fiets met mand
Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

6Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

In ons land is het heerlijk fietsen. Fietsen in Nederland is veilig, makkelijk en heel ontspannen. Met de vele fietspaden en natuurgebieden is er voor ieder wat wils. Of je nu wilt fietsen in de stad, tussen de zandduinen, op de hei, door het bos, in ons land is alles mogelijk. Bovendien is Nederland niet zo groot, dus je bent er zo!

Als je je fiets in je woonplaats gebruikt om je alledaagse boodschappen te doen, dan is het handig om een goede mand op je fiets te hebben. Deze accessoires zijn heel nuttig, niet alleen omdat je hiermee geen last hebt van zware boodschappentassen aan je stuur, maar ook omdat je er extra opbergruimte mee krijgt.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten fietsmanden op de markt. We kunnen ze o.a. classificeren op basis van het materiaal ervan. Er zijn plastic, rieten en metalen exemplaren.
  • Als je een klein huisdier hebt dat graag overal mee naartoe gaat, zijn er fietsmanden die perfect zijn voor kleine dieren.
  • Je kunt sommige manden gewoon aan je stuur hangen, voor andere heb je een voordrager nodig. Sommige fietsen hebben die al, maar andere niet. In het laatste deel, dat gewijd is aan de aankoopcriteria, gaan we dieper op deze kwestie in.

Onze selectie: De beste fietsmanden op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste fietsmanden die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte fietsmand een stuk eenvoudiger.

De beste rotan fietsmand


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze ruime fietsmand van het merk Basil in de maat medium is van duurzaam rotan. Hij is voorzien van een deksel met sluiting, zodat je je spullen veilig vervoert. De riempjes zijn van kunstleder. De Denton fietsmand medium heeft de volgende afmetingen: 35 x 26 x 26 cm.

De rotan fietsmand bevestig je permanent op bijvoorbeeld je voordrager. Het bevestigen doe je eenvoudig met de Basil Crate mounting set of tie wraps. De mand wordt zonder bevestigingsmateriaal geleverd.

De beste afneembare stalen fietsmand


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze Basil fietsmand bestaat uit een zwarte fijnmazig stalen fietsmand en een handige houder. Deze houder is geschikt voor stuurpennen met een diameter van 22-25,4 millimeter. De afneembare fietsmand is heel licht van gewicht en is daarom heel makkelijk mee te nemen, om boodschappen te doen bijvoorbeeld.

De mand neem je comfortabel mee dankzij het hengsel. De mand inclusief houder is heel eenvoudig aan het stuur van een dames- of herenfiets te monteren. De mand is in hoogte verstelbaar.

De beste fietskrat


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Basil Crate is een zwarte fietskrat voor op je voordrager met een ruime inhoud van 50 liter, al is hij in verschillende maten en kleuren verkrijgbaar. De krat heeft genoeg ruimte voor de boodschappen, je tas of andere benodigdheden.

Je kunt de krat heel makkelijk bevestigen aan je voordrager (die moet je dus wel hebben) met behulp van de Basil Crate-Mounting bevestigingsset of tieraps (niet bijgeleverd). De maximale belading van de krat hangt af van het maximaal toelaatbare gewicht van de voordrager.

De beste fietsmand voor hondjes

Deze hondenfietsdrager van Trixie is ideaal voor het vervoeren van je kleine huisdier op de bagagedrager van je fiets. Het heeft een sluitbare net omslag voor goede luchtcirculatie en bescherming, vooral voor actieve dieren. De geïntegreerde korte riem voorkomt dat het huisdier er uit springt.

Dankzij reflecterende strepen wordt de veiligheid en de zichtbaarheid aanzienlijk verbeterd. Het heeft een verwijderbare, gevoerde, pluche onderkant voor het comfort van je hond.

De mooiste fietsmand voor kinderfietsen

De afneembare kinderfietsmand van Basil is gemaakt van fijnmazig staal en heeft een ovalen vorm.
De witte mand is voorzien van drie kleurige vlinders en een handig hengsel. Zo kun je samen met je kind boodschappen doen!

De fietsmand is eenvoudig voorop de fiets te bevestigen dankzij de dubbele stuurhaken. De afmetingen van de mand zijn 28 x 20 x 19 cm.

Shogids: Alles wat je moet weten over fietsmanden

Het is een goed idee dat je voordat je een fietsmand koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

vrouw in het voorjaar

Als je een klein huisdier hebt dat je overal mee naartoe neemt, zijn er fietsmanden die hier perfect voor zijn.
(Bron: Jabjainai: 68874529/ 123rf.com)

Welke soorten fietsmanden zijn er?

Je kunt er het brood in doen wat je net bij de bakker gehaald hebt, je computer, zelfs je huisdier! Daarom hangt het model fietsmand dat je nodig hebt af van het gebruik dat je ervan gaat maken. Er zijn manden voor voorop of achterop de fiets. Laten we hieronder de verschillende soorten en hun kenmerken eens bekijken:

Type Kenmerken
Stalen manden voor aan het stuur Deze worden bevestigd met een meegeleverde beugel.
Betaalbare prijs.
Grote opslagcapaciteit.
Sterk en toch licht materiaal.
Ze zijn meestal zwart.
Ze kunnen meestal gemakkelijk van de fiets worden gehaald en worden gebruikt om boodschappen te doen.
Metalen achtermanden Ze worden meestal geïnstalleerd op de bagagedrager met bijgeleverde beugels.
Ze zijn veilig en stabiel.
Het heeft een meer open ontwerp dan de vorige, zodat je grotere voorwerpen kunt vervoeren.
Je kunt er eventueel voor de veiligheid een “spin” snelbinder mee gebruiken.
Rieten manden Ze geven een klassiek tintje aan je fiets.
Ze zijn meestal bruin of naturel.
Ze kunnen ovaal, rond of rechthoekig van vorm zijn.
Ze zijn meestal groter en kunnen zelfs kisten zijn.
Sommige modellen hebben een deksel.
Fietstkratten Deze worden steeds populairder.
Ze zijn gemaakt van polypropyleen.
Je moet hiervoor een beugel voor je fiets aanschaffen als deze er niet op zit.
Houten fruitkratten Ze geven je fiets een rustiek tintje.
Ze worden oorspronkelijk voor groente of fruit gebruikt.
Stoffen manden Deze zijn heel stevig en meestal waterdicht.
De meeste zijn gemaakt van nylon of polyester.
Hondenmanden Ze zijn ontworpen voor kleine huisdieren.
Ze hebben soms een soort metalen rooster over de mand om het dier te beschermen.

Hoe bevestig je de mand aan de fiets?

Fietsmanden worden meestal verkocht met een montageplaat of beugel. Het is ook mogelijk dat je deze er apart bij moet kopen. Er is een grote verscheidenheid aan dragers op de markt. Ze zijn meestal niet duur, je kunt ze erop zetten of eraf halen als het nodig is. De meeste kunnen in een paar minuten aan het stuur worden vastgehaakt, ze zijn resistent en zeer eenvoudig aan de mand te bevestigen.

Hoe kies ik een mand voor mijn fiets?

Bij de keuze van een fietsmand of fietskrat kunnen verschillende vragen rijzen. Naast het feit dat je de mand mooi moet vinden, is het belangrijk om na te denken over de manier waarom je de mand gaat gebruiken, aangezien een vaste mand niet hetzelfde is als een mand die gemakkelijk van de fiets afgehaald kan worden. Bovendien moet je rekening houden met de volgende aspecten:

  • De afstand van het stuur tot het wiel. Als je een dynamolampje op het voorwiel hebt, vermindert dit de ruimte die je voor de mand overhoudt. Maar dit betekent niet dat je er niet een kunt gebruiken: je kunt het lampje van plaats veranderen.
  • De afstand op het stuur tussen de handremmen. Dat wil zeggen, de ruimte die er overblijft om de mand te bevestigen.

Welke bevestigingssystemen hebben fietsmanden?

Niet iedere fietsmand heeft hetzelfde montagesysteem. Daarom moet je ze allemaal bekijken om na te gaan welke het beste is voor je behoeften en voor de ruimte die je op je fiets hebt. De mand moet er niet alleen mooi uitzien, hij moet ook aan je stuur passen, op je voorwiel of je bagagedrager. Hieronder laten we zien welke soort dragers er zijn.

Soort fietsmand Bevestiging
Rieten manden De beugels zitten in het midden van de mand, waardoor de afstand van het stuur tot het lampje, het wiel of het spatbord kleiner wordt.
Rotan manden (met leren riempjes) Eenvoudige installatie. Dankzij de lederen riemen past hij op de meeste sturen.
Vaste stalen voormand Dit verankeringssysteem laat het stuur meer vrij.

Hoe bevestig ik een fietskrat op mijn fiets?

Je bevestigt een fietskrat eenvoudig op de voordrager van je transportfiets. Heb je geen voordrager? Deze kun je eenvoudig los bestellen en op je fiets monteren. Een fietskrat of –mand bevestig je eenvoudig aan je voordrager met een speciaal bevestigingssysteem of gewoon met tie-wraps.

Waarom zou ik een fietsmand op het internet kopen?

Het internet biedt ongetwijfeld meer variatie dan fysieke winkels en bovendien zijn er prijzen voor alle soorten budgets. Bovendien heb je je aankoop binnen een paar dagen al in huis. En denk ook aan de tijd die je bespaart als je alle modellen in een paar minuten kan bekijken. Kijk wel even hoe je je aankoop kunt retourneren en welke garantie er wordt aangeboden.

Handbediening fiets, vooraanzicht met fietsmand en exemplaar

Om de mand aan de fiets te bevestigen, heb je alleen een eenvoudige drager nodig.
(Bron: Chaiwatcharanon: 81159210/ 123rf.com)

Hoe kies ik een fiestmand voor mijn hond?

Honden vinden het heerlijk om uit te gaan, maar ze kunnen niet altijd naast je fiets rennen. Een ideale optie om je huisdier mee naar buiten te nemen is een speciale mand. Het belangrijkste is dat je hem veiligheid kunt bieden en dat hij, in geval van plotseling remmen of een obstakel tijdens de rit, beschermd is.

Daarom zijn er manden met een riem of harnas om je hond vast te houden.

Sommige hebben zelfs binnenvakken waar je speelgoed of de riem van de hond kunt bewaren. Ook de positie van de fietsmand speelt een rol. Als je je hond in de gaten moet houden, is een voormand het beste, maar deze is meer geschikt voor kleinere honden.

Een zeer praktische optie is de multifunctionele fietskrat, die gebruikt kan worden als hondenmand, bagagerek of boodschappenmand. Voor grote honden is het raadzamer om een fietsaanhanger die speciaal bestemd is voor huisdieren te kopen, die meer gewicht kan bevatten en groter kan zijn.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aankoop van een fietsmand, gaat er het niet op om welke de beste is, het is belangrijk dat hij bij je behoeften aansluit. Er zijn bijvoorbeeld manden voor mensen die af en toe een boodschapje doen, fietskratten voor mensen die ze voor hun werk gebruiken, of manden die bedoeld zijn om kleine honden of katten mee te vervoeren. Dit zijn de belangrijkste aankoopcriteria:

Type fietsmand

Er zijn verschillende soorten manden. De keuze van het soort mand hangt af van het gebruik dat je ervan wilt maken. Misschien heb je hem nodig voor je dagelijkse boodschappen, voor je studieboeken, kleren of je huisdier. De grootte van de mand of waar je hem gaat plaatsen hangt af van het soort artikelen dat je erin wilt stoppen.

Gelukkig actieve vrouw fietsten in herfst park

Als je je fiets vooral gebruikt voor je dagelijkse boodschappen, dan kun je het beste een fietsmand aan je stuur gebruiken.
(Bron: Bogicevic: 111501040/ 123rf.com)

Voor of achter?

De meeste fietsmanden worden aan het stuur gebruikt. Zo kun je altijd zicht hebben op je spullen, vooral als het om een huisdier gaat. Het nadeel hiervan is dat de fiets door het gewicht onstabieler wordt. Om de mand vast te maken kun je twee eenvoudige riempjes of beugels gebruiken.

Maar als je de mand eenvoudig van de fiets wilt kunnen halen, kun je er misschien beter één met een montagebeugel kiezen.

Een andere steun om de mand te plaatsen is op de bagagedrager. In dit geval moet je kiezen voor een vast montagesysteem, dat voorkomt dat de mand wordt gestolen. Sommige manden zijn ontworpen om aan de zijkant te worden gedragen. Voor fietskratten of fruitkratten van hout, heb je ook altijd een speciale voordrager nodig om ze te kunnen gebruiken.

Materiaal

Afhankelijk van het materiaal waarvan ze gemaakt zijn, zijn er verschillende modellen te vinden. Je hoeft alleen maar het model te kiezen dat het beste bij jou en je fiets past. De metalen manden hebben een grote duurzaamheid en bestendigheid. Die van kunststof zijn daarentegen goedkoper, maar ze gaan minder lang mee en zijn daarom dus minder milieuvriendelijk.

De manden van nylon zijn zeer praktisch omdat ze wasbaar zijn en bovendien zeer licht. Tot slot zijn er nog de manden van riet of rotan. Deze zijn zeer klassiek en hebben een nostalgisch tintje. Het is een geschikt materiaal voor ons vochtige klimaat en je kunt er aardig wat gewicht mee vervoeren. Sommige van deze manden hebben een deksel om de voorwerpen die je bij je hebt te beschermen.

zwart glimmende fietsbel en voormand

Fietsmanden worden meestal aan de stuur van de fiets bevestigd, al kunnen ze ook aan de achterkant gebruikt worden.
(Bron: Andym80: 20108569/ 123rf.com)

Welke mand voor welke fiets?

Bij de keuze van een fietsmand of fietskrat, moet je ook letten op de kenmerken die je fiets heeft. Voor de fietsmanden die achterop de fiets gebruikt worden, heb je uiteraard een bagagedrager nodig. Die hebben de meeste fietsen natuurlijk wel. Het is wel belangrijk de de bagagedrager niet te smal is. Vaak kan er ook een bagagedragerplaat worden gemonteerd om de mand te kunnen bevestigen.

Voor een fietsmand die je aan je stuur gaat bevestigen, heb je verder niet veel nodig. Fiets je vaak met veel spullen, zoals schoolspullen of boodschappen, dan is een transportfiets ideaal. Deze zijn namelijk uitgerust met een voordrager. Je kunt ook altijd nog een losse voordrager aanschaffen en op je fiets bevestigen.

Koppels zijn fietsers die ontspannen in de avond die de vrouw vasthield

Er zijn fietsmanden of fietskratten voor aan het stuur of voor op de bagagedrager.
(Bron: Suebsri: 97863899/ 123rf.com)

Fietsmanden voor kinderen

Fietsmandjes zijn één van de meest populaire fietsaccessoires voor kinderen. Het geeft ze de mogelijkheid om hun kinderfiets persoonlijkheid te geven. Bovendien vinden ze het leuk om er spullen in te doen, zoals speelgoed, een jas of wat lekkers en ze mee te nemen als ze bij een vriendje of vriendinnetje gaan spelen.

En als ze op de fiets naar school gaan, kunnen ze er boeken of een rugzak in doen. Voor naschoolse activiteiten is het zeer nuttig om kleine muziekinstrumenten, een bal of hun sportspullen mee te nemen.

Samenvatting

Het zal je na het lezen van deze shopgids inmiddels duidelijk zijn geworden dat een fietsmand een onmisbaar accessoire is voor elke stadsfiets. Ze zijn eenvoudig te installeren op de voor- of achterkant van de fiets en zorgen ervoor dat je ruimte hebt voor je tas, rugzak of je boodschappen.

Fietsmanden zijn meestal gemaakt van riet of een licht metaal, fietskratten kunnen van kunststof of van hout zijn, en je kunt ze op je fiets laten zitten als je deze parkeert. Het fietsmandje is een element dat niet alleen praktisch is, het geeft je fiets ook een persoonlijk tintje. Op het internet zijn er veel verschillende modellen te vinden van metaal, riet of kunststof.

Vond je onze shopgids over fietsmanden interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Lightfieldstudios: 106051346/ 123rf.com) 

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies