Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

24Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Fietsen in de frisse lucht is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Om veilig van A naar B te fietsen in het wegverkeer, moet je zorgen dat je de juiste uitrusting hebt. Een fietsbel is een onmisbaar element!

Maar wat zijn de verschillen tussen de afzonderlijke modellen? Waar moet je op letten als je een fietsbel koopt? Welke fietsbel past het beste bij jou? Met onze fietsbel test 2021 willen we deze vragen beantwoorden en je helpen de juiste fietsbel voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Volgens §64a van het Reglement Verkeersvergunningen (StVZO) is het in Duitsland verplicht een fietsbel te monteren. De bel zorgt voor een comfortabele en vooral veilige rit in het wegverkeer.
 • De belangrijkste aankoopcriteria zijn het volume, het gebruikte materiaal, de hanteerbaarheid en de geschiktheid voor wegen.
 • De keuze van een fietsbel is heel individueel. Ontwerp, materiaal en bevestigingsmogelijkheden kunnen vrij door de klant gekozen worden.

Fietsbel: Onze selectie

Fietsbellen: Koop- en beoordelingscriteria

We laten je nu zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de vele mogelijke fietsbellen. Bij de aanschaf van je fietsbel moet je op de volgende criteria letten:

In de volgende paragrafen zullen we deze criteria nader bekijken.

Materiaal en vakmanschap

Hoogwaardige materialen en goed vakmanschap zijn van cruciaal belang voor een lange levensduur van een fietsbel.

Belletjes van aluminium of messing zijn ideaal voor stadsfietsen.

Materialen zoals aluminium of messing zijn ideaal voor stadsfietsen die vaak buiten blijven staan. Het robuuste en lichte materiaal zorgt voor een roestvrij oppervlak, zelfs in de regen, en is uiterst gemakkelijk te onderhouden.

Klokken met stalen behuizing zijn steviger en luider, maar meestal ook zwaarder en niet roestbestendig.

Kunststof fietsbellen zijn licht en roestvrij. Hun levensduur is echter zeer kort, en daarom wordt de aanschaf van zo’n bel meestal afgeraden.

Volume

Volgens de StVZO moet een gemiddelde fietsbel een volume hebben van minstens ca. 85 dB. Deze richtlijnen worden door de fabrikanten strikt gevolgd. Zo vind je in de detailhandel altijd fietsbellen met een volume van ca. 90 dB.

Om er zeker van te zijn dat je bel niet te zacht of te luid is, raden we je aan hem uit te proberen voor je hem koopt.

Montage

Als je een bel koopt, moet je er zeker van zijn dat de montage niet te ingewikkeld is en dat je geen extra gereedschap nodig hebt. Veel fabrikanten bieden verpakkingen aan die al de nodige elementen voor de assemblage bevatten.

Let bij het monteren van de bel op de kant van het stuur waarop je de bel wilt monteren.

Ontwerp en kleur

Fietsbellen zijn er in een grote verscheidenheid van maten, kleuren en patronen. Kleurrijk of monochroom, elegant of extravagant – door de juiste fietsbel te kiezen kun je je fiets een individueel tintje geven. Vooral retro design heeft de laatste jaren grote populariteit genoten.

Maar bij de aanschaf van een fietsbel moet de hoogste prioriteit nog steeds de functionaliteit zijn en pas in de tweede plaats het ontwerp.

Fietsbellen: Veel gestelde vragen en antwoorden

Bij de volgende vragen gaan we in op de belangrijkste punten over fietsbellen en beantwoorden ze kort. Aan het eind van deze gids zul je alle essentiële factoren voor het kopen kennen en zo de juiste fietsbel voor je vinden.

Wat is een fietsbel?

De fietsbel is een onmisbaar onderdeel van een fiets. Als waarschuwingssignaal stelt het je in staat om veilig en snel van plaats naar plaats te gaan. Het geluidssignaal wordt door fietsers met de hand geluid zodra een obstakel op de weg verschijnt, om te waarschuwen voor een gevaar.

Fahrradklingel

Om veilig in het verkeer te kunnen rijden, is de fietsbel een absolute must. (Image source: Blubel / Unsplash)

De meeste van de beschikbare modellen zijn helder klinkende klokken van metaal, die hun geluid voortbrengen met behulp van een uitwendig gemonteerde klopper of een inwendig tandwielmechanisme.

Voor wie is een fietsbel geschikt?

Zoals de claxon op een auto, is de bel op een fiets geschikt. Of je nu jong of oud bent, klein of groot – als waarschuwingssignaal is de fietsbel een onmisbaar element in het wegverkeer. Met de klassieke ding-dong vestigt de ruiter de aandacht op zichzelf en voorkomt zo botsingen of aanrijdingen.

Welke soorten fietsbellen zijn er?

In principe maken we onderscheid tussen 2 soorten: de handmatige en de elektrische fietsbel.

De handmatige fietsbel

De handmatige fietsbel wordt mechanisch met de vinger in werking gesteld. Het geluid kan worden voortgebracht met behulp van een inwendig tandwielmechanisme of met een van buitenaf bevestigde hamer. Het geluid heeft een heldere toon en bereikt een volume van ca. 80 – 90 dB.

Voordelen
 • Goedgekeurd door StVZO
 • Eenmalige montage
 • Geen stroomvoorziening nodig
 • Lange levensduur
Nadelen
 • Lager volume
 • Afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal kan het snel roesten
 • Af en toe onderscheid tussen links- en rechtshandig gebruik

De handmatige fietsbel kan van verschillende materialen gemaakt zijn: Aluminium, roestvast staal, messing of kunststof. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan het een verschillende levensduur hebben.

De elektrische fietsbel

De elektrische fietsbel wordt ook met de vinger bediend. Wanneer echter een toets wordt ingedrukt, klinkt een hard geluid. Dit geluid kan tot 120 dB bereiken.

Voordelen
 • Zeer luid
 • Roestbestendig
 • Gemakkelijk in gebruik
Nadelen
 • Niet goedgekeurd door StVZO
 • Vereist een eerder opgeladen batterij
 • Tijdrovend opladen van de bel

De elektrische fietsbel wordt opgeladen met een USB-kabel. Een opgeladen batterij heeft een gebruiksduur van ca. 20 – 30 dagen. Afhankelijk van de fabrikant is hij waterdicht en bevat hij een anti-stof en anti-val functie.

Wat kost een fietsbel?

De prijzen van fietsbellen kunnen nogal variëren. Afhankelijk van de fabrikant, het ontwerp, het merk, kunnen de kosten variëren. De meeste fietsbellen kosten rond de € 10.

Een goedkope bel betekent echter niet per se dat de kwaliteit slecht is. Hieronder volgt een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Soort fietsbel Prijs (in €)
Handmatige fietsbel 10 – 15 €
Elektrische fietsbel 10 – 20 €
Fietsbel voor racefietsen of MTB’s 10 – 15 €
Kinderfietsbel 5 – 10 €

Hoe en waar installeer ik een fietsbel?

Of je je fietsbel links of rechts monteert, hangt ervan af of je links- of rechtshandig bent. Veel fabrikanten bieden fietsbellen aan die je aan beide kanten kunt monteren. Maar als je een bel koopt, zorg er dan voor dat je precies weet aan welke kant je hem wilt monteren, want niet elke bel kan aan beide kanten van het stuur gemonteerd worden!

Fahrradklingel

Er zijn veel verschillende soorten fietsbellen. Vooral retro ontwerpen zijn de laatste jaren erg populair geworden bij fietsers. (Image source: Blubel / Unsplash)

Waarom heb ik een fietsbel nodig?

Soms is een akoestisch waarschuwingssignaal nodig om veilig door het verkeer te komen. Of het nu voetgangers of automobilisten zijn – een fietsbel kan de aandacht van de fietser op zich vestigen en hem helpen zonder verdere beperkingen op zijn bestemming te komen. Bovendien kan het luide signaal zelfs botsingen en ongelukken voorkomen.

Conclusie

Een functionele fietsbel verhoogt je veiligheid in het verkeer aanzienlijk. Vooral op drukke wegen kan zijn luide geluid essentieel zijn. Bij het kopen van een fietsbel moet je in de eerste plaats letten op het volume. We maken onderscheid tussen handmatige en elektrische fietsbellen.

Goede kwaliteit en vakmanschap garanderen een lange levensduur van je fietsbel. Als het om vormgeving gaat, zijn er nauwelijks grenzen. Of het nu zwart en discreet is of kleurrijk en opvallend – er is voor elk wat wils.

Beeldbron: Daxenbichler / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies