twee elektrische stoelen in park
Laatst bijgewerkt: 16-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Steeds meer mensen kiezen voor elektrische rolstoelen in plaats van voor een meer traditionele, handbewogen rolstoel. De voordelen, hoe duidelijk ook, zijn erg belangrijk om te kennen. Het grootste voordeel van een elektrische rolstoel is misschien wel dat ze de mobiliteit vergroten, aangezien ze weinig beweging van de gebruiker vereisen.

Natuurlijk is de prijs van elektrische modellen hoger dan die van de traditionele modellen. Zo zijn er bij het kopen van een elektrische rolstoel nog meer factoren waar je op moet letten. Om deze reden is het belangrijk om over zoveel mogelijk informatie over de werking en de voordelen van het apparaat te beschikken. In deze shopgids helpen we je daarbij.
Belangrijk om te weten

 • Elektrische rolstoelen helpen de levenskwaliteit van mensen met een mobiliteitsbeperking aanzienlijk te verbeteren.
 • Bij het kiezen van een elektrische rolstoel is het essentieel om te beoordelen of er in de toekomst mogelijk veranderingen in de situatie van de gebruiker optreden. Dit om te bepalen of het nodig is om de bedienings- of functieknop van de stoel aan te moeten kunnen passen.
 • Om de beste elektrische rolstoel te kiezen, moet je rekening houden met aankoopcriteria zoals het gewicht, de afmetingen, of het een opvouwbaar model is, de batterij en de snelheid van het apparaat.

De beste elektrische rolstoelen op de markt: onze selectie

Om te beginnen bieden we een selectie aan met de beste elektrische rolstoelen die op de markt verkrijgbaar zijn. De beste rolstoel is de rolstoel waar je je fijn in voelt, die makkelijk te vervoeren is en een goede prijs-kwaliteitverhouding heeft. We hopen je met de selectie hieronder te helpen de rolstoel te vinden die het beste bij je past.

De meest wendbare elektrische rolstoel voor gebruik binnenshuis

De elektrische rolstoel van Pride Mobility is leverbaar in verschillende kleuren. Wij zijn fan van deze rolstoel met de zachte roze kleur. Het grote voordeel van de rolstoel is dat hij eenvoudig te demonteren en mee te nemen is.

De rolstoel is bovendien zeer goed binnenshuis te gebruiken vanwege de wendbaarheid en de kleine draaicirkel. Je komt ermee in ieder hoekje. Hij heeft een snelheid van 7 kilometer en een actieradius van 20 tot 24 kilometer. De joystick is wat aan de gevoelige kant en vraagt daarom de nodige aandacht in het begin.

De elektrische rolstoel die het makkelijkst is op te vouwen

De Smart Chair van Totale Zorgwinkel is een elektrische opvouwbare rolstoel. Je vouwt de rolstoel met een simpele handeling op tot een handzaam pakket dat je eenvoudig meeneemt in de auto, trein of zelfs het vliegtuig.

Dankzij de handige trolley-functie kan de Smart Chair in opgeklapte stand als een soort koffer met wieltjes verreden worden. Het heeft een bereik van 15 tot 18 kilometer en een gewicht van 23 kg. De rolstoel is ook geschikt voor buitengebruik.

De beste goedkope elektrische rolstoel

Ben je op zoek naar een degelijk model, zonder dat je daar meteen de hoofdprijs voor neer moet leggen? Dan is deze elektrische rolstoel van Electric Wheelchair iets voor jou. Voor een mooie prijs ontvang je een rolstoel die niet onderdoet voor modellen die met gemak 500 euro duurder zijn.

De elektrische rolstoel is eenvoudig en snel op te vouwen. De tweehandenrem biedt een dubbele bescherming van de veiligheid van de gebruiker en de bestuurder.

De beste lichtgewicht elektrische rolstoel

De San Fransisco elektrische rolstoel van Scootplaza is in drie delen te demonteren, waardoor je hem gemakkelijk meeneemt, waar je ook naar toe gaat. De rolstoel is lichtgewicht, compact en heeft een achterwielaandrijving.

Het ontwerp maakt het mogelijk om de stoel voor meer gebruikscomfort naar wens aan te passen. De zitpositie, armleuningen, zithoogte en controller zijn allemaal volledig instelbaar. De elektrische rolstoel heeft een actieradius van 16 km en een maximale snelheid van 4 km per uur.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische rolstoelen

Voordat je een elektrische rolstoel koopt, is het essentieel om jezelf goed te informeren over de kenmerken en de voordelen ervan. Tijdens het proces zul je de nodige twijfels hebben. Met deze sectie willen we je helpen deze problemen op te lossen.

jongen kijkt naar een landschap

Elektrische rolstoelen helpen de levenskwaliteit van mensen met een mobiliteitsbeperking aanzienlijk te verbeteren. 
(Bron: Jeric: 129037682/ 123rf.com)

Wat zijn elektrische rolstoelen precies?

Elektrische rolstoelen onderscheiden zich van handbewogen rolstoelen omdat ze een elektrische motor bevatten. Bovendien hebben ze een accu die de motor voorziet van de nodige energie. Op deze manier kan de gebruiker zelfstandig en zonder teveel moeite de rolstoel laten bewegen.

De meeste elektrische rolstoelen hebben een bedieningselement waarmee je de richting en snelheid van de rolstoel kunt regelen. Er zijn opvouwbare modellen en niet-opvouwbare modellen. De batterij kan van verschillende materialen zijn gemaakt, hoewel de meest populaire de gel- en lithiumbatterijen zijn. Opladen gebeurt door ze op het stroomnetwerk aan te sluiten.

Wat zijn de voordelen en nadelen van elektrische rolstoelen?

Elektrische stoelen bieden veel voordelen die de levenskwaliteit van de gebruiker flink verbeteren. Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te bedenken, als je ze vergelijkt met de meer traditionele handbewogen rolstoel. In de tabel hieronder vind je de belangrijkste voor- en nadelen van de elektrische modellen:

Voordelen
 • Stellen de gebruiker in staat om moeiteloos te bewegen
 • Maken het mogelijk om lange afstanden af ​​te leggen
 • Hebben vaak verschillende extra functies
 • Maken beweging over moeilijk begaanbaar terrein mogelijk
 • Bieden geweldige aanpassingsmogelijkheden
 • Kunnen schouderblessures voorkomen
 • Bieden een grotere mogelijkheid tot houdingscontrole
 • Sommige modellen laten verschillende stuurcommando”s toe
Nadelen
 • De prijs is aanzienlijk hoger dan die van de handbewogen rolstoelen
 • Je moet de batterij van tijd tot tijd opladen
 • Ze hebben wellicht meer manoeuvreerruimte dan de traditionele rolstoelen nodig

Welke soorten aandrijving hebben elektrische rolstoelen?

Afhankelijk van waar de tractie zich bevindt, kunnen rolstoelen voor-, midden- of achterwielaandrijving hebben. Hiervan zijn onder meer de snelheid en precisie bij het draaien afhankelijk:

 • Met voorwielaandrijving: De rolstoel heeft een goed draai- en manoeuvreervermogen. Een voorwielaandrijving zorgt wel voor minder snelheid dan een achterwielaandrijving.
 • Met midwielaandrijving: Hoewel dit soort rolstoelen goed presteren bij het draaien, kunnen ze ook onstabiel zijn wanneer ze worden gestopt en gedraaid. Ze worden daarom alleen aanbevolen voor vlakke oppervlakken. Deze rolstoelen hebben geen groot rotatievermogen.
 • Met achterwielaandrijving: Dit is het meest voorkomende soort aandrijving. Dit zijn de rolstoelen die de hoogste snelheden kunnen bereiken. Het draaivermogen is echter minder goed.

Zoals je ziet zijn er dus verschillende soorten elektrische rolstoelen. Afhankelijk van wat jij als gebruiker belangrijk vindt, past het ene soort beter bij je dan het andere.

elektrische transportstoel

Bij het kiezen van een elektrische rolstoel is het essentieel om te beoordelen of er in de toekomst mogelijk veranderingen in de situatie van de gebruiker optreden.
(Bron: Dmitrimaruta: 72195878/ 123rf.com)

Welke beveiligingssystemen zitten er op elektrische rolstoelen?

Veiligheidssystemen zijn essentieel voor elektrische rolstoelen. Een van de belangrijkste systemen is het anti-kantelsysteem. Ook veiligheidsgordels zijn essentieel. Er zijn modellen die bovendien een zelfremmend systeem voor afdalingen en een hoorbaar achteruitrijsignaal hebben.

Welke soorten bedieningselementen hebben elektrische rolstoelen?

Er zijn oneindig veel manieren om een ​​elektrische rolstoel te besturen. Bij het kiezen van een elektrische rolstoel is het essentieel om te beoordelen of er in de toekomst mogelijk veranderingen in de situatie van de gebruiker optreden. Het kan dan namelijk nodig zijn om de bediening van de stoel naar de nieuwe situatie aan te passen.

Zoals je hieronder kunt zien, zijn er in ieder geval twee soorten bedieningselementen te onderscheiden:

 • Proportionele bediening: Met proportionele bedieningselementen wordt tegelijkertijd de richting en de snelheid geregeld. Hoe groter de verplaatsing van de hendel ten opzichte van het middelpunt, hoe groter de snelheid waarmee de stoel beweegt. Een veel voorkomend voorbeeld van een proportioneel bedieningssysteem is de joystick.
 • Niet-proportionele bedieningselementen: Hiermee wordt alleen de richting van de rolstoel bediend. Dit wordt gedaan door op één of meerdere knoppen te drukken. De snelheid is niet afhankelijk van de kracht waarmee de knoppen worden ingedrukt. Om deze reden moeten de snelheid en de acceleratie van tevoren worden geprogrammeerd.

Het is dus afhankelijk van de mobiliteitsbeperking, welk systeem beter bij de gebruiker past. Bij twijfel raden we je aan om contact op te nemen met je huisarts of een andere deskundige op dit gebied.

elektrische stoelbediening

Elektrische rolstoelen onderscheiden zich van handmatige aandrijving omdat ze een elektrische motor bevatten.
(Bron: Pamai: 130343521/ 123rf.com)

Samenvatting

Elektrische rolstoelen helpen de levenskwaliteit van mensen met een mobiliteitsbeperking aanzienlijk te verbeteren. Eén van de vele voordelen is de mogelijkheid om eenvoudig tochten van grotere afstanden te maken. Bovendien kun je er ook moeilijk begaanbaar terrein mee doorkruisen. Er zijn verschillende soorten elektrische rolstoelen waar je uit kunt kiezen. Afhankelijk van wat jij als gebruiker belangrijk vindt, past het ene soort beter bij je dan het andere.

Bij het kiezen van een elektrische rolstoel is het essentieel om voor een fabrikant met een hoogwaardige technische service te kiezen. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met mogelijke toekomstige veranderingen in de toestand van de gebruiker. Bedenk ook of je liever een opvouwbaar of een niet-opvouwbaar model wilt. Zo voorkom je dat je spijt krijgt van je keuze.

Was onze shopgids over elektrische rolstoelen nuttig voor je selectieproces? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie.

(Bron van de header afbeelding: Stanzi11: 32381474/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies