External hard disk and laptop computer
Laatst bijgewerkt: 02-12-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

84Verzamelde opmerkingen

Veel mensen kunnen bijna niet meer zonder een externe harde schijf. Je gebruikt een externe harde schijf als extern geheugen waarop je bestanden zoals foto’s, films en video’s opslaat. Vroeger werden foto’s opgeslagen in fysieke fotoalbums en documenten in mappen of archiefkasten. Muziek werd bewaard in verzamelingen met vinyl, cassettes en cd’s, en films werden afgespeeld op geluidsbanden of dvd’s.

Tegenwoordig worden al deze belangrijke gegevens en herinneringen echter eenvoudig digitaal opgeslagen op harde schijven. Een externe harde schijf is veel meer dan alleen een uitbreiding van het geheugen van je computer. Het verzekert de opslag van jouw meest waardevolle data. Er zijn veel verschillende modellen op de markt verkrijgbaar. Waar je op moet letten bij het kopen van een externe harde schijf? In deze shopgids vertellen we het je.
Belangrijk om te weten

  • Een externe harde schijf is een draagbare harde schijf die extern op je computer of laptop wordt aangesloten. Het slaat gegevens op dezelfde manier op als een geïntegreerd schijfstation in een computer, maar is makkelijker mee te dragen en met verschillende apparaten te verbinden.
  • De werking van een externe harde schijf is vergelijkbaar met die van de schijfstations van laptop- of desktopcomputers. Er zijn twee soorten externe harde schijven op de markt, HDD en SSD, die verschillen in de opname- en leesmodus van de opgeslagen bestanden.
  • De keuze voor een bepaald model externe harde schijf hangt ​​van twee factoren af: de compatibiliteit en de opslagcapaciteit van het apparaat. Dit laatste is helemaal belangrijk als je een groot aantal bestanden moet opslaan.

Onze selectie: De beste externe harde schijven op de markt

Er zijn veel verschillende externe harde schijven verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Dat is ook te begrijpen, aangezien het een zeer populair elektronisch product is. Om je te helpen de externe harde schijf te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met de beste modellen. Zo kun je de producten met elkaar vergelijken om uiteindelijk de beste externe harde schijf te kopen.

De externe harde schijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze WD externe harde schijf werkt perfect samen met USB 2.0- en USB 3.0-apparaten. Het kleine, lichtgewicht ontwerp biedt een hoge opslagcapaciteit van 1 TB. Dat is voldoende voor ruim 100.000 foto’s, back-ups van computers en allerlei andere bestanden.

De externe harde schijf is dankzij het compacte formaat zeer eenvoudig mee te nemen. Doordat de WD Elements een USB 3.0-aansluiting heeft, zijn al je bestanden zo overgezet op je computer of andersom.

De beste externe harde schijf voor onderweg

Met de Seagate Expansion Portable kun je eenvoudig en snel extra opslagcapaciteit toevoegen aan bijvoorbeeld je desktop of laptop. De externe harde schijf heeft een opslaggeheugen van 1 TB en biedt dus voldoende ruimte voor al je foto’s, video’s en muziek.

Het grote voordeel van dit apparaat is het compacte ontwerp. Hierdoor is de harde schijf eenvoudig mee te nemen. Het apparaat is ook compatibel met PlayStation 4.

De externe harde schijf die altijd aan je verwachtingen voldoet

Met de Toshiba Canvio Basics zet je super snel bestanden over. Dit komt doordat de harde schijf beschikt over USB 3.0, waardoor je snel al je gegevens over hebt gezet. Ook werkt de Toshiba harde schijf met een USB 2.0-aansluiting, zodat je hem op elke computer kunt aansluiten.

Het apparaat is NTFS-geformatteerd en compatibel met Windows 7, 8 en Windows 10. De schijf kan opnieuw worden geformatteerd voor Mac OS X.

Onze favoriete externe harde schijf onder de 50 euro

Ben je op zoek naar een praktische externe harde schijf, maar wil je daar niet meteen de hoofdprijs voor betalen? Dan is dit model van Intenso iets voor jou. Het station heeft 500 GB aan HDD-capaciteit, een leessnelheid van 33 MB/s en een schrijfsnelheid van 35,5 MB/s.

Als je niet veel meer wilt doen dan foto’s en documenten opslaan, zal dit model voldoende zijn. Het is een prima schijf als je even snel iets buiten je computer wilt opslaan.

Shopgids: Alles wat je moet weten over externe harde schijven

Een externe harde schijf is een harde schijf die niet geïntegreerd in je pc zit, maar los met je computer of laptop verbonden is. Maar waar moet je nou precies op letten als je een externe harde schijf koopt? Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over dit apparaat, zodat je weet wat de belangrijkste kenmerken zijn. We laten je zien hoe een externe harde schijf werkt en wat de verschillen tussen de diverse modellen zijn. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

External backup disk hard drive connected to laptop

Er zijn twee soorten externe harde schijven: de traditionele Hard Disk Drive (HDD) en de nieuwere Solid State Drive (SSD). 
(Bron: Adamowicz: 87844663/ 123rf.com)

Wat is een externe harde schijf precies?

Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in je pc geïntegreerd is, maar los met je computer of laptop verbonden is, meestal met een USB-kabel. Zo breid je eenvoudig het geheugen van het desbetreffende apparaat uit. Het belangrijkste verschil met een geïntegreerde harde schijf is dat een externe schijf eenvoudig kan worden vervoerd en op verschillende apparaten kan worden aangesloten.

Er zijn twee soorten externe harde schijven: de traditionele Hard Disk Drive (HDD) en de nieuwere Solid State Drive (SDD). Ook komt het voor dat een schijf uit een niet meer gebruikte computer wordt gerecycled. De schijf wordt dan uit de computer verwijderd, bedekt met een beschermhoes en omgebouwd tot een externe harde schijf.

Waar kun je een externe harde schijf voor gebruiken?

Externe harde schijven worden vooral gebruikt voor het uitbreiden van de opslagcapaciteit van computers en laptops. Op die manier kun je een groot aantal bestanden verwerken zonder een computer van de ene naar de andere kant te hoeven tillen. Je hoeft dan alleen maar de externe harde schijf op de pc aan te sluiten om toegang te krijgen tot de inhoud.

Een externe harde schijf maakt het makkelijker om digitale documenten te vervoeren. De meeste modellen  wegen minder dan een kilo en zijn zeer compact, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden meegedragen. Daarnaast is een externe harde schijf een voordelige manier om je gegevens op een andere plaats dan je computer of laptop op te slaan. Dat is handig als je laptop bijvoorbeeld gestolen wordt of als je computer beschadigd raakt door een branduitbraak.

External hard drive connected to laptop

Een externe harde schijf is een harde schijf die niet in je pc geïntegreerd is, maar los met je computer of laptop verbonden is, meestal met een USB-kabel.
(Bron: Jantararungsan: 41497686/ 123rf.com)

Hoeveel ruimte moet een externe harde schijf hebben?

Net als geïntegreerde harde schijven bieden externe harde schijven zeer diverse technische specificaties. Dit betekent dat je kunt kiezen uit modellen met een kleinere opslagcapaciteit of juist modellen met zeer veel ruimte.
Tussen die twee uitersten liggen heel veel hoogwaardige externe harde schijven waar je uit kunt kiezen.

Hoeveel er op een harde schijf past, hangt af van de capaciteit van de schijf en het soort bestanden. Meestal wordt de ruimte op de schijf uitgedrukt in gigabyte (GB) of terabyte (TB). Elke terabyte is gelijk aan duizend gigabytes (1 TB = 1.000 GB). De meeste moderne externe harde schijven bevatten tenminste 1 TB, waardoor GB eigenlijk alweer uit de mode is geraakt. Dit bewijst de constante evolutie van technologie en dit soort producten.

Hoe werkt een externe harde schijf?

De werking van een externe harde schijf lijkt erg op die van een normale harde schijf. Om dit goed te begrijpen, is het handig om vanuit een operationeel oogpunt te kijken naar hoe een harde schijf werkt. In wezen bestaat een harde schijf uit een of meerdere harde schijven, die zijn bedekt met magnetisch materiaal en zijn verbonden door een as.

Die as draait met hoge snelheid in een metalen doos. De rotatie van deze as op de schijven veroorzaakt tegelijkertijd de beweging van elk van de naalden met een lees- en schrijfkop die over de schijven schuift. Op deze manier wordt zowel het opnemen of schrijven van bestanden als het lezen of reproduceren van de opgenomen bestanden mogelijk.

External Hard disk drive connect to laptop

Een externe harde schijf maakt het makkelijker om digitale documenten te verplaatsen.
(Bron: Rawpixel: 85344636/ 123rf.com)

Welke soorten externe harde schijven zijn er?

Er zijn twee soorten externe harde schijven: de traditionele Hard Disk Drive (HDD) en de nieuwere Solid State Drive (SDD). Vanuit esthetisch en dimensionaal oogpunt zijn de HDD-schijven het grootste. De SSD-harde schijven zijn echter compacter, hanteerbaarder en geavanceerder. De meeste moderne modellen zijn daarom SSD-externe harde schijven.

Dit type externe harde schijf slaat gegevens op door middel van elektrische impulsen in onderling verbonden flash-geheugens, dezelfde die worden gebruikt door pen-drives. Het schrijven en lezen door de stylus op harde schijven wordt gedaan door een chip. SSD’s hebben daarom minder mechanische componenten, waardoor ze lichter en sneller zijn.

Is mijn externe harde schijf compatibel met ieder soort computer?

Net als met elk apparaat dat met andere elektronische apparaten is verbonden, hangt de connectiviteit van de externe harde schijf met je computer af van de compatibiliteit van het apparaat. Het is daarom belangrijk dat je, voordat je een externe harde schijf koopt, controleert of deze compatibel is met het besturingssysteem van je computer of laptop.

Hoewel veel externe harde schijven een universele compatibiliteit bieden, zijn er ook schijven die alleen gebruikt kunnen worden op computers met een bepaald besturingssysteem. De meest voorkomende zijn Windows, Mac OS en Linux. Voor gebruik op een Mac-computer moet de harde schijf soms eerst geformatteerd worden. Dat is gelukkig heel eenvoudig. Je vindt op internet voldoende tips die je hierbij helpen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een externe harde schijf?

In deze shopgids hebben we je laten zien wat de belangrijkste kenmerken van een externe harde schijf zijn. Maar misschien ben je er toch nog niet helemaal over uit of hetgeen jij nodig hebt daadwerkelijk een externe harde schijf is. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder een lijstje met de belangrijkste voor- en nadelen van dit elektronische product samengevat:

Voordelen
  • Biedt de mogelijkheid voor meer opslagruimte
  • Makkelijke manier om gegevens te vervoeren
  • Je kunt de schijf op meerdere apparaten aansluiten
  • Compact formaat, weegt bijna niets
Nadelen
  • Vraagt om een kleine investering als je schijf koopt

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids heb je kunnen lezen wat de belangrijkste kenmerken en voordelen van een externe harde schijf zijn. Maar waar moet je nou nog meer op letten als je het apparaat koopt? Er is een reeks met aankoopcriteria die bepalend zijn voor het succes van je aankoop. We helpen je graag het model te vinden dat het beste bij je past. Daarom vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste factoren waar je op moet letten bij de aankoop van een externe harde schijf:

Soort bestanden

De opslagcapaciteit van een externe harde schijf is ongetwijfeld een van de belangrijkste criteria waar je rekening mee moet houden bij het kopen het apparaat. Om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt, moet je eerst weten waarvoor je de externe harde schijf wilt gebruiken: Welk type bestanden wil je opslaan en om hoeveel bestanden gaat het ongeveer?

Er zijn harde schijven van 120 GB tot 20 TB, of zelfs meer. Dat is ongeveer 20 keer meer dan wat de geïntegreerde schijf van een geavanceerde computer opslaat. Hoeveel ruimte heb je nodig? Het hangt af van het soort bestanden dat je wilt opslaan. Zijn dat video’s, audio, animaties, PDF-, Word- of Excel-documenten? Controleer bij de technische specificaties of het apparaat voldoende ruimte biedt.

External hard drive on a wood background.

Externe harde schijven worden vooral gebruikt voor het uitbreiden van de opslagcapaciteit van computers en laptops.
(Bron: Hakobyan: 101319216/ 123rf.com)

Verbindingsopties

De verbindingsopties van een externe harde schijf zijn afhankelijk van de compatibiliteit van het apparaat. Hoe meer compatibiliteit een externe harde schijf heeft, hoe minder moeilijk het zal zijn het te verbinden met andere apparaten. De compatibiliteit van een externe harde schijf heeft te maken met het besturingssysteem van het apparaat waarmee het wordt verbonden. Controleer daarom altijd of de harde schijf geschikt is voor het systeem dat je gebruikt, zoals Windows, Mac OS of Linux.

Voor gebruik op een Mac-computer moet de harde schijf soms eerst geformatteerd worden. Dat is gelukkig heel eenvoudig. Je vindt op internet voldoende tips die je hierbij helpen. Het makkelijkste is echter om een universele externe schijf te kopen. Als je kiest voor een externe harde schijf met een universele compatibiliteit, hoef je je niet steeds aan te passen aan nieuwe apparaten, of extra software moeten gebruiken om de apparaten met elkaar te verbinden.

Formaat en gewicht

Een van de belangrijkste voordelen van een externe harde schijf is zijn compacte formaat en lichte gewicht, waardoor je hem gemakkelijk van de ene naar de andere plaats kunt verplaatsen. In de meeste gevallen is het apparaat slechts enkele centimeters breed en hoog. Het gewicht bereikt meestal nog geen kilo, hoewel er uitzonderingen zijn onder de meest geavanceerde en omvangrijke modellen, die over het algemeen bedoeld zijn voor professioneel gebruik.

In de ideale situatie vind je een apparaat dat zeer goede prestaties biedt, maar tegelijkertijd erg licht en compact is. In de selectie met externe harde schijven in deze shopgids, vind je hier de beste voorbeelden van. Daarbij speelt ook het behuizingsmateriaal een belangrijke rol, zeker in relatie tot het gewicht. Zo hebben kunststof-, staal- of metaallegeringen verschillende dichtheden en dus verschillende gewichten.

Externe harde schijf

Voor gebruik op een Mac-computer moet de harde schijf soms eerst geformatteerd worden. Dat is gelukkig heel eenvoudig. Je vindt op het internet voldoende tips die je hierbij helpen. Het makkelijkste is echter om een universele externe schijf te kopen.
(Bron: Friesen: 77240063/ 123rf.com)

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid van een externe harde schijf verwijzen naar de snelheid waarmee de schijf zijn inhoud kan opnemen en afspelen. De snelheden worden gemeten in omwentelingen per minuut – RPM -, waarbij 5400 de meest gebruikelijke snelheid is. Alles wat die waarde overschrijdt, kan als supersnel worden beschouwd. In onze ogen is dit criterium minder belangrijk dan de overdrachtssnelheid. Hieronder lees je meer over waarom dat zo is.

Overdrachtssnelheid (USB 3.0)

De overdrachtssnelheid van een externe harde schijf is belangrijk als je wilt dat de externe harde schijf bestanden en documenten zo snel mogelijk ontvangt en verzendt terwijl deze is aangesloten op een computer. Om een goede snelheid te bereiken, heeft bijna elke externe harde schijf nu een USB 3.0-aansluiting. Alles daaronder zal je dwingen om geduldig te blijven bij het overschrijven van bestanden.

Als je geen zin hebt om lang te moeten wachten om bijvoorbeeld een handvol PDF- of Word-bestanden van een harde schijf naar je computer over te schrijven, raden we je aan een USB 3.0-apparaat te kopen. Dit geldt helemaal als je met veel foto’s en video’s wilt werken.

Samenvatting

Een externe harde schijf is veel meer dan alleen een uitbreiding van het geheugen van je computer. Het verzekert de opslag van jouw meest waardevolle data. Er zijn veel verschillende modellen op de markt verkrijgbaar. Waar je op moet letten bij het kopen van een externe harde schijf? In deze shopgids vertellen we het je.

De belangrijkste punten waar je op let bij de aankoop van een externe harde schijf zijn onder andere de verbindingsopties, het formaat en het gewicht en de overdrachtssnelheid van het apparaat. Vergeet ook niet om goed te kijken naar de compatibiliteit met het besturingssysteem van je computer of laptop.

Vond je onze shopgids over externe harde schijven interessant? Laat dan hieronder een reactie achter, of deel het artikel op social media. We zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Boonyarattaphan: 59012854/ 123rf.com)

Recensies