Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

23Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Beschermende uitrusting is belangrijk bij sport! Als je de juiste uitrusting voor de betreffende sport draagt, voel je je veiliger en ben je beter beschermd tegen verwondingen. Wielrennen is een van de snelle sporten waarbij de handen worden blootgesteld aan weer en wind. Behalve helmen, brillen, schoenen en diverse beschermers zijn er ook fietshandschoenen om de handen te beschermen. Deze zijn aangepast aan de behoeften van fietsers.

In onze fietshandschoenen test 2021 helpen we je het juiste paar handschoenen te vinden. We hebben de belangrijkste vragen over dit onderwerp hier voor je samengevat. We hebben verschillende vergelijkingen gemaakt, geven je een overzicht van de voor- en nadelen en maken het je gemakkelijker om een aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fietshandschoenen bieden je verschillende voordelen. Ze beschermen je handen en vingers tegen kou en verwondingen. Bovendien heb je een betere grip op je stuur.
 • De markt voor fietshandschoenen is divers. Je kunt kiezen uit maat, materiaal, vulling, verschillende snijlengtes voor de vingers, vele kleuren en andere extra’s.
 • Afhankelijk van het geslacht of de leeftijd van je kinderen zijn fietshandschoenen in verschillende maten verkrijgbaar. Je kunt de juiste maat berekenen en onaangename verrassingen tijdens het sporten voorkomen.

Fietshandschoenen: Onze selectie

Criteria voor het kopen en evalueren van wielerhandschoenen

Omdat er veel verschillende soorten wielerhandschoenen zijn om uit te kiezen, laten we je nu zien op welke eigenschappen je moet letten bij het kopen.

Wielerhandschoenen kunnen met elkaar vergeleken worden op basis van de volgende criteria:

De volgende paragrafen laten je zien wat de criteria zijn.

Seizoen

Afhankelijk van het seizoen is er een andere uitrusting voor sportuitrusting. Dit geldt ook voor fietshandschoenen. In de zomer, als de temperaturen hoger zijn, worden vooral kortvingerige modellen gebruikt. Deze zorgen ervoor dat zweet snel wordt afgevoerd en je handen droog blijven.

Atleten gebruiken graag langvingerige modellen in de winter en in overgangsseizoenen. Enerzijds verwarmen deze de handen tegen de koelere temperaturen, en modellen met een goed materiaal laten zweet ontsnappen.

Materiaal

Fietshandschoenen zijn van verschillende materialen gemaakt. De bekendste zijn leer en verschillende kunststoffen. Wielerhandschoenen van leer zijn heel goed omdat ze geen vocht opnemen en dus weerbestendig zijn. Dit geldt ook voor UV zonlicht.

Er zijn veel verschillende polyester modellen op de markt. Synthetisch leer wordt vaak verward met echt leer.

Om nepleer te ontmaskeren is een eenvoudige blik op het etiket voldoende.

Synthetische fietshandschoenen raken snel doorweekt van het zweet en moeten daarom vaker gewassen worden dan leren handschoenen, wat een duidelijk nadeel is. Er zijn modellen met een badstoffen rand aan de duim, waarmee je zweet kunt wegvegen.

Om tijdens het fietsen een behoorlijke grip en houvast te hebben, is het belangrijk dat de binnenkant van fietshandschoenen van antislipmateriaal gemaakt is. Het gebeurt namelijk vaak dat handschoenen of stuur nat worden en het gevaar van uitglijden kan zo vermeden worden.

Het materiaal op de rug van de hand kan wat dunner zijn. Hier is het belangrijk dat zweet goed afgevoerd kan worden en dat de fietshandschoenen goed geventileerd zijn.

Padding

Bij de aanschaf van fietshandschoenen moet de voorkeur gegeven worden aan modellen met ergonomische padding.

Gelkussentjes zijn in de bekleding genaaid om je gewrichten te beschermen.

De padding in de handpalm zorgt ervoor dat trillingen en schokken van het oneffen wegdek minder via het fietsstuur op de pols worden overgebracht. Bovendien voorkomen ze de vorming van blaren en worden de bloedvaten en zenuwen beschermd.

Het effect van de bekleding ontvouwt zich ideaal als ze tot aan de eerste vingerkoot reikt. Fietshandschoenen beschermen ook tegen schaafwonden en andere verwondingen bij een val. De handgrepen van fietssturen zijn vaak hard en ongevuld. In de regel moet altijd de voorkeur gegeven worden aan fietshandschoenen met een goede padding.

Functionele extra’s

 • Reflecterende strepen: Wielerhandschoenen zijn verkrijgbaar met een aantal extra’s. Als je bij schemering en in het donker rijdt, is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Voor dit doel is er materiaal dat voorzien is van reflecterende strepen. Er zijn fietshandschoenen met “kattenogen” in het materiaal.
 • Knipperlichtjes: Er zijn zelfs versies met lange vingers verkrijgbaar met een ingebouwd knipperlichtje in de wijsvinger om nog beter gezien te worden in het donker. Terwijl de handen op het stuur liggen, ziet een waarnemer van achteren het knippersignaal. Als de fietser afslaat, kan het knipperlicht even gemakkelijk het gebaar signaleren.
 • Touchscreen functie: Een smartphone bedienen met gesloten fietshandschoenen is vaak moeilijk. Daarom moeten de handschoenen worden uitgetrokken. Er zijn echter modellen met extra materiaal in de vingertoppen geweven voor aanraakschermen. Dit betekent dat je je smartphone snel kunt bedienen en je handen niet aan de kou hoeft bloot te stellen.

Als je je kinderen een speciale traktatie wilt geven, zoek dan goed uitgeruste fietshandschoenen en een ontwerp met hun alledaagse helden. Jongens en meisjes zullen verrukt zijn met modellen uit Cars of Frozen!

Gids: Veelgestelde vragen over fietshandschoenen in detail beantwoord

Als je fietshandschoenen koopt, wil je natuurlijk de juiste keuze maken. Maar met het grote aanbod in de winkels kun je soms het overzicht verliezen over wat je zoekt. Daarom hebben we de meest gestelde vragen over dit onderwerp gebundeld, en onze antwoorden moeten je aankoopbeslissing vergemakkelijken.

Welke soorten fietshandschoenen zijn er?

Als je ten volle van de fietservaring wilt genieten en je handen graag tegen onaangename verrassingen beschermt, kun je kiezen uit de volgende alternatieven:

Art Voordelen Nadelen
Fietshandschoenen met korte vingers aan te bevelen bij warm weer, geen probleem met touchscreens, modellen met lusjes helpen bij het uittrekken snel koude vingers bij koel weer, minder bescherming bij vallen
Fietshandschoenen met lange vingers beschermen heel goed bij slecht weer en tegen verwondingen zweten bij hogere temperaturen, moeilijker te bedienen touchscreens

Bij deze twee verschillende varianten gaat het er vooral om dat je duidelijk bent over het gebruik waarvoor je de fietshandschoenen nodig hebt. Het dragen van een van deze twee varianten is beslist beter dan helemaal geen fietshandschoenen dragen.

Korte-vinger fietshandschoenen

Korte-vinger fietshandschoenen

Korte-vinger fietshandschoenen worden ook wel racefietshandschoenen genoemd. Ze bieden zeer goede ventilatie bij hogere buitentemperaturen en je zweet minder. Ze hebben meestal lusjes ingenaaid om je te helpen ze af te doen, en je kunt er gemakkelijk het aanraakscherm van je smartphone mee bedienen.

Voordelen
 • goed bij warm weer
 • hebben meestal uittrekhulpjes
 • probleemloze touchscreen bediening
Nadelen
 • weinig bescherming bij kou
 • schaafwonden bij vallen

Deze zijn minder aan te bevelen voor de winter of het overgangsseizoen, omdat ze weinig bescherming bij kou bieden. Ze zijn ook minder doeltreffend om je vingers te beschermen tegen schaafwonden bij een val.

Lange-vinger fietshandschoenen

Lange-vinger fietshandschoenen

Fietsers die het plezier van fietsen in de winter niet willen missen, kiezen voor de lange-vinger versie. Een goede thermische laag beschermt tegen de lage temperaturen. De handen blijven warm, bevriezen niet en een droge en schrale huid wordt vermeden. Je bent ook beter beschermd tegen schaafwonden bij een val.

Voordelen
 • bieden zeer goede bescherming tegen kou en wind
 • vingers zijn beter beschermd bij een val
Nadelen
 • goedkope modellen bouwen binnenin meer zweet op
 • bediening van het aanraakscherm kan onhandig zijn
 • verwijderhulpmiddelen zijn zeldzaam

Fietshandschoenen van goedkoop materiaal laten minder zweet ontsnappen en dat maakt je handen vochtig. Touch screen bediening is alleen mogelijk als ze daarvoor ontworpen zijn. De uitneemhulpjes zijn minder nodig bij fietshandschoenen met lange vingers.

Wat zijn de voordelen van fietshandschoenen?

Fietshandschoenen zijn niet alleen een mode-accessoire voor fietsers. Bovenal beschermen ze je tegen verwondingen. Tijdens een fietstocht oefent je eigen lichaamsgewicht druk uit op je pols. Wielerhandschoenen bieden je een goede manier om deze druk op te vangen.

Andere voordelen van fietshandschoenen zijn:

 1. Veilige grip: Met hun constructie in de palm zorgen fietshandschoenen ervoor dat je tijdens het fietsen een stevige grip op het stuur hebt.
 2. Blessures: Druk op de pols kan verwondingen veroorzaken. Behalve pijn in het gewricht kan ook het carpaal tunnel syndroom optreden en gedurende langere tijd pijn veroorzaken.
 3. Fietswind: De juiste fietshandschoenen beschermen je handen en vingers tegen koele briesjes tijdens het overgangsseizoen, maar ook bij tochten in de winter.

Fahrradhandschuhe

Als je fietshandschoenen draagt, heb je verschillende voordelen. Eerst en vooral kunnen ze je polsen beschermen tegen verwondingen zodra de baan een beetje hobbelig wordt. (Image source: Peter Fogden / unsplash)

Kunnen fietshandschoenen beschermen tegen het carpaal tunnel syndroom?

Carpaal tunnel syndroom, of kortweg KTS, wordt veroorzaakt door een vernauwing van de carpale tunnel. Een benige buis met de nervus medianus loopt langs de binnenkant van de pols. Dit is verantwoordelijk voor het gevoel en de spiercontrole in de duim, wijs- en middelvinger. De getroffen persoon voelt gevoelloosheid. De aangedane hand of vingers kunnen echter ook in slaap vallen.

Als de hand op de fietsstang gebogen is, komt er veel druk op de carpale tunnel.

Een vernauwing wordt veroorzaakt door manuele belasting, bijvoorbeeld. Tijdens langdurige fietstochten kunnen grondschokken en trillingen bovendien zenuwen en pezen irriteren.

Zeer goed gevoerde fietshandschoenen kunnen je helpen zulk ongewenst ongemak te voorkomen. Zoek fietshandschoenen met goede padding aan de binnenkant en buitenkant van de bal van de duim. Zo voorkom je dat het stuur op het middelste deel van de hand drukt.

In de volgende video kom je meer te weten over carpaal tunnel syndroom. Het feit dat geen of verkeerde fietshandschoenen kunnen bijdragen tot de symptomen is een reden om er een paar te kopen.

Behalve een zeer goede vulling van de fietshandschoenen, kun je met ergonomische fietshandvatten bijdragen tot een natuurlijke houding van de handen.

Hoe meet ik de juiste maat voor fietshandschoenen?

Net als andere handschoenen zijn fietshandschoenen afhankelijk van de grootte van de hand. Om de juiste maat te vinden, meet je eenmaal rond het midden van de hand met een meetlint. Strek de platte kant van je hand uit en meet de omtrek in centimeters op het breedste deel, zonder de duim.

Er zijn verschillende maten eenheden voor mannen en vrouwen. We hebben deze samengevat in de volgende tabel om je te helpen de juiste maat te kiezen voordat je koopt.

centimeters omtrek maat vrouwen mannen
16 5 XS
16,5 5,5 S
17 6 S
18 6.5 M
19 7 M S
20 7 M-L S
21 7,5 L M
22 8 L M
23 8.5 XL M-L
24 9 XL L
25 9 L
26 9,5 L
27 10 XL
28 10,5 XL

Er zijn ook standaardmaten voor kinderen. In de volgende tabel worden die aangegeven met de omtrek in centimeters, en de leeftijd is ook een extra maat.

maat centimeters omtrek leeftijd
1 12 1-2 jaar
2 13 3-4 jaar
3 14 5-6 jaar
4 15 7-8 jaar
5 16 9-10 jaar
6 17 11-12 jaar
7 19 13-14 jaar
8 22 15-16 jaar
9 24 17-18 jaar

Als je de juiste maat voor je paar fietshandschoenen kiest, onaangename situaties tijdens het sporten te vermijden. Handschoenen die te groot zijn kunnen drukpunten en blaren veroorzaken. Te kleine fietshandschoenen beïnvloeden de doorstroming van het bloed en de naden van het materiaal kunnen sneller stuk gaan.

Hoeveel kosten fietshandschoenen?

Er is een enorme keuze aan fietshandschoenen in de meest kleurrijke kleuren, functies en merken. Dit resulteert ook in heel verschillende prijzen voor de modellen.

Kort- en langvingerige fietshandschoenen voor kinderen zijn verkrijgbaar voor nog geen 10 euro, maar hebben geen goede eigenschappen. Modellen die 15 euro en meer kosten zijn interessanter, en dure modellen kosten 50 euro.

Fietshandschoenen voor volwassenen hebben een prijsklasse van 15 tot 60 euro. Hoe meer mogelijkheden de modellen hebben, hoe duurder ze zijn. Fietshandschoenen met ingebouwde knipperlichten in de vingers kosten rond de 30 euro.

Hier volgt een vergelijking van prijsklassen:

Type Prijsklasse
Kinder fietshandschoenen met korte/lange vingers ca. 10-50 €
Fietshandschoenen met lange vingers voor volwassenen ca. 15-60 €
Fietshandschoenen met korte vingers voor volwassenen ca. 15-50 €

Als je een model met goede padding, materiaal en reflectoren wilt, moet je tussen de 25 en 45 euro investeren.

Hoe worden fietshandschoenen vastgemaakt en uitgetrokken?

Als je je fietshandschoenen in de juiste maat hebt gekocht, moet je ze ook goed aantrekken voor je begint te fietsen. Als je ze omdoet, moeten ze goed passen en niets afsnijden.

Een klittenbandsluiting aan de pols zorgt voor een goede fixatie en kan gesloten worden om te voorkomen dat de fietshandschoenen wegglijden. Elastisch materiaal zorgt er ook voor dat je handen niet te ingesnoerd zijn tijdens het sporten.

Fahrradhandschuhe

Als je fietshandschoenen te strak zitten, komen de naden zwaar onder spanning te staan door de hoge bloedsomloop in je vingers. Dit kan tot materiaalmoeheid leiden en je zult spoedig een nieuw paar moeten kopen. (Image source: Simon Connellan / unsplash)

Als je je fietshandschoenen uittrekt, worden ze meestal zo uitgetrokken dat ze daarna gedroogd kunnen worden met de binnenvoering naar buiten gericht.

Er zijn ook fietshandschoenen van leveranciers die in de versie met korte vingers aan de voorkant een lus tussen de vingers hebben, waardoor ze uitgetrokken kunnen worden zonder om te draaien. De fietshandschoenen met lange vingers zijn wat gemakkelijker uit te trekken.

Hoe maak ik mijn fietshandschoenen goed schoon?

Bij het schoonmaken van fietshandschoenen moet je eerst goed kijken naar de verzorgingsvoorschriften op de handschoenen die je gekocht hebt. Dit behoedt je voor onnodige verrassingen en leert je meer over het onderhoud van je sportuitrusting. Goede fietshandschoenen zijn bestand tegen schoonmaken en verzorgen. Dit geldt vooral voor de naden.

Een nauwkeurige blik op het etiket vertelt je meer over de juiste reiniging.

Leren handschoenen nemen bijna geen water op en hoeven daarom minder vaak gewassen te worden. Maar als ze toch verzorging nodig hebben, kunnen ze in de wasmachine gewassen worden. Net als een goede leren schoen moeten ook fietshandschoenen regelmatig behandeld worden met een spray of schuim voor leerproducten.

Bij polyester fietshandschoenen hangt het allemaal af van het materiaal en moet je het etiket goed lezen. Modellen van plastic moeten vaker gewassen worden dan leren handschoenen.

Ze nemen gemakkelijker zweet op, binden het en ontwikkelen snel een eigenaardige geur. Als je hygiënisch schone fietshandschoenen wilt, volg dan dit advies op.

Het belangrijkste om te onthouden bij het schoonmaken van fietshandschoenen is dat je ze nooit in de droger of in direct zonlicht moet drogen.

Beeldbron: Jozef Polc / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies