man doet cardio op zijn fiets
Laatst bijgewerkt: 09-11-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

14Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Nederland is natuurlijk een fietsland bij uitstek. Dat is in de hele wereld bekend. We fietsen gemiddeld 888 kilometer per persoon per jaar. Als je niet alleen je fiets gebruikt om naar de supermarkt, school of werk te gaan, maar ook voor langere fietstochten of voor sportief gebruik, dan is het een goed idee om een goede fietsbril te hebben.

Een fietsbril is meer dan alleen een zonnebril. Op de fiets kun je last hebben van opspattende modder, laaghangende takken en van insecten. Een fietsbril beschermt je tegen deze omstandigheden. Er zijn verschillende soorten lenzen voor diverse weersomstandigheden, zo verhogen gele glazen het contrast bij bewolkt weer. Een goede fietsbril is lichtgewicht en sluit zich perfect aan om het hoofd.
Belangrijk om te weten

 • Een fietsbril is een must geworden voor amateurfietsers en professionele wielrenners. De bril beschermt je tegen zonlicht, UV-stralen, wind, lage takken, insecten en opvliegend zand.
 • De modellen van de fietsbrillen variëren sterk afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen en bieden een verschillende mate van bescherming.
 • Voordat je een fietsbril koopt, moet je rekening houden met een aantal aankoopcriteria zoals het materiaal, ontwerp, pasvorm en grip, frames en polarisatie, onder andere.

Onze selectie: De beste fietsbrillen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste fietsbrillen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De beste fietsbril met verwisselbare lenzen

Deze sport/fietsbril van Torege heeft een onbreekbaar polycarbonaat flexibel montuur en 3 sterke verwisselbare lenzen: een donkerrode, een oranje lens voor bewolkte en nachtelijke activiteiten en een zwarte polarisatie lens tegen sterk zonlicht of felle lichtweerkaatsing.

Alle lenzen hebben een 100% UV400 beschermingscoating. De sportbril met flexibele neushouder is heel comfortabel. Inclusief hardcase koker en hangtouwtje.

De beste fietsbril met fotochrome lenzen

De Jawbreaker van Oakley is een professionele fietsbril met fotochrome lenzen. De polycarbonaat bril heeft een uitgebreid gezichtsveld in de bovenste perifere zone wat optimaal is voor het fietsen.

De Unobtanium®-oorbeschermers en neusbeschermers houden de bril op zijn plaats, waardoor de grip ondanks de transpiratie toeneemt. De Switchlock™-technologie voor verwisselbare lenzen maakt het verwisselen van lenzen snel en veilig.

De beste fietsbril met inzetstuk voor brildragers

De Nimity Duolux fietsbril van Trivio is ideaal voor elke brildrager tijdens lange of korte fietstochten. De bril kan uiteraard ook zonder inzetstuk gedragen worden door elke fietser of multi-sporter. De lenzen van polycarbonaat hebben een UV400 label van de hoogste kwaliteit.

Bij de fietsbril worden naast de donkere lenzen met blauwe spiegel coating ook licht gele en transparante lenzen geleverd. Deze kun je gebruiken als het bewolkt of donker is. Inclusief hardtop case.

De beste goedkope fietsbril

Als je budget wat krapper is, dan is deze fietsbril van Kardano een uitstekende optie. De bril heeft een montuur van polycarbonaat, is windproof en heeft UV-bescherming.

De fietsbril heeft blauwe lenzen en een stoer design. Bovendien blijft de bril stevig vastzitten, dus hij is ook geschikt voor mountainbiken of motorrijden. Het montuur is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fietsbrillen

Het is een goed idee dat je voordat je een fietsbril koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje op haar fiets

Een fietsbril is een must geworden voor amateurfietsers en professionele wielrenners.
(Bron: Yurlov: 44532443/ 123rf.com)

Waarom zijn fotochrome brillen zo populair in de fietswereld?

De reden voor hun populariteit ligt in de bijzonderheid van de lenzen: ze worden donkerder naarmate er meer licht op valt. Met andere woorden, hoe feller het licht is, hoe donkerder de lenzen worden. Als je naar binnen gaat, wordt de lens transparant.

In sporten als de wielersport zijn de voordelen van dit type lens enorm. Vaak verandert de helderheid gedurende de dag en waar een paar minuten geleden nog een felle zon stond, kunnen er plotseling donkere wolken komen. Een fototrope bril tast je zicht op geen enkel moment aan en past zich aan de lichtomstandigheden aan.

Bovendien ontlast deze bril de ogen en beschermt hij je ogen natuurlijk beter.

man op de fiets

Een fietsbril beschermt je ogen tegen opspattende modder, laaghangende takken en insecten.
(Bron: Anatoliygleb: 100907833/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een UV400 fietsbril en een gepolariseerde bril?

Veel mensen verwarren de termen UV-bescherming en polarisatie als ze het over een fietsbril hebben. Het zijn twee verschillende dingen. Gepolariseerde glazen nemen het zonlicht weg. Dit betekent dat ze je een beter zicht geven, maar geen extra bescherming geven. De meeste modellen bieden evengoed bescherming tegen UV400.

Aan de andere kant hebben we het over UV400-bescherming als de glazen van de bril een filter hebben dat je volledig beschermt tegen ultraviolette (UV) straling. Deze bescherming omvat zowel type A (UVA) als type B (UVB) straling. Het getal 400 verwijst naar het feit dat de glazen alle UV-stralen met een golflengte van minder dan 400 nanometer blokkeren.

fietsen op de brug

De modellen van de fietsbrillen variëren sterk afhankelijk van waarvoor je ze wilt gebruiken.
(Bron: Kozhan: 132171420/ 123rf.com)

Wat zijn de beste lenskleuren van fietsbrillen?

De kleuren zijn niet alleen esthetisch. Ze beïnvloeden de zichtbaarheid. Zo filteren sommige kleuren het licht beter dan andere. Daarnaast zijn er tinten die de perceptie van kleuren veranderen, die worden dan ook niet aanbevolen voor autorijden, omdat het belangrijk is om de verkeersborden goed te onderscheiden:

 • Oranje of roze lenzen: Verhogen de gezichtsscherpte; ideaal voor het fietsen. Ze bieden het breedste gezichtsveld en werken zeer goed bij weinig of bijna geen licht. Vanwege hun contrasterend vermogen worden ze meer aanbevolen voor het fietsen op de weg. Ze verbeteren de reactietijden en helpen de sportprestaties te verbeteren.
 • Grijze lenzen: Deze worden sterk aanbevolen, omdat ze de schittering verminderen en een realistische kleurweergave mogelijk maken. De visie die ze bieden is het hele jaar door goed, zelfs in zeer heldere lichtomstandigheden.
 • Gele lenzen: Deze lenzen filteren meer blauwe golflengten uit (blauw overheerst in de atmosfeer), waardoor een betere contrastperceptie mogelijk is. Deze kleur garandeert een goed zicht voor fietsers bij weinig licht, d.w.z. in donkere omstandigheden.
 • Blauwe lenzen: Blauwdempende lenzen zijn heel nuttig wanneer de intensiteit van het licht varieert tussen normaal en sterk. Deze kleur vermindert de transmissie van blauwe lichtgolflengten en verhoogt het contrast, terwijl de kleurneutrale weergave mogelijk is.
 • Gepolariseerde lenzen: Een polariserend brillenglas elimineert de verticale trilling van licht die typisch ontstaat door verblindende lichtbronnen zoals een nat wegdek na een regenbui.

meisje fietsen bril

Een fototrope bril tast je zicht op geen enkel moment aan en past zich aan de lichtomstandigheden aan.
(Fuente: Bohdan: 113167843/ 123rf.com)

Hoe moet je een fietsbril onderhouden?

Het onderhouden van je fietsbril is net zo belangrijk als het onderhouden van je fiets. Zo gaat hij langer mee en houd je een haarscherp zicht:

 1. Zet je bril op de juiste manier op en af: Pak je bril met twee handen vast bij de pootjes als je hem op- of afzet. Zo voorkom je dat het montuur verbuigt.
 2. Berg ze schoon op: Als je klaar bent met het gebruik van je bril, bewaar ze dan schoon in hun brillenkoker. Op deze manier vermijd je eventuele ongelukken. Bewaar ze nooit los in een rugzak of in een zacht hoesje.
 3. Maak je bril niet schoon tijdens het fietsen: Vreemd genoeg is dit een van de meest voorkomende redenen dat er krassen op fietsbrillen komen. Als je op de fiets zit heb je de neiging om je bril schoon te maken met je fietsshirt, wat kan leiden tot krassen op de lens.
 4. Niet droog reinigen: Bij het reinigen van de droge lens beweeg je het stof alleen maar heen en weer en bestaat het risico dat er krassen op komen. Om dit te voorkomen, kun je het beste zeep en water gebruiken. Je kunt ook speciale doekjes gebruiken. Zorg ervoor dat er geen stof of zand op de lens zit voordat je deze schoonmaakt. Je kunt bijvoorbeeld een beetje op de bril blazen om te proberen het stof te verwijderen.
 5. Wees voorzichtig met zweet: Ons eigen zweet is een element dat de bril kan aantasten. Elke keer als je een route gereden hebt, bedenk dan dat je bril waarschijnlijk geïmpregneerd is met het zweet dat inmiddels is opgedroogd. Het is dus goed om enige tijd te besteden aan de reiniging, zodat je bril langer meegaat in een betere conditie.
 6. Leg je fietsbril nooit weg op het glas. Dit veroorzaakt krassen.

Samenvatting

Fietsbrillen zijn net zo belangrijk voor sportfietsers als fietshelmen: Ze helpen je om beter te zien, beschermen je ogen en kunnen zo ongelukken voorkomen die kunnen ontstaan door verblinding of obstakels op de weg. Ze zijn er in verschillende kleuren (ook gepolariseerd) en beschermen je ook tegen UV-stralen.

Fietsbrillen zijn gemaakt van verschillende materialen, hoewel polycarbonaat het meest gangbaar is. De fotochromische zijn het meest populair, omdat ze meekleuren, afhankelijk van het licht.

Vond je onze shopgids over fietsbrillen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Gerasina: 108428760/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies