schuurmachine op hout
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Excentrische schuurmachines, ook bekend als excenterschuurmachine, zijn apparaten die essentieel worden geacht bij zwaar schuurwerk van grotere oppervlakken. Met dit elektrische apparaat kun je zeer fijne afwerkingen maken, niet alleen op hout, maar bijvoorbeeld ook op muren of zelfs in auto’s.

We zijn ons er goed van bewust: Van alle activiteiten die bij hout- of metaalbewerkingsprojecten komen kijken, is schuren zeker niet de leukste. Excentrische schuurmachines maken het niet alleen makkelijker om te schuren, ze helpen je ook om zeer snel en efficiënt dat perfecte, gladde oppervlak te krijgen. In deze shopgids laten we je zien wat de beste excentrische schuurmachines op de markt zijn.
Belangrijk om te weten

 • Excentrische schuurmachines zijn geschikt voor houtbewerking, schuren, slijpen of polijsten. Met dit apparaat voer je deze taken niet alleen makkelijker, maar ook sneller uit. Het is een onmisbare tool als je voor je werk of hobby veel van dit soort klussen moet doen. In deze shopgids helpen we je het model met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding te vinden.
 • Veel mensen vergissen zich door excentrieke schuurmachines te verwarren met vlakschuurmachines. Na het lezen van deze gids ken je de verschillen tussen de twee soorten schuurmachines en ontdek je welk apparaat je nodig hebt voor jouw klus.
 • Als je een excentrische schuurmachine koopt, is het belangrijk om met een aantal aankoopcriteria rekening te houden zoals de schijfgrootte, het type voeding en de variabele snelheid van het apparaat.

Onze selectie: De beste excentrische schuurmachines op de markt

Het kiezen van een schuurmachine is niet zo eenvoudig als het lijkt. Om te beginnen zijn er veel verschillende soorten schuurmachines, waardoor het lastig kan zijn om te weten welk soort het beste bij je klus past. Bovendien is de informatie die je op het internet vindt, niet altijd juist. Om je te helpen de beste excentrische schuurmachine te kopen, vind je hieronder een selectie met de beste modellen op de markt:

De meest krachtige excentrische schuurmachine

De Bosch PEX 400 AE excenterschuurmachine is een excentrische schuurmachine van het allerhoogste niveau. Deze schuurmachine is een krachtige en robuuste machine dankzij de zware motor en de aluminium drijfwerkbehuizing.

Het excenterprincipe zorgt voor de fijnste afwerking bij een hoog schuurvermogen. Het merk Bosch is wereldmarktleider op het gebied van elektrisch gereedschap en toebehoren voor elektrisch gereedschap. De schuurmachine is niet goedkoop. Echter, als je iets in de beste categorie wilt, hoort daar altijd een iets hoger prijskaartje bij.

De beste excentrische schuurmachine voor het schuren van grote oppervlakken

De krachtige excentrische schuurmachine van FERM is zeer geschikt voor het schuren van grote oppervlakken zoals tafels, deuren en schuttingen.

De ESM1010 is voorzien van actieve stofafzuiging en een stofopvangbox zodat je tijdens het schuren in een zo’n stofvrij mogelijk omgeving aan het werk bent. En dat alles voor een zeer lage prijs. Wij zijn fan! Het apparaat is zeer handig in gebruik en eenvoudig te bedienen.

De meest comfortabele excentrische schuurmachine

De DeWALT DWE6423 excentrische schuurmachine is een praktische machine die ook nog eens comfortabel te gebruiken is. Dit komt onder andere door het fijne ontwerp en de rubberen afwerking.

De handgreep bovenop het apparaat is stevig en heeft een fijn formaat. We hebben het uitgeprobeerd, maar zelfs na een aantal uur hard werken, heb je met dit apparaat nog geen last van trillende handen. De schuursnelheid is eenvoudig in te stellen.

De beste excentrische schuurmachine voor hobbyisten

Als je op zoek bent naar een excentrische schuurmachine, maar daar niet direct de hoofdprijs voor neer wilt leggen, is deze excentrische schuurmachine van Powerplus iets voor jou.

De POW4060 roterende schuurmachine heeft een hoog afnamevermogen en is zeer goed geschikt om fijn te schuren op effen en gebogen vlakken. Dankzij de motor met een vermogen van 480 watt, is deze schuurmachine geschikt voor vrijwel iedere klus in en rondom het huis.

Shopgids: Alles wat je moet weten over excentrische schuurmachines

Door het grote aanbod kan het moeilijk zijn om te weten wat de grote verschillen zijn tussen de verschillende soorten schuurmachines die op de markt verkrijgbaar zijn. Veel mensen vragen zich af welk model ze nodig hebben en welke machine het beste bij hun klus past. Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over excentrische schuurmachines, zodat je snel kunt bepalen of dit de machine is waar je naar op zoek bent.

Technicus polijsten auto-onderdeel

Als je een excentrische schuurmachine koopt, is het aan te raden er een te kopen met een variabele schuursnelheid. (Bron: Konstantin Pelikh: 102214192/ 123rf.com)

Wat zijn excentrische schuurmachines en hoe werken ze?

Excentrische schuurmachines combineren de oscillerende werking van een vlakschuurmachine enerzijds en de roterende beweging van een schijfschuurmachine anderzijds, waardoor je het beste van de twee apparaten samen krijgt. Een excentrische schuurmachine is een apparaat waarmee je kunt schuren om materiaal glad te maken of te vormen, om oude verfresten te verwijderen, of als voorbehandeling om een materiaaloppervlak onder de microscoop te kunnen bekijken.

De excentrieke schuurmachine, ook wel excenterschuurmachine genoemd, is een populair handgereedschap onder timmerlieden, meubelmakers en veel andere ambachtsberoepen. De meeste machines zijn elektrisch aangedreven en werken op netstroom of hebben een accu die is ondergebracht in een ergonomische behuizing waarop een schuurschijf kan worden aangesloten.

schuurmachine op een houten ondergrond

Excentrische schuurmachines hebben een cirkelvormige vlakke zool met een veerkrachtige laag, waarop schuurpapier in verschillende maten kan worden bevestigd.
(Bron: Burnel1: 25306163/ 123rf.com)

Excentrische schuurmachines hebben een cirkelvormige vlakke zool met een veerkrachtige laag, waarop schuurpapier in verschillende maten kan worden bevestigd. De motor drijft de schuurschijf aan, draait deze met een hoge snelheid en beweegt tegelijkertijd in een excentrische beweging, zodat de schijf niet steeds hetzelfde pad aflegt.

Waarvoor kun je een excentrische schuurmachine gebruiken?

Excentrische schuurmachines zijn zeer veelzijdige apparaten die voor veel verschillende taken gebruikt worden. De machines zijn vooral geschikt voor snel en grof schuurwerk. Naast timmerwerk, zijn de schuurmachines ook geschikt voor de volgende taken:

 • Gladmaken: Een excentrische schuurmachine kan worden gebruikt om snel en efficiënt een ruw stuk te schuren en om te toveren tot een glad en afgewerkt materiaal.
 • Materiaalverwijdering: Naast het gladmaken, kunnen excentrische schuurmachines ook worden gebruikt om restmateriaal te verwijderen.
 • Vorm: De machine is ook geschikt om door middel van schuren materiaal te vormen. Door de schuurschijf te kantelen, kun je vrij en naar je eigen verbeelding en vaardigheid rondingen en vormen maken.
 • Polijsten: Door een gladde schuurzool en polijsthoes op het apparaat te bevestigen, kun je bijna elk oppervlak polijsten tot je een mooie glans krijgt. Excentrische schuurmachines worden bijvoorbeeld veel gebruikt voor het polijsten van autolak.
 • Deoxidatie: Met bepaalde accessoires kun je de excentrische schuurmachine ook gebruiken om hardnekkige roest van metalen oppervlakken te verwijderen.

Met een excentrische schuurmachine kun je sneller schuren en meer materiaal weghalen dan met een vlakschuurmachine. Door de tweeledige schuurbeweging bereik je ook nog eens een hele strakke finish.

Timmerman die plank onderzoekt

Excentrische schuurmachines zijn zeer veelzijdige apparaten die voor veel verschillende taken gebruikt worden.
(Bron: Rido: 31178917/ 123rf.com)

Wat zijn de verschillen tussen een excentrische en een vlakschuurmachine?

Veel mensen denken dat een excentrische schuurmachine hetzelfde is als een vlakschuurmachine. Soms zie je zelfs in reclamefolders dat de twee namen door elkaar heen worden gebruikt. Dit leidt tot grote verwarring. Om je te helpen ontdekken welke van de twee machines je nodig hebt, vind je hieronder een handig tabel waarin we de belangrijkste verschillen tussen de twee soorten uitleggen:

Excentrische schuurmachine Vlakschuurmachine
Beweging Twee Eén
Finish Fijn Basis
Het meest geschikt om Hout te slijpen
Kunststof en metalen te polijsten
Materiaal glad te maken
Oppervlakken voor te bereiden
Verfresten te verwijderen
Werkt het beste met materiaal zoals Hout
Plastic
Non-ferrometaal
Staalplaten
Hout
Materiaalverwijdering Zeer goed Matig tot gemiddeld
Schuurzool Rond Vierkant
Prijs Gemiddeld tot iets duurder Goedkoop tot gemiddeld

Wat zijn de voor- en nadelen van excentrische schuurmachines?

Voordat je in een excentrische schuurmachine investeert, is het de moeite waard om nog eens goed naar de voor- en nadelen van het apparaat te kijken. Zo maak je een analyse tussen de verschillende soorten schuurmachines die er zijn, om uiteindelijk de beste beslissing te nemen. Houd er echter rekening mee dat het gedeeltelijk van het beoogde gebruik afhangt, welke factor voor jou een voor- of nadeel is:

Voordelen
 • Uitstekend geschikt voor het verwijderen van materiaal
 • Zorgt voor een gladde afwerking
 • Het schuurpapier is zeer eenvoudig te vervangen
 • De meeste modellen hebben een uitstekende stofopvangdoos
 • Meestal kun je uit verschillende schuursnelheden kiezen
 • Motoren met grote vermogens
 • Zeer comfortabel en gedurende een lange tijd achter elkaar mee te werken
Nadelen
 • Vraagt om een financiële investering in het begin om het apparaat te kopen
 • Een onjuist gebruik kan een werkstuk beschadigen
 • Het klittenbandsysteem kan vuil worden waardoor de schijf na een tijdje niet goed vast blijft zitten
 • Moeilijk om in hoeken of krappe ruimtes mee te werken

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een excentrische schuurmachine koopt en twijfelt tussen een aantal modellen, is het belangrijk dat je van elk model de verschillende criteria kent en evalueert. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder de belangrijkste criteria waar je op moet letten als je een excentrische schuurmachine koopt:

Stroomvoorziening

Excentrische schuurmachines kunnen verschillende stroombronnen hebben. Sommige apparaten moeten op een stopcontact worden aangesloten, wat betekent dat je mogelijk een verlengsnoer nodig hebt als je van plan bent buiten te werken. Andere apparaten zijn draadloos en werken op oplaadbare batterijen.

Hoewel accuschuurmachines natuurlijk makkelijker te vervoeren zijn, hebben ze tegelijkertijd een veel kortere looptijd en in sommige gevallen minder vermogen. Ten slotte werken sommige excentrische schuurmachines met luchtcompressoren. Dat is een handige optie als je al een compressor in huis of op de werkplaats hebt.

houtkrullen in timmerwerk

Als je een excentrische schuurmachine koopt en twijfelt tussen een aantal modellen, is het belangrijk dat je van elk model de verschillende criteria kent en evalueert.
(Bron: Jozef Polc: 36097196/ 123rf.com)

Stofopvangdoos

Omdat schuren veel zaagsel oplevert, geven veel mensen de voorkeur aan een excentrische schuurmachine met een ingebouwde stofopvangdoos. Hiermee absorbeer je het zaagsel in een bijgevoegde zak die je periodiek moet legen. Als je echter van plan bent te werken op een plek waar het niet uitmaakt als er veel stof is, kun je eventueel ook voor een model zonder stofopvangdoos kiezen. Die zijn vaak net ietsje goedkoper.

Schijfgrootte

Excentrische schuurmachines gebruiken schuurpapierschijven die in verschillende maten verkrijgbaar zijn. De grootte die het beste bij je klus past, hangt volledig af van de grootte van het materiaal waar je mee werkt. Met een grote schijf schuur je grotere oppervlakken sneller. Kleinere schijven zijn beter voor kleinere projecten en wegen over het algemeen iets minder.

Variabele schuursnelheid

Als je een excenterschuurmachine koopt, is het aan te raden een model met een variabele snelheid te kopen. Met deze optie kun je de beweging van het schuurzool versnellen of juist vertragen, afhankelijk van het soort materiaal dat je schuurt en de afwerking die je wilt bereiken. Dit is een belangrijke functie omdat het je helpt bij het doseren van de snelheid waarmee je wilt schuren en de hoeveelheid materiaal die wordt verwijderd.

Als je een grote hoeveelheid materiaal van het oppervlak moet verwijderen, moet je de snelheid verhogen. Als je het oppervlak alleen zachtjes wilt schuren, bijvoorbeeld om je vloer of houten meubels te restaureren, raden we je aan de snelheid lager te zetten, om exact de juiste hoeveelheid materiaal te verwijderen.

Mechanische polijstwagen

De excentrieke schuurmachine, ook wel excenterschuurmachine genoemd, is een populair handgereedschap onder timmerlieden, meubelmakers en veel andere ambachtsberoepen. (Bron: Konstantin Pelikh: 102214189/ 123rf.com)

Trilling

Alle soorten schuurmachines trillen en excentrische schuurmachines vormen daarop geen uitzondering. De machine roteert en oscilleert tegelijkertijd, waardoor er veel trilling ontstaat. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel modellen met een vibratieregelfunctie voor een redelijke prijs te vinden, om de trilling te verminderen en het gebruikerscomfort te vergroten.

Als je een excentrische schuurmachine koopt, is het een pluspunt als deze een dergelijke functie heeft. Hiermee zul je de machine een lange tijd achter elkaar kunnen gebruiken, zonder last te krijgen van trillende handen. Op deze manier rond je al je klussen sneller en efficiënter af.

Schuurzool

Het komt bijna niet voor dat je vanaf het begin tot het einde van een project dezelfde schuurzool of dezelfde maat schuurpapier gebruikt. Je moet deze onderdelen regelmatig vervangen. Het schuurpapier vervang je wanneer het versleten raakt, of wanneer je een andere korrelgrootte nodig hebt voor een betere afwerking. Er zijn twee systemen: klittenband of adhesie.

Het belangrijkste is dat je het schuurpapier gemakkelijk vervangt. De eenvoudigste manier om schuurpapier te verwijderen en op het schuurzool te plaatsen, is met klittenband. We raden je aan op zoek te gaan naar een schuurmachine met dit systeem zodat je niet teveel tijd kwijt bent aan de voorbereidingen voor een klus.

Timmerman met cirkelzaag voor het zagen van houten planken.

Excentrische schuurmachines combineren de oscillerende werking van een vlakschuurmachine en de roterende beweging van een schijfschuurmachine, waardoor je het beste van de twee apparaten samen krijgt.
(Bron: Volodymyr Melnyk: 118696214/ 123rf.com)

Grip en comfort

Een excentrische schuurmachine is een apparaat waarbij een goede grip van groot belang is. Als je de machine in je handen houdt, moet je je hier goed bij voelen. We raden je aan je in de meningen van andere kopers te verdiepen om te weten of het desbetreffende model een goede grip heeft. Je werkt tenslotte een stuk prettiger en efficiënter met gereedschap dat goed in de hand ligt.

Controleer ook of de excentrische schuurmachine een rubberen grip heeft. Door een zachte rubberen grip is het makkelijker om de schuurmachine stevig en comfortabel vast te houden. Kies nooit voor een schuurmachine met een plastic grip, omdat je daar blaren van krijgt op je handen. Het rubber verlicht de spanning tussen je hand en het gereedschap.

Gewicht

Als je alleen horizontale oppervlakken schuurt, zoals op een vloer, is het gewicht van de excentrische schuurmachine misschien niet je grootste aandachtspunt. Echter, als je van plan bent om verticale oppervlakken te schuren, zoals de zijkant van het aanrecht, zal een zwaar apparaat al snel zijn tol eisen.

In die gevallen kun je dus beter voor een licht apparaat kiezen. Hiermee voorkom je dat je snel last krijgt van vermoeide armen, waardoor je sneller en efficiënter blijft werken, ook als je een paar uur achter elkaar zoet bent. Het is dus altijd een goed idee om naar een zo licht mogelijk apparaat op zoek te gaan, aangezien je nooit weet wat voor klussen je er in de toekomst nog mee uit gaat voeren.

Samenvatting

Excentrische schuurmachines combineren de oscillerende werking van een vlakschuurmachine en de roterende beweging van een schijfschuurmachine, waardoor je het beste van de twee apparaten samen krijgt. Een excentrische schuurmachine is een apparaat waarmee je kunt schuren om materiaal glad te maken of te vormen, om oude verfresten te verwijderen, of als voorbehandeling om een materiaaloppervlak onder de microscoop te kunnen bekijken.

Sommige mensen verwarren een excentrische en een vlakschuurmachine met elkaar. Om te weten welk van de twee apparaten je nodig hebt voor je klus, is het belangrijk de eigenschappen van de machines goed te kennen. Zodra je weet op welke criteria je moet letten bij je aankoop, kun je niet alleen de hier vermelde modellen met elkaar vergelijken en analyseren, maar ook elk ander model waar je interesse in hebt.

Vond je onze shopgids over excentrische schuurmachines interessant? Deel het artikel op social media met je vrienden en familie, of laat hieronder je reactie achter. We horen het graag als je een opmerking of vragen hebt. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaring!

(Bron van de header afbeelding: Dmytro Sidelnikov: 124837681/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies