Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

26Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Twee van de meest trendy bijvoeglijke naamwoorden in de technologie van vandaag zijn ongetwijfeld slim en ergonomisch. Het concept van het slimme toetsenbord is om onduidelijke redenen niet echt van de grond gekomen in het geval van de pc’s. Bij het ergonomische toetsenbord ligt dat heel anders.

De populariteit ervan is de laatste jaren gestaag toegenomen doordat steeds meer mensen er de voordelen van gemerkt hebben en er nieuwe ontwerpen zijn geïntroduceerd. Niet alle ergonomische toetsenborden zijn echter zo ergonomisch als ze beweren en ze zijn niet allemaal geschikt voor alle gebruikers. Daarom is het essentieel dat je er één kiest die het beste bij je behoeften past.
Belangrijk om te weten

  • Ergonomische toetsenborden zijn ontworpen om een comfortabelere hand-, pols- en armpositie te bevorderen. Op deze manier kunnen ze helpen om onder andere RSI (Repetitive Strain Injury) te verminderen.
  • Vandaag de dag is er een grote verscheidenheid aan ergonomisch ontworpen toetsenborden. Ze zijn echter niet allemaal geschikt voor dezelfde gebruikers.
  • Bij de keuze van een ergonomisch toetsenbord moet je rekening houden met aankoopcriteria zoals het ontwerp, of het bekabeld of draadloos is, of het membraan of mechanisch is, en welke extra functietoetsen beschikbaar zijn.

Onze selectie: De beste toetsenborden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste ergonomische toetsenborden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het perfecte toetsenbord een stuk eenvoudiger.

Het beste compacte ergonomische toetsenbord


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Perrix 407B is een compact ergonomisch toetsenbord. Dit bedrade toetsenbord wordt aanbevolen voor als er weinig ruimte is of als een numeriek gedeelte niet nodig is. Het voordeel van een compact ergonomisch toetsenbord is dat je handen altijd binnen de schouderbreedte blijven en de polsen in een natuurlijke platte stand staan.

De membraan toetsen zijn iets uitgehold waardoor de vinger precies goed op de toets landt waardoor je nauwkeuriger ‘typt’ en minder fouten maakt. Het toetsenbord heeft een afmeting van 320 x 140 x 25 mm, heeft een gewicht van 400g.

Het beste V-design ergonomische toetsenbord


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Dit is een bedraad ergonomisch toetsenbord van hetzelfde merk als het eerste model, met niet alleen een comfortable polssteun, maar heeft ook een gespleten ergonomisch V-design wat zorgt voor de meest comfortable manier van typen.

Het membraan toetsenbord is een volledig toetsenbord met qwerty / US indeling en bevat naast een numeriek gedeelte 7 multimedia toetsen. De toetsaanslag is extra licht zodat ook hier geen onnodige spanning op de spieren ontstaat.

Het beste draadloze ergonomische toetsenbord

Dit MK850 stille draadloze toetsenbord en muis van Logitech van normaal formaat kun je met 3 verschillende apparaten koppelen met een USB-aansluiting of Bluetooth smart-apparaten. De zachte handsteun en het geronde toetsenframe geven veel gebruikscomfort.

Het toetsenbord heeft aanpasbare kantelpootjes die zorgen voor de perfecte typestand, en ook de ergonomisch ontworpen muis met supersnell scrollwiel ligt comfortabel in de hand. Het draadloze bereik is 10 meter.

Het beste tweedelige toetsenbord

Het toetsenbord van R-Go tools bestaat uit twee losse delen waardoor elk deel van het toetsenbord in een rechte lijn met de onderarmen gebruikt kan worden. Dit zorgt voor een natuurlijke ontspannen houding. De 2 delen kunnen in elke gewenste positie geplaatst worden zoals bij een standaard gesplitst toetsenbord.

Door de lichte toetsaanslag is er minimale spierspanning aanwezig tijdens het typen. Het dunne ontwerp zorgt voor een ontspannen, platte stand van handen en polsen tijdens het typen.

Het beste ergonomische gaming toetsenbord

Dit kleurrijke gaming keyboard van Strex met lichteffecten is zowel mooi als comfortabel. Dankzij de speciale toetsen en het algehele design heb je geen last meer van pijn in je vingers of polsen. Onder het toetsenbord zitten speciale antislip rubbers die voorkomen dat het toetsenbord verschuift tijdens het gamen.

Het toetsenbord heeft anti-ghosting toetsen waardoor je meerdere toetsen tegelijkertijd kunt indrukken voor snelle en nauwkeurige reacties tijdens het gamen. Met de speciale mediaknoppen kun je bijvoorbeeld muziek rechtstreeks vanaf het toetsenbord afspelen, pauzeren en het volume aanpassen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ergonomische toetsenborden

Het is een goed idee dat je voordat je een ergonomisch toetsenbord koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

met behulp van toetsenbord

Ergonomische toetsenborden zijn ontworpen om een comfortabelere hand- en armpositie te bevorderen. Op deze manier kunnen ze helpen om spierpijn te verminderen.
(Bron: Soldatov: 44966148/ 123rf.com)

Wat zijn ergonomische toetsenborden precies?

Toetsenborden zijn computerrandapparatuur waarmee je alfanumerieke informatie kunt invoeren. De toetsen bestaan uit letters, cijfers, symbolen en speciale functietoetsen. Met name de ergonomische modellen hebben aangepaste ontwerpen die als doel hebben dat de gebruiker in een natuurlijke, niet geforceerde houding achter het scherm van de pc of ander apparaat kan zitten.

Op deze manier wordt beoogd de spier- en gewrichtsmoeheid te verminderen en eventuele bijbehorende blessures te voorkomen.

Wat maakt een toetsenbord ergonomisch?

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen dat niet alle ergonomische toetsenborden voor iedereen geschikt zijn. Over het algemeen wordt gezegd dat een toetsenbord ergonomisch is wanneer het je in staat stelt je handen in een natuurlijke positie te houden. Door het gebruik van een toetsenbord met de focus op ergonomie voorkom je vervelende RSI klachten aan de pols en/of arm.

Om dit te bereiken worden er door deskundigen toetsenborden ontworpen met gescheiden of gebogen toetsenrijen. Bij andere modellen wordt het centrale deel van het toetsenbord verhoogt of is het in twee delen op te splitsen en worden er ook polssteunen in verwerkt. Een andere veel voorkomende strategie is het maken van compacte ontwerpen die ruimte hebben voor de muis. De beste modellen hebben toetsen die weinig kracht nodig hebben.

Weet je dat verticale muizen de perfecte aanvulling zijn op ergonomische toetsenborden?

Wat zijn de voor- en nadelen van ergonomische toetsenborden?

Vanaf het moment dat de eerste ergonomische toetsenborden bijna dertig jaar geleden verschenen, is de populariteit ervan steeds meer toegenomen. Dit is niet verwonderlijk als je kijkt naar de belangrijke voordelen die ze bieden. Hieronder geven we een overzicht van de voordelen die ze hebben, evenals van de belangrijkste minpuntjes.

Voordelen
  • Ze kunnen helpen bij het voorkomen van letsel of spierpijn aan de armen, polsen en handen.
  • Je kunt er op een veel comfortabelere manier mee werken.
  • Er zijn veel verschillende modellen.
  • Ze kunnen je helpen om productiever te zijn.
  • Ze hebben mooiere ontwerpen.
Nadelen
  • Het duurt een tijdje voordat je aan het gebruik ervan gewend bent.
  • Ze zijn meestal duurder dan de traditionele toetsenborden.

Voor welke mensen is het aan te raden om een ergonomisch toetsenbord te kopen?

De ergonomische toetsenborden zijn vooral interessant voor mensen die lange uren achter de computer werken. Daarom worden ze onder andere aanbevolen voor schrijvers, programmeurs, journalisten en redacteuren. Natuurlijk kunnen ze ook een interessante oplossing zijn voor mensen die last hebben van het carpaletunnelsyndroom. Ook voor gamers die lange uren achter elkaar spelen is het een goed idee.

Ze zijn bovendien geschikt voor zowel degenen die met desktopcomputers werken als degenen die een laptop gebruiken. Voor dit laatste is het een goede oplossing, aangezien de toetsenborden op laptops vaak wat beperkt zijn in ergonomie. Bovendien is er vaak onvoldoende afstand tussen het scherm en de computer.

gamer station

Vandaag de dag is er een grote verscheidenheid aan ergonomisch ontworpen toetsenborden. Ze zijn echter niet allemaal geschikt voor dezelfde gebruikers.
(Bron: Baire: q0HdSgdNBNM/ Unsplash.com)

Heb ik een speciale muis nodig om met een ergonomisch toetsenbord te kunnen werken?

In feite kun je elke muis gebruiken in combinatie met een ergonomisch toetsenbord. Het is echter het beste om te kiezen voor een ergonomisch ontwerp, om het gebruikscomfort compleet te maken. De computermuis is namelijk een veel gebruikt voorwerp en een belangrijke veroorzaker van RSI klachten.

Bij een traditionele (standaard) muis ligt de hand doorgaans plat op de muis. Daarbij is het polsgewricht gedraaid en heeft de hand een onnatuurlijke stand. Dit kan leiden tot pijnklachten in de onderarm, pols of de gehele arm. Ergonomische muizen zorgen voor een natuurlijke, gezonde werkhouding waardoor RSI klachten voorkomen kunnen worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een ergonomisch toetsenbord om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van toetsenbord dat je nodig hebt:

Ontwerp

Wat het ontwerp van ergonomische toetsenborden betreft, is er een grote verscheidenheid aan mogelijkheden. Sommige fabrikanten kiezen voor ontwerpen die het toetsenbord in twee delen opsplitsen, andere kiezen voor het verhogen van het middengedeelte of voor doordachte driedimensionale vormen. Er zijn ook mensen die de voorkeur geven aan compactere ontwerpen.

De mogelijkheden zijn dus zo uitgebreid dat je het beste kunt kiezen voor een model dat het beste bij je fysionomie past, niet iedereen heeft dezelfde lichaamskenmerken. De beoordelingen van eerdere kopers kunnen je daar misschien bij helpen. Vergeet in ieder geval niet dat je in het begin aan een ergonomisch toetsenbord moet wennen, maar op de lange termijn is het de moeite waard.

Het is mogelijk om ergonomische toetsenborden van verschillende groottes te vinden. Sommige hebben geen numeriek toetsenbord, waardoor ze kleiner kunnen zijn. Deze zijn ideaal voor mensen met kleinere handen of voor degenen die het toetsenbord voornamelijk gebruiken om te schrijven en het numerieke gedeelte niet nodig hebben.

Daarnaast zijn er verschillende modellen van ergonomische toetsenborden die van normale afmetingen zijn, zoals de Logitech MK850. Er zijn ook modellen waarvan de ontwerpen aanzienlijk groter zijn dan de traditionele toetsenborden. Een goed voorbeeld is de Logitech MK550.

ergo2go.nlWebsite
“De term RSI (Repetitive Strain Injury) wordt gebruikt voor aandoeningen aan de handen, polsen, armen, nek en/of schouder die door het werk zijn ontstaan. RSI kan onder andere tot uiting komen in ontstekingen aan de zenuwen, spieren, gewrichten en pezen. Verschijnselen als carpaal-tunnelsyndroom (klachten aan de pols), tenosynovitis (ontsteking van de peesschede) en epicondylitis medialis (de tennisarm) worden vaak tot RSI gerekend.”

Bedraad of draadloos

Tegenwoordig is de eenvoudigste en meest gangbare manier om een toetsenbord op een PC aan te sluiten een USB-poort. Aangezien toetsenborden meestal plug-and-play-apparaten zijn, is er bovendien geen installatieproces nodig. Al kunnen draadloze verbindingen natuurlijk ook enkele belangrijke voordelen bieden.

Om je te helpen beslissen welke optie voor jou het beste is, hebben we de volgende tabel opgesteld waarin we de twee mogelijkheden met elkaar vergelijken. Maar het staat vast dat als je van gamen houdt, je er één wilt hebben die bedraad is. Voor kantoor-, ingenieurs- of ontwerptaken is draadloos een uitstekende optie.

Bedraad Draadloos
Voordelen Ze zijn meestal goedkoper.

Ze hebben geen problemen met mogelijke interferentie.

Ze hebben een betere latentie, waardoor ze ideaal zijn voor het spelen van videospelletjes.

Je hebt geen last van storende kabels

Je bureau ziet er netjes en geordend uit.

Ze kunnen worden gebruikt vanaf grotere afstanden.

Nadelen Ze kunnen niet te ver van de computer worden verplaatst.

Je moet een USB-poort van je computer gebruiken.

Ze moeten worden opgeladen of de batterijen moeten van tijd tot tijd worden vervangen.

Mechanisch of membraan

De keuze voor een mechanisch of membraan toetsenbord heeft een aantal implicaties waar je aandacht aan moet besteden. Om te beginnen is het eerste verschil de werking, die van invloed is op zaken als gevoeligheid, duurzaamheid of geluidsniveau. Het heeft ook invloed op het ontwerp.

En, niet in de laatste plaats, aan de type-ervaring van de gebruiker. Daarom moet je, afhankelijk van hoe je het toetsenbord gaat gebruiken, bekijken met welk systeem je het beste uit de voeten kunt. Je kunt het beter zien in de volgende tabel:

Mechanisch toetsenbord Membraan toetsenbord
Werking Elke toets heeft zijn eigen aparte schakelaar. Ze hebben een gemeenschappelijk siliconen membraan voor het hele oppervlak van de toetsen.
Kwaliteit In het algemeen bieden ze een hoger kwaliteitsniveau. Ze zijn veel veelzijdiger. De kwaliteit van het toetsenbord hangt vooral af van het membraan. De onderste toetsen helpen om verkeerde toetsaanslagen te voorkomen.
Duurzaamheid Veel hoger door de hogere kwaliteit van de constructie. Het membraan kan slijten, waardoor de gevoeligheid afneemt. Siliconen verharden meestal in de loop van de tijd.
Geluidsniveau Hoewel er vrij stille modellen zijn, zijn ze over het algemeen luidruchtiger. Ze zijn veel stiller.
Ontwerp Mechanische modellen zijn meestal niet zo dun. Maakt vlakkere ontwerpen mogelijk, omdat er geen mechanische elementen nodig zijn.
Aanbevolen gebruikerstype Ze worden vooral gebruikt door gamers. Ze worden vooral aanbevolen voor werkomgevingen waar stilte vereist is. Ze worden ook aanbevolen voor kantoorautomatisering.
Prijs Ze zijn meestal duurder, vooral de modellen voor het spelen van videospelletjes. Ze zijn meestal goedkoper.

Extra functietoetsen en multimediatoetsen

Vaak is dit een aspect waar niet genoeg aandacht aan wordt besteed. De mediatoetsen bieden echter wel een aantal interessante functies, zoals het regelen van het volume van het geluid van je computer en het afspelen of pauzeren van een video of liedje. Als het gaat om extra functietoetsen, is het belangrijk om te controleren of deze compatibel zijn met je versie van het besturingssysteem.

Samenvatting

Ergonomische toetsenborden zijn ontworpen om een comfortabelere hand- pols- en armpositie te bevorderen. Op deze manier kunnen ze de vermoeidheid en het ongemak dat gepaard gaat met langdurig gebruik van het toetsenbord verminderen. Ze zijn daarom een uitstekende keuze voor ICT’ers, kantoormedewerkers, ingenieurs, schrijvers en journalisten.

Niet alle modellen zijn echter geschikt voor dezelfde gebruikers. Om het ideale model voor jou te kiezen, is het belangrijk dat je op een aantal aspecten let. Om te beginnen moet je rekening houden met het ontwerp, of je een mechanisch of een membraan toetsenbord wilt hebben en natuurlijk is de grootte ervan ook van belang. Vervolgens kun je beslissen of een bedraad of draadloos toetsenbord het beste voor je is.

Vond je onze shopgids over ergonomische toetsenborden interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Demydchyk: 7922199/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies