Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

57Bestede uren

35Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Fietshelmen moeten over het algemeen niet alleen door kinderen gedragen worden. Niettemin kiezen veel volwassenen er om verschillende redenen nog steeds voor geen fietshelm te dragen in het verkeer. In geval van nood kan een helm echter je leven redden.

In onze grote fietshelm test 2023 laten we je kennis maken met verschillende modellen fietshelmen, zoals hard-shell, soft-shell en micro-shell helmen.

We beantwoorden ook alle belangrijke vragen over fietshelmen, waaronder de voordelen van een helm, hoe je je helmmaat kunt berekenen en waar je vooral op moet letten bij het kopen van een fietshelm.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hoewel er in Duitsland geen verplichte fietshelm is, staan de kosten van een helm in geen verhouding tot de voordelen. Zowel kinderen als volwassenen moeten hun hoofd altijd beschermen.
 • Er wordt onderscheid gemaakt tussen hard-shell, soft-shell en micro-shell helmen. Afhankelijk van het gebruik is een ander model aan te bevelen. Elk van deze modellen is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.
 • Hard-shell helmen kom je vooral tegen bij freeride of downhill rijden, vanwege hun harde buitenkant. Soft-shell helmen zijn nauwelijks meer vertegenwoordigd op onze markt, omdat hun zachte buitenkant weinig bescherming biedt. De bekendste en populairste zijn de veilige en comfortabele micro-shell helmen.

Fietshelm: Onze selectie

Cicony Fietshelm

Dankzij de ademende luchtgaten is deze fietshelm geschikt voor gebruik het hele jaar door, aangezien warmte eenvoudig kan worden afgevoerd. De Cicony fietshelm is perfect voor een breed scala aan toepassingen, zoals racefietsen, MTB-fietsen, skateboards, scooters en nog veel meer. Het maakt ook een ideaal cadeau voor die fietsliefhebber in uw leven. Gun uzelf de ultieme bescherming en comfort met de Cicony fietshelm.

Shinmax Fietshelm

U zult zich veiliger en comfortabeler voelen tijdens het dragen van de Shinmax fietshelm, speciaal ontworpen voor volwassenen. Ervaar de kracht van het magnetische Cool vizier, een uniek ontwerp dat zonlicht en stof moeiteloos van uw gezicht weert. Het afneembare vizier kan eenvoudig aan de helm worden bevestigd en verwijderd, afhankelijk van uw voorkeur.

Fischer Fietshelm

De fietshelm staat garant voor uw bescherming, dankzij de zeer sterke en stabiele EPS-binnenschaal die een botsing absorbeert en zo uw hoofd beschermt. Wat betreft comfort, zult u merken hoe kinderlijk eenvoudig de helm is in te stellen en hoe uitstekend de ventilatie is door de 16 grote luchtinlaten met insectengaas.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietshelm koopt

Voordat je een fietshelm koopt, moet je nadenken over welke helm geschikt is voor jou of je kind.

In deze rubriek geven we je gedetailleerde antwoorden op de belangrijkste vragen over fietshelmen.

Waarom moet ik een fietshelm dragen? Is het wel de moeite waard?

Een fietshelm beschermt je tegen hoofdletsel bij een val, omdat het ingebouwde schuim als kreukelzone fungeert. De helm absorbeert de energie en de kracht van de botsing.

Talrijke statistieken tonen aan dat fietshelmen ernstige verwondingen kunnen voorkomen. De volgende verwondingen kun je voorkomen of op zijn minst verminderen door een helm te dragen

 • Snijwonden
 • Schaafwonden
 • Contusies
 • Schedelbreuken
 • Hersenschuddingen
 • Whiplash verwondingen

Wat zijn de verschillende soorten fietshelmen?

Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten fietshelmen, maar ze moeten allemaal één ding gemeen hebben: De veiligheid van de drager van de fietshelm.

In deze tabel hebben we de verschillende soorten fietshelmen op een rijtje gezet en hun typische kenmerken toegelicht:

Type Beschrijving
Mountainbikehelm Mountainbikehelmen zijn speciaal ontworpen voor off-road gebruik. Ze zijn betrekkelijk licht van gewicht en ze hebben veel ventilatieopeningen. Ze zijn ook voorzien van extra vizieren die de fietser extra bescherming bieden (b.v. tegen de zon of laaghangende takken).
Racefietshelm Deze modellen zijn bijzonder geschikt om met hoge snelheden te fietsen. Ze zijn licht van gewicht, hebben veel ventilatiesleuven en bieden toch goede bescherming. De aerodynamische vorm zorgt ook voor de laagst mogelijke luchtweerstand.
BMX helm Deze compacte fietshelm is perfect voor leuke sporten. Hij bestaat uit een goed gesloten, ronde halve schaal die fietsers robuuste bescherming belooft voor onverharde, BMX of skate activiteiten. Het bijzondere van deze helm is zijn kenmerkende vormgeving.
Stadshelm Een stadsfietshelm is geschikt voor dagelijks gebruik. Lichte, comfortabele en individuele stads-, trekking- en e-bike helmen worden beschouwd als allrounders en bieden voldoende bescherming.
Downhill/Volledige helm Net als de BMX helm is de downhill helm ontworpen voor plezierige sporten. De opvallende harde schaal en de stabiele kinbeugel maken dit model tot een van de veiligste fietshelmen. Met dit product wordt niet alleen het hoofd, maar ook het gebied rond de kin uitvoerig beschermd.
Kinderhelm Kinderhelmen zijn er in verschillende uitvoeringen. Je kunt kiezen uit geventileerde helmen en halfschalen met veel kindvriendelijke ontwerpen en kleurrijke patronen.

Is het dragen van een fietshelm bij wet verplicht?

Een algemene verplichting om een helm te dragen bij het fietsen is tot nu toe afgewezen in Duitsland, Oostenrijk en ook Zwitserland, omdat de wetgever hier een beroep doet op het individuele beslissingsvermogen van de burgers. Iedere fietser moet voor zichzelf beslissen of hij een helm wil dragen. Het wordt overgelaten aan de individuele verantwoordelijkheid.

In Oostenrijk zijn helmen echter verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Meer bepaald geldt de fietshelmplicht voor kinderen wanneer ze fietsen of op een fiets vervoerd worden (bijvoorbeeld in een kinderzitje) of in een fietskar.

Welke onderdelen van fietshelmen verhogen de veiligheid?

De basis van alle fietshelmen, die aanwezig moet zijn om de veiligheid te garanderen, is in principe verdeeld in vier verschillende onderdelen. Bovenal is de binnenkant samen met de bekleding en de omringende schaal van cruciaal belang.

De buitenste laag van een fietshelm is meestal van plastic.

De buitenste schaal van een fietshelm is tegenwoordig van dun of hard plastic. De meest voorkomende zijn micro-shell helmen, waarvan de dunne plastic coating het gemakkelijker maakt om van de grond te glijden. Hard-shell helmen, daarentegen, zijn omgeven door hard plastic, dat extra bescherming biedt tegen mechanische impact.

Waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel wat veiligheid betreft, het schuim, zit onder de kuip. Bij een botsing dient dit als een kreukelzone, als een buffer tussen het hoofd en het asfalt. Het schuim absorbeert energie door compressie en dempt zo de impact van een botsing.

Bovendien moeten de twee onderdelen van de sluiting en de maatregelschroef ook genoemd worden in verband met de veiligheid. De sluiting onder de kin in combinatie met de maatverstelling aan de achterkant van de helm zorgen voor een optimale pasvorm van de helm op het hoofd. Alleen perfect passende helmen zorgen ervoor dat de schaal en het schuim hun functie optimaal kunnen vervullen.

Is er ondanks helmbescherming kans op verwondingen?

Ondanks de bewezen vermindering van verwondingen door het dragen van fietshelmen bij ongevallen, blijft er altijd een zeker restrisico bestaan dat je geen verwondingen aan het hoofd oploopt.

Studies hebben ook aangetoond dat, hoewel breuken en open schedelwonden zeldzamer zijn met een helm, de ernstigste hersenschuddingen, traumatisch hersenletsel of bloedingen in de hersenen evenredig verdeeld zijn met en zonder helm. Dit komt vooral omdat fietshelmen een veel geringere bufferende werking hebben dan motorhelmen.

Bij ongelukken met lage snelheid is een fietshelm een doeltreffende bescherming tegen verwondingen aan de weke delen en schedelbreuken, maar bij hoge snelheden kan hij hersenletsel vaak niet helemaal voorkomen. Dit komt deels doordat fietsers met een helm meer bereid zijn risico’s te nemen dan fietsers zonder helm.

Wist je dat elk achtste verkeersdode een fietser is?

Om binnensteden te bevrijden van verkeersopstoppingen, lawaai en vervuiling, zetten steeds meer gemeenten in op de fiets. Maar helaas kwamen in 2017 382 fietsers om op de weg en raakten er meer dan 79.000 gewond. Om de kans op een levensbedreigende verwonding te verkleinen, is de fietshelm een goede aanpak.

Wat kost een veilige fietshelm?

Een fietshelm van hoge kwaliteit hoeft niet per se veel te kosten. In een test van de automobielclub ADAC kreeg zelfs de goedkoopste van de tien geteste helmen het cijfer “goed”. De goedkoopste van deze geteste helmen was de “Prophete 0903”, die al verkrijgbaar is voor een prijs van ongeveer 20 euro. De “Daimor Road” van Casco van rond de 75 euro werd in dezelfde test tot winnaar van de vergelijking uitgeroepen.

Natuurlijk zijn er ook veel duurdere modellen, waarvan de verkoopprijs kan oplopen tot enkele honderden euro’s. We raden je aan om, voordat je een fietshelm koopt, de huidige statistieken te raadplegen om te weten te komen hoe veilig de gekozen helm wordt ingeschat.

Welke fietshelm is geschikt voor volwassenen?

Er zijn helmen voor fietsen in bijna alle denkbare kleuren, vormen en maten.

Vooral vrouwen en mannen hebben verschillende ideeën over wat een goede fietshelm moet bieden en hoe hij eruit moet zien.

De pasvorm van de fietshelm speelt ook een belangrijke rol in je veiligheid. (Image source: 123rf.com / Torwai Suebsri)

Dus voor je een fietshelm beslist, moet je jezelf een paar belangrijke vragen stellen

 • Voldoet de fietshelm aan de veiligheidsvoorschriften?
 • Past de helm goed of zijn er drukpunten?
 • Welke maat helm heb ik nodig?
 • Wordt mijn hoofd voldoende geventileerd?
 • Past het gewicht van het model?
 • Is de lengte van de riem voldoende? Is het te lang of te kort?
 • Vind ik het ontwerp en de kleur mooi?

Waar moet ik op letten als ik een fietshelm voor een kind koop?

In principe gelden bij de aanschaf van een fietshelm voor kinderen dezelfde criteria als voor fietshelmen voor volwassenen. Je moet echter op enkele factoren speciaal letten. De volgende punten zijn de belangrijkste criteria waarmee je rekening moet houden als je een helm koopt

 • Zeer goede bescherming, goede schokabsorptie
 • Goed draagcomfort, perfecte pasvorm, goede ventilatie
 • Heldere kleuren en reflectoren voor goede zichtbaarheid

Hoe meet ik mijn hoofdomtrek om een fietshelm te kopen?

Je kunt de juiste maat snel en gemakkelijk vinden door met een meetlint je hoofdomtrek te meten en daar een centimeter bij op te tellen. Het meetlint moet iets boven de oren en boven het midden van het voorhoofd geplaatst worden (ongeveer twee en een halve centimeter boven de wenkbrauwen). De formule is dus: helmmaat = hoofdomtrek + een centimeter.

Wat is de juiste maat fietshelm voor volwassenen en jongeren?

Om de juiste maat fietshelm voor jou te bepalen, moet je eerst je hoofdomtrek opmeten.

Dan kun je in onze tabel lezen welke helmmaat je voor je hoofdomtrek moet kiezen:

hoofdomtrek helmmaat
51-52 cm XXS
53-54 cm XS
55-56 cm S
57-58 cm M
59-60 cm L
61-62 cm XL
63-64 cm XXL

Welke fietshelmmaat is geschikt voor je kind?

Het meetlint moet bij kinderen ook boven de oren en over het midden van het voorhoofd geplaatst worden. Voeg dan een centimeter toe aan de omtrek van het hoofd.

Hier is een tabel die je kunt gebruiken om na het meten de juiste maat te vinden:

Leeftijd Hoofdomtrek Helmmaat
vanaf 1 jaar 44-49 cm XS
vanaf 2 jaar 46-51 cm S
vanaf 3 jaar 49-53 cm S / M
vanaf 4 jaar 53-59 cm M

Hoe moet een goed passende fietshelm passen?

De voorrand van de fietshelm moet gelijk liggen met de wenkbrauwen. Het is belangrijk dat je fietshelm niet scheef of te laag op je nek zit. Op de achterkant van de helm zit meestal een klein draaiwieltje om de helm vast te zetten zodat hij niet kan wiebelen of wegglijden. De fietshelm moet strak genoeg passen, zodat je voorhoofd een beetje rimpelt als je de helm heen en weer beweegt.

Hier moet nogmaals duidelijk benadrukt worden dat een volledig beschermend effect niet gegarandeerd kan worden als de verkeerde helm gebruikt wordt of als de juiste helm niet zorgvuldig aangebracht wordt. In het ergste geval kan het beschermende effect zelfs helemaal worden uitgesloten. Daarom moet je er echt op letten dat je de juiste fietshelm kiest voor de manier van fietsen die je voorkeur heeft.

Wanneer moet een fietshelm vervangen worden?

Redenen voor vervanging

 • Hoge leeftijd van de helm
 • Schade aan helm

Als je fietshelm bij een ongeluk de grond raakt of gewoon uit je hand glipt en op het asfalt terechtkomt, raden we je aan een nieuwe te kopen. Een fietshelm kan door een botsing inwendig beschadigd raken, ook als er geen uitwendige schade zichtbaar is. De specificaties van de fabrikant zijn hier doorslaggevend, want meestal wordt een bepaalde levensduur vermeld.

Fietshelmen moeten uiterlijk na drie tot vijf jaar vervangen worden, ook als ze niet beschadigd zijn, omdat het materiaal van de helm veroudert en zo de beschermende werking afneemt.

Welke bekende merken en fabrikanten zijn er voor fietshelmen?

De twee bekendste en oudste merken fietshelmen zijn uvex en ABUS. ABUS verblijdt klanten al sinds 1924 met de beste helmen voor fietsers, en uvex sinds 1926. ABUS blinkt uit met hoog draagcomfort, veel ventilatieopeningen en eenvoudige sluitingen, terwijl uvex overtuigt met gering gewicht, kleurrijke ontwerpen en de hoogste veiligheidsnormen.

Een ander bekend merk dat al geruime tijd de markt van fietshelmen domineert is Scott. Sinds 1958 probeert de firma klanten te overtuigen met dynamische ontwerpen, hoog draagcomfort en goede ventilatiesystemen.

Daarentegen zijn er twee merken die veel later werden opgericht. Alpina werd opgericht in 1980 en introduceerde bijvoorbeeld het eerste maataanpassingssysteem. Sindsdien heeft het merk veel helmen met comfortabele bekleding en grote ventilatiesystemen. Nutcase werd opgericht in 2000 en heeft sindsdien overtuigd met extravagante ontwerpen, helmen in halfschaalvorm of met magnetische sluitingen.

Besluit: Welke soorten fietshelmen zijn er en welke is de juiste voor jou?

Afhankelijk van het soort fietsen dat je doet en de omgeving waarin je fietst, heb je verschillende beschermingseisen en risico’s op verwondingen. Daarom is het belangrijk dat we de verschillen tussen de diverse helmen uitleggen.

In principe zijn er drie verschillende soorten fietshelmen

 • Hardschalige helmen
 • Soft-shell helmen
 • Micro-shell helmen

Elk van deze soorten heeft een bijzondere samenstelling van componenten en dus heel eigen voor- en nadelen. In het algemeen bestaat een fietshelm uit drie elementen: een band om de kin, een vormend schuim en een bekleding over het schuim.

In het volgende stellen we de bovengenoemde soorten helmen met al hun voor- en nadelen meer gedetailleerd aan je voor, om het je gemakkelijker te maken je perfecte fietshelm te kiezen.

Wat is de samenstelling van een helm met harde schaal en wat zijn de voor- en nadelen?

Het bijzondere van een helm met harde schaal is zijn bekleding van hard, glad plastic. Deze harde buitenkant is zo ontworpen dat je hoofd optimaal beschermd is. Bovendien rolt het gladde oppervlak er gemakkelijker af en voorkomt zo het risico van een whiplash.

Hard-shell helmen zijn vaak ook uitgerust met een kinbeugel om het gezicht te beschermen. Het enige nadeel van de hard-shell helm is zijn gewicht.

Voordelen
 • Ongecompliceerd schoonmaken
 • Uitstekende bescherming
Nadelen
 • Hoger gewicht
 • Duur

Door de goede beschermende werking, het gemakkelijke onderhoud en het hoge eigen gewicht, vind je de hard-shell helm vooral in de freeride of downhill sector. Het scala van toepassingen breidt zich echter voortdurend uit.

Hoe zit een soft-shell helm in elkaar en wat zijn de voor- en nadelen?

In tegenstelling tot een helm met harde schaal, is een helm met zachte schaal alleen van hard schuim gemaakt. Hij heeft geen plastic laag bovenop als buitenste omhulsel en is niet voorzien van andere veiligheidsextra’s. Het zachte oppervlak glijdt bij een botsing niet van de grond en verhoogt zo het risico op een whiplash.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Lichtgewicht
 • Verwisselbare hoezen
Nadelen
 • Geringe veiligheid
 • Omslachtig schoon te maken

Bovendien is een helm van zachte schaal moeilijk schoon te maken. Er zijn echter vervangbare hoezen om hem langer schoon te houden. De belangrijkste voordelen van soft-shell helmen zijn hun lage gewicht en lagere prijs.

Soft-shell helmen worden bijna niet meer aangeboden omdat ze onvoldoende veilig zijn.

Een paar jaar geleden waren ze echter nog heel gewoon als kinderhelmen, waarschijnlijk vanwege hun lage prijs en lichte gewicht.

Wat is de structuur van een micro-shell helm en wat zijn de voor- en nadelen?

Micro-shell helmen hebben een dunne en gladde plastic bekleding die de helm bij elkaar houdt bij een val en ook gemakkelijk van de grond glijden belooft. De binnenschaal is schokabsorberend EPS schuim. Bovendien hebben deze helmen kleine of grote ventilatieopeningen om het hoofd voortdurend te kunnen ventileren.

Bovendien zijn micro-shell helmen een stuk lichter dan helmen met harde schaal en zijn ze gemakkelijker schoon te maken dan helmen met zachte schaal. De helm heeft één klein nadeel ten opzichte van een helm met harde schaal: hij beschermt het achterhoofd iets minder door zijn vorm en is daarom niet per se geschikt voor BMX en freeride rijden.

Voordelen
 • Veiligheid
 • Comfort
 • Vrij licht van gewicht
 • Ventilatieopeningen
 • Waar voor je geld
Nadelen
 • Niet geschikt voor BMX en freeride rijden

Micro-shell helmen zijn de bekendste en meest wijdverbreide modellen. Of het nu voor racefietsers, alledaagse fietsers, mountainbikers of kinderen is: micro-shell helmen behoren tot de meest comfortabele modellen onder de fietshelmen en worden op bijna elk gebied gebruikt.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fietshelmen te vergelijken en te evalueren

Of het nu mountainbike, BMX of racefiets is: wij helpen je de juiste fietshelm te vinden voor de best mogelijke veiligheid. Met behulp van de volgende criteria willen we je helpen bij het vergelijken en evalueren van fietshelmen, want de keuze van de juiste helm is doorslaggevend voor je bescherming.

Dit zijn de belangrijkste beoordelingscriteria

 • Gewicht en afmetingen
 • Constructie & pasvorm
 • Ventilatie met / zonder insectengaas
 • Vizier, kinbeugel & tempelbescherming
 • Zichtbaarheid
 • Ontwerp
 • Kwaliteitszegel

Hieronder lees je over de respectieve criteria en kom je te weten waarom het voor jou zin heeft een helm met deze functie te kopen of niet.

Gewicht & maat

Als het om draagcomfort gaat, geldt: hoe lichter, hoe beter. Er zijn veel verschillende gewichtsklassen fietshelmen. Deze gewichtsklassen variëren van 175 gram tot ongeveer 400 gram. De meeste fietsers geven de voorkeur aan helmen die zo licht mogelijk zijn en door hun geringe gewicht nauwelijks opvallen.

De lichtste racehelm ter wereld is de “Ultralight+” helm van de Italiaanse fabrikant Limar. Hij weegt slechts 175 gram. Het is voor ongeveer 160 euro verkrijgbaar in diverse online winkels.

Fietshelmen zijn in verschillende helmmaten verkrijgbaar in elke sportwinkel, maar ook in discounters en andere winkels. Dit is in principe een goede zaak, maar het kan ook tot verwarring leiden – namelijk als je niet weet welke maat fietshelm je nodig hebt.

Veel fabrikanten labelen hun helmen met twee verschillende specificaties: De gebruikelijke maataanduiding in XS tot XL en de centimeteraanduiding. Het laatste is de hoofdomtrek, die je gemakkelijk met een meetlint kunt meten.

Constructie & pasvorm

Hier moet je kiezen tussen een hard-shell, soft-shell of micro-shell helm. Afhankelijk van het gebruik, de prijsklasse en de functie is een van de drie constructies bijzonder geschikt voor je.

Hard-shellhelmen vind je vooral in de freeride of downhill sector, vanwege hun hoge beschermende werking, gemakkelijke onderhoud en relatief zwaar gewicht.

Soft-shell helmen worden nauwelijks meer aangeboden vanwege hun geringe bescherming. Een paar jaar geleden waren ze echter nog heel gewoon als kinderhelmen, waarschijnlijk vanwege hun lage prijs en geringe gewicht.

Micro-shell helmen zijn nu de bekendste en meest verspreide modellen. Ze zijn licht, veilig, comfortabel en goed geventileerd. Of het nu voor racefietsers of voor kinderen is, micro-shell helmen staan voor comfortabele veiligheid onder de fietshelmen.

Een perfecte pasvorm is ook een heel belangrijk criterium. Een helm past perfect als hij op zijn plaats blijft zitten, ook als het hoofd veel beweegt, en toch nergens drukt of wiebelt.

Verschillende factoren spelen hierbij een rol

 • Aanpassing van de grootte
 • Kinband
 • Opvulling

De meeste helmen hebben een kleine draaiknop op de rug, waarmee je de maat individueel kunt instellen.

De kinband is er ook om de helm stevig op het hoofd vast te zetten. De kinband van een fietshelm moet comfortabel tegen de wangen en kin rusten. De bandjes mogen niet te lang en niet te kort zijn. Bovendien verhoogt een gedeeltelijk of volledig gevoerde kinriem het draagcomfort.

Ook de binnenbekleding van de helm speelt een belangrijke rol. Er mogen geen drukpunten ontstaan. Bij sommige helmen kan de binnenbekleding geheel of gedeeltelijk verwijderd worden. Dit geeft je de mogelijkheid om de bekleding te wassen en zo ook de binnenkant van de helm schoon te houden.

Ventilatie met / zonder bescherming tegen insecten

Voldoende ventilatie en, in het beste geval, goede bescherming tegen insecten zijn erg interessant voor de kwestie van het draagcomfort. Als de helm goed geventileerd is, hoeft de drager minder te zweten. Vooral in de wat hogere prijsklassen hebben fietshelmen vaak grote ventilatieopeningen. Om je te beschermen tegen bijen, muggen of vuil, kun je kiezen voor een helm met een ingeplakt insectengaas.

Wist je dat je je helm na een val moet vervangen? Het is aan te bevelen je fietshelm na een zware botsing te vervangen, omdat de buitenschaal gebarsten kan zijn. Koop daarom voor de zekerheid na een val een nieuwe helm.

Vizier, kinbeugel & tempelbescherming Het

doel van een vizier is zijn beschermende functie. Het moet de atleet beschermen tegen de zon, insecten, wind en neerslag. Veel fietshelmen – vooral mountainbike helmen of BMX helmen – hebben een afneembaar vizier. Intussen is het ook mogelijk om extra vizieren te kopen die dan op elke helm gemonteerd kunnen worden.

Afhankelijk van het gebruik van de helm is voor optimale bescherming ook een kinbeugel aan te bevelen, die ook de voorkant van het hoofd beschermt tegen ernstige verwondingen. Helmen met een kinbeugel verdienen vooral de voorkeur bij freeride of downhill rijden.

In de meeste gevallen zijn de slapen niet permanent bevestigd, maar afneembaar, zodat de helm voor ander gebruik aangepast kan worden. Een afneembare riem past echter niet altijd even strak en betrouwbaar als een vaste riem.

Sommige fietshelmen hebben ook een tempelbeschermer.

Dit biedt optimale bescherming voor de bijzonder gevoelige slapen, wat bij een ongeluk heel belangrijk kan zijn.

Zichtbaarheid

Als je gezien wordt, loop je minder kans om overreden te worden. Daarom moet het criterium van zichtbaarheid een rol spelen bij de aanschaf van een fietshelm. Er zijn verschillende manieren om zichtbaar te zijn voor andere weggebruikers.

Reflectoren maken fietsers beter zichtbaar.

Er zitten nu reflectoren en ook achterlichten op batterijen op de wijzerplaten die fietsers zichtbaar houden in het donker en bij slecht weer.

Een verfbeurt in signaalkleur of een opvallende kleurencombinatie kan ook nuttig zijn in het verkeer. Vooral bij kinderen moet je ervoor zorgen dat ze voldoende zichtbaar zijn.

Bovendien raden we je aan niet alleen te vertrouwen op de zichtbaarheidshulpmiddelen op je helm, maar ook op te vallen met geschikte kleding en een goed verlichte fiets.

In veel helmen zijn nu ook LED’s achter op het hoofd geïntegreerd, die ook de zichtbaarheid in het verkeer verbeteren.

Design

Een fietshelm hoeft niet lelijk te zijn. Er zijn nu veel verschillende ontwerpen. Toch moet je een fietshelm kiezen in een zo helder mogelijke kleur, zodat je snel herkend wordt door andere weggebruikers. Gele, oranje en rode helmen zijn bijzonder geschikt, omdat dit signaalkleuren zijn.

Fahrradhelm

Heldere kleuren zijn bijzonder geschikt voor fietshelmen, zodat je gemakkelijk herkend wordt in het verkeer. Fietshelmen zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en uitvoeringen. (Foto: pixabay.com / Projekt_Kaffeebart)

Goedkeuringszegels

Goedkeuringszegels geven aan of een model aan bepaalde richtlijnen voldoet en dus kan worden aanbevolen. Daarom moeten er een of meer keurmerken bij staan. Elke helm die in Europa wordt aangeboden moet voldoen aan EN norm 1078.

Een TÜV en CE zegel zijn ook geen nadeel. Je kunt hieronder meer lezen over de EN 1078 norm en het TÜV zegel. Het kan geen kwaad om vóór aankoop wat onderzoek te doen naar de sterke en zwakke punten van je persoonlijke helm naar keuze.

Beeldbron: Pixabay.com / Simon Connellan

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies