Feministisch boek
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

106Verzamelde opmerkingen

Het feminisme is een beweging die op zoek is naar gendergelijkheid en het einde van discriminatie op basis van gender. Tegenwoordig wordt de term “feminist” overal gebruikt, van de politiek tot aan de popcultuur. Of je jezelf nou als feminist ziet of niet, het is de moeite waard om meer te weten te komen over deze beweging en de ervaringen van vrouwen die hebben gevochten voor gendergelijkheid.

Er bestaan talloze boeken die geschreven zijn om de lezer te betrekken bij de beweging en die de gebruikte concepten uitleggen en vragen beantwoorden. Ze zijn er in alle soorten en maten: van essaybundels tot sciencefiction romans. In dit artikel helpen we je te kiezen voor het perfecte boek om een start te maken met je verdieping in het feminisme.
Belangrijk om te weten

  • Het thema kan complex zijn. Daarom zijn er verschillende soorten boeken geschreven om lezers met het feminisme kennis te laten maken op een eenvoudige en begrijpelijke manier.
  • Feministische boeken laten je kennis maken met nieuwe ervaringen en gezichtspunten. Ze helpen om problemen waar vrouwen mee te maken hebben te benoemen en inspireren om te werken aan een betere wereld.
  • Het feminisme is voor iedereen belangrijk. Feministische boeken zijn daarom niet alleen voor vrouwen, het is van belang dat mannen zich ook verdiepen in het thema.

Onze selectie: De beste feministische boeken op de markt

Het feminisme kan een complex en uitdagend thema lijken. Maar er zijn veel geschikte boeken voor diegenen die zich willen verdiepen in het thema, maar nog niet zo goed weten waar te beginnen. Hieronder presenteren we je een afwisselende selectie van de beste boeken om kennis te maken met het feminisme: essaybundels, korte verhalen en zelfs een stripboek.

De perfecte introductie tot het feminisme

Dit essay van Chimamanda Ngozi Adichie is de perfecte introductie tot het feminisme. Het is een bewerking van de iconische toespraak van de gerenommeerde Nigeriaanse auteur over het belang van het feminisme en wat het betekent feministe te zijn in de moderne samenleving. Met overtuigende argumenten legt ze uit waarom het seksisme zowel vrouwen als mannen schaadt.

De auteur is bekend geworden door haar romans die over thema’s gaan zoals raciale en genderongelijkheid. Ze houdt in dit essay haar eerlijke, frisse en vermakelijke stijl aan. Het essay spreekt niet alleen vrouwen aan, maar iedereen die droomt van en wil werken aan een eerlijkere wereld.

Een positief pleidooi over feminisme om te doen waar je zelf zin in hebt


AffiliateLink


Damn, Honey

Damn, Honey! is een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt. “Zonder relatie ben je niet compleet”, “sex draait om de man” en “het is je eigen schuld als je wordt nageroepen”. Schrijfsters en vriendinnen Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen zijn klaar met alle aannames die er de hele dag gedaan worden.

De schrijfsters roepen je op om vooral te doen waar je zelf zin in hebt. Herkenbaar boek, met de nodige dosis humor.

Het leukste feministische boek voor jonge meisjes

Als je op zoek bent voor de allerkleinsten, moet je weten dat er buitengewoon goede boeken bestaan om meisjes kennis te laten maken met het feminisme. De personages van deze geweldige verhalenbundel zijn geen hulpeloze prinsessen en moedige prinsen, maar heldinnen die echt hebben bestaan.

Het boek bevat de levensverhalen van 100 opmerkelijke vrouwen, zoals Cleopatra, Coco Chanel en de architecte Zaha Hadid. Bovendien heeft het prachtige illustraties van 60 kunstenaars van over de hele wereld. Deze dappere vrouwen zullen elk meisje inspireren om haar dromen na te jagen.

Het interessante feministische boek, net als de serie

Je hebt vast wel gehoord over de populaire televisieserie The handmaid’s tale. Het is gebaseerd op het meesterwerk van de Canadese auteur Margaret Atwood. Deze dystopische roman gaat over een samenleving die wordt geregeerd door een puriteinse en patriarchale dictatuur. Het regime heeft controle over alle aspecten van het leven en lichaam van vrouwen.

De roman laat de onderdrukking van vrouwen binnen een samenleving zien, maar ook de strijd om zich daarvan te bevrijden. Het vertelt bovendien hoe het zo is gekomen. Alhoewel Atwood deze roman in de jaren tachtig van de vorige eeuw schreef, is haar visionaire boodschap in deze tijd nog steeds van groot belang.

Het beste feministische boek van Nederlandse bodem

In de historische roman Jacoba, Dochter van Holland kruipt Simone van der Vlugt op overtuigende wijze in de huid van Jacoba van Beieren (1401-1436), een feministe avant la lettre.

Op invoelende wijze laat Simone van der Vlugt zien hoe Jacoba zich ontwikkelde van een kwetsbaar meisje tot een sterke vrouw. Wij zijn fan! Dit boek leest heerlijk weg en is erg verslavend. Zodra je het uitleest, wil je het meteen nog een keer lezen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over feministische boeken

Als je op zoek bent naar je eerste feministische boek om je in het thema in te lezen, heb je er zeker weten veel vragen over. Het maakt niet uit wat je ervaringen of interesses zijn, het kan lastig zijn om je te verdiepen in een thema dat nieuw voor je is. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen over feministische boeken.

Het feminisme begrijpen is noodzakelijk om onze samenleving, haar geschiedenis en toekomst te duiden.
(Bron: Kruk: 46573529/ 123rf.com)

Wat zijn feministische boeken precies?

Het feminisme is een beweging die de sekseongelijkheid en discriminatie op basis van sekse de wereld uit wil helpen. Een feministisch boek is dus een boek die over deze strijd gaat en die vrouwen centraal stelt. Er bestaan veel manieren om dat te doen, zoals bijvoorbeeld de gevolgen van het seksisme behandelen vanuit fictieve geschiedenissen of verhalende waargebeurde verhalen.

Feministische boeken kunnen ook oplossingen voorstellen of lezers motiveren om te werken aan seksegelijkheid. Het kunnen persoonlijke levensverhalen zijn van de auteurs of educatieve gidsen over de geschiedenis van het feminisme.

Er zijn feministische boeken voor alle smaken, interesses en kennisniveaus.

Waarom zou je feministische boeken moeten lezen?

Het feminisme staat in de schijnwerpers de afgelopen jaren. Het is doorgedrongen in sferen buiten de politiek: het is aanwezig in film, muziek en natuurlijk ook in de literatuur. Feministische boeken zijn in staat om concepten te verduidelijken en vragen te beantwoorden. Bovendien geven ze een blik op de verscheidenheid aan gezichtspunten en ervaringen binnen de beweging.

Voor veel vrouwen kan het lezen van feministische boeken therapeutisch werken. Leren over ongelijkheid en discriminatie kan helpen om problemen die ze tegenkomen te benoemen en om zich niet alleen te voelen. Feministische boeken kunnen een toevlucht vormen, ze bieden steun om te blijven werken aan gelijkheid en inspireren de nieuwe generaties om zich bij de beweging te voegen.

Lezen is een uitstekende gewoonte om je hersenen uit te dagen.
(Bron: Grogoryeba: 39081393/ 123rf.com)

Zijn feministische boeken geschikt voor kinderen?

Het is de moeite waard om de jongsten te betrekken bij het feminisme. Als de kleintjes vroeg leren over gelijkheid groeien ze wellicht op als eerlijkere mensen. Maar zoals natuurlijk elk ander boek, zijn niet alle boeken geschikt voor kinderen. Gelukkig zijn er talloze feministische boeken geschreven met kinderen in gedachten.

Alhoewel de boeken voor iedereen zijn, denken we dat ze bijzonder nuttig zijn voor meisjes. We raden aan om op zoek te gaan naar feministische boeken die meisjes inspireren om zichzelf te zijn en om groot te durven dromen. Een boek speciaal gericht op meisjes hebben we opgenomen in onze Ranking, namelijk Goodnight stories for rebel girls.

Door feministische boeken te lezen kun je je verdiepen in een enorme diversiteit aan gezichtspunten.
(Bron: Kruk: 46616702/ 123rf.com)

Bestaan er feministische boeken in diverse literaire genres?

Maar natuurlijk. Een feministisch boek kan fictie of non-fictie zijn. Het kan bestaan uit poëzie, korte verhalen, essays of reportages. Het is geen op zichzelf staand literair genre, het is eerder een invalshoek binnen de verschillende genres en subgenres. Om feministisch te zijn, moet het boek gericht zijn op de gelijksheidsidealen van de beweging.

Alhoewel veel klassieke titels essay- of poëziebundels zijn, zijn de feministische romans ontzettend populair. De verscheidenheid van feministische fictieboeken is gigantisch. Vandaag de dag is de feministische sciencefiction in één van de meest succesvolle categorieën veranderd. In onze Ranking hebben we één van de meest geprezen titels opgenomen, The handmaid’s tale.

Lezen met een kop koffie is één van de fijnste dingen om te doen.
(Bron: Grogoryeva: 25528350/ 123rf.com)

Welke feministische boeken kun je mannen cadeau doen?

Het is het waard om te bedenken dat het feminisme belangrijk is voor iedereen. Zowel vrouwen als mannen zijn de dupe van genderongelijkheid. Daarom is het zo belangrijk dat ook mannen in contact komen met het thema. Alhoewel veel boeken vooral gericht zijn op het inspireren van vrouwen, kunnen mannen er ook van genieten en er iets van opsteken.

Boeken die we in onze Ranking hebben opgenomen, zoals We should all be feminists, zijn uitermate geschikt om mannen te betrekken bij het feminisme. Bovendien bestaan er feministische boeken die speciaal zijn gericht op de mannelijke lezer. Deze boeken proberen uit te leggen hoe het seksisme ook hen treft en hoe mannen kunnen bijdragen in de strijd tegen discriminatie.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Feministische boeken vormen een erg brede literaire categorie. Alhoewel de boeken allemaal de idealen van gelijkheid delen, bestaan er grote verschillen tussen de boeken. Er is voor elke smaak, interesse, bezorgdheid of behoefte wel een boek te vinden. Op het moment dat je op zoek gaat naar het perfecte boek om je in te lezen in het thema, kun je het beste de volgende criteria aanhouden.

Kennis over het thema

We weten allemaal dat het feminisme een complex thema is. Soms is het moeilijk te bepalen waar je moet beginnen om je erin te verdiepen. Gelukkig zijn er talloze boeken speciaal geschreven om je in te wijden in het feminisme. Je hoeft geen droge theoretische boeken te zoeken: er zijn leuke en afwisselende werken te vinden om al je twijfels weg te nemen en je te vermaken terwijl jij er ondertussen ook iets van opsteekt.

Een boek dat we je aanraden, We should all be feminists is perfect voor diegenen die meer willen weten over het feminisme maar niet precies weten waar te beginnen. Als je al wel wat vertrouwder bent met het thema, raden we je de klassiekers of een moderne roman aan. Er is iets voor iedere smaak en elk niveau te vinden.

Leeftijd

Zoals bij elk type boek, zijn er feministische werken die geschikt zijn voor bepaalde groepen lezers. Zoals we hiervoor al hebben uitgelegd is het belangrijk dat de kleintjes ook betrokken worden bij de strijd voor gelijkheid. Voor hen zijn didactische boeken geschikt die erop gericht zijn het feminisme aan kinderen uit te leggen en de meisjes motiveren om te worden wat ze graag willen.

Als je boeken zoekt voor adolescenten, raden wij je de sciencefiction romans aan, aangezien die erg populair zijn. Een andere goede optie is een stripboek of een geïllustreerde roman. Deze krijgen het namelijk voor elkaar om complexe thema’s op een eenvoudige en verfrissende manier uit te leggen.

De boeken die gaan over de meest complexe thema’s binnen het feminisme, zoals misbruik of sekswerk zijn geschikter voor volwassenen.

Literair genre

Feministische boeken vormen geen genre op zich. De feministische invalshoek komt voor in verschillende genres: fictie, non-fictie, poëzie of essay. We raden je aan te kiezen voor genres die je normaal gesproken ook aanspreken. Als je een gepassioneerd romanlezer bent, zoek dan feministische fictie. Of als poëzie helemaal jouw ding is, weet dan dat ontzettend veel feministische klassiekers poëziebundels zijn.

Essays vormen een dominant genre binnen de feministische werken. Dit genre biedt de mogelijkheid om met het thema de diepte in te gaan en de verschillende aspecten binnen het thema te onderzoeken. Om die reden zijn feministische essays uitermate geschikt voor de lezers die kennismaken met het thema. We hebben twee briljante essays in onze Ranking opgenomen die je zeker weten fantastisch zult vinden.

Interesses

Alhoewel alle feministische boeken de gelijkheidsstrijd onderschrijven, doet elk boek dat op een andere manier. De feministische invalshoek geeft de auteurs de vrijheid om te werken met een enorme verscheidenheid aan thema’s.  Daarom kun je, in je zoektocht naar een feministisch boek, de boeken die je normaal gesproken interessant vindt als uitgangspunt nemen.

Zoals we al eerder hebben opgemerkt, bestaan er feministische sciencefiction romans. Bovendien zijn er feministische fantasy boeken. Voor wie meer wil weten over de consequenties en de oorzaken van het feminisme, bestaan er talloze fictie en non-fictie boeken over de economische en politiek aspecten van het seksisme.

Beschikbare tijd om te lezen

Op het moment dat je gaat kiezen, moet je afwegen hoeveel tijd je wilt besteden aan het lezen van feministische werken. Het is namelijk niet nodig om al je tijd te spenderen aan het bestuderen van het feminisme om de basisconcepten te begrijpen. Je kunt beginnen met het uitproberen van korte romans en daarna doorgaan met langere en complexere werken als je nieuwsgierigheid eenmaal is gewekt.

Er bestaan een aantal korte maar fascinerende boeken, zoals We should all be feminists. Ook zijn er langere roman vol intriges die je dagenlang vastpakken, bijvoorbeeld The handmaid’s tale. De auteur Margaret Atwood, heeft aangekondigd dat ze blijft publiceren, dus gelukkig kun je nog even door blijven lezen.

Samenvatting

Het feminisme te begrijpen is onmisbaar om onze samenleving, haar geschiedenis en haar toekomst te kunnen duiden. Alhoewel het een complex en lastig thema lijkt, zijn de boeken die we in de Ranking aanbevelen uitermate geschikt om je te verdiepen in het thema. Het zijn geen droge theoretische boeken, maar inspirerende essaybundels, meeslepende romans en vermakelijke stripboeken.

Elk boek is uniek. Wat ze gemeen hebben is dat ze de feministische beweging steunen. Door feministische boeken te lezen, verdiep je je in een enorme verscheidenheid aan gezichtspunten. Door je feministische concepten eigen te maken, leer je je eigen ervaringen beter onder woorden te brengen en voel je je niet alleen. Bovendien wordt je geïnspireerd om te werken aan een betere wereld voor iedereen.

We hopen dat dit artikel je heeft geïnspireerd om de feministische literatuur te ontdekken en meer te weten te komen over de feministische beweging.  Als je dit artikel leuk vond, deel het dan op social media. Vergeet ook niet om je mening te geven in een commentaar.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Wavebreak Media Ltd: 36358328/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies