Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

23Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

104Verzamelde opmerkingen

Als je op dit moment op zoek bent naar een elektrische zaag voor kleine reparaties in huis, heb je geluk. Het is tegenwoordig namelijk heel populair om tijd te besteden aan de tuin en binnenplaatsjes. Om die te onderhouden heb je geschikte gereedschappen nodig, aangezien je op gegeven moment takken moet kunnen korten of afzagen.

Een elektrische zaag is een erg divers gereedschap, hij is namelijk niet alleen handig voor je tuin, maar je kunt hem ook gebruiken voor DIY projecten en reparaties binnenshuis. Op de markt is er een enorme variatie aan elektrische zagen te verkrijgen, met verschillende manieren van zagen. Dat maakt de keuze van een geschikte elektrische zaag er niet makkelijker op. Om je te helpen bij het maken van je keuze, hebben we daarom een gids voor je gemaakt.
Belangrijk om te weten

 • Er bestaan elektrische zagen met motor en een kabel en andere die op accu’s werken. De zagen met een motor hebben meer vermogen, maar hebben ook meer onderhoud nodig.
 • Elektrische zagen zijn vrij zwaar en zeer compleet. Het is van belang om de instructies en de veiligheidsvoorschriften te volgen om ongelukken te voorkomen.
 • Alhoewel de RPM (Rotations Per Minute) en het vermogen van invloed zijn, hangt wat voor soort materiaal je kunt zagen af van de zaagbladen die je gebruikt.

Onze selectie: De beste elektrische zagen op de markt

Op de markt vind je een ruim en gevarieerd aanbod van elektrische zagen, tafelzagen, cirkelzagen, reciprozagen of decoupeerzagen. Elk type elektrische zaag is ontworpen voor een specifiek gebruik en heeft bepaalde eigenschappen. Om je te helpen bij het maken van je keuze hebben we de beste elektrische zagen voor je op een rijtje gezet.

Eerdere Aanbevelingen

De beste elektrische afkortzaag

De Einhell TC-MS 2112 is een krachtige kap- en verstekzaag, die je helpt bij de uitvoering van kleinere klussen in huis, op de werkplaats of in de garage. De machine kan worden gebruikt voor het zagen van hout, laminaat en kunststof. De robuuste aluminium werktafel biedt een stevige ondergrond. De werktafel van deze kap- en verstekzaag is gemaakt van aluminium en is in hoek verstelbaar, zodat het zaagblad zonder moeite in diverse posities kan worden gebracht (0° tot 45° kantelbaar naar links).

De beste elektrische reciprozaag


Tijdelijk niet leverbaar

De Makita DJR186ZK 18V is een degelijke en snelle reciprozaag. Hij zaagt rustig en netjes en je kunt hem inzetten voor zaagklussen met hout en staal. Door de accu kun je hem makkelijk overal inzetten en hoef je nooit op zoek naar een stopcontact als je je klussen uitvoert.

De effectieve stofbescherming voorkomt het binnendringen van stof en vuil, zodat je de zaag minder hoeft schoon te maken. Ontzettend handig is dat je zonder gereedschap het zaagblad kunt wisselen. Door de verstelbare geleider kun je optimaal gebruik maken van het zaagblad.

De beste tafelzaag

De Einhell TC-TS 2031 is een zeer krachtig gereedschap met een compacte motor met een vermogen van 2000 W en een snedediepte tot 85 mm. Het gaat om een tafelzaag en is ideaal voor de professionele klussen. Door een handig verstelsysteem is de hoogte makkelijk te veranderen, daarbij zijn de zaagbladen te verstellen tussen de 0 en de 45º.

De oppervlakte is zo ontworpen dat de materialen soepel te bewegen zijn. Daarbij hebben de verlengstukken een speciale poedercoating zodat grotere en langere stukken ook makkelijk te zagen zijn. Bovendien heeft het een zuigapparaat en bladbescherming voor een schone en veilige werkomgeving.

De beste decoupeerzaag

De Bosch PST 650 decoupeerzaag is een compacte en lichte decoupeerzaag. Met behulp van het Bosch SDS-systeem kan je gemakkelijk en snel je zaagblad wisselen. De decoupeerzaag is bestemd voor het zagen van uitsparingen in hout, kunststof, metaal, keramiekplaten en rubber. De machine is geschikt voor de kleinere zaagklussen zoals het zagen van decor- en profielwerk. Gebruik bij het bewerken van kleine of dunne werkstukken altijd een stabiele ondergrond of een zaagstation zoals de Bosch PLS 300.

Shopgids: Alles wat je moet weten over elektrische zagen

Als je over denkt om een elektrische zaag aan te schaffen, raden we je aan om een aantal factoren in gedachten te houden zodat je een hoogwaardig model uitzoekt. Om de beste aan te schaffen is het goed om te weten welke types er op de markt verkrijgbaar zijn en wat hun belangrijkste eigenschappen zijn.

Als je klussen uitvoert waar je door hout of metaal moet zagen, is het aan te bevelen om gereedschappen te hebben met veel vermogen.
(Bron: Anna Bizoń: 37543759/ 123rf.com)

Een elektrische zaag met motor of accu?

Aan de ene kant zij elektrische zagen met een motor krachtiger dan die met een accu. Ze variëren tussen de 1600 en de 2200 W. Aan de andere kant vragen ze wel om meer onderhoud aangezien ze gesmeerd moet worden en elke keer schoongemaakt moeten worden na gebruik. Alhoewel ze eenvoudig in gebruik zijn, hebben ze wel stroom nodig en dus een stopcontact.

De elektrische zagen met een accu hebben een vermogen van de 18 tot aan de 36 W. Ze hebben minder onderhoud nodig dan die met een motor, maar zijn ook veel minder krachtig. Omdat je geen kabels hebt, kun je flexibeler werken. Ze zijn ideaal voor houten planken met een doorsnede van maximaal 15 cm, maar ook voor het zagen van plastic.

Wat voor vermogen hebben elektrische zagen?

Zoals je net al hebt kunnen zien, hangt het vermogen van een elektrische zaag af van verschillende factoren. In de eerste plaats hangt het natuurlijk af van de motor. De elektrische zagen met een motor hebben meer vermogen dan die op een accu werken. In de tweede plaats bepaalt het type elektrische zaag voor een groot gedeelte het vermogen.

We raden aan om een elektrische zaag te kiezen die geschikt is voor het materiaal dat je gaat gebruiken en het type klus dat je gaat doen. Hieronder hebben we een tabel met de verschillende types elektrische zagen en het vermogen voor je gemaakt.

Type elektrische zaag Vermogen gemeten in Watt
Decoupeerzaag Tussen de 400 en de 700 W
Cirkelzaag Tussen de 1.100 en de 1.600 W
Reciprozaag Tussen de 500 en de 900 W
Tafelzaag Tussen de 1600 en de 2200 W

Wat voor soorten elektrische zagen bestaan er en wat zijn hun kenmerken?

Elektrische zagen hebben door de tijd heen aardig wat ontwikkelingen doorgemaakt. Vandaag de dag kun je een grote verscheidenheid elektrische zagen tegenkomen die verschillen in het materiaal waarvoor je ze kunt gebruiken en het soort klus dat je uit gaat voeren. Elke klus vraagt weer om een ander specifiek hulpmiddel en de zagen zijn met verschillende kenmerken en functie eisen ontworpen. Om je te helpen met het onderscheid tussen de verschillende soorten elektrische zagen te maken, hebben we de volgende vergelijkingstabel voor je gemaakt:

Type elektrische zaag Gebruik Kenmerken
Decoupeerzaag Kleine dingen.

Zachte materialen: PVC, plastic, hout.

Geschikt om bogen te zagen en te veranderen van richting.

Het zaagblad markeert de diepte van de snede.

Beschikt over de mogelijkheid om de snelheid te reguleren.

Je kunt er schuin of verstek mee zagen.

Cirkelzaag Hebben een ondergrond nodig. Geschikt voor rechte of schuine stukken.

Zaagt plastic, aluminium, hout en metaal.

Is zeer krachtig. De zwaardere modellen kunnen dik en sterk metaal zagen.

Je kunt de diepte van het zagen bepalen.

Je kunt de hoek van het zagen bepalen.

Bevatten een zijkantviewer.

Reciprozaag Geschikt voor ondiepe snede van de zaag.

Geschikt voor cilindervormige materialen en onregelmatige vormen.

Wordt gebruikt in de bouw en in tuinen.

Voor hout, PVC en metaal.

De zaag rust op het te zagen materiaal, dus het gewicht van het gereedschap is erg belangrijk.

Zijn erg ergonomisch.

Beschikken over een snelheid regelaar.

De motor en het zaagblad bepalen de materialen die ermee gezaagd kunnen worden.

Tafelzaag Erg krachtig. Het materiaal wordt over de tafel naar de zaag geleid.

Zeer sterke en harde materialen.

Dikke metalen, hout, plastic en PVC.

Er bestaan verschillende soorten tafelzagen.

Bezetten veel ruimte.

Zijn professionele modellen en zijn duurder.

Lintzagen zijn perfect voor fijne zaagtaken, terwijl cirkelzagen geschikt zijn voor harde en stevige materialen.

Sommige elektrische zagen hebben een systeem waardoor je de zaagbladen makkelijk kunt verwisselen.
(Bron: Jozef Polc: 91720598/ 123rf.com)

Hoe gebruik ik een elektrische zaag?

Als je klussen uitvoert waarbij je hout of metaal zaagt is het nodig om met apparaten te werken die krachtig genoeg zijn zodat het resultaat mooi en van hoge kwaliteit is. Elektrische zagen beschikken meestal over verschillende soorten zaagbladen, zodat je al naar gelang de klus je zaag kan aanpassen. Hieronder gaan we je stap voor stap uitleggen hoe je het best een elektrische zaag kunt gebruiken.

 • Lees de gebruiksinstructies. Elektrische zagen zijn over het algemeen complex en bestaan meestal uit veel onderdelen. Het is aan te raden om dat je elk onderdeel kent en weet wat de functie ervan is voordat je je elektrische zaag gaat gebruiken. Het is handig om de gebruiksinstructies van de fabrikant te lezen om zo je apparaat en de onderdelen te leren kennen en bovendien te weten waar je vooral op het gebied van veiligheid op moet letten en wat de veiligheidsvoorschriften zijn.
 • Het zagen zelf. Om te beginnen is het goed om het materiaal goed te ondersteunen en vast te zetten, nadat je dat hebt gedaan, zet je de zaag aan en zorg je ervoor dat je hem stevig vasthoudt. Beweeg de zaag rustig en zorg ervoor dat je de zaag uitzet wanneer je klaar bent.
 • Maak je werkplek schoon. Het is belangrijk dat je werkplek schoon is voordat je gaat zagen. Let er bijvoorbeeld op dat er geen kabels in de buurt liggen.

Hoe wissel je een zaagblad bij een elektrische zaag?

Sommige modellen hebben een systeem waardoor je gemakkelijk zaagbladen kunt verwisselen. In deze gevallen zitten ze vast met veiligheidsclips.

Cirkelzagen en tafelzagen zijn meestal wat moeilijker. Verzeker je ervan dat ze uit zijn, zoek je knop die de schijfas vergrendelt. Maak de schijf los en neem hem voorzichtig uit, hou tegelijkertijd de knop ingedrukt. Vervang het blad en doe alles in omgekeerde volgorde.

Iemand die een elektrische zaag gebruikt Als je erover denkt om je elektrische zaag in een werkplaats te gebruiken voor serieuze DIY projecten of professioneel gebruik, dan is een cirkelzaag erg geschikt.
(Bron: Iakov Filimonov: 75411627/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet je nemen bij het gebruik van een elektrische zaag?

Elektrische zagen zijn grote, krachtige en daardoor best wel gevaarlijke apparaten. Het is daarom aan te raden om bepaalde veiligheidsvoorschriften te volgen. De instructies van de fabrikant bevatten vaak al een aantal veiligheidsvoorschriften. Hieronder leggen we je de veiligheidsvoorschriften uit die nodig zijn om ongelukken te voorkomen:

 • Als je een klus gaat uitvoeren met je elektrische zaag, zorg er dan voor dat er niemand in de buurt van de zaag is.
 • Verzeker jezelf ervan dat er geen ingeplugde snoeren of andere dingen in de buurt van de zaag zijn die misschien doorgezaagd kunnen worden.
 • Gebruik de beschermingsonderdelen van het de elektrische zaag, zoals  de veiligheidsknoppen of veiligheidsschermen.
 • In het geval dat je een heel erg krachtige zaag gebruikt, gebruik dan geluidsbeschermers.
 • Gebruik altijd een veiligheidsbril tegen stof of splinters die in je ogen kunnen komen.
 • Gebruik een mondmasker zodat er door het zagen geen stof in je longen kan komen.

Wat zijn de beste merken van elektrische zagen?

Aangezien het aanbod van elektrische zagen erg groot is, zijn er ook veel verschillende merken op de markt te krijgen. Een van de meest bekende is Bosch, een merk gespecialiseerd in innovatieve oplossingen. Einhell is een ander bekend merk die veel professionele klussers gebruiken om de uitstekende kwaliteit van hun apparaten.

Black en Decker biedt kwalitatief goede apparaten aan voor een uitstekende prijs. Dit is het favoriete merk onder de DIY klussers en een van de oudste merken. Hun eerste patent is al van 1916. Makita is een ander merk dat zich snel op de markt heeft gezet door zijn betrouwbaarheid en goede prijzen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het uitzoeken van een goede elektrische zaag is niet eenvoudig. Er bestaat een enorm aanbod aan verschillende merken, types en modellen. Om je te helpen bij je keuze hebben we een gids samengesteld met de criteria waar je op kunt letten bij je aankoop:

 • Soort zaag en gebruik
 • Voeding
 • Veiligheid
 • Vervanging en accessoires

Soort zaag en gebruik

Er zijn veel verschillende soorten elektrische zagen ontwikkeld voor heel diverse klussen. Voordat je er een aanschaft, moet je bedenken welke soort het beste bij jouw behoeftes past. Hierboven hebben we omschreven welke soorten er bestaan.

De reciprozagen worden veel gebruikt in de bouw en in de tuin en zijn zeer geschikt voor onregelmatige materialen of bijvoorbeeld buizen. Als je er over denkt om professioneel te gaan klussen, zijn de cirkelzagen voor jou het beste. Deze zijn namelijk erg krachtig en kunnen harde materialen zagen.

Voeding

In principe zijn er twee soorten voeding: met elektrische motor en met accu. De eerste zijn erg krachtig en zijn geschikt voor het zwaardere professionele werk. Die op een accu werken zijn minder krachtig, maar daarmee heb je veel meer bewegingsvrijheid, maar kun je minder dikke materialen zagen.

Het is belangrijk dat de elektrische zaag een goed systeem heeft waardoor schokken worden opgevangen, zodat je minder snel vermoeid raakt.

Veiligheid

De veiligheid van een elektrische zaag is nauw verbonden met de ergonomie en ontwerp van de zaag. Een elektrische zaag is zeker geen speeltje, als je hem niet voorzichtig gebruikt kun je jezelf ernstig verwonden. Let daarom altijd goed op de beveiligingen die het heeft, zoals een noodstop en bescherming van de zaagbladen.

Vervanging en accessoires

De bladen van een elektrische zaag slijten door gebruik. Daarom is het belangrijk om te letten op het feit of de zaagbladen vervangen kunnen worden en of die bladen makkelijk te verkrijgen zijn. Ook is het goed om te kijken of andere onderdelen ook makkelijk te vervangen zijn, zoals interne onderdelen van de motor, de veiligheidsmechanismes tot de snoeren.

Net zoals de vervanging van de bladen, zijn de accessoires een belangrijke factor. Een aantal elektrische zagen hebben hun eigen beschermkoffer om hem makkelijk te transporteren en goed te bewaren. In het geval van accuzagen, zijn zagen die extra accu’s en opladers meeleveren, zodat je tijdens een klus niet zonder komt te zitten. Natuurlijk zie je deze extra’s wel terug in de prijs.

Samenvatting

Elektrische zagen zijn zeer complete, veelzijdige en krachtige apparaten. Je kunt ze voor veel verschillende soorten klussen gebruiken, zoals in de tuin, een verbouwing, een vloer leggen, reparaties en zijn bovenal geschikt voor de liefhebbers van DIY klussen. Het zijn machines die weinig voorkennis van de gebruiker vragen.

De aanschaf van een elektrische zaag is altijd een goede aankoop en investering. Alhoewel je natuurlijk wel aan een aantal factoren moet denken, zoals het vermogen van de motor, het gebruik dat je ervan gaat maken, de voeding en het gebruiksgemak. We hebben in deze gids geprobeerd je zoveel mogelijk advies te geven over hoe je de voor jou meest geschikte elektrische zaag te kiezen. Nu ben jij aan zet!

Als je dit een handige gids vond, laat dan een commentaar achter of deel het met je vrienden en familie.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dmitriy Zuykalin: 53766642/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies