Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

16Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Met de aankoop van een elektronisch dartbord breng je het plezier van het spel direct bij je thuis. En je profiteert ook van de talrijke voordelen die een e-board heeft boven een gewoon dartbord van kurk: automatische puntentelling en een bonte mengeling van vele leuke spelvarianten garanderen een onderhoudende avond met je vrienden.

Onze grote elektronische dartbord test 2022 helpt je je perfecte elektronische dartbord te vinden. Of je nu een professionele of een gelegenheidsspeler bent: We laten je zien waar je op moet letten als je een elektronisch dartbord koopt en presenteren de verschillende voor- en nadelen van de respectieve modellen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Elektronische dartborden stellen je in staat om met je vrienden een vermakelijk tijdverdrijf te hebben: Dankzij het automatisch tellen van de punten en de kleurrijke keuze aan spelvarianten is een geslaagde avond gegarandeerd.
 • In principe worden elektronische dartborden in twee soorten verdeeld: 2-gaats en 3-gaats dartborden. Het verschil zit in het aantal rijen in het drievoudige veld. Terwijl schijven met 2 gaten vooral geschikt zijn voor professionals, biedt de variant met 3 gaten een optimaal alternatief voor elke toevallige speler.
 • Omdat er talloze versies van elektronische dartborden zijn in even zovele prijsklassen, is er voor elk wat wils: of je nu beginner of professional bent, iedereen krijgt waar voor zijn geld.

Elektronisch dartbord: Onze selectie

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een elektronisch dartbord koopt

Wat zijn de voordelen van een elektronisch dartbord?

Wat zijn de voordelen van een elektronisch dartbord en welk elektronisch dartbord moet je kiezen? We leggen uit hoe een elektronisch dartbord werkt en hoe het verschilt van een gewoon dartbord.

elektronische Dartscheibe-1

In tegenstelling tot dartborden van kurk, hoef je met een elektronisch dartbord de punten niet zelf te tellen: In het dartbord ingebouwde software telt automatisch de punten voor je.
(Image source: pixabay.com / StockSnap)

Het grootste voordeel van een elektronisch dartbord is het automatisch tellen van de punten. De software beoordeelt je worp en telt de punten op. Wil je samen met je vrienden spelen op je nieuwe elektronische dartbord? Geen probleem: een goed elektronisch dartbord heeft een multiplayer mode en een verscheidenheid aan populaire spelletjes zoals cricket of 301 voor je klaarstaan. Heb je geen vrienden? Wees dan niet bedroefd: op veel nieuwe elektronische dartborden kun je tegen de computer spelen. Wie heeft vrienden nodig als je een elektronisch dartbord hebt?

Elektronisch dartbord Dartbord van kurk
Telt punten automatisch Punten moeten handmatig geteld en opgeteld worden
Spelen tegen computer mogelijk Spelen tegen computer niet mogelijk
Gespeeld wordt met zachte dartpijlen Gespeeld wordt met stalen dartpijlen

Waar moet je op letten als je een elektronisch dartbord koopt?

Als je een elektronisch dartbord koopt, moet je in de eerste plaats letten op de bouwkwaliteit en het mechaniek. Zijn je huisgenoten en buren allergisch voor te veel lawaai? Dan moet je bij het kopen van een elektronisch dartbord op zoek gaan naar een regelbaar volume. Een goed elektronisch dartbord mag nooit te luid zijn en moet duidelijke geluiden voortbrengen. Bij elektronische dartborden van hoge kwaliteit moet je ook nagaan of het dartbord een LED-scherm heeft en of het de score nauwkeurig weergeeft.

Elektronische dartborden hebben meestal een voedingseenheid waarmee ze op de stroomvoorziening worden aangesloten. Er zijn echter ook elektronische dartborden die op batterijen werken. Als je een elektronisch dartbord koopt, moet je nagaan hoeveel spelers je elektronische dartbord tegelijk aankan. En als jij en je vrienden al professionals zijn, moet je er zeker van zijn dat het dartbord voldoet aan de huidige toernooinormen.

Hoeveel kost een elektronisch dartbord?

De prijs van een elektronisch dartbord kan sterk variëren. Bij het kopen van een elektronisch dartbord moet je vooral letten op de prijs-prestatie verhouding. Op Amazon kun je het goedkoopste dartbord vinden voor maar €20. De duurste modellen bereiken prijzen tot 500 €.
Zelfs professionals doen er meestal goed aan met een apparaat in de prijsklasse van €150.

Als beginner ben je al goed af met een model voor minder dan 100 € en zelfs als professional moet je niet te diep in de buidel tasten. Elektronische dartborden die meer dan 250 € kosten brengen meestal geen noodzakelijke extra voordelen. Vooral de prijsklasse rond de 150 € biedt veel mooie toestellen.

elektronische Dartscheibe-2

De keuze aan elektronische dartborden is groot. Aanbevelingen en recensies op platforms als Amazon helpen je een beslissing te nemen.
(Image source: pixabay.com / vedanti)

Welke soorten elektronische dartborden zijn er en welke is geschikt voor jou?

Bij de aanschaf van een elektronisch dartbord kun je in principe onderscheid maken tussen twee verschillende soorten

 • dartborden met 2 gaten
 • dartborden met 3 gaten

Het bord met 3 gaten kan omschreven worden als een beginnersversie. Bij deze dartborden tellen de driedubbele velden als drie rijen gaten. De situatie is heel anders met officiële toernooiborden: Deze hebben standaard slechts twee rijen gaten in de drievoudige velden. Beide soorten elektronische dartborden hebben verschillende voor- en nadelen: Afhankelijk van je eisen en vaardigheden als speler moet je een van de twee varianten kiezen. We hebben de ultieme vergelijking gemaakt en willen je keuze gemakkelijker maken met het volgende gedeelte.

Wat zijn de kenmerken van een 2-gaats dartbord en wat zijn de voor- en nadelen?

Ben je al een darts pro of wil je er een worden? Dan moet je bij het kopen van een elektronisch dartbord de 2-gaats versie kiezen. 2-gaats dartborden hebben maar twee rijen gaten in hun drievoudige velden, zodat ze moeilijker te raken zijn. Dit kan vaak tot frustratie leiden, vooral bij beginners. E-dartborden met de 2-gaats variant worden ook voor officieel spel gebruikt en voldoen aan de toernooinorm. Daarom zijn ze vaak wat duurder. Dus als je geen beginner meer bent of zo snel mogelijk wilt opklimmen naar professioneel spel, is een 2-gaats bord precies de juiste keuze voor jou.

Voordelen
 • Ideaal voor gevorderde spelers
 • Voldoet aan officiële toernooinormen
 • Goede kwaliteit
Nadelen
 • Hoge prijs
 • Steile leercurve
 • Niet ideaal voor beginners

Wat onderscheidt een 3-gaats dartbord en wat zijn de voor- en nadelen?

3-gaats dartborden tellen drie rijen in hun drievoudige velden. Met een elektronisch dartbord van dit type is het dus veel gemakkelijker om een triple veld te raken. Dus als je gewoon af en toe wat plezier met je vrienden wilt maken, is dit elektronische dartbord perfect voor jou. Heb je echter ambities om professioneel te spelen of neem je het darten gewoon wat serieuzer, dan kun je beter niet voor deze variant kiezen.

3-gaats borden worden nooit in officiële toernooien gebruikt en zijn vaak van mindere kwaliteit dan 2-gaats borden. 3-gaats dartborden zijn echter vaak veel goedkoper dan elektronische dartborden met de 2-gaats uitvoering.

Voordelen
 • Lage(re) prijs
 • Perfect voor beginners
 • Ongecompliceerd plezier
Nadelen
 • Lage(re) kwaliteit
 • Ongeschikt voor professionals
 • Voldoet niet aan de officiële toernooinormen

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om elektronische dartborden te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien op welke criteria je vooral moet letten bij het kopen van een elektronisch dartbord. De criteria waarmee je de bonte selectie van elektronische dartborden met elkaar kunt vergelijken zijn:

Verwerkingskwaliteit

Je elektronische dartbord moet gemaakt zijn van een hoogwaardig materiaal (meestal plastic) en perfect verwerkt zijn. Bovenal speelt het mechaniek van het e-board een belangrijke rol.

Bij het kopen van een elektronisch dartbord moet je vooral letten op de kwaliteit van de afwerking.

Als de planken niet nauwkeurig bewerkt zijn, kan het gebeuren dat geworpen pijltjes niet optimaal blijven plakken. Dit vernietigt niet alleen het plezier van het spel, maar kan na verloop van tijd ook behoorlijk frustrerend worden. De punten worden ook niet correct geteld. Soms is echter ook het omgekeerde het geval: Als de gaatjes in het elektronische dartbord te smal zijn, kun je het dartpijltje alleen met geweld uit het dartbord halen.

De woningen moeten ook van hoge kwaliteit aanvoelen. Dit speelt een belangrijke rol, vooral bij de montage van je elektronische dartbord. De plank moet stabiel zijn en veilig aan de muur bevestigd kunnen worden.

Goede kwaliteit van afwerking Slechte kwaliteit van afwerking
Hoogwaardig plastic Goedkoop plastic
Nauwkeurig mechaniek met precies geboorde gaten Te grote of te kleine gaten
Stabiele behuizing met goed geplaatste boorgaten Behuizing en boorgaten laten geen veilige bevestiging toe

Aantal spelers

Elk elektronisch dartbord heeft een bepaald maximum aantal spelers. Dit betekent dat je niet zoveel spelers als je wilt tegelijk op je elektronische dartbord kunt hebben. Zorg er dus voor dat je elektronische dartbord aan je eisen voldoet en dat je er al je vrienden tegelijk mee kunt beheren.

Niet elk elektronisch dartbord kan hetzelfde aantal spelers tegelijk aan. Laat geen van je vrienden weg en let op het maximum aantal spelers.

Aantal spelvarianten

Bij de aanschaf van een e-board moet je ook letten op het aantal spelvarianten. Niet elk elektronisch dartbord biedt dezelfde reeks kiesbare spellen.

elektronische Dartscheibe-3

Bullseye! Een treffer in het midden van het bord levert je 50 punten op.
(Image source: pixabay.com / DS photo)

Maar goede elektronische dartborden hebben meestal een verscheidenheid aan populaire spellen en spelvarianten in hun software opgeslagen. Populaire spelvarianten zijn spelvarianten als 301, 501 of Cricket. Je moet deze spelletjes zeker overwegen als je besluit een elektronisch dartbord te kopen.

Software

De software is het hart en de ziel van een elektronisch dartbord. Het laat niet alleen van zich horen door zijn stem, maar helpt je ook de score bij te houden.

Een goede software moet in staat zijn de punten correct te evalueren en ze zonder problemen op te tellen.

De software is ook verantwoordelijk voor de uitvoering van de verschillende spelvarianten, dus moet ze gemakkelijk en intuïtief te gebruiken zijn. Maar elektronische dartborden bieden je niet alleen een ruime keuze aan spelmogelijkheden: ze genereren ook een klankbeeld. Elke treffer gaat vergezeld van een geluid. Dit kan na verloop van tijd behoorlijk luid worden. Daarom moet je ook het volume en diverse andere geluiden kunnen regelen met behulp van de software.

Toernooi versie

Elektronische dartborden zijn er in verschillende versies. Professionals gebruiken echter alleen een toernooi versie met voorgedefinieerde toernooi afmetingen.

Wil je een dartprof worden en de nieuwe van Gerwen? Als je dan een elektronisch dartbord koopt, moet je er ook op letten dat de afmetingen ervan geschikt zijn voor officieel spel.

De officiële afmetingen van de DDV (Duitse Darts Bond) zijn

 • Stieroog: 12.7 mm (diameter)
 • Stier: 31,8 mm (diameter)
 • Breedte van de driedubbele/dubbele velden: 8 mm (diameter)
 • Buitenrand van de Verdubbeling tot het midden van de Bullseye: 170 mm (diameter)
 • Buitenrand van de triplering tot het midden van de bullseye: 107 mm (diameter)
 • Diameter speeloppervlak: 340 mm (diameter)

Wetenswaardigheden over elektronische dartborden

Hoe hang je een elektronisch dartbord correct op?

Als je je elektronische dartbord volgens de officiële regels en afmetingen wilt monteren, dan moet je op twee punten in het bijzonder letten: De hoogte en de afstand tot de werplijn. De hoogte wordt gemeten in het midden van het doel, de roos. Bij een elektronisch dartbord moet de bullseye precies 1,72 m boven de grond staan. De afstand tot de lanceerlijn is 2.44m. De fabrikant levert meestal een geschikt boorsjabloon om het elektronische dartbord te monteren. Als dit niet het geval is, kun je het zelf tekenen met papier en potlood.

 • 1. Teken sjabloon: Leg het elektronische dartbord plat met de voorkant op de vloer en breng de plaats van de boorgaten over op een vel papier. Zorg ervoor dat het vel papier groot genoeg is. (het kan zijn dat je twee A3 vellen samen moet voegen)
 • 2. Bepaal de positie van de bullseye: Nadat je de boorgaten op het blad hebt overgebracht, gebruik je een liniaal om de horizontale en verticale punten met elkaar te verbinden. Dit moet een kruis vormen met de bullseye in het midden.
 • 3. Controleer de metingen nog eens: Controleer of de afstand tot de vallijn (2.44m) juist is. Als de afmetingen juist zijn, kun je beginnen met boren en het elektronische dartbord monteren.

Welke dartpijlen worden gebruikt voor een elektronisch dartbord?

In principe zijn er twee verschillende soorten darts. Zachte pijltjes en stenen pijltjes. Maar welke soort dartpijlen is het meest geschikt voor je elektronische dartbord?

Elektronische dartborden mogen alleen met zachte darts gespeeld worden. Rotspijltjes beschadigen het mechaniek van je dartbord.

Je mag alleen zachte dartpijlen gebruiken op je elektronische dartbord. Zoals de naam al doet vermoeden zijn zachte dartpijlen veel lichter en niet zo hard als stenen dartpijlen. Stone dartpijlen worden alleen gebruikt voor dartborden van kurk. Ze zijn te zwaar en massief voor je elektronische dartbord en zouden bij gebruik de gevoelige elektronica van je e-board beschadigen.

Hoe isoleer je een elektronisch dartbord?

Elektronische dartborden kunnen nogal lawaaierig zijn. In deze gids laten we je zien hoe je je dartbord kunt dempen. Dit beschermt niet alleen de trommelvliezen van je buren, maar ook je muren.

elektronische Dartscheibe-4

Een elektronisch dartbord kan nogal luid zijn. We leggen uit hoe je een e-board goed kunt isoleren.
(Image source: pixabay.com / Pexels)
 • 1. Koop contactgeluidisolatie: Je kunt je elektronische dartbord het zwijgen opleggen met behulp van contactgeluidsisolatie. Je vindt het goedkoop en in kleine hoeveelheden in de meeste bouwmarkten.
 • 2. Snijd de contactgeluidisolatie op maat: Leg de contactgeluidsisolatie op je dartbord en knip het op de juiste maat.
 • 3. Bevestig de contactgeluidsisolatie: Bevestig de contactgeluidsisolatie aan de achterkant van je elektronische dartbord. Nu kun je je e-board aan de muur bevestigen.

Beeldbron: Maag/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies