het instellen van de temperatuur van een elektrische boiler
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Niemand houdt ervan om midden in de winter een koude douche te nemen. Of, in ieder geval, weinig mensen genieten ervan. Met een elektrische boiler kun je voor langere tijd warm water hebben, wanneer je dat het meest nodig hebt, om zo weer lekker warm te worden.

Een elektrische boiler is dan ook één van de belangrijkste apparaten in huis. De capaciteit in liters, het ontwerp of de grootte varieert per model, hoewel de functie ervan hetzelfde is: het water op een warme temperatuur houden voor het moment dat je het nodig hebt. In dit artikel gaan we dieper in op dit onmisbare product.
Belangrijk om te weten

  • De elektrische boiler bestaat eenvoudigweg uit een warmwatertank die is aangesloten op de waterleiding en op de elektriciteit.
  • Elektrische boilers hebben meestal een capaciteit van 10 tot 300 liter, afhankelijk van het soort gebruik.
  • Aspecten als o.a. wateropslagcapaciteit, plaats van installatie of bestendigheid dienen in aanmerking te worden genomen voordat je een bepaalde elektrische boiler aanschaft. In de sectie ‘Waar moet je op letten bij je aankoop?’ zullen we het over deze criteria hebben.

Onze selectie: De beste elektrische boilers op de markt

Voordat je een elektrische boiler aanschaft, moet je nadenken over het gebruik dat je er van gaat maken. Als er bijvoorbeeld meerdere mensen samen in huis wonen, heb je een boiler met een grotere capaciteit nodig. In deze sectie willen we een aantal van de beste elektrische boilers laten zien, zodat je kunt beslissen welke het beste bij je past.

De beste energiezuinige elektrische boiler

Deze verticale boiler van het merk Eldom maakt onderdeel uit van de Favourite serie en heeft een volume van 80 liter. Hij is een van de energiezuinigste onder de elektrische boilers, namelijk met de Energieklasse B.

De bediening is digitaal en de boiler heeft een vermogen van 2000 Watt. De temperatuur is nauwkeurig in te stellen en het apparaat heeft een uitgestelde start modus tot 48 uur en een Eco-functie, waarmee de waterverwarming wordt geoptimaliseerd om stroom te besparen.

De beste elektrische boiler voor in de keuken

De Plieger Close-in Boiler met een volumen van 10 liter is ideaal voor het gebruik in de keuken, maar kan ook worden gebruikt voor een ander warmwater tappunt in je huis. Bij regelmatig gebruik van je keukenkraan is een aanschaf van een keukenboiler een energiebesparende keuze.

Doordat de keukenboiler direct in verbinding staat met je kraan, verminder je het verlies van (warm) water. Deze boiler voldoet aan de eisen die de Kema en Kiwa gesteld hebben.

De beste gebruiksvriendelijke elektrische boiler

Deze boiler van de BiLight-serie van het merk Tesy zijn uitgerust met een handige externe temperatuur regelaar voor een soepele temperatuurinstelling en een unieke tweekleurig indicatievoorziening die twee werkwijzen visualiseert: rood licht voor de verwarmingsmodus, en blauw licht voor de
gebruiksklare modus.

De capaciteit van deze boiler bedraagt 100 liter, en wordt aangeraden voor een huishouden van 4 personen, al naar gelang het gemiddelde waterverbruik.

De elektrische boiler met de kortste opwarmtijd

Deze elektrische boiler van Bosch heeft een capaciteit van 80 liter. De boiler is energiezuinig en heeft een zeer korte opwarmtijd, zoals vele reviews vermelden.

De boiler is geschikt voor gebruik tot 4 personen, heeft een anti-vorst instelling en een anti-bacterie bescherming. Bovendien heeft het 10 jaar fabrieksgarantie van Bosch op de binnen ketel en 2 jaar op overige onderdelen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische boilers

Elektrische boilers worden steeds vaker gebruikt in woningen. Voordat je er echter voor kiest om er één te kopen, is het raadzaam om naar verschillende aspecten te kijken om de beste aankoop te doen. In deze rubriek willen we je laten zien hoe een elektrische boiler werkt en wat de voordelen zijn van het kopen van een elektrische boiler.

Slimme bedieningspaneel huishoudelijke gasboiler close-up 3d

Eén van de eerste kenmerken waar je aan moet denken als je overweegt om een elektrische boiler te kopen is de capaciteit.
(Bron: aleksanderdn: 45808026/ 123rf.com)

Waarom is een elektrische boiler een goed idee?

De aanschaf van een elektrische boiler is over het algemeen een aanzienlijk voordeel ten opzichte van de hogere kosten en ongemakken van andere vormen van waterverwarming. Ten eerste zal de elektrische boiler het voor jou gemakkelijker maken om direct warm water te hebben, zonder dat je er een bepaalde tijd op hoeft te wachten.

Bovendien levert de elektrische boiler je een dubbele besparing op, zowel financieel als op het gebied van energie. Dit type boiler is programmeerbaar, waardoor de boiler begint te werken wanneer je het nodig hebt, wat een aanzienlijke besparing oplevert. Het apparaat is ook eenvoudig te installeren en is verkrijgbaar in verschillende formaten.

Hoe werkt een elektrische boiler?

De meeste elektrische boilers werken allemaal op bijna dezelfde manier. Eerst verwarmen ze het koude water door middel van een elektrische weerstand die zich in de tank bevindt. Wanneer het water de optimale temperatuur bereikt, gaat de weerstand uit en wordt het water in de tank warm gehouden.

Daarom kunnen we zeggen dat de elektrische boiler werkt door ophoping van water. Hoe groter de tank, hoe langer je warm water kunt hebben. En aangezien het water koud de boiler ingaat, zal het enige tijd nodig hebben om op te warmen, dus is het handig om het gebruik van het water te berekenen volgens de grootte van de boiler.

waterkraan met heet water stoom

Geschat wordt dat één persoon dagelijks 50 liter water nodig heeft, terwijl zes mensen meestal 200 liter verbruiken.
(Bron: nikkytok: 32551173/ 123rf.com)

Wat zijn de voor- en nadelen van het aanschaffen van een elektrische boiler?

Als je een elektrische boiler koopt, krijg je een apparaat dat zorgt voor een constante watertemperatuur. Aan de andere kant, en als nadeel, is de hoeveelheid water die je op elk moment beschikbaar hebt beperkt. Is het daarom de moeite waard om de elektrische boiler te kiezen? In de volgende tabel onthullen we de voor- en nadelen ervan.

Waarom wordt het gebruik van een elektrische boiler aanbevolen? Wat zijn de nadelen van een elektrische boiler?
Installatie Je hebt geen gasinstallatie nodig en de daaruit voortvloeiende technische aanpassingen. Elektriciteit is duurder dan gas.
Temperatuur van het water Zorgt voor een constante watertemperatuur. De hoeveelheid warm water is beperkt.
Afmetingen Er zijn kleinere elektrische boilers voor kleine huishoudens. Een elektrische boiler van 100 liter neemt meer ruimte in beslag in huis.
Comfort Je kunt direct warm water hebben, als je de kraan opent. De beschikbaarheid van warm water is beperkt.

Hoe kan ik energie en geld besparen met een elektrische boiler?

Het verbruik van de elektrische boiler is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is de keuze voor een conventionele elektrische boiler of een boiler met een laag energieverbruik. In feite is deze optie één van de belangrijkste kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden. Op de volgende lijst vind je enkele tips die je helpen om dagelijks te besparen.

  • Kies voor een programmeerbare elektrische boiler. Momenteel zijn er digitale elektrische boilers waarvan je de temperatuur, het vermogen en de verschillende gebruikstijden kunt afstellen.
  • Bekijk het uurtarief van je elektriciteitsprovider. Het kan zijn dat de kosten van het elektriciteitsverbruik ’s nachts lager zijn, zodat je het water gedurende deze tijd kunt verwarmen en zo de kosten kunt verlagen.
  • Vermijd langdurig baden. Het lijkt logisch, maar als je energie en geld wilt besparen, is het beter om kortere douches te nemen en de kraan uit te zetten tijdens het inzepen, wanneer deze niet in gebruik is.
  • Plaats de boiler op de juiste plaats. Het is beter dat de boiler dicht bij de badkamer geplaatst wordt om de afstand te verkleinen en warmteverlies tijdens het transport te voorkomen. Het moet ook binnenshuis zijn, om de gebruikelijke temperatuurveranderingen te vermijden.

Hoe kan ik de benodigde volumecapaciteit van de elektrische boiler berekenen?

Eén van de eerste kenmerken waar je aan moet denken als je overweegt om een elektrische boiler te kopen is de capaciteit. Over het algemeen zal dit afhangen van het aantal mensen dat in het huis woont en er gebruik van maakt. Geschat wordt dat één persoon dagelijks 50 liter water nodig heeft, terwijl zes mensen meestal 200 liter verbruiken.

Als je een elektrische boiler hebt met een te lage capaciteit voor het aantal personen in het huishouden, loop je het risico dat het warme water voortijds opraakt. Als dit gebeurt, zul je een bepaalde tijd moeten wachten totdat de elektrische boiler het koude water in de boiler weer opgewarmt heeft.

Wat zijn de verschillen tussen een elektrische boiler en een gasboiler?

Bij de planning van de aankoop van een elektrische boiler kun je te maken krijgen met de alternatieve mogelijkheid om voor een gasboiler te kiezen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de twee apparaten, hoewel je aandacht moet geven aan hun verschillen om te beslissen welke het beste bij je past. In de volgende tabel helpen we je om ze te onderscheiden:

Wat moet ik kopen… Als ik dit wil…
Een elektrische boiler Dat het water onmiddellijk warm wordt. Dat ik geen risico’s loop in geval van een storing als gevolg van het gas en de verbranding ervan. Dat ik geen periodieke controles hoef te ondergaan. Dat ik een constante watertemperatuur behoud. Dat de installatie eenvoudig is.
Een gasboiler Meer energiebesparing. Dat het water alleen wordt verwarmd op het moment dat het gebruikt gaat worden. Onbeperkt warm water beschikbaar hebben. Meer ruimtebesparing. Het voorkomen van risico’s op overstromingen in geval van technische problemen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de voor- en nadelen van het kopen van een elektrische boiler kent en je weet hoe het werkt, willen we in deze sectie de nadruk leggen op de functies waar je naar moet kijken voordat je er één koopt. Aspecten als capaciteit, bestendigheid, energiebesparing of isolatie zijn essentieel als je er optimale prestaties uit wilt halen.

Capaciteit

Bij een elektrische boiler moet je er rekening mee houden dat de hoeveelheid beschikbaar warm water beperkt is. Daarom is het belangrijk om eerst te bepalen welke capaciteit je nodig hebt, afhankelijk van het aantal mensen dat er in huis gebruik van maakt en het soort gebruik dat er van wordt gemaakt.

Om deze factor precies te berekenen, moet je rekening houden met het gemiddelde waterverbruik dat je gewoonlijk in huis hebt en de tijdstippen waarop je dat doet. Als bijvoorbeeld iedereen in huis ’s morgens een douche neemt, moet je een grotere capaciteit hebben dan wanneer de huisgenoten verspreid over de dag douchen.

moderne elektrische boiler op de betonnen muur

Elke elektrische boiler heeft een bijbehorend energielabel, waarop je het jaarlijkse elektriciteitsverbruik (kilowatt per uur) kunt aflezen.
(Bron: rasslava: 31691812/ 123rf.com)

Waar plaats je de elektrische boiler?

Voordat je een elektrische boiler gaat kopen is het wel zo handig om te weten waar je uberhaupt een elektrische boiler kan installeren in je huishouden. Je moet ervoor zorgen dat het zo dicht mogelijk bij de plaats ligt waar je het apparaat gaat gebruiken om de warmteverliezen te beperken die kunnen optreden bij het transport van het warme water, bijvoorbeeld van de elektrische boiler naar de douche.

Je moet er ook voor zorgen dat het apparaat op een stevige muur wordt geïnstalleerd, die ongeveer drie keer het gewicht van het volledige apparaat kan dragen. Bovendien moet je een marge van ongeveer 45 centimeter aanhouden tussen de elektrische boiler en de muur, zodat je zonder veel moeite bij de aansluitingen kunt komen als er wat afgesteld moet worden.

Weerstand

Dit is een van de meest onbekende onderdelen van de elektrische boiler, maar tegelijkertijd een van de belangrijkste. De weerstand is het deel dat verantwoordelijk is voor het verhogen van de temperatuur van het water, en over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen een natte of een droge weerstand, afhankelijk van de hoeveelheid kalk (hardheid) in het water.

De natte weerstand geeft de warmte directer door aan het water en is daardoor sneller. De droge weerstand wand heeft daarentegen een omhulsel dat de weerstand tegen kalk beschermt en de warmte langzamer afgeeft. De natte wordt aanbevolen in gebieden met een laag kalkgehalte en de tweede in tegenovergestelde gevallen.

Energiebesparing

Elke elektrische boiler heeft een bijbehorend energielabel, waarop je het jaarlijkse elektriciteitsverbruik (kilowatt per uur) kunt aflezen. Het statische warmteverlies en het volume in liters worden ook aangegeven. Deze etiketten zijn standaard in de Europese Unie en maken gebruik van een uniforme taal en afbeeldingen.

De meeste van de beschikbare elektrische boilers zijn geclassificeerd als B of C, hoewel er ook enkele zijn geclassificeerd als A en A+.

Je moet rekening houden met het feit dat hoe groter de opslagcapaciteit voor warm water is, hoe groter het energieverbruik en hoe lager de energiewaarde. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan deze factor.

Isolatie

Elke watertank van de elektrische boiler is bedekt met een isolatiemateriaal of een isolatielaag. Dit voorkomt temperatuurlekken naar buiten en zorgt er tegelijkertijd voor dat het water warm wordt gehouden met minder energieverbruik. Daarom mag deze factor niet worden onderschat bij de aankoop van het product.

In feite kan de kwaliteit van de isolatie een belangrijk verschil maken voor het elektriciteitsverbruik. Indien je op zoek bent naar een elektrische boiler met een hoog rendement, is één van de materialen die je moet overwegen isolatie met hoge densiteit geëxpandeerd polyurethaan, hoewel er momenteel zeer gevarieerde materialen zijn.

Samenvatting

Een elektrische boiler is een optimale oplossing wanneer je constant warm water wilt hebben, hoewel het duidelijk moet zijn dat de beschikbaarheid ervan beperkt is. Wanneer de beschikbare tank is opgebruikt, moet je een bepaalde tijd wachten, normaal gesproken een paar uur, voordat je weer warm water in je huis kunt hebben.

Zorg er daarom voor dat je een tank met voldoende capaciteit voor je behoeften aanschaft. Probeer het ook zo dicht mogelijk bij de plaats te installeren waar je het gaat gebruiken, en probeer alle tips die we je hebben gegeven op te volgen. Zodat je zoveel mogelijk energie kunt besparen, zowel voor je maandelijkse factuur als voor het milieu. Veel succes met je aankoop!

Vond je onze shopgids over elektrische boilers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Faba Ortega: 108098329/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies