man op elektrische fiets
Laatst bijgewerkt: 23-11-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

21Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Elektrische vouwfietsen zijn heel handig. Ze kunnen gebruikt worden voor op de camping of de boot. Of als ideaal vervoersmiddel tussen je huis en het station, voor mensen met weinig ruimte, of als perfecte stadsfiets. Vouwfietsen worden zelden gebruikt voor lange afstanden, dus het rijcomfort (wat niet het sterkste punt van dit soort fietsen is) is in dit geval iets minder belangrijk.

Vouwfietsen zijn voertuigen die gebruikt worden door mensen die meestal elke dag korte en middellange afstanden afleggen. Door de geringe omvang van hun wielen moet je echter meer trappen dan een normale fiets en dat kan heel vermoeiend zijn. Daarom zijn elektrische vouwfietsen, ook wel e-bikes genoemd hiervoor een goed alternatief.
Belangrijk om te weten

 • Elektrische vouwfietsen zijn het beste alternatief voor mensen die zich regelmatig in de stad verplaatsen. Er zijn ook mountainbike-modellen, die ideaal zijn voor lange en gecompliceerde trajecten. De vouwbare e-bikes bieden tal van voordelen, met name grote kosten- en ruimtebesparingen.
 • De kenmerken van elektrische vouwfietsen zijn wettelijk vastgelegd. Er zijn verschillende types, afhankelijk van de diameter van het wiel of het niveau van de trapbekrachtiging. In dit artikel gaan we het alleen hebben over vouwfietsen waarmee je slechts 25 km/u kunt rijden.
 • Bij de keuze van een vouwfiets moet je rekening houden met factoren als het type motor en de levensduur van de accu. Ook de remmechanismen zijn relevant, evenals de verschillende niveaus van trapondersteuning. Maar het belangrijkste is het gebruik dat je eraan wilt geven.

Onze selectie: De beste elektrische vouwfietsen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste elektrische vouwfietsen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De elektrische vouwfiets met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze elektrische fiets van vidaXL beschikt over een 24 V, 8 AH lithium accu. Het stuur en de wielen zijn gemaakt van een aluminiumlegering, het frame is van staal. De fiets heeft een motor van 250W, zodat je een maximale snelheid van 25 km / u kunt bereiken.

De wielen van deze vouwfiets hebben een diameter van 20″, de voorremmen zijn V-brake, de achterremmen zijn trommelremmen en de fiests heeft 3 versnellingen. De afmetingen van de opgevouwen fiets zijn 90 x 53 x 70 cm (L x B x H).

De beste high-end elektrische vouwfiets

Deze e-bike vouwfiets van e-4motion is een zeer luxueuze optie van hoogwaardige kwaliteit. Hij beschikt over een duurzame LiPo accu van het merk Samsung. Bovendien heeft de fiets zijn accu in de bagagedrager zodat de fiets compacter is in opgevouwen toestand.

De e-bike heeft een extra lage instap, anti-lek banden van 20″, en 6 versnellingen van het merk Shimano. Op het stuur bevindt zich een elektronisch bedieningspaneel waarmee de ondersteuning te regelen is in 6 verschillende elektrische ondersteuningen.

De beste lichtgewicht elektrische vouwfiets

Deze FIIDO D3 elektrische fiets (alleen bij het stuur opvouwbaar) heeft 3 rijdstanden, namelijk volledig elektrisch, trapondersteuning en niet-elektrisch. De fiets heeft een wielmaat van 14″, en weegt slechts 16 kilo, en is dus heel geschikt om in het openbaar vervoer mee te nemen.

Op een volle accu kun je gemiddeld 80 km rijden, afhankelijk van de weersomstandigheden. De fiets kan tot een gewicht van 120 kilo dragen.

De beste elektrische vouwfiets onder de 500 euro

De Windgoo B20 mini E-bike is zeer licht, makkelijk in de hand te houden om in de trein, tram of trap te stappen. De wielen hebben een diameter van 14″ en de fiets die in opgevouwen positie 67 * 36 * 58 cm meet, weegt ongeveer 18 kilo.

De fiets beschikt over een lithiumbatterij van 36V, waarbij de laadtijd ongeveer 3-4 uur duurt, met een autonomie van 30-35 km. Verder heeft deze mini E-bike zowel voor als achter schijfremmen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische vouwfietsen

Het is een goed idee dat je voordat je een elektrische vouwfiets koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje op de fiets

Elektrische vouwfietsen zijn het beste alternatief voor mensen die zich regelmatig in de stad verplaatsen.
(Bron: Microgen: 53977433/ 123rf.com)

Wat zijn de kenmerken van elektrische vouwfietsen?

Een elektrische fiets beschikt over een motor die geactiveerd wordt door te trappen. Eigenlijk trap je op een elektrische fiets bijna even hard als tijdens een rustige rit op een stadsfiets, maar je rijdt opmerkelijk sneller. Globaal genomen zijn er twee categorieën elektrische fietsen: ondersteuning tot 25 km per uur en ondersteuning tot 45 km per uur.

De e-bike wordt door de wetgever gezien als fiets wanneer er voldaan wordt aan een aantal voorwaarden:

 • Ondersteuning bij het trappen. Deze voertuigen worden gekenmerkt door een elektrische motor die het trappen ondersteunt, hoewel het ook mogelijk is om dit te doen zonder hulp van de motor.
 • Vermogen. Het maximaal vermogen mag niet meer dan 250 W (watt) bedragen.
 • Maximale snelheid. Er is ondersteuning tot maximum 25 km/u. Je mag wel sneller fietsen maar dit moet dan gebeuren zonder ondersteuning.
 • Registratie. Voor een elektrische fiets gelden dezelfde regels als voor een gewone fiets, dus er is geen kenteken nodig.
 • Fietspad. Je moet op het fietspad rijden met je e-bike, er is geen minimumleeftijd en je hoeft geen helm te gebruiken.

Heb je een rijbewijs nodig om op een elektrische vouwfiets te rijden?

Voor het gebruik van elektrische vouwfietsen is geen rijbewijs nodig en hoef je ook geen wegenbelasting te betalen. Dit betekent niet dat je de verkeersregels niet hoeft te kennen. Dit zijn dezelfde regels als voor gewone fietsen. Het is bijvoorbeeld verboden een mobiel elektronisch apparaat (bijvoorbeeld een mobiele telefoon, tablet of mediaspeler) vast te houden terwijl je een voertuig bestuurt. Dit geldt sinds 1 juli 2019 ook voor fietsers.

Als je een elektrische vouwfiets gaat kopen, hoef je geen WA-verzekering af te sluiten. Steeds meer bedrijven bieden dit soort dekking echter aan. Naast schade aan derden, dekken sommige polissen diefstal en schade aan het voertuig, evenals de medische kosten van de fietser in geval van een ongeluk.

fietsband

Sommige elektrische fietsen hebben V-Brake remmen aan de voorkant en schijfremmen aan de achterkant.
(Bron: Azerbaijan: 3441/ Freepik.es)

Is het een goed idee om een elektrische vouwfiets te kopen?

De aankoop van een elektrische vouwfiets betekent een aanzienlijke uitgave, want er zijn maar weinig modellen onder de 500 euro. De investering is echter meer dan de moeite waard vanwege de belangrijke voordelen die ze bieden ten opzichte van andere vervoersmiddelen.

 • Ze zijn ruimtebesparend. Een opvouwbare e-bike neemt weinig ruimte in beslag, dus het zal niet al te moeilijk zijn om thuis of op kantoor een plekje te vinden om hem op te bergen. Je kunt hem ook meenemen in je auto of in het openbaar vervoer. Je hebt bovendien geen fietsdrager nodig.
 • Ze zijn kostenbesparend. Hoewel elektrische vouwfietsen niet goedkoop zijn, zal je op de lange termijn meer besparen dan het gebruik van andere transportmogelijkheden. Ze verbruiken weinig energie en hebben nauwelijks onderhoud nodig.
 • Ze zijn goed voor je conditie. Ook al worden de e-bikes bijgestaan door een elektromotor, het is toch nodig om te allen tijde te blijven trappen. Daarom zijn ze gezonder dan bijvoorbeeld scooters, elektrische stepjes of elektrische motoren.
 • Eenvoudige bediening. Deze voertuigen zijn zeer gemakkelijk te besturen, nog makkelijker dan een traditionele fiets. Als je eenmaal gewend bent aan een e-bike, wil je nooit meer iets anders.
 • Geen verzekering, vergunning of belasting. Omdat je geen belastingen, vergunningen, verzekeringen en verplichte technische controles hoeft te betalen, zal je geld en tijd in administratieve procedures besparen.
 • Veelzijdigheid. Met een opvouwbare e-bike laat je nooit in de steek, want als de accu opraakt kun je hem altijd nog gebruiken als een gewone fiets. Het batterijbereik ligt tussen 40 en 100 km, afhankelijk van het model en de gebruikswijze.

Hoeveel soorten elektrische vouwfietsen zijn er?

Er is een breed aanbod aan elektrische vouwfietsen. In dit artikel gaat het om de zogenaamde e-bike, waarvan de motor alleen door te trappen wordt geactiveerd. De speed-pedelec en high speed e-bike werken hetzelfde, maar hebben meer vermogen, namelijk meer dan 250 W. Deze snelle elektrische fietsen staan in het verkeersreglement (“de wegcode”) gecatalogeerd als “bromfiets”. Dit is zo bepaald in de Europese regelgeving.

Vouwbare elektrische fietsen worden qua gebruiksdoel onderverdeeld in lichte – of stads- en mountainbikes. De eerste zijn over het algemeen minder robuust, hebben kleinere wielen -16″ en 20″ – en dragen minder gewicht dan mountainbikes. Deze laatste hebben meestal wielen van 27″.

Samenvatting

In dit artikel hebben we je alles verteld over elektrische vouwfietsen. Deze fietsen zijn perfect voor forenzen die met de trein naar hun werk gaan en het laatste stukje willen fietsen. Je neemt de fiets gewoon opgevouwen mee in de trein! Ze zijn ook ideaal om in je auto mee te nemen als je met vakantie gaat en op je plaatselijke bestemming de omgeving wilt verkennen.

Er zijn elektrische vouwfietsen voor alle smaken en behoeften: stadsfietsen of mountainbikes, met kleine of grote wielen. We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij de keuze van de elektrische vouwfiets die het beste bij je past.

Vond je onze shopgids over elektrische vouwfietsen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Polc: 115657523/ 123rf.com)

Referenties (2)

1. BOE. es. 2017. Real Decreto 339/2014, De 9 De mayo, Por El Que Se Establecen Los Requisitos Para La Comercialización Y Puesta En Servicio De Las Bicicletas Y Otros Ciclos Y De Sus Partes Y Piezas, Y Por El Que Se Modifica El Reglamento General De Vehículos, Aprobado Por Real Decreto 2822/1998, De 23 De diciembre. [online] [Accessed 20 August 2020].
Bron

2. UNE-EN 15194:2018 Ciclos. Ciclos con asistencia eléctrica. Bicicletas EPAC. [Internet]. Une.org. 2018 [cited 20 August 2020].
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Informatief artikel
BOE. es. 2017. Real Decreto 339/2014, De 9 De mayo, Por El Que Se Establecen Los Requisitos Para La Comercialización Y Puesta En Servicio De Las Bicicletas Y Otros Ciclos Y De Sus Partes Y Piezas, Y Por El Que Se Modifica El Reglamento General De Vehículos, Aprobado Por Real Decreto 2822/1998, De 23 De diciembre. [online] [Accessed 20 August 2020].
Ga naar bron
Informatief artikel
UNE-EN 15194:2018 Ciclos. Ciclos con asistencia eléctrica. Bicicletas EPAC. [Internet]. Une.org. 2018 [cited 20 August 2020].
Ga naar bron
Recensies