Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

7Onderzochte producten

21Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

30Verzamelde opmerkingen

Endoscoop camera’s brengen licht in de duisternis. Bij onderhoud en inspecties van interieurs die voor het menselijk oog verborgen zijn, helpen ze je alles duidelijk te zien. Dit maakt ook een einde aan het lange zoeken naar kleine verloren voorwerpen.

Om het je gemakkelijker te maken de beste endoscoop camera te kiezen, hebben we op 2022 een vergelijking voor je gemaakt. Gezien de ruime keuze aan functies, willen we je met onze test helpen bij je keuze van een endoscoop camera.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Endoscoop camera’s zijn camera’s die aan een smalle buis bevestigd zijn om endoscopisch inwendige delen van een voorwerp te onderzoeken, zoals buizen, motoren en andere machines. Het woord endoscopie komt uit het Grieks en betekent observeren of naar binnen kijken.
  • Endoscoopcamera’s kunnen op allerlei manieren gebruikt worden, en daarom worden de soorten in principe ingedeeld naar hun functie. We laten je kennis maken met endoscoop camera’s voor je eindapparatuur, motorvoertuigen en inspecties.
  • De endoscoop camera’s die je kunt verbinden met je eindtoestellen zoals smartphones en laptops zijn goed geschikt met de functies voor alledaagse situaties. Dit is echter niet altijd de meest robuuste uitrusting tegenover hoge vochtigheid en harde materialen.

Endoscoop camera: Onze selectie

De endoscoopcamera moet passen bij het beoogde gebruik. Dienovereenkomstig bieden we je onze favorieten voor de beste endoscoop camera’s voor elk type.

Endoscoop camera’s: koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je kennis maken met verdere onderscheidende kenmerken die je zullen helpen een gedifferentieerde keuze te maken in de veelheid van endoscoop camera’s.

Om de juiste endoscoop camera voor je te vinden, kun je de volgende criteria vergelijken:

Buisdiameter en lengte

De buisdiameter en -lengte zijn vooral belangrijk bij medische onderzoeken zoals gastroscopie. Hetzelfde gebeurt bij elke soort inspectie. Vergelijkbaar met het sleutel-slot principe, heb je een buis nodig met een aangepaste lengte en breedte. Bijgevolg zijn er endoscoop-camerabuizen in verschillende diameters en lengtes.

Als je alleen iets in je auto wilt controleren, is een lengte van een meter ook voldoende. Natuurlijk zou dit veel te weinig zijn voor grote onderzoeken in meterslange afvoerbuizen. De lengte van een slang kan meer dan 100 meter bedragen voor grote inzetstukken.

Afhankelijk van het doel is een bepaalde diameter ook elementair voor succes. De buizen van endoscoopcamera’s kunnen 1 mm tot 10 mm dik zijn.

Licht

De verlichting van een endoscoop camera hangt af van het beoogde gebruik. In het algemeen hebben de huidige modellen echter meestal LED’s op de camerakop. Dit is zeer essentieel voor inspecties van te onderzoeken voorwerpen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Omdat de lichtintensiteit van grote invloed is op de beeldkwaliteit.

Endoscoop camera’s bereiken donkere plaatsen, en hebben daarom sterk licht nodig om de beelden op te nemen en te interpreteren. De regel is: hoe sterker het licht, hoe gemakkelijker het voor de camera is om beelden en video’s op te nemen, wat je dan weer helpt om eventuele problemen in de verborgen of donkere kamer te ontdekken.

Waterdichtheid

Een endoscoop camera reikt tot in diepe plaatsen die vochtig kunnen zijn of zelfs helemaal met vloeistof gevuld. Het criterium van waterdichtheid is dus nogal belangrijk.

In principe zijn endoscoopcamera’s bestand tegen vocht. Bovendien blijven ze functioneel, zelfs na kort contact met water.

Als je onderzoeken in water wilt doen, heb je een specifieke camera nodig die tegen water beschermd is. Als je een waterdichte camera koopt, let er dan op dat hij een IP waarde (IP voor Inres Protection) heeft van 67 en IP 68.

  • In de cijfercode voor apparaten staat het cijfer 6 voor de bescherming van de behuizing tegen stof en aanraking.
  • Het tweede cijfer 7 beschrijft dat het toestel tijdelijk in water kan worden ondergedompeld.
  • Het tweede cijfer 8 geeft aan dat het toestel zonder problemen permanent in water kan worden ondergedompeld.

Kijk dus naar de IP code om de waterdichtheid van de endoscoop camera te controleren.

Mobiliteit van de endoscoopcamera

De endoscoopcamerakop bereikt hoeken die een beweegbare camerakop vereisen. Het aantal kijkhoeken helpt je om eventuele schade sneller op te sporen, want je kunt het beeld vanuit verschillende perspectieven bekijken. De beweeglijkheid van de buis van de endoscoopcamera kan ook als aankoopcriterium dienen. Een flexibele buis is ideaal voor gebruik in auto’s, bijvoorbeeld, omdat hij door de hand van de monteur geleid en gevormd kan worden.

Endoscoop camera’s: veel gestelde vragen en antwoorden

In het volgende beantwoorden we de belangrijkste vragen over endoscoop camera’s. In de gids kun je je vragen stellen en verdere achtergrondkennis opdoen. Gebruik gerust het commentaarveld als je een specifieke vraag hebt.

Wat is een endoscoop camera?

De term endoscoop komt uit het Grieks en betekent waarnemen. Endoscoop camera’s maken het mogelijk om inzicht te krijgen in ontoegankelijke gebieden. Oorspronkelijk was het doel van endoscoopcamera’s alleen medisch. Later ontstonden er endoscoopcamera’s voor andere gebieden, zoals de industrie.

Endoskop-Kamera-1

Endoscoopcamera’s worden gebruikt om riolen te inspecteren
( Image source: Holger Langmaier / pixabay).

Endoscoopcamera’s zijn meer algemeen van naam dan inspectiecamera’s. Andere namen voor endoscoopcamera’s zijn de zogenaamde zwanenhalscamera’s, video-endoscopen, telescoopcamera’s of de medische arthroscopen en cystoscopen. Alle soorten endoscoopcamera’s hebben een gemeenschappelijke functie. Ze stellen de bediener in staat met de camera de verborgen gebieden te zien.

Wat zijn de soorten endoscoopcamera’s?

De soorten endoscoopcamera’s zijn uitgebreid. Er zijn afzonderlijke endoscoopcamera’s voor specifieke doeleinden. In het algemeen kunnen endoscoopcamera’s verdeeld worden in inspectie-endoscoopcamera’s voor industrieel gebruik, endoscoopcamera’s voor motorvoertuigen, endoscoopcamera’s voor persoonlijke toestellen zoals mobiele telefoons / laptops en endoscoopcamera’s met WLAN functie. We hebben de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende soorten voor je op een rijtje gezet:

Art Voordelen Nadelen
Endoscoop camera’s voor je eindtoestellen (smartphone, laptop) Het biedt je praktische hanteerbaarheid in elke situatie, want het geproduceerde beeld / video wordt direct naar je mobiele telefoon / laptop gestuurd. Dit is de goedkoopste optie omdat er alleen de endoscoop camerabuis en de camerakop aan vast zitten. De lage prijs en hanteerbaarheid maken de endoscoop camera’s voor mobiele telefoons / laptops tot een must-have in je eigen huishouden. Omdat je eindtoestellen als beeldschermen voor de endoscoop camera dienen, moet uiterst voorzichtig te werk gegaan worden. Zo is de mobiele telefoon erg kwetsbaar in vergelijking met robuuste industriële endoscoopcamera’s. Bovendien hebben endoscoopcamera’s voor mobiele telefoons / laptops beperkte mogelijkheden en kunnen ze niet als professionele instrumenten beschouwd worden. De endoscoop voor het scherm heeft de specifieke software nodig om het beeld te ontvangen. Dit kan weer tot extra kosten leiden.
Endoscoopcamera’s met USB verbinding De USB verbinding met het eindtoestel verzekert je van een soepele beeldoverdracht, die alleen beperkt wordt door de buislengte van de endoscoopcamera. In principe is een nadeel van endoscoopcamera’s zonder ingebouwd beeldscherm, dat eindtoestellen vaak specifieke software nodig hebben voor beeldoverdracht.
Endoscoopcamera voor motorvoertuigen Hetis een robuust instrument in de werkplaats dat aan zijn doel beantwoordt. Vergelijker duurder dan de endoscoopcamera’s zonder scherm. Tegelijk is het ingebouwde scherm van de endoscoop camera voor motorvoertuigen niet wezenlijk groter.
Inspectie endoscoop camera’s Hij biedt je verschillende lengtes en diameters voor de buis van de endoscoop camera. Bovendien hebben deze endoscoopcamera’s meer functies voor professioneel gebruik. Zo hebben veel inspectie-endoscoop camera’s extra knoppenfuncties op de bevestiging van het scherm, waardoor de camerakop gemakkelijk te manoeuvreren is. De aanschafkosten zijn veruit het hoogst in vergelijking met de andere soorten.
Endoscoop camera met Wi-Fi functie De Wi-Fi functie geeft je de vrijheid om elk apparaat als scherm te gebruiken. Hij brengt je ook eenvoud in de bediening, want je hebt geen last meer van een lange kabel. Hij is ook goedkoop, want het dure scherm is niet inbegrepen. Als de WLAN te zwak is, heeft dat directe gevolgen voor de beeldoverdracht.

De medische endoscoopcamera’s zijn met opzet weggelaten uit deze compacte vergelijking, omdat ze op geen enkele manier vergeleken kunnen worden met de andere endoscoopcamera’s, vanwege hun gebruik in het menselijk lichaam. Gebruik de bovenstaande endoscoop camera’s a.u.b. niet op mensen.

Wat kost een endoscoop camera?

De prijzen van endoscoopcamera’s variëren naar gelang hun technische kenmerken. Een endoscoop camera die gebruikt wordt om lange buizen te inspecteren zal dienovereenkomstig lange en dunne buizen nodig hebben. We willen je helpen de juiste endoscoop camera te kiezen door je een algemeen idee te geven van de prijs. Je kunt deze prijsklassen verwachten voor de verschillende soorten endoscoop camera’s:

Type Prijsklasse in euro’s
Endoscoop camera voor je eindtoestellen (Smartphone, Laptop) 15-50€
Endoscoopcamera met USB aansluiting 20-50€
Endoscoopcamera voor motorvoertuigen 60-300€
Inspectiecamera’s 45-550€
Endoscoopcamera met WLAN functie (smartphone, laptop) 15-50€

Merk op dat software nodig is, vooral voor endoscoopcamera’s met je eindtoestellen. Dit is niet inbegrepen in de opgegeven prijsklasse.

Wat zijn de alternatieven voor een endoscoop camera?

In feite zijn er GEEN directe alternatieven voor endoscoopcamera’s, omdat andere toestellen op hetzelfde principe van endoscopie gebaseerd zijn. Natuurlijk is het mogelijk om met een gewone camera van buitenaf een foto te maken van het te onderzoeken voorwerp en er dan op in te zoomen.

Er zijn geen directe alternatieven voor de endoscoopcamera.

Het basisprobleem is dat de beschadigde plek of dat wat geïnspecteerd wordt meestal niet met ons menselijk oog gezien kan worden. Als het te inspecteren voorwerp niet te ver weg is, kan het verlicht worden met het sterke licht van een zaklamp en dan kan geprobeerd worden het probleem te ontcijferen.

Welke accessoires zijn er voor endoscoopcamera’s?

Sommige endoscoopcamera’s vereisen specifieke software om de beelden door te sturen en de bewegende endoscoopcamerakop te besturen. Gewoonlijk wordt dit door de leverancier als een app aangeboden, als inbegrepen bij de aankoop. Als dat echter niet het geval is, zijn er apps in de Apple App Store en Google Playstore die je kunt downloaden. Maar voordat je een app downloadt, kijk je eerst op de website van de fabrikant voor specifieke software. In de meeste gevallen kun je het downloaden van de website van de fabrikant.

Endoskop-Kamera-2

Een klein haakje wordt vaak als accessoire aangeboden. Als de haak aan de endoscoop camera bevestigd is, kun je er verloren voorwerpen mee uit vissen
(Image source: Vishal Jadhav / unsplash).

Bovendien verkopen fabrikanten vaak accessoires inbegrepen. Hiertoe behoren haken, spiegels en magneten die aan de camerakop bevestigd kunnen worden. Dit maakt het gemakkelijk om verloren voorwerpen eruit te vissen.

Conclusie

Samenvattend kunnen we je adviseren dat de aanschaf van een endoscoop camera voor privé gebruik de moeite waard is in vergelijking met de kosten van vaklui, loodgieters enzovoort. Vaak kunnen de problemen door jezelf opgelost worden. En zo niet, dan ben je je tenminste bewust van de situatie en kun je gerichter hulp zoeken.

De endoscoop camera’s voor je eigen mobiele telefoon of laptop volstaan voor huishoudelijke ongelukjes, zoals de schroef in de afvoerpijp van de keuken. Positief is dat ze heel goedkoop zijn. Maar er zijn ook enkele professionele endoscoop camera’s voor auto’s of inspecties te koop voor minder dan 100 euro met all-round functies.

Beeldbron: Przybysz/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies