externe harde schijven op een grijze achtergrond
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

23Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

De eerste harde schijf in de geschiedenis had een capaciteit van 5 MB (megabyte) en was heel zwaar van gewicht. Sindsdien is er veel veranderd. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om commerciële interne harde schijven te vinden met een vermogen van 20 TB (terabytes). Of USB-sticks met een capaciteit van enkele gigabytes ter grootte van een sleutelhanger.

Niet iedereen heeft echter zoveel opslagcapaciteit of zulke kleine apparaten nodig. In die gevallen zijn externe harde schijven zeker het beste alternatief. We hebben het al over harde schijven van 2 TB gehad in een ander artikel, deze keer bespreken we in deze shopgids externe harde schijven van 1 TB.
Belangrijk om te weten

 • De externe harde schijven van 1 TB hebben het voordeel dat het apparaten zijn met een hoge opslagcapaciteit, licht van gewicht, klein van formaat en gemakkelijk mee te nemen.
 • In de afgelopen jaren zijn de keuzemogelijkheden met de extreem snelle draagbare SSD schijven en de externe harde schijven voor Wi-Fi aanzienlijk uitgebreid.
 • Het eerste waar je aan moet denken bij de aankoop van een externe harde schijf is hoe je deze gaat gebruiken. Vervolgens kun je andere aspecten zoals de snelheid, de connectiviteit en de multimediamogelijkheden in overweging nemen.

Onze selectie: De beste externe harde schijven van 1 TB op de markt

Allereerst willen we je onze selectie van externe harde schijven van 1 TB laten zien. We hebben hierbij zowel SSD schijven (solid state drives) als traditionele HDD’s (harde schijven) opgenomen. Het zijn allemaal apparaten van hoogwaardige kwaliteit die worden ondersteund door de beste fabrikanten.

De meest verkochte externe harde schijf van 1 TB

Deze externe harde schijf van Western Digital Elements beschikt over een snelle USB 3.0 aansluiting maar is ook compatibel met USB 2.0 (oudere) apparaten. De schijf van 1 TB heeft een klein en lichtgewicht ontwerp, wat voldoende is voor ruim 100.000 foto’s, back-ups van computers en allerlei andere bestanden.

De 2.5 inch harde schijf is schokbestendig, betrouwbaar, duurzaam en heeft bovendien een stijlvol ontwerp. Er zit ook nog 2 jaar garantie op het apparaat.

De best beoordeelde externe harde schijf van 1 TB

De Seagate Expansion Portable heeft een opslaggeheugen van 1 TB waardoor je eenvoudig een back-up kunt maken van al je foto’s, video’s of muziek. Je kunt snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop. De harde schijf is compatibel met PlayStation 4.

Als je laptop of desktop over een USB 2.0-poort in plaats van USB 3.0-poort beschikt kun je de harde schijf nog steeds aansluiten. Diezelfde aansluiting gebruikt de 2.5 inch schijf daarnaast voor de voeding, waardoor je niet afhankelijk bent van een externe stroomadapter.

De meest complete externe harde schijf van 1 TB

Om gebruik te maken van de Backup Plus Slim van Seagate hoef je de schijf alleen maar uit de doos te halen en aan je apparaat te koppelen. De 2,5 inch schijf werkt met zowel Windows als Mac samen zonder dat deze opnieuw geformatteerd hoeft te worden.

De externe harde schijf van 1 TB wordt geleverd met een USB 3.0-kabel van 46 cm, een downloadbare Toolkit-software voor back-ups, een snelstartgids, een Mylio Create-plan van 1 jaar en een Adobe Creative Cloud Fotografielidmaatschap van 2 maanden.

De meest complete externe SSD van 1 TB

Met snelheden tot 540 MB/s is deze externe SSD-schijf van Samsung bijna 5 keer sneller dan traditionele harde schijven. De T5 kan op vele apparaten worden aangesloten: Windows PC’s, Mac’s en Android-smartphones met USB-C. De SSD is zo groot als een visitekaartje en weegt slechts 51 gram.

Er zit een USB-C naar USB-C kabel inbegrepen, samen met een USB-C naar USB 3.0 kabel. Je kunt de SSD ook aansluiten en gebruiken met een Xbox One of PlayStation 4. De 256-bits AES hardware-encryptie beschermt je schijf tegen gegevensdiefstal.

De beste schok- en valbestendige externe harde schijf van 1 TB


Tijdelijk niet leverbaar

De LaCie Rugged USB-C is voorzien van een rubberen hoes en biedt daarmee extra bescherming. Deze schijf is bovendien bestand tegen regen en druk. Zelfs wanneer je er overheen rijdt met een auto van een ton functioneert de schijf nog altijd prima.

De encryptie geeft de schijf nog een extra beschermingslaag tegen onbevoegde toegang. Dit maakt de schijf, zowel voor Windows als Mac, ideaal voor bijvoorbeeld reizigers die kostbare gegevens willen beschermen tegen verlies, diefstal of ongelukken onderweg.

Shopgids: Alles wat je moet weten over externe harde schijven van 1 TB

Het is een goed idee dat je voordat je een externe harde schijf van 1 TB koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

externe harde schijf aansluiten op laptop

De externe harde schijven van 1 TB hebben het voordeel dat het apparaten zijn met een hoge opslagcapaciteit, lichtgewicht, klein van formaat en gemakkelijk mee te nemen. (Bron: Soongkitboon: 129404719/ 123rf.com)

Welke opslagcapaciteit hebben externe harde schijven van 1 TB?

Eén terabyte komt overeen met duizend gigabyte (GB), één miljoen megabyte of één miljard bytes, dus één gevolgd door twaalf nullen. Heb je nu het gevoel dat je hier niet veel mee opschiet? Laten we het eens anders uitleggen. We gaan eens kijken hoeveel films, games, foto’s of documenten er op een 1TB harde schijf passen. Wat kan er op een harde schijf van 1 TB opgeslagen worden:

 1. Ongeveer 5 volledige exemplaren van Call of Duty: Warzone, de laatste release in de succesvolle Activision saga.
 2. Je kunt er 250 films of 500 uur video in HD-formaat in opslaan.
 3. De inhoud van vijftig Blu-Ray discs met een capaciteit van 50 GB.
 4. De inhoud van het geheugen van acht mobiele telefoons met 128 GB opslagcapaciteit.
 5. Er is ruimte voor 250.000 foto’s die met een 12-megapixelcamera zijn gemaakt.
 6. Een back-up van meer dan zes miljoen pagina’s Office- of soortgelijke documenten

Wat zijn de voor- en nadelen van externe harde schijven van 1 TB?

Het gebruik van externe harde schijven is de laatste jaren zo populair geworden dankzij de vele voordelen die ze bieden. We laten ze hieronder in de volgende tabel zien, evenals een nadeel die ze hebben.

Voordelen
 • Ze bieden aanzienlijke extra opslagcapaciteit.
 • Ze zijn heel betaalbaar.
 • Ze zijn licht van gewicht en gemakkelijk mee te nemen.
 • Ze zijn compatibel met vele soorten apparaten.
 • De afmetingen ervan zijn zeer gereduceerd, dus ze nemen weinig ruimte in beslag.
 • Je kunt er ruimte mee vrijmaken op de harde schijf van je computer of console.
 • Ze hebben specifieke software om back-ups te maken.
Nadelen
 • Het kan voorkomen dat je er informatie mee kwijtraakt.

Voor welke mensen is het aan te raden om een externe harde schijf van 1 TB te kopen?

Met de 1 TB externe harde schijven kun je de opslagcapaciteit van je apparatuur op een eenvoudige en handige manier aanzienlijk uitbreiden. Daarom zijn ze ideaal voor gebruikers die regelmatig met veel grote bestanden werken. Ze zijn perfect voor het opslaan van filmcollecties, series, foto’s, video’s, muziek en nog veel meer.

Ze zijn vooral nuttig voor fotografen, of ze nu professioneel of amateur zijn, omdat ze de mogelijkheid bieden om hun fotocollecties op te slaan en overal mee naar toe te nemen. Ze zijn ook een uitstekende optie voor het opslaan van videogames van zowel pc’s als die van de meest populaire spelcomputers, zoals PS4, Xbox One of Nintendo Switch. En, natuurlijk, om back-ups te maken.

Fred Milon Senior Business Manager
“SSD’s en HDD’s zijn complementaire opslagtechnologieën”.

Welke soorten externe opslagmedia zijn er?

Als we het over externe opslagschijven hebben, moeten we in de eerste plaats onderscheid maken tussen SSD’s en harde schijven. Hoewel ze precies dezelfde functie vervullen en vaak door veel gebruikers door elkaar gehaald worden, zijn ze twee verschillende dingen. In de onderstaande tabel zie je de belangrijkste verschillen tussen deze twee soorten opslagmedia.

SSD’s Harde schijf
Fysieke kenmerken Ze bestaan uit flashgeheugens. Het zijn mechanische harde schijven.
Belangrijkste voordelen Ze hebben betere toegangs- en overdrachtssnelheden.

Ze hebben een hogere bestendigheid tegen schokken.

Ze zijn stiller.

Ze hebben een lager energieverbruik.

Ze zijn veel goedkoper.

Er zijn modellen met veel meer opslagcapaciteit.

Ze kunnen onbeperkt worden herschreven.

Prijs De prijs ervan is veel hoger. Ze zijn aanzienlijk goedkoper.

Welke soorten externe harde schijven zijn er?

Als we het over externe harde schijven hebben, kunnen we een onderscheid maken tussen verschillende types op basis van de kenmerken, de prestaties en de belangrijkste toepassingen ervan.

 • Conventionele harde schijven: Ze waren oorspronkelijk bedoeld voor gebruik in computers, hetzij desktop of laptop. Gezien hun grote veelzijdigheid worden ze echter ook veel gebruikt in onder andere videoconsoles, televisies en camera’s.
 • Wi-Fi harde schijven: Ze zijn veel comfortabeler omdat ze geen kabels nodig hebben om verbinding te maken. Bovendien kun je hiermee verbinding maken met meerdere apparaten tegelijk. Ze zijn vooral interessant als je de harde schijf wilt aansluiten op een mobiele telefoon.
 • Multimedia harde schijven: De multimedia harde schijf is een echte brug tussen je computer en tv. Sluit de multimedia harde schijf aan op je computer en gebruik ze als een klassieke harde schijf waarop je je multimediabestanden opslaat.

Externe harde schijf verbinden met laptopcomputer op houten achtergrond

Eén van de voordelen van externe harde schijven van 1 TB is dat ze specifieke software hebben om back-ups te maken. (Bron: Costa: 89639746/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een externe harde schijf van 1 TB om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de externe harde schijf die je nodig hebt:

Gebruik

Als je je harde schijf gaat gebruiken om series, films en andere soortgelijke inhoud op te slaan en later af te spelen, zul je waarschijnlijk geïnteresseerd zijn in een multimediale harde schijf. Als je hem draadloos wilt verbinden, heb je de mogelijkheid om een Wi-Fi harde schijf te kopen. Voor gaming is de SSD een goede optie.

Hetzelfde geldt als je een apparaat wilt hebben dat meer robuustheid garandeert en dat je kan gebruiken in je dagelijks leven. Een externe SSD biedt dat en meer. Als je het apparaat wilt gebruiken voor het opslaan van vertrouwelijke documenten en bestanden of als je niet wilt dat vreemden er toegang toe hebben, moet je ervoor zorgen dat het apparaat een ingebouwde beveiliging heeft.

verschillende soorten externe computer opslag harde schijven - geïsoleerd op een witte achtergrond

De multimedia harde schijf is een echte brug tussen je computer en tv. Sluit de multimedia harde schijf aan op je computer en gebruik ze als een klassieke harde schijf waarop je je multimediabestanden opslaat. (Bron: Balcombe: 108434959/ 123rf.com)

Lees- en schrijfsnelheid

De snelheid van het lezen en schrijven van gegevens is een fundamenteel aspect, vooral als je grote bestanden vaak gaat verplaatsen. Dit kan het geval zijn als je high-definition video, videospelletjes, CAD- of 3D-ontwerpprogramma’s gaat kopiëren. Als dat zo is, en je het je kunt veroorloven, is een SSD de beste optie.

Dit aspect is minder relevant als je geen zeer grote bestanden gaat behandelen of als je dit gaat doen, maar vooral voor back-up doeleinden. In ieder geval is het de moeite waard om te weten dat de lees- en schrijfsnelheid meestal wordt gemeten in megabytes per seconde (MB/s). Over het algemeen is de leessnelheid hoger dan de schrijfsnelheid.

Connectiviteit

De meeste externe harde schijven worden via de USB-poorten op de verschillende apparaten aangesloten. Daarnaast is de USB-poort ook hun voedingsbron. Vandaag de dag moet je niet kiezen voor een externe harde schijf als deze niet ten minste USB 3.0 connectiviteit heeft, ook wel bekend als USB 3.2 Gen 1.

Op deze manier kun je genieten van snellere gegevensoverdrachtssnelheden. Je kunt ook apparaten vinden met Thunderbolt, Thunderbolt 2, Thunderbolt 3 en zelfs Wi-Fi-connectiviteit. De Thunderbolt 3-aansluiting via USB-C is momenteel niet alleen de snelste, hij is ook zeer veelzijdig.

Weet je dat er verschillende programma’s zijn waarmee je de toegangs- of latentietijd en de gegevensoverdrachtsnelheden van een externe harde schijf kunt achterhalen?

Gegevensbescherming en multimediamogelijkheden

Je kunt je harde schijf altijd beschermen met behulp van software. Verschillende besturingssystemen hebben hier zelfs een tool voor. Daarnaast hebben veel fabrikanten hun eigen beveiligingsprogramma’s. Over het algemeen zijn ze vrij intuïtief en gemakkelijk te gebruiken, dus ze zijn een zeer interessant alternatief om je bestanden te beschermen.

Sommige bevatten ook backup programma’s. Aan de andere kant kun je van plan zijn om je harde schijf te gebruiken om media direct af te spelen via een tv of geluidsinstallatie. Als dat het geval is, moet je controleren wat voor soort bestanden het kan openen en welke codecs het ondersteunt.

Duurzaamheid en bestendigheid

Eén van de grootste problemen met externe harde schijven is de duurzaamheid en weerstand tegen schokken, vallen of andere mogelijke ongelukken. Niet alle apparaten bieden in dit geval dezelfde prestaties. In dat opzicht is het de moeite waard om opnieuw een onderscheid te maken tussen harde schijven en SSD’s.

 • Traditionele externe harde schijven: Met sommige modellen kun je na twaalf maanden al problemen krijgen. Andere kunnen een levensduur van zes jaar of meer hebben. Voor lange termijn offline opslag zijn ze veel betrouwbaarder, dus ze kunnen een betere keuze zijn voor back-up. Ze zijn niet bijzonder schokbestendig, hoewel sommige meestal voorzien zijn van een beschermend omhulsel.
 • Externe SSD’s: In het algemeen is hun levensduur langer, maar ze kunnen onstabieler zijn als ze voor langere tijd niet gebruikt worden. Ze zijn veel beter bestand tegen schokken. Daarnaast zijn er waterdichte modellen. Daarom zijn ze de beste optie voor het werken onder extreme omstandigheden.

Inbegrepen software

De meeste fabrikanten leveren verschillende programma’s met hun externe harde schijven met een interessante toevoeging die je niet over het hoofd mag zien. Over de meeste daarvan hebben we het al gehad. Maar hier geven we nog even een overzicht van de belangrijkste ervan:

 1. Programma’s om automatisch back-ups te maken.
 2. Programma’s om informatie te coderen en te beschermen.
 3. Programma’s voor het beheer van de harde schijf.
 4. Programma’s om een back-up te maken van de bestanden die zijn opgeslagen in de opslagdiensten en zelfs van de verschillende sociale netwerken.

Samenvatting

Externe harde schijven zijn een gemakkelijke, handige en goedkope manier om verschillende soorten bestanden op te slaan. En omdat ze draagbaar zijn, zijn ze ideaal voor mensen die een apparaat met een grote opslagcapaciteit bij zich moeten hebben. Ze kunnen worden aangesloten op computers, consoles, smart tv‘s, mobiele telefoons en meer.

De afgelopen jaren zijn de keuzemogelijkheden aanzienlijk uitgebreid. Met name externe SSD’s bieden uitstekende prestaties op het gebied van snelheid en schokbestendigheid. Bovendien kun je met Wi-Fi-harde schijven meerdere apparaten tegelijk verbinden en dit draadloos doen. De multimedia harde schijf is een echte brug tussen je computer en tv. Sluit ze aan op je computer en gebruik ze als een klassieke harde schijf waarop je je multimediabestanden opslaat.

Vond je onze shopgids over externe harde schijven van 1 TB interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Katrinaera: 125279594/ 123rf.com)

Recensies