Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

35Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Wielrennen is een sport die veel mensen beoefenen. Ongeacht hoe regelmatig je fietst, een fietscomputer kan je helpen. Zo’n computer analyseert verschillende gegevens en metingen. Zo krijg je een beter overzicht van je prestaties tijdens en na het fietsen.

In onze fietscomputer test 2022 leggen we alles uit wat je over deze apparaten moet weten. We hebben de belangrijkste vragen verzameld en beantwoord. We laten je ook zien op welke criteria je moet letten als je een fietscomputer koopt. Op deze manier willen we het je gemakkelijker maken om de juiste fietscomputer te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fietscomputers meten een grote verscheidenheid aan gegevens. Oorspronkelijk werden deze toestellen ontwikkeld voor de professionele wielersport. Maar ook hobbyfietsers kunnen baat hebben bij een fietscomputer.
 • Een fietscomputer kan je helpen bij je training. Zowel tijdens als na je rit. Het helpt je niet alleen om je training te verbeteren, maar ook om je gezondheid in de gaten te houden. Zo kun je het meeste uit je fietstraining halen.
 • Er zijn verschillende functies die een fietscomputer kan hebben. Voorbeelden daarvan zijn cadans, hartslag en snelheid. De keuze van functies hangt af van wat je nodig hebt. Afhankelijk van de functies varieert de prijs van de fietscomputer.

Fietscomputer: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van fietscomputers

Als je een fietscomputer wilt kopen, zijn er verschillende evaluatiecriteria. Je kunt deze gebruiken om de juiste fietscomputer voor je te vinden. In het volgende deel lichten we de afzonderlijke criteria meer in detail toe.

De criteria die je kunt gebruiken om je te helpen zijn:

Weergave en bediening

Een fietscomputer registreert verschillende gegevens. Je kunt deze gegevens aflezen op het beeldscherm van de computer. Sommige modellen zijn gemakkelijker te lezen dan andere.

Veel fietscomputers hebben een eenkleurig LCD scherm of een zwart-wit scherm. Er zijn ook kleurendisplays, maar die kosten iets meer dan de andere varianten. Normaal gesproken kunnen alle displays bediend worden met knoppen of een aanraakscherm. Een verlicht display is een voordeel bij het rijden in het donker. Maar niet alle fietscomputers hebben deze functie.

Het gebruiksgemak hangt af van het aantal toetsen en functies. Hoe meer knoppen en functies een fietscomputer heeft, hoe langer het kan duren voor je er aan gewend bent. Let er bij je beslissing op dat je de gegevens op het display gemakkelijk kunt aflezen. De gegevens worden op verschillende schermen van fietscomputers verschillend weergegeven.

Waterbestendigheid

Allereerst: Waterbestendig betekent niet waterdicht. Er is echter een codenummer dat het ene van het andere onderscheidt.

Dit codenummer is IPX. Afhankelijk van het getal achter deze code is de fietscomputer waterdicht of lekvrij. IPX4 betekent dat de computer kleine regenbuien kan overleven zonder beschadigd te raken. Het codenummer IPX7 beschrijft dat het toestel waterdicht is. Dit betekent dat hij niet beschadigd wordt, zelfs niet als hij helemaal in water ondergedompeld is. Alles tussen IPX4 en IPX7 betekent dat de computer zware regenbuien kan overleven.

Functies

Een fietscomputer kan verschillende functies hebben. De standaardfuncties zoals snelheidsmeting, kilometerteller en een klok moeten in elke fietscomputer aanwezig zijn. Alle andere functies kun je kiezen naar gelang je behoeften. We geven je nu een overzicht van welke functies verantwoordelijk zijn voor de verschillende meetgegevens.

 1. Snelheidsfunctie: Toont je huidige, gemiddelde en maximum snelheid.
 2. Klokfunctie: Toont je de tijd, de rijtijd, begin/eindpunt van de rit. Kan ook als stopwatch gebruikt worden.
 3. Hoogtefunctie: Toont je de maximale en gemiddelde helling / hoogte, totale hoogte, hoogteprofiel, hoogtemeters en dergelijke.
 4. Odometer: Toont je de kilometers die je al gereden hebt.
 5. Cadansfuncties: Toont je de trapindex, de traptijd, je maximale / gemiddelde / huidige cadans en je gemiddelde / huidige inzet.
 6. Hartslagfuncties: Is een grafische voorstelling van de intensiteitszones. Toont je je hartslagprofiel en je maximale / minimale / gemiddelde / huidige hartslag.

Geschikt voor twee fietsen

Er zijn ook fietscomputers die voor twee of zelfs meer fietsen gebruikt kunnen worden. Deze computers herkennen de verschillende fietsen automatisch aan wielomtrek en wielmaat na een eerste voorinstelling. Hiermee kun je de gegevens van verschillende fietsen combineren.

Als je je fietscomputer voor meerdere fietsen wilt gebruiken, is dit een belangrijk criterium.

Levensduur van de batterij

De meeste fietscomputers werken op batterijen. Afhankelijk van hoe vaak je je computer gebruikt, kunnen de batterijen verscheidene jaren meegaan. Hoe meer je je fietscomputer gebruikt, hoe sneller de batterijen leeg zijn.

Er zijn ook fietscomputers die je met een kabel kunt opladen. Deze computers hebben meestal een batterijlevensduur van 10 tot 13 uur. Dit betekent dat je ze veel vaker moet opladen dan dat je de batterijen zou moeten vervangen.

Extra uitrusting

Fietscomputers worden meestal geleverd met extra uitrusting. Dit omvat een zender en een magneet. Vaak wordt ook een stuurbevestiging en montagemateriaal voor de computer meegeleverd.

Alvorens te kopen, moet je nagaan welke uitrusting nodig is voor je fietscomputer. Je moet ook vragen of het in de leveringsomvang inbegrepen is. Anders moet je misschien extra betalen voor belangrijke onderdelen. Dan betaal je uiteindelijk veel meer dan nodig is.

Voor de evaluatie van de PC heb je een docking station nodig. Je moet dit meestal apart kopen. Sommige fietscomputers hebben echter een USB aansluiting. Met deze producten kun je de gegevens gemakkelijk overbrengen met een USB kabel.

GPS

Nieuwere fietscomputermodellen hebben een GPS tracking functie. Dit betekent niet een volwaardige fietsnavigator. In plaats daarvan wordt deze GPS gebruikt om de afgelegde afstand te registreren. Deze gegevens kun je dan downloaden op je computer of smartphone. Dit kan je helpen je routes bij te houden.

Een paar GPS fietscomputers hebben nog een navigatiefunctie. Met deze toestellen kunnen andere meetgegevens echter zeer onnauwkeurig zijn.

Gids: Veelgestelde vragen over fietscomputers in detail beantwoord

Als je een fietscomputer wilt aanschaffen, heb je je misschien al ingelezen over dergelijke apparaten. Er kunnen vragen zijn gerezen. We hebben een aantal vragen samengevat. We zullen ze in het volgende hoofdstuk beantwoorden. Op deze manier willen we je helpen de juiste fietscomputer voor je te vinden.

Wat is een fietscomputer?

Een fietscomputer is een klein elektronisch apparaat waarmee je tijdens het fietsen verschillende metingen kunt doen. Deze metingen zijn bijvoorbeeld je snelheid of de afgelegde afstand. De meeste fietscomputers hebben ook andere functies, zoals het weergeven van de actuele tijd en je cadans.

Fietscomputers werden ontwikkeld voor de professionele wielersport. Vooral bij het trainen was het voor de atleten belangrijk om gegevens te krijgen over afgelegde afstanden, bereikte snelheid en tijd. Voordat de fietscomputer werd ontwikkeld, waren er de kilometerteller en de snelheidsmeter.

Fahrradfahrer

Een fietscomputer kan je helpen bij je training en je fietstochten. (Image source: Flo Karr / unsplash)

Maar de meting van snelheid, de tijd, de stopwatch en de kilometerteller kan ook interessant zijn voor hobbyfietsers. Een fietscomputer kan ook de training van ervaren fietsers ondersteunen. Vooral de hartslagmeting, de cadansmeting en eventueel ook de hoogtemeting kunnen heel nuttig blijken te zijn.

Hoe werkt een fietscomputer?

Een fietscomputer is ook een magneet en een sensor. De sensor is aan het fietsstuur bevestigd en de magneet in de spaak van een wiel. Deze magneet draait dan samen met het wiel rond.

Telkens als de magneet in beweging dichter bij de sensor komt, wordt een impuls opgewekt. Dit wordt via radio of kabel naar de fietscomputer doorgegeven. De computer evalueert dan de doorgegeven gegevens en gebruikt ze om bijvoorbeeld je snelheid te berekenen.

Om de fietscomputer deze metingen correct te laten uitvoeren, moet de omtrek van de band van tevoren in inches of millimeters opgegeven worden.

Welke soorten fietscomputers zijn er?

Als je een fietscomputer wilt kopen, kun je kiezen uit twee soorten.

Type Voordelen Nadelen
Fietscomputer met radio Batterij hoeft minder vaak opgeladen te worden, goedkoper Moet apart bevestigd worden, kan scheuren
Fietscomputer met kabel Gemakkelijk te installeren, mooier uiterlijk, gemakkelijk te installeren / verwijderen Kan gemakkelijk gestolen worden, batterij moet vaak vervangen worden, gevoelig voor storingen

Bij fietscomputers kun je kiezen of je er een met radio of met kabel wilt.

In het algemeen hebben beide soorten ongeveer dezelfde functies. Beide hebben echter verschillende voor- en nadelen. Je beslissing hangt af van wat je zoekt. In de volgende sectie beschrijven we de twee soorten. We hopen dat dit je beslissing gemakkelijker maakt.

Fietscomputer met radio

Fietscomputer met radio

Een fietscomputer met radio is draadloos. Dit betekent dat de zender via radio met de computer communiceert. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van Bluetooth. Dit type fietscomputer werkt op batterijen.

Fietscomputers met radio zijn heel gemakkelijk te installeren en kunnen ook gemakkelijk weer verwijderd worden.

Radio fietscomputers zijn aan te bevelen als je je fietscomputer voor meerdere fietsen wilt gebruiken. Bovendien zijn er geen kabels die in de weg zitten. Dit betekent ook dat het toestel er aantrekkelijker uit kan zien.

Maar het gemak waarmee je je toestel uit elkaar kunt halen maakt het ook gemakkelijker om het te stelen. Afgezien daarvan moeten de batterijen vaak vervangen worden. Veel draadloze fietscomputers zijn gevoeliger voor interferentie, wat tot onjuiste gegevens kan leiden.

Voordelen
 • Gemakkelijk te monteren / demonteren
 • Geen kabels
 • Beter uiterlijk
Nadelen
 • Gemakkelijker te stelen
 • Batterijen moeten vaak vervangen worden
 • Vaak storingen
Fietscomputer met kabel

Fietscomputer met kabel

Bij dit type fietscomputer zijn de zender en de computer met een kabel verbonden. Dit betekent dat gegevens via een kabel worden doorgegeven. Dit type werkt ook met batterijen.

Met bekabelde fietscomputers hoeven de batterijen minder vaak vervangen te worden. Ze zijn meestal goedkoper dan de draadloze toestellen. De meeste goedkope fietscomputers met kabels zijn ook volledig functioneel.

Een nadeel is dat de kabel apart bevestigd moet worden. Als er iets mis gaat, kan dat negatieve gevolgen hebben. Bovendien kan de kabel er lelijk uitzien of scheuren.

Voordelen
 • Batterij hoeft zelden vervangen te worden
 • Goedkoop
 • Zelfs goedkope apparaten werken
Nadelen
 • Snoer moet bevestigd worden
 • Kan er lelijk uitzien
 • Snoer kan scheuren

Wat zijn de alternatieven voor een fietscomputer?

Het kan natuurlijk zijn dat je geen fietscomputer wilt kopen. Er is een alternatief voor dat.

Als je een smartphone hebt, kun je die ook gebruiken. Meestal heb je er een extra app voor nodig. Het voordeel van een smartphone is dat je er waarschijnlijk al een hebt.

Dit betekent dat je hooguit aan één app geld hoeft uit te geven. Afhankelijk van de app heb je in de meeste gevallen al een heleboel functies. Bovendien heeft een smartphone een groter scherm dan een fietscomputer en kan hij gemakkelijker te bedienen zijn omdat je je smartphone kent.

Fahrradfahrer

In plaats van een gewone fietscomputer kun je ook je smartphone gebruiken. (Image source: LinkedIn Sales Navigator / unsplash)

De meeste smartphones reageren echter niet op bediening met handschoenen. Dit kan lastig zijn als je handschoenen draagt tijdens het fietsen. Het smartphone-scherm kan ook moeilijk leesbaar zijn in zonlicht.

Terwijl de meeste fietscomputers op zijn minst waterbestendig zijn, zijn smartphones meestal gevoelig voor water. Veel fietscomputers worden al geleverd met de benodigde houder, maar je zou er een voor je smartphone moeten aanschaffen. De montage van deze beugel kan wat lastig zijn.

In principe zijn er voor- en nadelen voor zowel fietscomputers als smartphones. Welke je kiest hangt af van je eisen.

Hoeveel kost een fietscomputer?

Er zijn veel verschillende fietscomputers. Elk heeft verschillende functies. Afhankelijk van welke functies je nodig hebt, kost het apparaat meer of minder.

Type Prijs
Fietscomputer met of zonder kabel en standaardfuncties 10 – 50 euro
Fietscomputer met meerdere functies 50 – 500 euro

Je kunt een fietscomputer met kabel en de standaardfuncties kopen voor ongeveer 10 euro. Fietscomputers zonder kabel kosten iets meer.

De beter uitgeruste fietscomputers met meerdere functies kosten ook meer. Afhankelijk van het product kun je een prijs vanaf 50 euro verwachten. Volledig uitgeruste professionele fietscomputers kunnen tot 500 euro kosten.

Hoe monteer ik een fietscomputer op mijn fiets?

Om je fietscomputer goed te laten werken, moet je hem correct monteren. Er zijn twee soorten fietscomputers: bedraad en draadloos. We leggen beide soorten uit.

Een draadloze fietscomputer monteren

 1. Bevestig het montuur op je fiets: In het ideale geval heb je bij je fietscomputer een houder met toebehoren ontvangen. Je plaatst deze bevestiging op het stuur op een plaats die jou goed uitkomt.
 2. Bevestig de sensor: De sensor moet aan de vork van de fiets bevestigd worden. In de meeste gevallen staat in de gebruiksaanwijzing van de fabrikant precies waar de sensor gemonteerd moet worden. Voordat je de sensor monteert, moet je er zeker van zijn dat je batterijen hebt geplaatst.
 3. Bevestig de magneet: De magneet moet aan een spaak bevestigd worden. Hij moet binnen de maximale afstand van de sensor liggen. Je zou ook het juiste bevestigingsmateriaal voor de magneet ontvangen moeten hebben. Controleer na het bevestigen van de magneet of het wiel zonder problemen kan ronddraaien.
 4. Installeer de fietscomputer: Eerst moet je batterijen in je toestel plaatsen. Dan kun je hem in je reeds gemonteerde beugel plaatsen. Als je computer apart geïnstalleerd moet worden, vind je in de gebruiksaanwijzing aanwijzingen hoe dat moet.

Een bekabelde fietscomputer monteren

 1. Bevestig het montuur op de fiets: In principe wordt het montuur op dezelfde manier bevestigd als hierboven beschreven. Het verschil zit in de bevestiging van de kabel. Je moet hem zo dicht mogelijk bij de metalen delen tussen het stuur en de vork leggen. Je kunt het vastzetten met plakband of kabelbinders, zodat het niet wegglijdt of scheurt.
 2. Bevestig de sensor en de magneet: Je kunt ook de sensor en de magneet bevestigen zoals hierboven beschreven. Zorg er alleen voor dat de kabel nergens uitsteekt.

Beeldbron: Srphotography/ 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies