Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

34Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

95Verzamelde opmerkingen

De elektrische luchtpomp is een van de must-haves als het gaat om het opblazen van voorwerpen. Het kan gebruikt worden om talloze dingen op te blazen. De elektronische functie maakt het moeizame pompen overbodig. Zo kun je bijvoorbeeld een fietsband oppompen zonder je in te spannen.

In onze grote elektronische luchtpomp test 2021 helpen we je de perfecte elektronische luchtpomp voor je aankoopbeslissing te vinden. We hebben verschillende elektrische luchtpompen vergeleken en hun voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Bovendien zal de belangrijkste informatie over elektrische luchtpompen je aankoop veel gemakkelijker maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Vergeleken met luchtpompen die met de hand bediend kunnen worden, kunnen elektrische luchtpompen dingen snel en gemakkelijk opblazen. Dit maakt het gemakkelijk om zowel kleine als grote voorwerpen zoals banden op te blazen.
 • Afhankelijk van de voorwerpen die je met lucht wilt opblazen, heb je de juiste luchtdruk nodig. Voor fietsbanden is ook het materiaal waarvan de band gemaakt is van belang.
 • Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen snoerloze en oplaadbare elektrische luchtpompen. Pompen op batterijen zijn bijzonder geschikt voor uitstapjes waar geen stopcontact binnen bereik is.

Elektrische luchtpomp: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor elektrische luchtpompen

De talrijke aanbiedingen, verschillende modellen en functies maken het moeilijk overzicht te houden over wat je koopt. Waar moet ik op letten als ik een elektrische luchtpomp koop? We willen deze vraag voor je beantwoorden en hebben daarom de volgende criteria samengesteld, die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de elektrische luchtpompen.

5 criteria waarmee je elektrische luchtpompen moet vergelijken zijn:

Stroomvoorziening

De stroomvoorziening is het belangrijkste kenmerk dat de elektrische luchtpomp onderscheidt van de gewone manuele luchtpomp. Hier kijken we naar het vermogen dat de luchtpomp nodig heeft om te pompen. Hij wordt gegeven in volt en varieert naargelang het model en de toepassing.

Uit de stroomvoorziening kunnen we de prestaties van de elektrische luchtpomp al afleiden. Als de luchtpomp meer volt nodig heeft, zal hij ook meer wattage kunnen opwekken.

In de regel begint de voeding bij 5 volt. Hiertoe behoren vooral kleine en draagbare elektrische luchtpompen die een lage maximum druk kunnen produceren. Anderzijds kun je ze ook op je auto aansluiten met de juiste stekker en je pomp onderweg opladen.

Maximum druk

Elke elektrische luchtpomp kan een maximum luchtdruk opwekken. Deze maximum druk is erg belangrijk omdat hij aangeeft of de luchtpomp de nodige luchtdruk voor het voorwerp kan opwekken.

Zo hebben fietsbanden een hogere druk nodig dan luchtmatrassen, omdat de banden meestal van stabieler materiaal gemaakt zijn en een zekere spanning moeten hebben. De aanbevolen luchtdruk hiervoor staat op het betreffende artikel.

De maximum druk kan ook de kwaliteit van de pomp aangeven, want hogedruk elektrische luchtpompen moeten van sterker materiaal gemaakt zijn om de druk te weerstaan en op te wekken.

Sommige elektrische luchtpompen zijn voorzien van een manometer. Hierop kan de luchtdruk afgelezen worden die voor het betreffende voorwerp nodig is. De standaard meeteenheid is “bar” of “psi”.

Toepassingsgebieden

In principe zijn elektronische luchtpompen flexibel inzetbaar en dus breed inzetbaar. Luchtmatrassen, fietsbanden en andere apparaten kunnen zonder problemen worden opgepompt.

Luchtpompen met hoge maximum druk kunnen op vele manieren gebruikt worden.

Je mag elektronische luchtpompen met hoge luchtdruk alleen gebruiken voor speciale toepassingen, zoals autobanden of andere voorwerpen met een groot volume. Dit komt omdat ze een hoge maximum druk nodig hebben. Luchtpompen met lage druk kunnen daarom maar met moeite of helemaal niet met lucht gevuld worden.

Door hun flexibiliteit kun je verwachten dat hogedruk elektronische luchtpompen voorwerpen met lage druk kunnen opblazen. Elektronische luchtpompen voor autobanden zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor fietsbanden.

Pomp hulpstukken / aansluitingen

Het pomphulpstuk is het hart van een elektrische luchtpomp. Dit is omdat het bepaalt of de luchtpomp geschikt is voor het voorwerp. In elk toepassingsgebied zijn er verschillende luchtkleppen die bepalen of je elektrische luchtpomp geschikt is voor het voorwerp.

Hoe kleiner en stabieler het ventiel, hoe hoger de vereiste luchtdruk. Elektronische luchtpompen hebben meestal verschillende aansluitingen die al aan de slang bevestigd zijn en die voor verschillende luchtkleppen gebruikt kunnen worden.

Bij sommige luchtpompen moet je de passende hulpstukken apart kopen. Zorg ervoor dat de elektrische luchtpomp geschikt is voor je toepassingsgebied.

Accessoires

Als je een elektrische luchtpomp koopt, worden bij de accessoires meestal ook pomphulpstukken en ventielen geleverd. Voor fietspompen zijn dat meestal Dunlop, Schrader of Sclaverand ventielen. De laatste zijn ook geschikt voor het oppompen van autobanden.

Bij de accessoires horen niet alleen ventielen, maar ook manometers. Deze zijn permanent ingebouwd in de meeste elektrische pompen en zijn praktisch om bij het pompen de aanbevolen luchtdruk te handhaven.

Voor de stroomaansluiting hebben sommige luchtpompen ook verschillende adapters die een flexibele aansluiting mogelijk maken. Als je vaak onderweg bent en er geen stopcontact beschikbaar is, is een adapter voor in de auto een goed idee.

Ga voor je koopt na of je pomp de nodige accessoires heeft, zodat je geen extra aankopen hoeft te doen.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een elektrische luchtpomp koopt

Er zijn verschillende aspecten die je moet overwegen voor je een elektrische luchtpomp koopt. In het volgende deel hebben we de belangrijkste vragen en informatie geselecteerd en samengevat.

Wat is er bijzonder aan een elektrische luchtpomp en welke voordelen biedt hij?

Met een elektrische luchtpomp kun je voorwerpen snel en gemakkelijk opblazen. Het wordt door elektriciteit aangedreven en vult automatisch de binnenkant van voorwerpen met lucht. Het apparaat kan met een eenvoudige schakelaar aan of uit gezet worden.

Bovendien kun je met sommige elektrische luchtpompen de lucht eruit pompen in plaats van ze handmatig te laten ontsnappen. Dit bespaart je veel tijd, vooral als het gaat om grotere voorwerpen met een groot luchtvolume.

Elektrische Luftpumpe

Je kunt de luchtdruk gemakkelijk aflezen op de manometer om bij het pompen de aanbevolen druk aan te houden. (Image source: pixabay / TheDigitalWay)

Vergeleken met gewone luchtpompen vraagt een elektrische luchtpomp geen lichamelijke inspanning. Je kunt de pomp eenvoudig aansluiten op het voorwerp dat je wilt opblazen en met een druk op de knop wordt het opgeblazen.

Welke soorten elektrische luchtpompen zijn er?

In deze paragraaf laten we je zien welke soorten elektrische luchtpompen je kunt onderscheiden en welke voor- en nadelen ze hebben.

Elektrische luchtpompen met oplaadbare batterij

De elektrische luchtpomp met oplaadbare batterij heeft een ingebouwde stroombron, de oplaadbare batterij of accu. Deze kunnen gemakkelijk verwijderd worden om op te laden. Zulke pompen hebben meestal ook een stroomkabel, zodat je ze ook met een kabel kunt gebruiken.

Dit betekent dat je de luchtpomp zelfs kunt gebruiken als de ingebouwde batterij geen stroom meer heeft. Dit is vooral praktisch als je vaak onderweg bent en geen toegang hebt tot een stopcontact.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken zonder onhandige kabel
 • Kan ook onderweg gebruikt worden
 • Extra kabelmogelijkheid
 • Laag volume
Nadelen
 • Niet erg krachtig
 • Batterij slijt na verloop van tijd

Elektrische luchtpompen zonder batterij

Elektrische luchtpompen zonder batterij worden via een kabel van stroom voorzien. Hierdoor kunnen ze direct uit een hoogspanningscontactdoos gevoed worden. Daarom zijn ze zeer krachtig en kunnen ze een hogere druk opwekken dan snoerloze.

In tegenstelling tot luchtpompen met een oplaadbare batterij, zorgt het hoge vermogen voor sneller opblazen en leeglopen. Dit kan je veel tijd besparen als je verschillende dingen met lucht wilt vullen.

Voordelen
 • Zeer krachtig
 • Geschikt voor voorwerpen met hoge druk en luchtvolume
 • Snel opgeblazen
Nadelen
 • Afhankelijk van stopcontact
 • Bereik afhankelijk van kabellengte
 • Groot volume

Dus als je vaak buiten bent, is dit type niet geschikt voor jou. Deze luchtpompen worden vooral in huis gebruikt en zijn daarom niet bijzonder compact.

Voor wie zijn elektrische luchtpompen geschikt?

Elektrische luchtpompen zijn ideaal voor je als je dingen met lucht wilt vullen zonder fysieke inspanning. Ben je vaak onderweg met je fiets en heb je te maken met lekke banden, dan is de elektrische luchtpomp geschikt voor jou.

Het snel oppompen bespaart je ook kostbare tijd. Je kunt je intussen met andere dingen bezighouden. Laat het pompen aan de machine over.

Op kampeertochten met het gezin, waar je geen sterke stroomvoorziening hebt, kunnen elektrische pompen ook via de auto gebruikt worden met een adapter. Dit flexibele gebruik biedt je snel en onafhankelijk gebruik.

Wat kost een elektrische luchtpomp?

Elektrische pompen zijn duurder dan gewone luchtpompen. Hun prijsklasse varieert sterk, afhankelijk van de fabrikant, het model en de bijgeleverde accessoires. De prijzen beginnen rond de 15 euro voor pompen met een oplaadbare batterij en stijgen naarmate de prestaties en de actieradius toenemen tot 80 euro.

Bij elektrische luchtpompen in het lage prijssegment kun je een geringe pompcapaciteit verwachten. Deze luchtpompen zijn alleen bedoeld voor eenvoudig gebruik onderweg en worden geleverd zonder veel accessoires.

Art Prijsklasse
Elektrische luchtpomp met oplaadbare batterij ca. 15 tot 80 euro
Elektrische luchtpomp zonder oplaadbare batterij ca. 30 tot 120 euro

Met duurdere luchtpompen kun je op lange termijn een constant pompvermogen verwachten. Bij goedkopere modellen nemen de prestaties echter af na langdurig gebruik.

Pompen zonder oplaadbare batterij zijn duurder dan die met een oplaadbare batterij, maar ze bieden hogere prestaties en worden meestal geleverd met een uitgebreide reeks accessoires. Dus als je bijzonder gesteld bent op accessoires en extra functies wilt, zul je ook hier rekening moeten houden met hogere prijzen.

Welke elektrische luchtpomp is geschikt voor de fiets?

Luchtpompen met geïntegreerde oplaadbare batterijen zijn het meest geschikt voor de fiets. Dit geeft je de mogelijkheid de pomp tijdens fietstochten te gebruiken. Compacte en handzame luchtpompen zijn het meest geschikt voor dit doel.

Verschillende banden hebben verschillende ventielen. Je moet er dus voor zorgen dat je de nodige accessoires hebt, zodat je de pomp op de band kunt aansluiten.

Elektrische Luftpumpe

Bij het oppompen van fietsbanden moet je zorgen dat je de juiste hulpstukken hebt. (Image source: pixabay / Ralph Klein)

We raden je aan een pomp te kopen die ook aan je fiets bevestigd kan worden. Zo heb je je luchtpomp altijd bij de hand zonder je zorgen te hoeven maken over het meenemen ervan.

Welke alternatieven zijn er voor de elektrische luchtpomp?

Het meest gebruikelijke alternatief is de gewone luchtpomp, die met de hand wordt bediend. Deze pompen bestaan uit een beweegbare zuiger of een balg.

Het voordeel van deze met de hand bediende pompen is dat je ze zonder elektriciteit kunt gebruiken. Je hoeft je dus geen zorgen te maken of de batterij het wel volhoudt en of er wel een stopcontact in de buurt is.

Je kunt handbediende luchtpompen altijd en overal gebruiken.

Het nadeel van deze luchtpompen is de inspanning die ze vragen. Je moet spierkracht gebruiken om de zuiger of blaasbalg te bewegen en zo lucht te produceren. Hoeveel kracht je uiteindelijk nodig hebt hangt af van het voorwerp dat je wilt oppompen.

Bovendien kunnen dergelijke pompen meestal geen hoge druk opwekken en zijn ze dus niet geschikt voor elk voorwerp dat je met lucht wilt vullen.

Zijn er ook draagbare elektrische luchtpompen?

Elektrische luchtpompen zijn er in verschillende maten. Afhankelijk van hun prestaties en gebruiksgebied kunnen ze ook rondgedragen worden. Voor fietsen in het bijzonder zijn er speciale minicompressoren die aan het fietsframe of de bagagedrager bevestigd kunnen worden.

De functie om de pompen bij je te dragen geeft je de mogelijkheid om de elektrische luchtpomp niet alleen thuis te gebruiken, maar ook op reis. Dit maakt je onafhankelijk van de plaats van gebruik.

Beeldbron: Popov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies