Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

23Onderzochte producten

29Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

89Verzamelde opmerkingen

Volgens het Federaal Bureau voor de Statistiek zit elke zevende persoon die in het verkeer om het leven is gekomen op een fiets. Vooral bij schemer of in het donker kunnen fietsers gemakkelijk over het hoofd gezien worden.

Daarom is het bijzonder belangrijk niet alleen goed uitgerust te zijn, maar ook een goede fietslamp op je fiets te hebben, zodat je goed gezien kunt worden door andere weggebruikers, maar ook zodat je als fietser een goed zicht hebt op de route. In deze gids laten we je kennismaken met de verschillende modellen en beantwoorden we veel gestelde vragen.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Fietslichten moeten helder genoeg zijn om fietsers in staat te stellen de weg voor zich te zien en om ervoor te zorgen dat andere weggebruikers hen tijdig herkennen. Dienovereenkomstig moet een fietslamp vanaf 10 lux zijn.
  • Volgens de verkeersregels moet elke fiets lampen en reflectoren hebben. Deze moeten stevig bevestigd worden op de voorgeschreven plaatsen. Let er daarom bij het kopen van een lamp op dat ze StVZO-goedgekeurd is.
  • Er zijn belangrijke verschillen in fietslampen. In wezen verschillen ze echter van type, want er zijn er die op de dynamo van de fiets aangesloten moeten worden en er zijn er die op een accumulator of batterij werken.

Fietslamp: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietslampen

Om je te helpen de juiste fietslamp te vinden, hebben we hier onze koopcriteria op een rijtje gezet. Deze moeten je helpen te weten waar je op moet letten bij je aankoop en moeten het je ook gemakkelijker maken de modellen te vergelijken.

De criteria waarmee je de fietslampjes kunt vergelijken zijn als volgt:

Hier gaan we nu dieper in op alle criteria. Dit moet je helpen om te weten wat ze betekenen en waar je op moet letten bij je aankoop.

StVZO goedkeuring

Als fietsen in het wegverkeer gebruikt worden, moeten ze aan de wettelijke eisen voldoen. Elke fiets moet voor- en achteraan verlicht zijn, want het is verplicht om in het donker en bij bepaalde weersomstandigheden met licht te rijden.

Om het zekere voor het onzekere te nemen, moet je bij de aanschaf van een fietslamp de StVZO goedkeuring controleren. Meestal hebben fietslampen die deze goedkeuring hebben een testnummer dat belooft dat aan alle technische eisen is voldaan. Als je hier op let, weet je dat de fietslamp geschikt is voor het Duitse wegverkeer.

Verbindingen

Omdat er veel verschillende verbindingen zijn, moet je voor jezelf uitmaken wat het meest geschikt is voor jou en wat je in gedachten hebt. Er zijn fietslampjes die op een dynamo aangesloten moeten worden, die meestal ingewikkelder zijn om aan te sluiten, maar die niet apart opgeladen hoeven te worden zoals meestal het geval is met fietslampjes met een USB aansluiting.

Fietslampen met een USB aansluiting kunnen overal waar een USB aansluiting beschikbaar is opgeladen worden, bijvoorbeeld in een powerbank. Natuurlijk zijn er ook fietslampjes die op batterijen werken en die vervangen moeten worden als de batterij leeg is.

Batterij

Wat de batterij betreft zijn vooral de sterkte en de duur van de oplaadtijd belangrijk, want je wilt beslist geen fietslamp die snel leeg is of er lang over doet om op te laden. Gemiddeld duurt het ongeveer 3 uur voor de batterij van een fietslamp volledig opgeladen is. Natuurlijk zijn er ook fietslampen die iets langer nodig hebben om op te laden, maar deze hebben meestal een langere lichtduur.

Lichtduur

Dit punt is belangrijk als je besluit een fietslamp met een batterij of oplaadbare batterij te kopen, want je wilt zeker niet het risico lopen dat de batterij tijdens een rit leeg raakt en je geen licht meer hebt. Je moet de specificaties van de fabrikant zorgvuldig lezen.

Omdat er ernstige verschillen zijn in de duur van het licht, kan die van fabrikant tot fabrikant sterk verschillen. Er zijn fietslampen die 6 uur meegaan, maar er zijn ook fietslampen die tot 20 uur meegaan.

Waterdicht

Je moet er ook op letten dat de fietslamp waterdicht is. Als dat niet zo is en je rijdt in de regen, kan de fietslamp meteen stuk gaan en is hij meestal zo beschadigd dat je hem niet meer kunt gebruiken.

Daarom moet je de gebruiksaanwijzing van de fabrikant goed lezen om er zeker van te zijn dat de fietslamp echt waterdicht is, want zo kun je voorkomen dat hij snel stuk gaat.

Gids: Veelgestelde vragen over fietsverlichting uitvoerig beantwoord

In deze rubriek willen we je antwoorden geven op de meest gestelde vragen over fietsverlichting. We willen je meer informatie geven over dit onderwerp.

Wat is toegestaan voor fietslampen?

Fietsverlichting moet stevig aan de fiets bevestigd zijn op de voorgeschreven plaatsen. In Duitsland is het verboden om in het donker zonder licht te rijden. Ze moeten daarom in goede staat zijn om ’s nachts ongelukken te voorkomen.

Fahrradlampe

Als fietser loop je een aanzienlijk groter risico over het hoofd gezien te worden door onoplettendheid in het verkeer of door gebrek aan zicht op de weg, vooral in het donker. Daarom kan fietsverlichting ook levens redden, omdat je beter gezien wordt. (Image source: Unsplash/ Thanos Pal)

Het is belangrijk om een koplamp voor en een achterlicht achter te hebben. Bovendien moet een fiets ook pedaalretractors hebben en in totaal 4 spaakreflectoren, die stevig aan beide wielen bevestigd moeten zijn.

Welke soorten fietsverlichting zijn er?

Er zijn nu veel verschillende soorten fietslampen. Ze verschillen in het aantal lux, de lamp en de verschillende soorten aansluitingen. Omdat LED lampen tegenwoordig erg populair zijn omdat ze niet veel verbruiken, zijn er natuurlijk ook LED lampen voor fietsen.

Deze schitteren bijzonder helder. De grootste verschillen zitten echter in de soorten aansluiting, want er zijn niet alleen fietslampen die op de klassieke manier met de dynamo verbonden zijn, maar ook fietslampen die op batterijen werken of met een oplaadbare batterij opgeladen moeten worden. Je moet voor jezelf nagaan wat voor jou het beste zou zijn.

Wat kost een fietslamp?

De prijs wordt vooral bepaald door de reikwijdte van de extra functies en de duur van het licht. De prijsklasse gaat van goedkoop tot duur. De volgende tabel moet je een overzicht geven.

Prijsklasse Beschikbare producten
Goedkoop (8 – 15€) Meestal losse onderdelen en een kortere lichtduur
Middelmatig geprijsd (15 – 30€) Sets met een langere lichtduur en sneller opladen
Duur (vanaf 30€) Sets met extra functies

Hoe helder moet een fietslamp zijn?

Een fietslamp moet helder genoeg zijn om de fietser een goed zicht op de route te geven, maar ook om op tijd door andere weggebruikers gezien te worden.

Over het algemeen moeten fietslampen echter minstens even helder zijn als straatverlichting, d.w.z. vanaf 10 lux. Natuurlijk, hoe meer lux een fietslamp heeft, hoe feller hij zal schijnen.

Hoe sluit je een fietslamp aan?

Natuurlijk hangt het altijd af van de fietslamp, want sommige moeten op de dynamo aangesloten worden en andere hebben een batterij of accumulator die opgeladen moet worden als hij leeg is.

Deze hebben meestal minder kabels en kunnen heel snel gemonteerd worden, terwijl fietslampen die op de dynamo aangesloten moeten worden meestal meer kabels hebben die om het frame van de fiets gaan. Omdat dit heel individueel is, moet je beslist de specificaties van de fabrikant en de gebruiksaanwijzing lezen. Ze zouden je meer informatie moeten geven.

Conclusie

Om de juiste fietslamp te vinden, is het belangrijk dat je zeker weet dat de fietslamp goedgekeurd is voor gebruik in het wegverkeer. Het is ook belangrijk dat de lamp waterdicht is en dat de lichtsterkte voldoende is om je een goed zicht op de route te geven en om tijdig door andere weggebruikers gezien te worden.

Vooral fietsverlichting op batterijen of oplaadbare fietsverlichting is gemakkelijk te installeren en biedt veel gemak omdat ze gemakkelijk opgeladen kan worden. Je vindt goede fietslampen die aan de belangrijkste criteria voldoen voor zo weinig als €15. Alvorens te kopen moet je echter de productbeschrijving zorgvuldig lezen.

Beeldbron: hanneseilersce / pixabay / pixabay

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies