Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Een elektrische tandenborstel is beter dan een gewone tandenborstel, volgens wetenschappelijk onderzoek. De plak wordt er beter mee verwijderd en je tandvlees blijft gezonder. Niet dat dit alleen om technische redenen is. Want als je met een  gewone tandenborstel op de correcte wijze en vooral lang genoeg poetst, kun je ook je gebit goed schoon krijgen.

Helaas poetsen de meeste mensen echter niet goed of niet lang genoeg. Met een elektrische tandenborstel heb je de juiste poetsbeweging al bij het apparaat in zitten. Het enige wat je hoeft te doen is de tandenborstel op je tanden plaatsen. Bovendien hebben de meeste elektrische tandenborstels een timer. Dat helpt je om precies 2 minuten te poetsen.
Belangrijk om te weten

 • Een goede mondhygiëne helpt je om je tandvlees en je tanden gezond te houden, zodat ze jarenlang hun werk kunnen doen.
 • Verschillende onafhankelijke onderzoeken hebben in de afgelopen jaren aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn bij het verwijderen van bacteriële tandplak.
 • Bij de aankoop van een elektrische tandenborstel moet je onder andere rekening houden met welke koppen hij compatibel is, de voedingsbron en de levensduur van de batterij.

Onze selectie: De beste elektrische tandenborstels op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste elektrische tandenborstels die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte elektrische tandenborstel een stuk eenvoudiger.

De beste elektrische tandenborstel met timer

De Oral-B Pro 750 met professionele timer is een geweldige tandenborstel voor iedereen die naar een elektrische tandenborstel wil overschakelen. De ingebouwde timer helpt je ten minste twee minuten te poetsen, de minimale poetstijd die door tandartsen en mondhygiënisten wordt aanbevolen.

De ronde, op professionele reinigingsinstrumenten geïnspireerde borstelkop trilt, roteert en pulseert om tandplak los te maken en te verwijderen. Inhoud: 1 handvat met oplader, 1 opzetborstel, een zwart plastic reisetui.

De beste voordelige elektrische tandenborstel met goede prestaties

De prijs-kwaliteitverhouding van Xiaomi heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De uiterst efficiënte magnetische levitatie sonische motor, ontwikkeld door Duitse en Japanse experts, trilt meer dan 31.000 keer per minuut en heeft een koppel van meer dan 230gf.cm.

Dit betekent dat de kracht niet alleen geconcentreerd blijft in zijn hoogfrequente trillingen, maar ook dat hij efficiënter rechtstreeks wordt overgebracht op de opzetborstel.

De beste elektrische tandenborstel voor kinderen

De kids Disney princess elektrische tandenborstel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. De tandenborstel beschikt over een timer, bied daarnaast begeleiding aan kinderen tijdens het poetsen via de Disney MagicTimer met App van Oral-B en heeft extra zachte borstelharen.

De tandenborstel heeft 1 poetsstand en heeft geen oplichtende poetsdruksensor, alleen een trilsensor. Met oplaadbare batterij die tot 5 dagen meegaat.

De beste ultrasone elektrische tandenborstel

Met tot 62.000 borstelbewegingen per minuut produceert de aandrijving van de Philips Sonicare-tandenborstels meer bewegingen dan een handtandenborstel in een maand en levert tot 10 keer meer plaqueverwijdering in vergelijking met een gewone tandenborstel.

De borstel beschikt over vijf poetsprogramma’s, Deep-Clean-modus, 2-minuten-timer en 4-kwadranten-timer. De batterij duurt tot 3 weken. Inclusief oplaadglas en USB-oplaadetui.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elekrische tandenborstels

Het is van groot belang dat je voordat je een elektrische tandenborstel koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

girl smiling

Elektrische tandenborstels verwijderen meer bacteriële plaque dan een gewone tandenborstel.
(Bron: Citalliance: 19392888/ 123rf.com)

Is een elektrische tandenborstel beter dan een gewone?

Veel mensen vragen zich af of het wel de moeite waard is om te investeren in een elektrische tandenborstel. Onze mening is dat het dat wel is. Volgens een in 2014 door de onafhankelijke organisatie Cochrane gepubliceerde studie verbetert de eliminatie van bacteriële plaque in de eerste drie maanden van gebruik met gemiddeld 11%, en op de lange termijn, na die drie maanden, met 21%.

Deze gegevens impliceren niet noodzakelijkerwijs dat er geen goede resultaten kunnen worden verkregen met een handborstel, aangezien de grotere effectiviteit van elektrische borstels wellicht te danken is aan het eenvoudigere gebruik ervan. In ieder geval is het een feit dat een groot percentage van de bevolking niet weet hoe ze hun tanden goed moeten poetsen met een handtandenborstel.

black electric toothbrush

Er zijn zowel modellen op de markt die op oplaadbare batterijen werken, meestal lithium, als batterijmodellen.
(Bron: Iliamani: YvwFvNzb0J4/ Unsplash.com)

Welke voor- en nadelen heeft een elektrische tandenborstel?

Het gebruik van een elektrische tandenborstel heeft vele voordelen, die bijna allemaal te maken hebben met de eenvoud van het gebruik. Maar zoals bijna alles in het leven hebben ze ook nadelen. Hieronder laten we een overzicht zien:

Voordelen
 • Verwijdert meer bacteriële plaque dan een handborstel.
 • Het tandenpoetsen kost minder moeite, omdat de borstel het werk voor je doet.
 • Ze zijn minder agressief voor het tandglazuur.
 • Verbeteren van gingivitis en parodontitis.
 • De verschillende beschikbare koppen zijn aangepast aan de behoeften van elke persoon.
 • Ze waarschuwen je als de aanbevolen twee minuten van het borstelen voorbij zijn.
Nadelen
 • De initiële investering is hoger.
 • Je moet elke drie maanden de koppen vervangen.
 • Je kunt de borstel zo vaak als je wilt hergebruiken, maar je zult de koppen moeten verwisselen, waardoor je plastic afval produceert.
 • Je bent afhankelijk van de batterij of de elektriciteit om ze te gebruiken.

Hoe werkt een elektrische tandenborstel?

Dit hangt sterk af van elke fabrikant, niet alle borstels werken op dezelfde manier. Ze werken allemaal vanuit een motor die een trilling produceert.
De bewegingen kunnen worden samengevat in oscillatie, rotatie, pulsatie en verschillende combinaties.

Vandaag de dag zijn er ook tandenborstels die sonische of ultrasone technologie bevatten, die we hieronder zullen bespreken. De haren van dit soort borstels voeren met een zeer hoge frequentie microtrillende bewegingen uit – enkele duizenden bewegingen per minuut. Ze injecteren ook vloeistof tussen de tanden om tandplak te verwijderen.

Wat zijn de verschillen tussen een standaard elektrische, sonische en ultrasone tandenborstel?

Om verwarring te voorkomen, moet je eerst weten dat alle drie de elektrische borstels worden aangedreven door een motor die de koppen beweegt. Alle drie zijn ze ontworpen om zoveel mogelijk plak te verwijderen, maar ze werken op een andere manier. De prijs is ook verschillend: sonische en ultrasone borstels zijn duurder dan standaard elektrische tandenborstels.

 • Standaard elektrische tandenborstel: Ze kunnen 12000 bewegingen per minuut maken, hoewel ze meestal rond de 6000 blijven. Ze draaien en oscilleren rond elke tand.
 • Sonische tandenborstel: Dit type borstel heeft snelheden van meer dan 30.000 bewegingen per minuut. De golven worden door het speeksel in de mondholtes ingebracht en elimineren zo bacteriën, zelfs in de meest verborgen gaatjes.
 • Ultrasone tandenborstel: Ze bereiken zelfs 192.000.000 bewegingen per minuut en overschrijden de drempel van het menselijk gehoor. Hoewel de eerste ultrasone borstel in 1992 werd gepatenteerd, werd hij pas in 2013 populair op de markt.

girl smiling

Het reinigen van een elektrische tandenborstel is net zo eenvoudig als bij een gewone tandenborstel.
(Bron: Kal Visuals: b1Hg7QIzcc/ Unsplash.com)

Hoe gebruik je een elektrische tandenborstel?

Het gebruik van een elektrische tandenborstel is heel eenvoudig. Als je je borstel voor de eerste keer gaat gebruiken, moet je weten dat je de batterij meer uren dan normaal moet opladen voordat je hem kunt gebruiken. Het is in ieder geval belangrijk dat je de instructies van de fabrikant zorgvuldig leest.

 • Zet eerst de kop op de borstel.
 • Maak de haren nat en breng je gebruikelijke tandpasta aan.
 • Plaats de borstel in je mond en ga over elke tand en kies heen. Als je tandenborstel geen druksensor heeft, probeer dan niet te hard te drukken.
 • Wanneer de aanbevolen twee minuten zijn verstreken, zal de timer je waarschuwen of zichzelf uitschakelen.
 • Haal de kop van het handvat en maak hem voorzichtig schoon. Het is het beste om het, indien mogelijk, minstens één keer per week met warm water te wassen, aangezien koud water de tandpasta niet volledig oplost.

Hoe vaak moeten de elektrische borstelkoppen worden vervangen?

Specialisten raden je aan je kop net zo vaak te vervangen als je je handtandenborstel, namelijk om de drie maanden. Er zijn ook koppen met haren die geverfd zijn met een speciale inkt die kleur verliest om aan te geven dat het tijd is om ze te vervangen.

Natuurlijk is het ook een kwestie van gezond verstand en de duur van elke kop zal ook afhangen van de fabrikant, de hardheid van de haren en het gebruik dat je ervan maakt – het is niet hetzelfde om de elektrische borstel één, twee of drie keer per dag te gebruiken. Het is aan te raden om de reserveonderdelen in packs van meerdere koppen te kopen, omdat dit voordeliger is.

Woman Brushing Teeth With Electric Toothbrush In Bathroom

De verschillende beschikbare koppen kunnen worden aangepast aan de behoeften van elke persoon.
(Bron: Ian Allenden: 43629568/ 123rf.com)

Is het beter om een borstel met een geïntegreerd irrigatiesysteem te hebben of om twee aparte producten te kopen?

We kunnen geen duidelijk antwoord geven op deze vraag. Natuurlijk is een elektrische tandenborstel met een irrigatie-eenheid veel praktischer, en in dezelfde structuur heb je de borstel, de irrigatie-eenheid en het watercompartiment. Als je echter beide producten afzonderlijk koopt, heb je een breder aanbod.

Woman brushing teeth with water floss in bathroom

Elektrische tandenborstels zijn minder agressief voor het tandglazuur.
(Bron: Alena Ozerova: 116758149/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een elektrische tandenborstel om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tandenborstel die je nodig hebt:

Koppen

Bij de aankoop van een elektrische tandenborstel is het belangrijk dat je aan de koppen ervan denkt. Er is een enorme variëteit aan tandenborstels op de markt die alleen variëren in het type kop dat ze standaard hebben, dus je moet weten dat je compatibele koppen kunt kopen zodat je er één kunt kopen die zich zoveel mogelijk aanpast aan je behoeften.

Het is belangrijk dat je tandenborstel compatibel is met verschillende koppen of dat het gemakkelijk is om reserveonderdelen te vinden. Anders gaat je elektrische tandenborstel net zo lang mee als de borstelkoppen die meegeleverd worden. De merken van de modellen die we in de vorige paragrafen hebben besproken, produceren tandenborstels en koppen die overal op grote schaal verkrijgbaar zijn.

girl smiling

Het is ook een goed idee om de koppen af en toe te laten weken in mondwater of reinigingstabletten voor prothesen of apparaten.
(Bron: Lesly Juarez: 1AhGNGKuhR0/ Unsplash.com)

Voeding en autonomie

Op de markt vindt je zowel modellen met oplaadbare accu’s, meestal lithium, als modellen op batterijen, hoewel deze steeds minder gebruikelijk zijn. Met een accu ben je afhankelijk van stekkers, terwijl je de batterijen overal kunt kopen. Er zijn ook bekabelde modellen, maar deze zijn tegenwoordig zeer zeldzaam.

De meeste moderne tandenborstels hebben een inductieve oplaadbasis of kunnen direct worden gevoed met elektriciteit of zelfs met USB. De autonomie is ook een punt om rekening mee te houden. Een optimale autonomie moet hoger zijn dan een paar weken normaal gebruik: drie keer per dag van elk twee minuten.

Functies

De meeste elektrische tandenborstels die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, bieden behalve het poetsen extra functies. Deze functies maken ze effectiever of zelfs gemakkelijker te gebruiken. Natuurlijk verhogen deze extra’s de prijs van de elektrische tandenborstel, maar het is handig om te weten welke het zijn, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen:

 • Timer: De timer waarschuwt je of stopt de borsteltrilling na twee minuten, de tijd dat een poetsbeurt moet duren.
 • Sector Alarm: Dit alarm klinkt meestal om de dertig seconden om je te waarschuwen om een ander gebied van de mond schoon te maken.
 • Druksensor: Deze functie voorkomt dat je bij het poetsen te veel druk op het tandvlees uitoefent. Dit zal het bloeden of de recessie van het tandvlees voorkomen.
 • Reinigingsmodi: Ze dienen om het poetsen aan te passen aan de specifieke behoeften van je gebit.
 • Scherm: Het kleine scherm dat bij sommige borstels wordt meegeleverd, informeert over de gekozen reinigingsstand of de poetstijd.
 • Bluetooth en apps: Met de meeste moderne modellen kun je verbinding maken met een smartphone voor het monitoren van de gebitsreiniging.

Woman Brushing Teeth With Electric Toothbrush In Bathroom

Specialisten raden aan om de kop net zo vaak te vervangen als je gewone tandenborstel, dus om de drie maanden.
(Bron: Ian Allenden: 81939661/ 123rf.com)

Ontwerp

De structuur van de elektrische tandenborstel moet een doorslaggevend criterium zijn bij de aankoop van een bepaald model, aangezien deze invloed heeft op het gebruik van het apparaat. Dit is niet zozeer een kwestie van kleuren of een aantrekkelijk design, maar veeleer van de functionaliteit van de handgreep en zijn ergonomie. Het is ook belangrijk om op te merken dat het antislip-ontwerp onmisbaar is.

Controleer ook of zowel de tandenborstel als de laadbasis robuust, solide en van goede kwaliteit zijn. Het moet een opbergvak hebben voor koppen die, op bepaalde modellen, kunnen functioneren als een sterilisator. Het kan ook mogelijk zijn om het apparaat aan de muur te verankeren, zodat het minder ruimte in beslag neemt.

Accessoires

De meest complete elektrische tandenborstels zijn voorzien van extra accessoires, zoals een koffer om ze op te bergen en te vervoeren, of reservekoppen. Met het eenvoudigste model kan je je tanden net zo goed reinigen, maar het is ook handig als een apparaat van dit type je extra’s biedt die het poetsproces vergemakkelijken.

Hoe meer accessoires een tandenborstel bevat, hoe hoger de prijs ervan zal zijn. In het geval dat dat voor jou geen probleem is, is ons advies om er vooral één met reiskoffer, extra koppen of een irrigatiesysteem, zoals hierboven vermeld, dat water onder druk in de interdentale ruimtes en holtes injecteert, te kiezen.

Electric toothbrush spare part

De meeste elektrische tandenborstels die vandaag de dag verkrijgbaar zijn, bieden extra functies.
(Bron: Olaf Speier: 81600490/ 123rf.com)

Samenvatting

In de huidige samenleving maken we ons steeds meer zorgen om de mondhygiëne. Een mooie glimlach is één van de meest gewaardeerde en gewilde kenmerken, dus het is niet verwonderlijk dat we steeds meer aandacht geven aan het verzorgen van onze tanden. Een goede manier om dit te bereiken is het dagelijks poetsen van je tanden met een elektrische tandenborstel.

We hopen dat je deze shopgids nuttig en interessant vond. Vergeet niet dat, of je nu een manuele of elektrische tandenborstel gebruikt, het belangrijk is om je tanden minstens twee keer, maar nog liever drie keer per dag te poetsen en dat je ongeveer twee minuten moet poetsen. Dit zal je helpen om je tanden langer gezond te houden.

Vond je ons artikel over elektrische tandenborstels interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte elektrische tandenborstel kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Sergey Kolesnikov: 57045204/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies