelling en het gebruik ervan. Hieronder vind je antwoorden op de meest gestelde vragen rondom eiwitrepen.

Eiwitrepen zijn een handige en effectieve manier om meer eiwitten binnen te krijgen.
(Bron: Rido: 118821231/ 123rf.com)

Wat zijn eiwitrepen precies?

Eiwitrepen zijn supplementen die zijn ontwikkeld om je eiwitinname te verhogen, zowel in kwantiteit als kwaliteit. Ze bevatten eiwitten van goede biologische waarde die afkomstig zijn van melk (weiproteïne, isolaten en concentraten van melkeiwitten, calciumcaseïnaat), collageen, soja, zaden of erwten.

Eiwitten zijn ketens van aminozuren. Een eiwit heeft een hoge biologische waarde als het alle (of bijna alle) essentiële aminozuren voor mensen bevat. Als een van deze aminozuren ontbreekt, kun je geen eiwitten maken die lichaamsweefsels, inclusief je spieren, repareren of opbouwen.

Eiwitrepen zijn de ideale snack omdat ze een goede hoeveelheid eiwitten en vezels bevatten.
(Bron: Trebizan: 53689970/ 123rf.com)

De eiwitten worden gemengd met andere macronutriënten, zoals vetten, koolhydraten en voedingsvezels om de repen te vormen en ze een aangename smaak te geven. De kwaliteit en de verhouding van de vetten en suikers die worden gecombineerd met de eiwitten, bepalen de voedingswaarde van de eiwitreep.

Wat zijn de meest voorkomende ingrediënten van eiwitrepen?

De meeste eiwitrepen behoren tot de categorie van bewerkte voedingsmiddelen en hun componenten zijn daarom vaak verre van natuurlijk. Veganistische repen worden meestal wel met 100% biologische ingrediënten gemaakt. Eiwitrepen kunnen de volgende ingrediënten bevatten:

  • Eiwitten: Eiwitrepen bevatten dierlijke en plantaardige hoogwaardige eiwitten, om alle essentiële aminozuren voor de menselijke gezondheid te leveren (tryptofaan, threonine, fenylalanine, methionine, leucine, isoleucine, valine en lysine).
  • Bronnen zijn onder anderen Whey-eiwit (wei), melkeiwit (concentraat of isolaat), calciumcaseïnaat (melk), gehydrolyseerd collageen, sojaproteïne, erwten-eiwit en eiwit-zaden (hennep, amarant).
  • Koolhydraten: Eiwitrepen bevatten suikers. In de repen met een betere kwaliteit, zijn dit meestal polyolen (suikeralcoholen). Polyolen beschadigen de tanden niet en verhogen de bloedsuikerspiegel (glycemie) niet. Bovendien bieden zij slechts 2,4 calorieën per gram, terwijl normale suikers 4 calorieën per gram leveren.
  • Vet: Vetten zitten vooral in de het bedekkende laagje van de repen, die meestal gemaakt worden van zwarte of witte chocolade. Het probleem is dat er vaak verzadigde en geharde vetten (transvetten) worden gebruikt om de snack een betere smaak te geven. Dit heeft een significante invloed op de voedingskwaliteit.
  • Voedingsvezels: Dit onderdeel is uiterst belangrijk omdat het de waarde van de verzadiging van de eiwitreep verhoogt en helpt om eetlust te onderdrukken. Bovendien vertragen vezels ​​de opname van suikers uit de repen met als gevolg dat het bloedsuikerpieken verhindert bij mensen met diabetes of insulineresistentie.
  • Aroma’s, smaak- en kleurstoffen: In natuurlijke en biologische eiwitrepen worden meestal natuurlijke voedingsmiddelen toegevoegd voor een intensere geur en smaak, zoals bijvoorbeeld kaneel of cacao. Fabrikanten van bewerkte eiwitrepen daarentegen maken helaas nog steeds misbruik van kunstmatige toevoegingsmiddelen.
Ingrediënten Gezond Ongezond
Eiwit Whey-eiwit, melkproteïneconcentraat (wei + caseïne), melkeiwitisolaat, calciumcaseïnaat, gehydrolyseerd collageen, peulvruchtproteïne (erwten), volkoren-eiwit (bruine rijst), zaadproteïne (amarant, quinoa, hennep) Pas op voor soja-eiwit! De meerderheid van sojabonen is transgeen en daarnaast worden er pesticiden en chemische meststoffen gebruikt bij de teelt.
Koolhydraten (zoetstoffen) Sucralose, isomaltose, sorbitol, kokosnoot-nectar, xylitol, maltitol Hoge fructose glucosestroop, sucrose (gewone suiker), glucose.
Vetten Kokosolie, olijfolie, cacaoboter Palmolie en palmpitolie. Gehydrogeneerde oliën in het algemeen.
Andere ingrediënten om smaak en aroma te bieden Natuurlijk appelaroma, natuurlijke vanille, cacao, bittere chocolade, kaneel, noten, gedroogde vruchten, zaden. Melkchocolade, witte chocolade, snoepjes, gelei.

Zijn alle eiwitrepen goed voor je?

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien, kunnen er gezonde en ongezonde ingrediënten in eiwitrepen zitten. We raden daarom aan om altijd het voedingsetiket van de verschillende merken eiwitrepen zorgvuldig te lezen om zo de eiwitreep te kiezen die de hoogste hoeveelheid eiwit en tegelijkertijd weinig suikers en vetten bevat.

Eiwitrepen bevatten eiwitten van goede biologische waarde die afkomstig zijn van verschillende dierlijke of plantaardige bronnen.
(Bron: Rido: 78131605/ 123rf.com)

Wat zijn de verschillen tussen eiwitrepen en Whey-eiwitpoeder?

Zowel Whey-eiwitpoeder als eiwitrepen leveren essentiële aminozuren die nodig zijn om nieuwe spiervezels te bouwen. Het Whey-eiwit wordt verkregen uit koeienmelk, terwijl de repen verschillende soorten eiwitbronnen combineren als melk, soja, collageen en erwten.

De meeste repen bevatten Whey-eiwit als een belangrijke eiwitcomponent. Het is een ideale voedingsstof om te consumeren na de training, omdat het op dat moment snel verteerd en opgenomen wordt. De aminozuren van de eiwitten bereiken het bloed snel om te worden gebruikt bij de synthese van nieuwe spiereiwitten.

Eiwitrepen bestaan er in veel verschillende soorten en smaken.
(Bron: Trebizan: 53689866/ 123rf.com)

Eiwitrepen bevatten vaak ook caseïne, in de vorm van calciumcaseïnaat, een langzaam verteerbaar melkeiwit, dat het verlies van spiermassa voorkomt door op middellange en lange termijn aminozuren aan te bieden. Als de reep Whey-eiwit en caseïnaat combineert, zorgt dit voor een continue beschikbaarheid van aminozuren.

Whey-eiwitpoeder Eiwitreep
Smaak Kan neutraal zijn of met aardbei-, chocolade-, vanille- of pindasmaak. Niet verkrijgbaar in neutrale smaak. De meest voorkomende smaken zijn: chocolade, karamel, vanille en aardbei.
Manier om te consumeren Moet worden gemengd met water, melk of een plantaardige drankje. Klaar om te consumeren.
Minimale hoeveelheid eiwit per portie 21 gram. 15 gram.
Bron van eiwitten Koeienmelk Koeienmelk (wei en caseïne), collageen, erwten, zaden, soja.
Verzadiging Laag, omdat het, hoewel het eiwitten bevat, geen vezels bevat Hoog, biedt eiwitten en vezels, beide belangrijke voedingsstoffen om de verzadiging te verhogen.
Digestie en assimilatie van het eiwit en de aminozuren Snel. Langzaam.

Helpen eiwitrepen echt om de spiermassa te vergroten?

Eiwitrepen garanderen dat alle aminozuren die nodig zijn voor het synthetiseren van nieuwe eiwitten, en daarmee spiermassa, beschikbaar zullen zijn. Zonder fysieke training is het echter onmogelijk om spieren op te bouwen, ook al worden er dagelijks eiwitrepen ingenomen.

Het is belangrijk om de eiwitrepen op het juiste moment te nemen, om de ontwikkeling van spiermassa te stimuleren. Het metabole venster, dat staat voor de 30 tot 45 minuten na het einde van je training, is de beste tijd om eiwitten te eten omdat het lichaam het op dat moment het beste opneemt.

Eiwitrepen zijn handige en effectieve snacks voor topsporters.
(Bron: Drobot: 45025169/ 123rf.com)

Tijdens het metabole venster worden eiwitten gesplitst in aminozuren, die de spieren bereiken om spierafbraak te stoppen, geïnitieerd door fysieke inspanning. Ze worden ook gebruikt om beschadigde spiervezels te repareren en om nieuwe spiereiwitten te synthetiseren. Als gevolg hiervan treedt de groei van spieren op.

Andrea MirandaVoedingsdeskundige en directrice van de Argentijnse Vereniging voor Esthetiek en Integrale Voeding

“Een persoon die traint, moet dagelijks tussen de 1,8 en 2 gram eiwit per kilo van zijn eigen gewicht innemen om bij te dragen aan de regeneratie van spiercellen.”

Wanneer wordt het aangeraden om eiwitrepen te eten?

In het vorige gedeelte hebben we uitgelegd dat eiwitrepen bijdragen aan het vergroten van de spiermassa als ze worden ondersteund door een fysiek trainingsprogramma. Het is daarbij nooit goed om de aanbevolen consumptie van eiwitten te overschrijden.

Het gebruik van eiwitrepen als voedingssupplement wordt vooral aanbevolen voor:

  • Mensen die willen afvallen: Eiwitrepen hebben een hoog verzadigend vermogen dankzij de eiwitten en de voedingsvezels die ze bevatten. Bovendien helpen ze om zoete verlangens weg te nemen, dankzij hun smaak en hun formaat dat doet denken aan andere lekkernijen.
  • Ouderen: Het voedingspatroon van ouderen kan onvoldoende eiwitten bevatten, hetzij als gevolg van een verminderde eetlust of bijvoorbeeld door problemen om vlees te kauwen, een van de voedingsmiddelen die veel eiwitten bevatten. De eiwitrepen, die een zachte consistentie hebben, zijn dan dus een goed alternatief. Repen zijn daarnaast vaak smakelijk dan shakes.
  • Mensen die gezonde en voedzame snacks willen eten: Eiwitrepen kunnen bij kamertemperatuur worden bewaard en overal worden ingenomen. Ze zijn daarom een uitstekende optie om altijd een gezonde snack bij de hand te hebben.

Waarom worden eiwitrepen aanbevolen om af te vallen?

Eiwitrepen worden aanbevolen als aanvulling op een dieetplan om af te vallen. Het maximale nut om af te vallen ligt in de verzadigende capaciteit, die de eetlust vermindert en ervoor zorgt dat je minder voedsel inneemt gedurende de dag. Bovendien verzacht de heerlijke smaak het verlangen naar bijvoorbeeld desserts en andere zoetigheden.

Isabel HernandoOnderzoeker van de Food Microstructure and Chemistry Group van de Universitat Politècnica de València

“Eiwit is de meest effectieve macronutriënt om een verzadigend effect te geven.”

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor eiwitrepen?

Onze eiwitbehoeften kunnen van individu tot individu variëren, afhankelijk van onder andere je leeftijd, geslacht, fysieke activiteit (type, intensiteit, frequentie, trainingstijd) en lichaamsbouw. Het is echter handig om jezelf te beperken tot één eiwitreep per dag, waarvan het gewicht tussen de 30 en 60 gram ligt.

Kan een eiwitreep een hoofdmaaltijd vervangen?

Nee, op geen enkele manier kan een voedingssupplement een hoofdmaaltijd als ontbijt, lunch of diner vervangen. Een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet, rijk aan verse en natuurlijke voeding, is essentieel voor het behoud van onze gezondheid.

Eiwitrepen kunnen als een gezonde snack tussen hoofdmaaltijden gegeten worden.

Kunnen mensen met diabetes eiwitrepen consumeren?

Dit is afhankelijk van de voedingssamenstelling van de eiwitreep. Gezien de enorme variëteit aan commerciële merken van eiwitrepen, is het de verantwoordelijkheid van de consument om zorgvuldig het voedingsetiket te lezen. We raden diabetici aan om te zoeken naar repen die rijk aan vezels zijn en die zo min mogelijk koolhydraten en polyolen als zoetstoffen bevatten.

Het is belangrijk dat je van tevoren de ingrediënten van de eiwitrepen verifieert.
(Bron: Rido: 34239549/ 123rf.com)

Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van eiwitrepen?

Eiwitrepen hebben over het algemeen niet zo veel contra-indicaties, hoewel het belangrijk is om de aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden. De fabrikanten van deze producten verduidelijken vaak op het etiket dat overmatig gebruik van eiwitrepen een laxerend effect kan hebben. Dit komt door de aanwezigheid van suikeralcoholen (polyolen).

Een teveel aan eiwitten kan overbelasting van de nieren of lever veroorzaken. Daarom moeten degenen die lijden aan een ziekte van de nieren of lever hun arts raadplegen voordat ze eiwitrepen consumeren.

foco

Mensen met lactose-intolerantie en mensen die allergisch zijn voor koemelkeiwit moeten deze producten vermijden.

Welke verschillende soorten eiwitrepen zijn er?

Op basis van de ingrediënten kun je eiwitrepen onderverdelen in 2 grote groepen: de eiwitrepen met een dierlijke oorsprong en de repen met een plantaardige oorsprong. Eiwitrepen met een dierlijke oorsprong gebruiken onder andere melkeiwitten (wei en caseïne) en collageen als bronnen van aminozuren.

Veganvriendelijke repen zijn gemaakt van peulvruchten, zaad of granen. Beide soorten eiwitrepen zijn in staat om alle essentiële aminozuren te leveren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals we eerder in dit artikel al vermelden, is het niet eenvoudig om een voedzame en gezonde eiwitreep te vinden. De meeste repen zijn gemaakt met Whey-eiwit (wei), maar soms wordt er een overmaat aan vetten en suikers aan de reep toegevoegd. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van eiwitrepen:

  • Smaak
  • Samenstelling
  • Allergenen
  • Oorsprong van ingrediënten

Smaak

Eiwitrepen kunnen verschillende smaken hebben, zoals chocolade, framboos, aardbei, cookies, karamel, banaan of vanille. Sommige repen hebben een beetje een kunstmatige smaak, het is dus mogelijk dat je verschillende merken moet proberen totdat je een eiwitreep vindt die je echt lekker vindt.

View this post on Instagram

When it's the first day of March, but also Friday.

A post shared by Quest Nutrition (@questnutrition) on

Samenstelling

Eiwitrepen moeten minimaal 12 tot 15 gram eiwit per portie bevatten en moeten een hoge biologische waarde hebben. Bovendien is het belangrijk om een eiwitreep te kiezen die zo min mogelijk suikers  en minder dan 8 gram bevat, en tegelijkertijd rijk aan vezels is. Veganistische repen kunnen iets vetrijker zijn, hoewel deze vetten onverzadigd zijn.

Allergenen

Er is een grote kans dat er allergenen in de eiwitreep zitten. Dit geldt zowel voor repen van dierlijke als van plantaardige oorsprong. De meest voorkomende allergenen zijn: pinda’s, soja, gluten, eieren, sesamzaad en noten. Mensen die lijden aan coeliakie, voedselallergieën of lactose-intolerantie moeten het voedingswaarde-etiket zorgvuldig doorlezen om ze te vermijden.

Oorsprong van ingrediënten

De ingrediënten van veganistische repen zijn meestal niet alleen van plantaardige oorsprong, maar zijn in de meeste gevallen ook nog eens 100% biologisch. Voor mensen die alleen natuurlijk voedsel willen eten, zelfs als ze geen veganist zijn, zijn dit soort repen dus het beste alternatief.

De repen met een dierlijke oorsprong die worden gemaakt uit melkeiwitten, kunnen gewoonlijk niet worden geconsumeerd door mensen met lactose-intolerantie, hoewel het label soms anders doet vermoeden.

foco

Veel fabrikanten beweren dat hun repen vrij zijn van lactose, maar na het eten ervan hebben consumenten toch last van winderigheid, diarree en ander spijsverteringsongemak. Controleer daarom altijd het label van tevoren!

Samenvatting

Als je na het sporten een eiwitreep eet, helpt deze je om de toename van je spiermassa en fysiek herstel te bevorderen. Ze zorgen voor voldoende toevoer van essentiële aminozuren. Ze kunnen echter ook gunstig zijn voor het verliezen van gewicht en het verrijken van het dieet van ouderen.

Ondanks al deze voordelen worden de voedingssupplementen niet altijd uit ingrediënten met goede kwaliteit gemaakt. Soms is een eiwitreep eigenlijk gewoon een lekkernij, vermomd als “gezond voedsel”. We raden je daarom aan om altijd van tevoren te informeren naar de ingrediënten van de reep en de voedingswaarde daarvan.

Vond je ons artikel over eiwitrepen interessant? Vergeet dan niet om hieronder je reactie achter te laten of het artikel te delen op social media, zodat je vrienden en familie ook meer te weten komen over eiwitrepen.

(Bron van de header afbeelding: Trebizan: 53689866/ 123rf.com)

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
42 Stem(men), Gemiddeld: 5,00 de 5
Loading...