mountainbike in autostand
Laatst bijgewerkt: 24-08-2020

Onze selectiecriteria

25Onderzochte producten

19Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Als je op zoek bent naar nieuwe activiteiten om samen met je gezin te ondernemen of als je wat verder van huis wilt fietsen, zijn fietsendragers de beste optie. Als je niet goed weet hoe je je fiets moet meenemen, dan hebben we het juiste accessoire voor je. Vandaag hebben we het over fietsendragers.

Je moet rekening houden met de toegestane aspecten als je een fiets met je auto meeneemt, anders kan het zijn dat je een flinke boete krijgt. Analyseer daarom eerst de soorten fietsendragers en de signalisatie die je in sommige gevallen moet gebruiken. Heb je al nagedacht over je nieuwe reisbestemming? Niets is onmogelijk met de fietsendragers die we je gaan laten zien.
Belangrijk om te weten

  • Met een fietsendrager kun je je fiets overal comfortabel en veilig vervoeren.
  • Fietsendragers voor op het dak, achterklep of trekhaak geven je de mogelijkheid om prachtige landschappen alleen of met anderen te verkennen.
  • Je moet rekening houden met het aantal te vervoeren fietsen, de gebruiksfrequentie en de installatie voordat je een beslissing neemt over het model.

Onze selectie: De beste fietsendragers op de markt

Dankzij de fietsendragers kun je je fietstraining of fietstochten op de mooiste plekjes uitvoeren. Deze fietsenrekken voor de auto garanderen je het vervoer van je fiets in alle comfort. Er zijn verschillende modellen, dus je moet op zoek gaan naar het model dat het beste bij je behoeften past. Hier zijn onze aanbevelingen:

Eerdere Aanbevelingen

De best beoordeelde fietsendrager

De Pro User Diamant is een stevige fietsendrager voor bevestiging aan een trekhaak van staal en aluminium, hierdoor heeft de drager een maximaal draaggewicht van 60 kg en kan daarom ook gebruikt worden voor elektrische fietsen.

Door de kantelfunctie van deze fietsendrager blijft de kofferbak toegankelijk (ook wanneer de fietsen al op de drager zijn gemonteerd). Pro User Diamant is de beoordeeld door de Consumentenbond als beste koop in 2012, 2014, 2015 en 2016 en 2020!

De meest complete fietsendrager

Deze fietsendrager heeft een groot laadvermogen van 60 kg, en is perfect voor e-bikes, mountainbikes en racefietsen. Hij is erg eenvoudig te bevestigen op de trekhaak zonder gereedschap te gebruiken en heeft afneembare fietsarmen.

De brede wielgoten maken het mogelijk ook fietsen met een grote bandenmaat te plaatsen. Het heeft een handig voetpedaal voor de kantelfunctie. Als bijzonderheid heeft de drager voor 2 fietsen een 13-polige aansluiting.

De beste fietsendrager voor op de achterklep

Het voordeel van deze fietsendrager is dat hij snel en eenvoudig te monteren is, zonder boren of gereedschap. Dit model is handig als je een auto zonder trekhaak bezit.

De drager heeft een verstelbaar frame door middel van stevige voorvoegen voor een perfecte aanpassing aan elk voertuig en 6 dubbelwerkende riemen om de strakheid en bevestigingskracht te vergroten. De drager, die geheel opvouwbaar is, is geschikt voor 2 tot 3 fietsen met een driehoekig frame.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fietsendragers

Tegenwoordig zijn er op de markt verschillende soorten specifieke fietsenrekken voor de auto te vinden. Zo kun je je fiets comfortabel en veilig vervoeren. We gaan je nu alles vertellen over dit accessoire, waardoor je fiets geen onnodige ruimte in je auto hoeft in te nemen.

oudere man met zijn mountainbike met de auto

Je moet rekening houden met de toegestane aspecten als je een fiets met de auto meeneemt, anders kan het zijn dat je een flinke boete krijgt.
(Bron: Ian Allenden: 64168235/ 123rf.com)

Wat zijn de belangrijkste soorten fietsendragers en hun kenmerken?

Het model fietsendrager dat je kiest zal grotendeels afhangen van de afstand die je wilt afleggen. Fietsendragers zijn onderverdeeld in drie soorten: dakrekken, achterkleprekken en trekhaakrekken, waarvan de eerste twee het meest gebruikelijk zijn. In de volgende tabel gaan we dieper in op de kenmerken van elk model:

Type fietsendrager Installatie Aerodynamica/ Zichtbaarheid Prijs / Voordelen Afstanden / Hoeveelheid fietsen
Voor op het dak Wordt geïnstalleerd op dwarsbalken of bagagerekken.

Eenvoudige montage zonder gereedschap.

Er zijn twee soorten: met een voorvork (het voorwiel moet worden verwijderd) en met een frame (er zit een soort klem in die het frame van de fiets vasthoudt).

Er zijn specifieke modellen voor fietsen met carbonframes die aan het voorwiel worden bevestigd.

Ze beïnvloeden de aerodynamica van het voertuig en daardoor is het brandstofverbruik hoger.

Ze beperken het zicht van de bestuurder niet.

Betaalbare prijs.

Er zijn modellen van hogere kwaliteit met meer functies.

Het is niet nodig om het te demonteren.

Het is mogelijk om de kofferbak zonder problemen te openen.

Voor korte afstanden.

Je moet één fietsdrager per fiets installeren (maximaal 4).

Voor op de achterklep Wordt geïnstalleerd op de achterklep op staven, bevestigingsgespen en verstelbare riemen. Het heeft geen invloed op de aerodynamica van het voertuig. Als de fietsendrager het zicht op je kenteken blokkeert, moet je op de drager een wit kenteken bevestigen. Hierop moet hetzelfde kenteken staan als op het gele kenteken.

Vermindert het zicht aan de achterkant.

Het zijn de goedkoopste.

Omdat het direct aan de achterklep is bevestigd, is het niet nodig om dakdragers of soortgelijke elementen te hebben.

Voor middenlange- tot lange afstanden.

Je kunt meerdere fietsen vervoeren met slechts één fietsendrager.

Op een trekhaak Het wordt bevestigd op de trekhaak die op het voertuig is geïnstalleerd.

Er zijn twee types: platform (inclusief een centraal platform met rails om de fietsen op te hangen) en hangend (inclusief 3 armen waar de fietsen “opgehangen” worden).

Het heeft geen invloed op de aerodynamica van het voertuig.

Vermindert het zicht naar achteren.

Als de fietsendrager het zicht op je kenteken blokkeert, moet je op de drager een wit kenteken bevestigen. Hierop moet hetzelfde kenteken staan als op het gele kenteken.

Deze modellen zijn het duurste.

De hangmodellen zijn goedkoper dan die met een platform.

Ze bieden maximale veiligheid bij het transport van de fietsen.

Het plaatsen van de fietsen is heel eenvoudig, want de fietsendrager zit dicht bij de grond.

Ze bevatten meestal een gaatje en verlichting om de nummerplaat te plaatsen.

Voor alle afstanden.

Er kunnen meerdere fietsen worden vervoerd.

Wat zijn de wetgevingen voor fietsendragers?

Een fietsendrager is geen aanhanger, in de basis gelden dus dezelfde regels als voor een auto zonder drager. Toch zijn er een paar verkeersregels waarmee je wel rekening moet houden. Het maximaal toegestane gewicht  (‘kogeldruk’) op de trekhaak mag niet worden overschreden. De fietswielen mogen niet meer dan 20 cm uitsteken aan de linker- en rechterkant van de auto of camper. Steken ze te ver uit? Haal dan indien mogelijk de wielen uit je fiets.

Staat de fietsdrager op de trekhaak? Dan moeten de achterlichten en remlichten op de fietsdrager het doen. Als de fietsendrager het zicht op je kenteken blokkeert, moet je op de drager een wit kenteken bevestigen. Hierop moet hetzelfde kenteken staan als op het gele kenteken. Ga je naar het buitenland? Bekijk dan welke regels daar gelden voor het gebruiken van fietsdragers.

auto met kampeeruitrusting

Het model fietsendrager dat je kiest hangt grotendeels af van afstand die je wilt afleggen.
(Bron: Leonard Zhukovsky: 26474514/ 123rf.com)

Zijn er afwijkende internationale verkeersregels?

Niet in alle landen gelden dezelfde regels voor fietsendragers als in Nederland. We zetten daarom de regels van de populairste Europese vakantiebestemmingen voor je op een rijtje.

Regels in Duitsland

De fiets mag maximaal 40 cm uitsteken. De fietsendrager en auto mogen samen niet breder zijn dan 255 cm en de fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in België

Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben. De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Frankrijk

De maximale breedte van de fietsendrager met fietsen mag maximaal 250 cm zijn. Wanneer de fietsendrager verder dan 40 cm uitsteekt aan de zijkanten moet je witte lichten monteren die naar voren schijnen. Naar achter toe monteer je rode reflectoren. Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Regels in Spanje

Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben. Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met drie diagonale rode strepen.

Regels in Oostenrijk

De fietsendrager moet een mistachterlicht en achteruitrijverlichting hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer je een 13-polige aansluiting op je auto hebt.

Regels in Italië

De fietsendrager met fietsen mag niet breder zijn dan de auto of caravan. Op de fietsendrager moet je altijd een markeringsbord monteren met vijf diagonale rode strepen. Deze moet van aluminium zijn en een afmeting hebben van 50×50 cm. Wanneer de fietsendrager net zo breed is als je auto of caravan, moet je twee markeringsborden monteren. Deze moeten samen een omgekeerde V vormen. In het donker moeten de fietsen zijn uitgerust met een rood licht. Het kenteken en de verlichting moeten volledig zichtbaar zijn. Indien dit niet het geval is, moet de fietsendrager een aparte lichtbak en kentekenplaat hebben.

Waarom is het raadzaam om de fiets op een fietsendrager te vervoeren en niet in de auto?

Hoewel het vervoeren van de fiets in de auto misschien wel de snelste en goedkoopste manier is, is het niet het meest aan te raden, omdat je je veiligheid in gevaar kunt brengen. Bij hoge snelheden neemt het gewicht van de voorwerpen in de auto met slechts 56 km/u met 35 keer toe.
In dit geval kan de fiets de inzittenden gemakkelijk raken in geval van een ongeluk.

Als je je fiets in je auto meeneemt, en hij is niet voldoende vastgezet met riemen en aanvullende accessoires, kan je een boete krijgen afhankelijk van enkele verzwarende factoren. 90% van de gebruikers zijn niet op de hoogte van dit soort sancties.

De andere optie om te overwegen is om de fiets in de kofferbak te vervoeren, maar hiervoor moet je je fiets eerst demonteren en, in de meeste gevallen moet je de remmen opnieuw afstellen als je hem weer in elkaar hebt gezet.

Is de fietsendrager gedekt door de autoverzekering?

Als iemand anders schade veroorzaak aan je fietsendrager of aan de fiets die op de drager zit, kun je de schade verhalen op de autoverzekering van de veroorzaker. Veroorzaak je zelf schade aan de fiets terwijl deze op de drager zit, dan wordt de schade niet vergoed door de autoverzekering.

Over het algemeen is schade aan je auto, veroorzaakt door vervoerde goederen, niet in de polis inbegrepen (ook al ben je volledig verzekerd). Wees dus voorzichtig om geen krassen te maken op de auto bij de installatie van de fietsendrager. De wettelijke aansprakelijkheid geldt meestal voor lichte aanhangwagens van minder dan 750 kg, zoals die waarmee je je fiets zou vervoeren.

Gezien deze situatie zou je je lichte aanhanger niet hoeven te verzekeren, aangezien deze gedekt zou zijn door de autoverzekering. Het is echter belangrijk dat je je verzekering informeert over het gebruik ervan. Over het algemeen heeft een autoaanhangwagen die in de verzekering is opgenomen (bijv. volledig dekkend) geen dekking zoals glasbreuk of diefstal.

Wat zijn de voor- en nadelen van een fietsendrager?

Als het mooi weer is, willen veel mensen graag fietsen op mooie plekjes die niet altijd dicht bij huis liggen. Alleen of samen, het is altijd heerlijk om met de fiets op pad te gaan, maar als je op vakantie gaat, kan het vervoer van de fietsen een probleem zijn. Hieronder zullen we de voor- en nadelen van dit accessoire voor je auto laten zien:

Voordelen
  • Gemakkelijk en comfortabel transport van de fietsen
  • Meer ruimte in de auto
  • Vervoer van meerdere fietsen
  • Meer veiligheid
Nadelen
  • Afhankelijk van de fietsendrager kunnen het zicht en de aerodynamica van het voertuig worden beïnvloed.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een fietsendrager is een uitstekende optie om uitstapjes verder van huis te maken, alleen of samen met vrienden of familie. Er zijn echter enkele aankoopcriteria waar je op moet letten voordat je je keuze maakt. Hieronder vind je alles waar je bij de aankoop van je fietsendrager op moet letten:

Aantal fietsen

Ongeacht het type fietsendrager dat we kiezen, moet je kijken naar het aantal fietsen dat je wilt vervoeren. Er zijn fietsenrekken waarmee je tot vier fietsen kunt vervoeren. Met de aanhanger kun je tot zeven fietsen meenemen. Afhankelijk van het aantal fietsen die je wilt vervoeren, kan het model variëren.

auto met veel fietsen op zijn fietsenrek

Hoewel het vervoeren van de fiets in de auto misschien wel de snelste en goedkoopste manier is, is het niet het meest aan te raden, omdat je dan je veiligheid in gevaar kunt brengen.
(Bron: Евгений Герасимов: 120948387/ 123rf.com)

Compatibiliteit

Niet alle fietsendragers zijn geschikt voor alle auto’s, hoewel er wel een aantal generieke zijn. Om problemen te voorkomen, kun je het beste de compatibiliteit van je auto met de gekozen fietsendrager controleren. Deze bevatten meestal een lijst van auto’s waarop ze zonder problemen kunnen worden geïnstalleerd.

Als het artikel deze lijst niet bevat, kun je dit het beste direct aan de verkoper en/of fabrikant vragen of de reviews bekijken. In het geval van aanhangwagens moet je rekening houden met de mogelijkheid dat de aanhangwagen wat extra accessoires nodig heeft voordat je met de installatie begint.

Gewicht van de fietsen

Bij de kenmerken van de fietsendragers kun je het maximale gewicht dat ze kunnen dragen vinden. Daarom is het belangrijk dat je weet welk type fiets je gaat vervoeren en wat het gewicht ervan is. Houd er rekening mee dat de fiets van een volwassene meestal tussen 12 en 15 kg en die van een kind tussen 8 en 10 kg weegt.

Robin WilliamsHollywood komiek en acteur
“Mijn favoriete bezigheid is fietsen. Ik rijd op racefietsen. Voor mij is het een meditatie in beweging.”

Huidige uitrusting

Voordat je een beslissing neemt, moet je rekening houden met de mogelijke accessoires die al op je voertuig zijn geïnstalleerd. Als je bijvoorbeeld dakdragers op het dak hebt geïnstalleerd, kun je het beste kiezen voor een model voor op het dak. Op deze manier kan je de middelen die je ter beschikking hebt, optimaliseren.

Gebruiksfrequentie

De gebruiksfrequentie bepaalt hoe vaak je je fietsendrager moeten monteren en demonteren. In die zin speelt de montage van de fietsendragers een zeer belangrijke rol, want het kan een heel werkje zijn. Hieronder geven we een overzicht van de meest aanbevolen fietsendragers in functie van de gebruiksfrequentie:

Type fietsendrager Gebruiksfrequentie
Op het dak. Sporadisch gebruik.
Op de achterklep. Incidenteel gebruik.
Op een trekhaak. Regelmatig gebruik.

Samenvatting

Er zijn veel gezinnen die ervoor kiezen om hun fiets mee te nemen op vakantie om fietstochtjes te kunnen maken. Er zijn echter ook mensen die verder van huis willen trainen. Fietsendragers zijn voor al deze mensen de oplossing om de fietsen te vervoeren, wat zonder dit accessoire niet mogelijk is.

De fietsdragers garanderen een comfortabel en veilig transport. Er zijn drie soorten fietsendragers (voor op het dak, de achterklep of op de trekhaak) waarbij je de installatie in beschouwing moet nemen, want als het te veel werk is, kan het gebeuren dat je je fiets niet zo vaak meeneemt als je zou willen.

Vond je onze shopgids over fietsdragers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header image: Kajaniko: 86496971/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies