elektrische fiets in het open veld
Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

35Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Met goed weer en lange zomerdagen, zijn we graag buiten. Een fiets is altijd een prima optie om te sporten terwijl je geniet van de omgeving. Toch is een fiets voor velen niet alleen een voertuig dat je helpt de nodige lichaamsbeweging te krijgen, maar ook een middel om je op een gezonde en goedkope manier van plek A naar B te vervoeren.

In Nederland is het zelfs één van de meest populaire middelen om naar je werk te gaan. De meeste mensen dromen hiervan. Het is dan alleen niet lekker als je volledig onder gezweet bent. Daar is tegenwoordig gelukkig een oplossing voor! Een elektrische fiets biedt je de beste optie om beweging en comfort met elkaar te combineren. In deze shopgids laten we je zien wat de beste elektrische fietsen op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

  • Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. Het biedt een gezonde manier om van plek A naar B te komen.
  • Er zijn elektrische fietsen met batterijen in het frame en fietsen waarvan de batterijen kunnen worden verwijderd. Het tweede type fiets heeft het voordeel dat je de batterijen eenvoudig meeneemt om op de daarvoor bestemde plek op te laden.
  • Er zijn veel soorten elektrische fietsen: van mountainbikes en stadsfietsen tot vouw- en racefietsen. Voordat je een elektrische fiets koopt, moet je op een aantal belangrijke aankoopcriteria letten zoals de kwaliteit van de remmen van de fiets. Verderop in deze shopgids laten we je zien op welke factoren je nog meer moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets.

Onze selectie: De beste elektrische fietsen op de markt

Hieronder vind je een selectie met de beste elektrische fietsen op de markt. De fietsen zijn allemaal geselecteerd vanwege hun fijn eigenschappen en uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Bekijk de technische aspecten goed om de elektrische fiets te vinden die het beste bij je past. Zo weet je zeker dat je geen spijt krijgt van je aankoop.

De beste elektrische vouwfiets

Ben je op zoek naar een elektrische vouwfiets? Zoek niet verder! De Windgoo B3 elektrische vouwfiets is absoluut onze favoriet. Door zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is deze elektrische fiets een van de beste aankoopopties.

De e-bike is met een gewicht van 12 kilo erg licht en makkelijk in de hand te houden om in de trein, tram of een trap op te stappen. De vouwfiets is niet alleen snel, hij ziet er ook nog eens prachtig uit. De fiets is gemaakt van aluminium.

De meest praktische elektrische fiets

De elektrische stadsfiets van Villette is alles wat je wilt als je op zoek bent naar een eenvoudige maar degelijke elektrische fiets. Perfect voor de dagelijkse ritjes naar je werk of wekelijkse bezoekjes aan de familie. De stevige voor- en achterremmen garanderen je veiligheid. De fiets heeft een stevig en robuust frame.

Op deze fiets zul je meer dan ooit ontspannen op je eindbestemming aankomen. De krachtige voorwielmotor in combinatie met de 7 versnellingen maken het mogelijk om tegenwind te weerstaan, moeiteloos een heuvel op te fietsen en heerlijk relaxt toertochten te ondernemen.

De beste elektrische fiets met een stijlvol design

De elektrische fiets van Bayck ziet er stoer en tegelijkertijd erg stijlvol uit. Je kunt de fiets personaliseren waardoor het nog meer jouw fiets wordt. Bayck biedt een app aan om de fiets te gebruiken, zodat er geen groot display op je frame hoeft te zitten.

Ook de prijs is een groot voordeel. Voor een zeer vriendelijke prijs ontvang je een elektrische fiets die niet voor haar concurrenten onderdoet. De Bayck Megacity is een sportieve basis e-bike waarmee je je makkelijk en snel door de stad verplaatst.

De beste elektrische mountainbike

De Ostrichoo elektrische fiets is uitgevoerd met de Supercondensator e-bike technologie waardoor je fiets binnen 30 minuten volledig opgeladen is. Dat is handig als je even snel tussendoor je fiets wilt opladen. De fiets is stevig en snel en ook nog eens heel milieuvriendelijk.

De accu wordt bovendien nauwelijks warm tijdens het opladen of bij gebruik waardoor het brandgevaar tot het minimum is beperkt. Ook kan de accu veel beter tegen koude winters en warme zomers. De fiets ziet er erg stoer uit. Een aanrader voor de sportievelingen onder ons!

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische fietsen

Als je een elektrische fiets wilt kopen voor bijvoorbeeld je dagelijkse woon-werkverkeer en daarom op zoek bent naar de beste elektrische fiets die er is, ben je op het juiste adres. Ons team van experts is hier om je te helpen de elektrische fiets te vinden die het beste bij je past. Dit doen we door hieronder antwoord te geven op de meest gestelde vragen over dit product.

Middendeel van zakenman forensen met elektrische fiets reizen van het werk in de stad.

Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht.
(Bron: Polc: 113294116/ 123rf.com)

Wat is een elektrische fiets en waarom zou je er een kopen?

Een elektrische fiets, ook wel een e-bike genoemd, is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. Het is dus eigenlijk het beste van twee werelden: Het combineert je eigen kracht met de kracht van elektriciteit. Een elektrische fiets kan worden gebruikt om meer lichaamsbeweging te krijgen maar is vooral populair als vervoersmiddel om van plek A naar plek B te komen.

Wat zijn de voordelen van een elektrische fiets?

Tegenwoordig is één op de drie verkochte fietsen in Nederland een e-bike. Dat is ook wel te begrijpen, gezien alle voordelen die een elektrische fiets biedt. Eén van de belangrijkste voordelen is dat het goed is voor het milieu, aangezien je minder vaak in je auto zult stappen. Daarnaast kun je met een e-bike langere ritten maken dan met een normale fiets. Ook ben je sneller.

Een elektrische fiets biedt je de mogelijkheid om beweging te krijgen zonder dat je lichamelijke conditie een belemmering vormt. Ook bespaar je geld met een e-bike, omdat het een zeer zuinig voertuig is. Tot slot is het fijn om niet geheel bezweet aan te komen op je werk, zoals met een normale fiets nog wel eens het geval is.

Zijn elektrische fietsen veilig?

Elektrische fietsen zijn zeer veilige voertuigen voor in steden en daarbuiten. Wel is het belangrijk om je aan de aanbevolen veiligheidsmaatregelen te houden, zoals de maximale snelheid en het eventueel dragen van een helm, omdat de fietsen dankzij hun acceleratie in zeer korte tijd op snelheid kunnen komen. Bijkomend voordeel van elektrische fietsen is dat ze een laag zwaartepunt hebben, wat voor een stabielere rit zorgt dan met een standaardfiets.

Elektrisch fietsmotorwiel van dichtbij met pedaal en achterschokdemper

Er zijn veel soorten elektrische fietsen: van mountainbikes en stadsfietsen tot vouw- en racefietsen. 
(Bron: Asileva: 87014664/ 123rf.com)

Is een elektrische fiets geschikt om mee te sporten?

Of je echt kunt sporten met een elektrische fiets hangt van jezelf af. Je kunt zelf namelijk kiezen op wat voor manier en met hoeveel vermogen je de fiets wilt gebruiken. Als je niet moe wilt worden terwijl je naar je werk fietst, kun je ervoor kiezen het maximale vermogen van de elektrische fiets te gebruiken. Als je juist wel in bent voor wat training, kun je het vermogen precies aanpassen naar de hoeveelheid die jij nodig hebt.

Hoe werkt een elektrische fiets?

Elektrische fietsen werken op het Assisted Pedaling-systeem, dat de kracht die op de pedalen wordt overgebracht detecteert en zo energie aan de motor levert. Als je stopt met trappen of de rem gebruikt, stopt de motor met draaien. Als je normaal wilt trappen, kun je het elektrische systeem loskoppelen en zelfs de batterij verwijderen.

Wat is de maximale snelheid van een elektrische fiets?

De werkelijke snelheid van een elektrische fiets is afhankelijk van veel externe factoren. Onder optimale omstandigheden is de maximale snelheid echter gemiddeld zo’n 25 kilometer per uur, al zijn er ook modellen die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen. Elektrische fietsen zijn dus een geweldige manier om je snel en comfortabel door grote steden of daarbuiten te verplaatsen.

Een middendeel van een zakenman forens die een elektrische fiets in de stad opzet.

Onder optimale omstandigheden is de maximale snelheid van een elektrische fiets gemiddeld 25 kilometer per uur, al zijn er ook modellen die een snelheid van 45 kilometer per uur kunnen halen.
(Bron: Polc: 118075638/ 123rf.com)

Hoeveel kilometer kun je afleggen met een elektrische fiets?

Normaal gesproken hebben elektrische fietsen een bereik van 30 tot 100 kilometer. Deze gemiddelden zijn gebaseerd op een fietser van ongeveer 70 kg die over een weg zonder hellingen en zonder tegenwind fietst. Er zijn echter ook elektrische fietsen die meer dan 200 kilometer kunnen afleggen. Hieronder laten we je zien van welke factoren het bereik van een elektrische fiets afhangt:

  • Mechanica: De spanning en het gewicht van de fietsbanden zijn voorbeelden van factoren die bepalen hoeveel kilometer een elektrische fiets kan rijden.
  • Bestuurder: Ook de lengte, het gewicht, de leeftijd en de manier van fietsen van de bestuurder zijn bepalend voor de prestaties van de fiets.
  • Type terrein: De toestand van de weg waarop je rijdt, zoals of deze hellingen heeft, geasfalteerd is en of er andere obstakels zijn, bepaalt hoe snel de accu leeg raakt.
  • Batterij: De meeste elektrische fietsen werken op lithiumbatterijen. Dit soort batterijen wordt beïnvloed door bijvoorbeeld extreme temperaturen. Verder geldt dat hoe meer stroom de batterij ondersteunt, hoe meer kilometers hij kan afleggen.
  • Motor: Hoewel de meeste motoren een vermogen hebben van 250 watt, zijn sommige motoren efficiënter dan andere.

Hoe moet je een elektrische fiets opladen?

De accu van een e-bike wordt opgeladen met een 220 volt stopcontact. Om de batterij maximaal op te laden, moet je deze ongeveer 8 uur aan de stroom leggen, hoewel er ook modellen zijn die binnen een half uur klaar zijn. We raden aan om op zoek te gaan naar een elektrische fiets waarbij je de batterij eraf kunt halen, zodat je deze makkelijker oplaadt op een door jou gekozen plek.

Een zijaanzicht van seniorenvrouw met elektrofietsen in de buitenlucht op het platteland.

Elektrische fietsen zijn zeer veilige voertuigen voor in steden en daarbuiten. Wel is het belangrijk om je aan de aanbevolen veiligheidsmaatregelen te houden, zoals de maximale snelheid en het eventueel dragen van een helm.
(Bron: Polc: 116367110/ 123rf.com)

Kun je je normale fiets ombouwen naar een elektrische fiets?

Veel mensen die geen hoge investering in een elektrische fiets willen doen, kiezen ervoor om hun normale fiets om te bouwen met een ombouwset. Deze sets omvatten alles wat je nodig hebt: van de motor en de accu, tot het ondersteunde pedaalsysteem en de oplader. Niets is onmogelijk, maar het is wel belangrijk dat je handig bent.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je op zoek bent naar een elektrische fiets, is de vraag niet zozeer wat de beste elektrische fiets is, maar nog veel meer welke elektrische fiets het beste bij jou past. Er zijn veel verschillende soorten fietsen. Sommige modellen zijn perfect voor in de stad, andere voor daarbuiten. Ook kun je kiezen voor een elektrische vouwfiets of mountainbike. Hieronder laten we je zien op welke factoren je nog meer moet letten als je een elektrische fiets koopt.

Batterijsoort

De batterijduur van een fiets is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de duurzaamheid en de capaciteit van de batterij. Hieronder vertellen we je hoe je erachter komt wat de levensduur van de batterij is. Dit doe je simpelweg door alle relevante factoren met elkaar te vermenigvuldigen. Met een 32V en 10Ah accu, een motor van 250 watt en een snelheid van 25 kilometer per uur, kom je bijvoorbeeld uit op de volgende accuduur: 32 x 10 x 25/250 = 32 km.

Lithiumbatterijen presteren over het algemeen beter dan normale batterijen.

Het is echter gebruikelijk dat de levensduur van de batterij na 2 jaar afneemt, waardoor deze beetje bij beetje minder sterk wordt. Veel merken bieden een verlengde garantie aan, zodat je eventuele problemen met batterijen kosteloos kunt laten oplossen. Om de accu zo lang mogelijk goed te houden, moet je er goed mee omgaan en bijvoorbeeld dieptelading voorkomen. De fabrikant van de fiets die je koopt, kan je hier het beste over informeren.

Actief seniorenpaar met elektrofietsen die buiten fietsen op een weg in de natuur.

De batterijduur van een fiets is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de duurzaamheid en de capaciteit van de batterij.
(Bron: Polc: 116381389/ 123rf.com)

Plek van de motor

De motor van een elektrische fiets kan op twee plaatsen zitten: in het frame of op het wiel. Iedere plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met de motor op de as is het normale trappen van de fiets voelbaar. Het is de ideale plek als je van plan bent om de elektrische fiets te gaan gebruiken om te sporten. Als de motor op het wiel zit, zit er ook een bewegingssensor op. Meestal zit de motor in dit geval op het voorwiel om voldoende tractie te krijgen.

Vermogen

Het vermogen van een elektrische fiets is misschien wel het belangrijkste aspect voor het succes van je aankoop. Als het apparaat niet voldoende vermogen heeft, zul je er weinig uithalen. Het is daarom belangrijk goed te controleren hoeveel vermogen het voertuig heeft. Een elektrische fiets mag nooit meer dan 250 watt aan vermogen hebben of sneller zijn dan 25 kilometer per uur. Als je stoppen met trappen, moet de motor stoppen.

Remmen

Ook de remmen van een e-bike zijn een zeer belangrijk onderdeel dat je van tevoren moet controleren. De kwaliteit van de remmen heeft invloed op het vermogen om ongevallen te voorkomen, die plaats zouden vinden als je remmen niet sterk genoeg zijn. Hieronder laten we je zien wat de meest voorkomende soorten remmen zijn. Lees deze informatie zorgvuldig door voordat je een fiets kiest:

Soort rem Voordelen Nadelen
Trommelrem Ze gaan meestal lang mee en zijn niet duur. Deze remmen zijn niet erg krachtig.
V-brake of velgrem Remt snel, reageert vlot. Op glad terrein neemt de remprecisie af.
Schijfrem Dit is beste van de 3 soorten.
Betere en meer gedoseerde remkracht.
Zijn meestal alleen te vinden in de duurdere fietsen.

Fietsbanden

Net als bij standaardfietsen, moet de maat van het wiel in verhouding staan ​​tot de lengte van de bestuurder. Mensen die kleiner zijn dan 1,60 meter, moeten wielen van 26 inch of kleiner kiezen. Voor langere mensen is een 28 inch-wiel ideaal.

Het is belangrijk om van je lengte uit te gaan om de juiste wielmaat te kiezen.

Het wielsoort is bovendien bepalend voor de demping van de elektrische fiets. Als je over een geasfalteerd weg fietst, is het het beste om een fiets met smalle banden te kopen. Aan de andere kant, als je door berg- of rotsachtig terrein fietst, is het handig als de wielen breder zijn. Op die manier heb je meer grip op de ondergrond.

Samenvatting

Elektrische fietsen zijn een steeds populairder alternatief als stadsvervoer. Maar ook buiten de stad kom je steeds vaker e-bikes tegen. Een elektrische fiets is een vervoermiddel dat door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht. Het is een gezonde en goedkope manier om van plek A naar B te komen.

Maar een elektrische fiets biedt nog veel meer voordelen. De fiets voorkomt dat je bezweet op je werk aankomt, je bent met een e-bike sneller dan met een normale fiets én het is beter voor het milieu. In deze shopgids laten we je zien op welke factoren je moet letten bij de aankoop van een e-bike. Steeds meer Nederlanders gaan overstag. En jij, heb jij er al een gekocht?

Als je onze shopgids over elektrische fietsen leuk vond, laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media.

(Bron van de header afbeelding: Goldenshrimp: 116232224/ 123rf.com) 

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies