Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Professionele fietsschoenen zijn al jaren onmisbaar. Intussen dragen steeds meer amateursporters fietsschoenen. Ze kunnen een blijvend effect hebben op je prestaties. In de volgende paragrafen zullen we uitleggen welke factoren een belangrijke rol spelen.

Met onze grote fietsschoenentest 2022 willen we je helpen de beste fietsschoenen voor jou te vinden. In het volgende hebben we mountainbike schoenen en racefiets schoenen vergeleken en de respectieve voor- en nadelen op een rijtje gezet. Dit moet je helpen bij je aankoopbeslissing.
De belangrijkste feiten in het kort

 • In tegenstelling tot gewone schoenen moet je geen ruimte laten in het voorste gedeelte van de fietsschoen. De fietsschoen moet goed passen, zodat je de volle kracht op het pedaal kunt uitoefenen. Je moet echter aan de zijkant van de schoen een paar millimeter speling laten.
 • Hoe stijver de zool van de schoen, hoe meer grip en tractie je zult hebben. Inlegzolen maken het je gemakkelijker om effectief te stappen. De voet kan nauwelijks uitscheuren en wordt daardoor niet zo snel moe. In de meeste gevallen zijn inlegzolen van rubber.
 • In principe maak je onderscheid tussen mountainbike schoenen en racefiets schoenen. De zool van mountainbikeschoenen is zeer stevig en heeft een goed loopvlak. De zool van wegfietsschoenen is stijf en licht. In de meeste gevallen zijn ze van koolstof gemaakt.

Fietsschoenen: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor fietsschoenen

In de volgende paragrafen leggen we uit welke koop- en beoordelingscriteria je kunt gebruiken om de juiste fietsschoenen voor je te vinden.

De criteria die je kunt gebruiken om de verschillende fietsschoenen te vergelijken zijn:

Pasvorm

De pasvorm van een fietsschoen speelt een zeer beslissende rol.

In tegenstelling tot gewone schoenen hebben fietsschoenen geen extra ruimte nodig aan de voorkant van de schoen. Bij het fietsen hoef je geen rolbewegingen uit te voeren, wat betekent dat de hele kracht van de schommel wordt overgebracht op de beweging van het wiel.

Het is ook belangrijk je voeten op te meten voor je een schoen koopt.

Omdat de breedte van je voet in de loop van de tijd en door training kan veranderen. Daarom zijn een paar millimeter speling aan de zijkanten van de schoen beslist nuttig.

De lengte van je hiel tot de punt van je grote teen is je schoenmaat. Je moet ook letten op de breedtespecificaties van de schoen.

De plaats van gebruik is ook een belangrijke factor bij de keuze van je schoen. Als je op een racefiets rijdt, moet je ervoor zorgen dat je schoen zo licht mogelijk is. Als mountainbiker heb je veel kracht nodig. Je hebt stevige schoenen nodig die de kracht overbrengen op je beweging.

Inlegzolen

Inlegzolen zijn niet alleen belangrijk voor het comfort, ze kunnen ook het sportieve aspect beïnvloeden. Inlegzolen zijn er in verschillende materialen en voor verschillende toepassingen.

Rubberen inlegzolen geven je meer grip op je pedaal.

Hoe stijver de zool, hoe meer grip je hebt. Dit betekent dat de voet stabieler blijft en minder snel moe wordt. De rubberen zool is een must-have, vooral voor wegfietsers.

Als je echter alleen sporadisch en in het dagelijks leven fietst, zijn stijve inlegzolen minder geschikt. Ze kunnen volumineus zijn bij het lopen en het rollen van de voet. Voor dagelijks gebruik raden we de toerschoenen aan. Ze geven je goede steun op de fiets en te voet.

Gewicht

Gewicht is een ander beoordelingscriterium bij de aanschaf van een fietsschoen. Veel mensen houden alleen rekening met het gewicht van de fiets. Maar ook de uitrusting en de kleding spelen een grote rol. Gewicht is, samen met vermogen, de factor die bepaalt hoe snel je een afstand kunt afleggen. Daarom moet je ook rekening houden met het gewicht van de fietsschoen.

Fietsschoenen met weinig gewicht hebben dus enorme voordelen. Professionele schoenen hebben meestal een carbon zool. De carbon zool is erg licht, maar biedt ook een hoge stabiliteit. Deze lichtheid van de schoen is ideaal voor vooral wegfietsers.

Clipsysteem

Het clipsysteem wordt heel vaak gebruikt door ervaren fietsers. Sommige fietsschoenen zijn perfect uitgerust voor het gebruik van clipsystemen. Veel fietsschoenen hebben gaten. Hierdoor kunnen de zogenaamde clips bevestigd worden.

Dit moet aan beide kanten voor prestaties zorgen

Deze clips zitten vast in de pedalen.

Als je ze aan je fietsschoenen verbindt, krijg je meer grip. Het voordeel van het clipsysteem is dat de berijder niet van het pedaal kan glijden. Vooral bij slecht weer is het gebruik van klemsystemen essentieel.

Let er bij het plaatsen van de pedalen op dat beide voeten ongeveer op dezelfde manier aan de clipsystemen vastzitten. Bovendien kan verkeerd passen tot rug- en knieklachten leiden. Een juiste voetplaatsing kan een groot verschil maken in prestaties, vooral in professionele sporten.

Kleur

Net als bij voetbal zijn fietsschoenen er in veel verschillende kleuren. Want als je schoenen draagt die je persoonlijk mooi en belangrijk vindt, kan dat invloed hebben op je prestaties.

De meest voorkomende kleuren zijn echter nog steeds zwart, grijs en wit. Bovendien kunnen fietsschoenen gemakkelijk vastgemaakt worden met klittenband of een schroefsluiting. Natuurlijk heeft ook de juiste sluiting invloed op het uiterlijk. Bedenk dus voor je koopt welke kleur en welke sluiting het beste bij je passen.

Besluit: Welke soorten fietsschoenen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Transition

Als je nu dus op zoek bent naar de juiste fietsschoenen, zijn er twee soorten producten waaruit je kunt kiezen:

Type Voordelen Nadelen
Mountainbike schoenen zijn geschikt voor wisselende tochten, robuuste zool, ademend hx een hoog gewicht, dat de snelheid van de fietser kan beïnvloeden
Racefiets schoenen heel licht en tegelijk uiterst robuust, de zool is ideaal voor snelle krachtstoten stijf en oncomfortabel, lange runs of wandelingen zijn niet mogelijk

Als je meer wilt weten over de verschillende fietsschoenen, kun je in de volgende alinea’s meer lezen.

Mountainbikeschoenen

Mountainbikeschoenen

Mountainbikeschoenen zijn de allrounders onder de fietsschoenen. De zool van de schoenen is uiterst robuust, wat betekent dat tussenliggende voetpaden en wandelpaden geen probleem hoeven te zijn. Dankzij het profiel heb je extra grip op je sporen om moeilijke bergen of heuvels te overwinnen.

Voordelen
 • ademend bovenmateriaal
 • goed loopvlak
 • voldoende bescherming
Nadelen
 • gewicht
 • snelheid
 • trapkracht

Bovendien moet het loopvlak van de mountainbikeschoenen je beschermen tegen stenen en andere hinderlijke voorwerpen. Dit betekent dat je zonder problemen van je tochten kunt genieten en dat je niet bang hoeft te zijn dat je voeten door zulke dingen beschadigd worden.

Hoe robuuster en geschikter voor dagelijks gebruik de mountainbikeschoen is, hoe meer gewicht hij draagt. De mountainbikeschoen is een must-have voor variabele tochten. Het hoge gewicht van de schoen beïnvloedt echter het trapvermogen en de snelheid.

Racefietsschoenen

Racefietsschoenen

Racefietsschoenen stellen je in staat om lange afstanden zo snel en doeltreffend mogelijk af te leggen. Zoals al in ons artikel gezegd, wordt dit mogelijk gemaakt door de dunne en stijve schachten van wegfietsschoenen. Dit betekent dat de volledige energie van de voet op het pedaal wordt overgebracht.

De carbon zool wordt het meest gebruikt door profs omdat hij de elementen stabiliteit en lichtheid optimaal combineert. Daardoor wint de atleet aan prestaties, want deze twee factoren zijn essentieel om snel te bewegen.

Voordelen
 • gewicht
 • snelheidsverhoging
 • stabiliteit
Nadelen
 • nauwelijks bewegingsvrijheid voor de voet
 • gebrek aan comfort

Bovendien worden wegfietsschoenen uitsluitend voor het fietsen gebruikt. Dit betekent dat wegfietsschoenen niet erg comfortabel zijn. Dus als je tijdens je fietstocht grote pauzes wilt nemen, is het zinvol reserveschoenen in te pakken.

Het gebrek aan comfort komt ook tot uiting in het bovenwerk van de schoen. Het oppervlak van de schoen bestaat uit een kleine sluiting en een dunne stof die verondersteld wordt perfect om de voet te passen. De wegfietsschoen is daarom erg minimalistisch, wat ook tot uiting komt in zijn lage gewicht.

Gids: Veel gestelde vragen over fietsschoenen uitvoerig beantwoord

In het volgende willen we de belangrijkste vragen over fietsschoenen beantwoorden. We hebben de vragen voor je uitgezocht en ze beantwoord in onze gids sectie. Na dit gelezen te hebben, ken je alle essentiële achtergrondinformatie over fietsschoenen.

Voor wie zijn fietsschoenen bedoeld?

Fietsschoenen zijn niet alleen voor professionele wielrenners.

Dus als je een passie hebt voor mountainbiken of wielrennen op de weg, zijn fietsschoenen misschien interessant voor je. Er zijn fietsschoenen voor mannen, vrouwen en kinderen. Zo heeft iedereen de kans om wat te krijgen. Naast de verschillende zolen zijn fietsschoenen meestal gemaakt van synthetisch, nylon en rubber.

Fahrradschuhe-1

Vooral op beklimmingen kunnen fietsschoenen veel van je last afnemen.
(Image source: pixabay/ hpgruesen)

Zoals al gezegd zijn er fietsschoenen voor elke richting. Maar in welke richting je ook actief bent, fietsschoenen moeten in principe je voet stabiliseren en ook comfortabel zijn. Dus als je van fietsen je passie wilt maken, moet je overwegen ze te kopen.

Waar moet ik op letten bij het kopen van fietsschoenen?

Het kiezen van de juiste fietsschoen is geen gemakkelijke beslissing. Je moet dus zeker vooraf advies inwinnen. Dit is de enige manier waarop je op lange termijn plezier aan fietsen zult beleven en je kunt er zeker van zijn dat deze modellen door een deskundige zijn goedgekeurd.

Nadat je ze gekocht hebt, moet je eerst wennen aan de fietsschoenen, want ze gedragen zich heel anders dan sportschoenen. Je moet dus rekening houden met een zekere periode van acclimatisatie. Vooral de zool van wegfietsschoenen is erg hard en niet gemaakt om je voet te laten rollen. Dit kan tot pijn leiden, vooral in het begin.

Fahrradschuhe-2

Fietsschoenen zijn nu zelfs voor gewone gebruikers een begrip geworden. Er zijn echter enkele factoren waarmee je rekening moet houden als je ze koopt.
(Image source: pixabay/ Pexels)

Probeer deze verandering dus langzaam door te voeren. Het kan zelfs zinvol zijn om in het begin een instapmodel te kopen. Deze hebben een zachtere zool die je voet niet te veel belast, vooral in het begin. Je kunt dus beter advies inwinnen bij een deskundige voor je koopt.

Hoeveel kosten fietsschoenen?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende fietsschoenen. Dit komt vooral door de verschillende soorten producten en de verschillende kwaliteit. Fietsschoenen uit de middenklasse kunnen variëren van ongeveer € 50 tot € 200. Deze prijsklasse lijkt ons echter uiterst redelijk, want je kunt je prestatieniveau aanzienlijk verhogen met het juiste schoeisel.

Mountainbikeschoenen zijn niet zo duur om te produceren, dus de startprijs voor deze schoenen ligt iets onder de 50 €.

Racefietsschoenen beginnen bij een prijs van 65 €. Deze verhoudingsgewijs hoge startprijs is vooral te danken aan het hoogwaardige en lichte materiaal dat bij de produktie gebruikt wordt.

Type Prijsklasse
Mountainbikeschoenen circa 50 € tot 130 €
Racefietsschoenen circa 65 € tot 200 €

Zoals je ziet zijn niet alle fietsschoenen hetzelfde. Racefietsschoenen zijn duurder in aanschaf. De zolen van de schoenen zijn meestal van carbon, wat de prijs rechtvaardigt. Als je een enthousiaste mountainbiker bent, kom je er wat goedkoper vanaf als het om schoeisel gaat.

Wat zijn de alternatieven voor fietsschoenen?

Zoals al gezegd heeft het kopen van fietsschoenen alleen zin als je regelmatig op je racefiets of mountainbike rijdt. Als je je fiets maar sporadisch blijft gebruiken, zijn gewone wegschoenen beslist voldoende.

Trekking schoenen zijn ideaal voor dit doel

Toch zijn er een paar factoren waarmee je bij gewone wegschoenen rekening kunt houden. Net als mountainbikeschoenen hebben deze een dikke en robuuste zool. Ze hebben ook voldoende profiel en je voeten kunnen soepel rollen.

Trekkingschoenen komen het dichtst in de buurt van mountainbikeschoenen. Je moet echter weten dat mountainbikeschoenen extreem ademend zijn. Dit geeft ze een groot voordeel boven trekkingschoenen wat comfort betreft.

Hoe moeten fietsschoenen passen?

Afhankelijk van het model en de fabrikant passen fietsschoenen verschillend. Als je normaal maat 44 draagt, moet je hier niet noodzakelijk op vertrouwen. We raden je aan verschillende maten en fabrikanten te bekijken, zodat je lang van je nieuwe schoenen kunt genieten.

Je moet een paar millimeter ruimte laten aan de zijkanten van de schoen. Je voet kan na verloop van tijd veranderen door training, dus natuurlijk kan hij ook in breedte toenemen. Let er bij het kopen van schoenen op dat je een paar millimeter ruimte overlaat.

Welke fietsschoenen heb ik nodig voor regen en sneeuw?

Strakke fietsschoenen zorgen ervoor dat je voeten nauwelijks kunnen bewegen, wat ze natuurlijk kwetsbaar maakt bij kouder weer. Dit betekent dat onze voeten tijdens een lange fietstocht vrij snel kunnen afkoelen.

Fahrradschuhe-3

Zorg dat je in sneeuw en regen het juiste schoeisel bij je hebt.
(Image source: pixabay/ Suju)

Veel fabrikanten bieden winterschoenen aan die aan de binnenkant gevoerd zijn. Dit wordt verondersteld je voeten te beschermen tegen de kou, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Als je bij temperaturen onder het vriespunt op je fiets wilt rijden, moet je eens kijken naar winterschoenen.

Je bent nu voorbereid op de kou. Maar in de herfst of de lente speelt ook vocht een beslissende rol. De zogenaamde herfstschoen kan niet waterdicht genoeg zijn. Het speciale bovenmateriaal van de schoen zorgt daarvoor. Het is gemaakt van textielleer, dat je voeten tegen vocht moet beschermen.

Hoe maak ik fietsschoenen schoon?

Goed onderhoud is een groot probleem als het om fietsschoenen gaat. We geven een lijst van hoe je je schoenen moet schoonmaken, afhankelijk van hun toestand.

Als je veel op stoffige ondergrond fietst, kan het snel gebeuren dat je fietsschoenen er een beetje van langs krijgen. In dat geval kun je ze gewoon met een vochtige doek afvegen. En je bent klaar voor de volgende tocht.

Als je fietsschoenen echter helemaal vuil zijn, zul je langzaam moeten overschakelen op hardere methoden. Verwijder eerst je inlegzooltjes. Maak nu de schoenen los en doe ze in een emmer gevuld met water en afwasmiddel. Daarna kun je ze weer met koud water afspoelen en ze zouden weer klaar voor gebruik moeten zijn.

Zorg ervoor dat je je schoenen na het schoonmaken met krantenpapier volstopt. Was ze ook nooit in de wasmachine.

Foto bron: Gorgozo/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies