Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

36Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Het milieubewustzijn en het aantal fietsers zullen in het jaar 2021 blijven toenemen. Boodschappen worden minder vaak met de auto gedaan en vaker met de e-bike of mountainbike.

Dit betekent dat de fietskar, als praktisch vervoermiddel, steeds meer voordelen en mogelijkheden heeft, en ook meer gebruikt wordt voor zware ladingen op reizen en tochten. Om deze redenen is de fietskar een onmisbaar accessoire geworden in het dagelijkse leven van veel fietsers.

Met of zonder dekje, voor honden of opvouwbaar voor joggers met kinderen, er zijn nu ontelbare variaties. Voor onze productvergelijking hebben we verschillende modellen met elkaar vergeleken en de belangrijkste referentiepunten samengesteld.
De belangrijkste feiten in het kort

  • De fietskar is een eenvoudige maar zeer veelzijdige metgezel die geschikt is voor een groot aantal fietsers en hun individuele ideeën over een goed vervoermiddel. Hij is verkrijgbaar in talloze uitvoeringen en extra functies.
  • In principe zijn er drie hoofdsoorten te onderscheiden. De aanhangwagen voor kinderen is de duurste, maar zeer uitgebreid ontworpen variant. Behalve een andere mogelijkheid om honden op het achterwiel te vervoeren, bieden ook goedkope vrachtaanhangers een perfect alternatief voor het vervoer van zware voorwerpen.
  • Vooral voor het vervoer van kleine kinderen of honden is de kwaliteit van de aanhangwagen van enorm belang. Op de lange duur is het de moeite waard in een veilig model te investeren en, met goed onderhoud en rekening houdend met de centrale voorschriften, kun je ook zonder problemen met je e-bike op tournee gaan.

Fietskar: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietskarren

Om je niet te overweldigen bij het kopen van een fietskar, hebben we de belangrijkste koopcriteria voor je uitgewerkt. Zo kun je gemakkelijker afzonderlijke modellen vergelijken en ze beter op je eigen behoeften afstemmen.

De centrale criteria zijn als volgt:

Purpose

Wil je in het dagelijks leven je bagage of andere lasten veilig op je fiets vervoeren? Afhankelijk van het gebruiksgebied en het beoogde doel van het vervoermiddel, moet je van tevoren nadenken over de situaties waarvoor je de aanhangwagen het best kunt gebruiken.

Het nu veelzijdige fietsaccessoire is een echt all-round talent voor korte stadsritjes met lichte bagage, voor het vervoer van kinderen of honden, en voor joggers, die je naar eigen behoefte moet kiezen. Want met de juiste gebruiksintentie is het zoeken naar de juiste metgezel in het ruime assortiment fietskarren veel gemakkelijker.

Veiligheid

Veiligheid is de belangrijkste prioriteit als het gaat om het vervoer van kinderen of honden in het verkeer. Om zeker te zijn dat je veilig met een fietskar kunt reizen, moet je bij je aankoop vooral letten op een robuuste constructie, goede remmen, een speciaal diepe koppeling en zachte vering.

Dit zorgt voor een veilige verplaatsing van het gewicht en een hoge mate van stabiliteit, zelfs als het wiel omslaat. Extra uitrusting zoals een babyzitje, wimpel, verlichting of voldoende reflectoren om in het donker te rijden zijn ook belangrijke criteria die de veiligheid van de fietskar aanzienlijk kunnen verhogen.

Maat

Fietskarren zijn er in ontelbare verschillende vormen en maten, die zowel in totale lengte als in volume van de kuip kunnen verschillen. Als vrachtaanhangwagen, dubbele kinderaanhangwagen of kleine hondenaanhangwagen: de keuze aan modellen is zeer uitgebreid.

Het is belangrijk te controleren welke ladingen of personen in de aanhanger vervoerd worden en of dat overeenkomt met de afmetingen van de fiets en de wettelijke voorschriften voor het wegverkeer. (Zie de volgende link)

Gewicht

Net als de afmetingen van de fietskar zijn het bijbehorende gewicht en de toegestane laadlimiet doorslaggevende criteria voor de aanschaf van een fietskar. Je aanhangwagen moet daarom goedgekeurd zijn voor het te vervoeren gewicht en de fiets moet stabiel genoeg zijn voor de te vervoeren lading.

In de regel mag een ongeremde aanhanger maximaal 40 kg wegen, terwijl een geremde aanhanger tot 80 kg mag wegen.

Bevestiging

Een fietskar wordt meestal aan het achterwiel bevestigd. Zo’n ingreep moet grondig uitgevoerd worden voor een soepele rit van het vervoermiddel. Daarom is de belofte van gemakkelijke montage, inclusief koppeling, een beslissende factor bij de keuze van het ideale voertuig.

Een ingewikkelde of raadselachtige montageset is niet alleen erg tijdrovend, maar kan tijdens het rijden ook vaak tot een gevaarlijke oplossing met de fiets leiden.

Functies

Een uitneembare transportkist? Of heb je liever opklapbare voorwielen? De fietskar is een echt multifunctioneel talent dat een grote verscheidenheid aan functies kan hebben om aan individuele voorkeuren te voldoen.

Vaak zijn een waterafstotend dekzeil of de mogelijkheid om het praktisch op te vouwen belangrijke factoren die je aankoop kunnen beïnvloeden. Veel kinderwagens, bijvoorbeeld, kunnen in een paar stappen omgebouwd worden tot een jogging- of buggy-wandelwagen.

Op deze manier kun je bij je beoordeling rekening houden met de eigenschappen die voor jou belangrijk zijn en de perfecte metgezel vinden.

Gids: Veelgestelde vragen over fietskarren uitvoerig beantwoord

In het volgende beantwoorden we de essentiële vragen over fietskarren. Kortom, je krijgt een beter inzicht in de belangrijkste aspecten van dit vervoermiddel.

Voor wie is een fietskar geschikt?

De fietskar als praktisch gebruiksvoorwerp wordt speciaal gebruikt voor het vervoer van ladingen per fiets. Dat kunnen bijvoorbeeld kinderen, honden, bagage of andere zware goederen zijn, die met de beschikbare capaciteit van de fiets niet gemakkelijk vervoerd kunnen worden.

Fahrradanhänger

Zelfs in de winter kunnen de multisport fietskarren aan de fiets bevestigd worden en kunnen de kinderen veilig vervoerd worden. (Image source: Abby Pickett/ unsplash)

De veelzijdige aanhanger is dus een ideale metgezel voor iedereen die steun nodig heeft bij dagelijkse boodschappen of de kinderen veilig mee wil nemen op een fietstocht voor de volgende gezinsvakantie. Er is een ruime keuze aan modellen die aangepast zijn aan je individuele doeleinden en behoeften.

Welke soorten fietskarren zijn er?

Afhankelijk van je aspiraties zijn er verschillende modellen aanhangwagens, die ontworpen en uitgerust zijn volgens gebruik. In principe kunnen we onderscheid maken tussen drie soorten

  1. Kinderfietskar
  2. Vrachtwagen
  3. Hondentrailer

Terwijl de kinderaanhangwagen met zijn vele mogelijkheden een veilige vervoermogelijkheid is voor maximaal twee kinderen, wordt de vrachtaanhangwagen daarentegen beschouwd als een eenvoudiger variant voor het vervoer van zware en logge voorwerpen. Of het nu als smalle, lichtgewicht aanhanger met één wiel is voor op reis, of de bredere versie met tot vier randen voor bijzonder zware ladingen – de keuze aan harnassen is groot.

Hondenaanhangers bieden ook de perfecte manier om je dierenvriend veilig en stabiel van A naar B te brengen op een vrij gedeelte van de aanhanger.

Wat kost een fietskar?

De prijs van een fietskar varieert naar gelang het gewenste model, de grootte en de functie. De prijzen kunnen sterk uiteenlopen. De volgende tabel is bedoeld om een overzicht te geven van mogelijke prijsklassen.

Prijsklasse Beschikbare producten
Laag geprijsd (50 – 100 €) Laad- en transportkar, weinig functies
Middelmatig geprijsd (100 – 800 €) Hondentrailer, 1-2 kinderen, veiligheidsvoorzieningen, al enkele extra functies
Hoog geprijsd (vanaf 800 €) 1-2 kinderen, hoog laadgewicht, veiligheidsvoorzieningen en enkele extra functies, ontwerp

We kunnen zeggen dat een goede fietskar gemiddeld tot 500 € kost. Vooral voor kinderfietskarren liggen de prijzen in dure prijsklassen vergeleken met goedkopere bakkarren, als men voor het robuustere model meer toepassingsmogelijkheden wil bieden. De prijs is het echter meer dan waard voor langdurig gebruik.

Waar moet ik op letten bij het onderhoud van de fietskar?

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk profijt hebt van je niet-zo-goedkope fietskar, moet je niet vergeten hem regelmatig schoon te maken. De verzorging van een aanhangwagen is eenvoudig en niet bijzonder tijdrovend.

Behalve stofzuigen en vuil van buiten en van binnen afvegen met een natte doek, is controle van alle belangrijke slijtdelen een belangrijk aspect. Controleer vaak de spanning in de banden, de werking van de veiligheidsgordel, de reflectoren en de koppeling en wielbevestigingen.

Als de aanhanger bijvoorbeeld in de winter niet gebruikt gaat worden, kan hij op een droge plaats gestald worden nadat de eerder opgepompte wielen verwijderd zijn en vuil verwijderd is.

Je moet echter altijd de bijgevoegde gebruiksaanwijzing volgen, zodat je niets verkeerd doet en je vervoermiddel lang kunt blijven gebruiken.

Welke voorschriften gelden voor het vervoer van een fietskar met een e-bike?

Je rijdt graag op een e-bike en denkt er nu over om een fietskar mee te nemen op je tochten? Dan hebben we de belangrijkste aspecten voor je samengevat. Een aanhangwagen aan een elektrische fiets vastmaken is over het algemeen toegestaan en kan bij bijna alle modellen gemakkelijk.

Het is echter belangrijk op te merken dat een fietskar alleen is toegestaan voor e-bikes met een maximumsnelheid van 25 km/u en dat slechts twee kinderen jonger dan zeven jaar op de fietskar vervoerd mogen worden. Natuurlijk moeten je fiets en de aanhanger bij elkaar passen.

Het maximaal toegestane gewicht mag niet overschreden worden. Let vooral op de langere remweg en rijd met vooruitziende blik met een lagere snelheid.

Conclusie

Om zwaardere lasten, kinderen of honden comfortabel te kunnen vervoeren, niet met de auto maar met de fiets, zijn de meest uiteenlopende ontwerpen van fietskarren erg nuttig in het dagelijks leven. Er zijn nu een groot aantal producten verkrijgbaar die aan individuele behoeften voldoen.

Belangrijke aankoopcriteria zijn het gewenste doel, centrale veiligheidsmaatregelen, de grootte en het gewicht van de te trekken aanhanger, gemakkelijke montage op de fiets en relevante extra functies die je tijdens het gebruik essentieel lijken.

Zoals we hebben kunnen aantonen, kun je duurdere modellen verwachten, vooral voor kinderfietskarren. Terwijl eenvoudigere vracht- of transportaanhangers verkrijgbaar zijn voor zo weinig als € 50, liggen honden- en kinderaanhangers een stuk hoger in prijs.

Maar in beide gevallen staan veiligheid en kwaliteit voorop, zodat met goed onderhoud van de fietskar een langdurige en veelzijdige investering gegarandeerd kan worden.

Beeldbron: TJENA / Pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies