Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

23Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

77Verzamelde opmerkingen

Een fietsspiegel kan je veiliger maken en je een beter overzicht in het verkeer geven. Omdat de keuze aan spiegels enorm is, hebben we de verschillende aanbiedingen vergeleken.

We hebben de kenmerken die je in een goede achteruitkijkspiegel moet zoeken op een rijtje gezet in onze fietsspiegel test 2021. Dit zal je helpen de juiste spiegel voor je te vinden. Je vindt er zeker de juiste spiegel.

We stellen de verschillende modellen en alternatieven van fietsspiegels voor. De verschillende aankoopcriteria helpen je de juiste keuze te maken. Zo zul je in de toekomst nog veiliger op de weg zijn.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Omdat veiligheid een topprioriteit is, raden we aan in het verkeer een fietsspiegel te gebruiken. Een fietsspiegel is vooral geschikt voor mensen die meer veiligheid en overzicht in het wegverkeer willen hebben. Zo hoef je je niet telkens om te draaien om naar het verkeer achter je te kijken.
  • Er zijn 3 verschillende soorten achteruitkijkspiegels: Inschroef-, clip-on en zwanenhalsspiegels. Spiegels variëren ook in prijs. De meeste modellen kosten tussen 5 en 30 euro.
  • Onze 3 alternatieven voor de klassieke achteruitkijkspiegel aan het fietsstuur worden aan de helm, de pols of de bril bevestigd. We laten je in ons artikel de verschillen tussen beide zien.

Fietsspiegel: Onze selectie

Fietsspiegels: koop- en beoordelingscriteria

Hier laten we je de punten zien die je kunt gebruiken om te kiezen tussen de verschillende fietsspiegels. Met de volgende criteria kun je de verschillende fietsspiegels vergelijken en de juiste voor je vinden:

Gewicht

Het gewicht van de achteruitkijkspiegels verschilt. De meeste modellen wegen tussen 30 – 300 gram. Voor zwaardere spiegels is montage met gereedschap meestal noodzakelijk. Het gewicht kan van belang worden als de achteruitkijkspiegel vaker uit en aan gedaan wordt.

Stabiliteit

De stabiliteit van de fietsspiegel is een van de belangrijkste factoren, want hij moet zijn vaste positie behouden, ook tijdens snelle of hobbelige ritten. Daarom moet je speciale aandacht besteden aan de kwaliteit van de bevestiging op het fietsstuur. Dit is de enige manier om uitglijden effectief te voorkomen.

Materiaal

De meeste achteruitkijkspiegels zijn gemaakt van glas, kunststof of aluminium. Een belangrijk criterium bij het kopen van een spiegel is de weerstand tegen breken of krassen. Met glas is de kans groter dat de spiegel sneller bekrast wordt dan met het kunststof of aluminium alternatief.

  • Glas: Afhankelijk van de kwaliteit van de spiegel, kan een glazen spiegel snel krassen of versplinteren als hij geraakt wordt. Let bij het kopen dus op de kwaliteit en de behuizing van de spiegel.
  • Kunststof: Spiegels van kunststof zijn meestal tamelijk licht, maar robuust. Het materiaal is grotendeels slagvast en duurzaam. Bovendien zijn krassen minder zichtbaar.
  • Aluminium: Deze spiegels zijn meestal iets zwaarder, maar stabieler. Je zult waarschijnlijk iets meer geld uitgeven aan deze spiegel. Daar staat tegenover dat ze beschouwd worden als de veiligste optie.

360-graden rotatie

Een ander aspect van sommige modellen is de 360-graden rotatie. Deze kunnen eenmaal helemaal om zichzelf heen gedraaid worden. Zo kun je de spiegel zo aanpassen dat je je veilig en comfortabel voelt.

Fietsspiegels: veel gestelde vragen en antwoorden

Voordat je een fietsspiegel koopt, zijn er veel punten die opgehelderd moeten worden. In het volgende deel beantwoorden we de meest gestelde en belangrijkste vragen.

Voor wie is een fietsspiegel geschikt?

Een fietsspiegel is bijzonder geschikt voor fietsers die meer veiligheid en overzicht in het wegverkeer willen hebben. Het betekent ook dat je je niet telkens hoeft om te draaien om het verkeer achter je te zien.

Fahrradspiegel-1

Voor grotere of zwaardere spiegels is een schroevendraaier nodig voor de montage.
(Image source: PDPics / Pixabay)

Als je vaak in druk verkeer of in de stad fietst, is het gebruik van een spiegel een goede optie.

Welke soorten fietsspiegels zijn er?

Tot nu toe zijn er 3 verschillende soorten achteruitkijkspiegels aan het stuur: inschroefspiegel, clip-on spiegel, zwanenhals spiegel. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. We vatten ze voor je samen:

Type Voordelen Nadelen
Inschroefspiegel Hoge stabiliteit Meestal gereedschap nodig om te bevestigen
Clip-on spiegel Gemakkelijk te bevestigen Kan er sneller afvallen / Niet diefstalbestendig
Zwanenhalsspiegel Gemakkelijk te bevestigen / Gemakkelijk af te stellen Meestal gereedschap nodig om te bevestigen

Wat kost een fietsspiegel?

De prijs van de meeste fietsspiegels varieert van een paar euro tot 30 euro. De prijs wordt bepaald door het type, materiaal of merk. Controleer altijd de kwaliteit en de prijs voor je koopt.

Type Prijsklasse
Inschroefspiegel vanaf 10 €
Clip-on spiegel vanaf 2 €
Zwanenhalsspiegel vanaf 10 €

Welke soorten fietsspiegels zijn er?

De clip-on spiegel: is heel gemakkelijk aan te brengen. Meestal heb je geen extra gereedschap nodig en de installatie gaat snel. Je moet er ook rekening mee houden dat hij niet goed tegen diefstal beschermd is.

De zwanenhalsspiegel: Deze spiegel is een aangepaste optie van de clip-on spiegel. Zoals de naam al doet vermoeden, lijkt hij op een zwanenhals. Voor de montage is meestal geen gereedschap nodig.

De inschroefspiegel: Bij dit type is de montage meestal betrekkelijk eenvoudig. Je hebt echter meestal een hulpmiddel nodig om de spiegel vast te zetten. Controleer altijd of de spiegel goed vastzit voor je gaat rijden.

Welke alternatieven zijn er voor een fietsspiegel?

We hebben 3 alternatieven voor je geselecteerd. Afhankelijk van je behoeften of het type fiets dat je hebt, zijn deze alternatieven misschien iets voor je:

Typ Beschrijving
Fietsspiegel voor de Brille Er zijn verschillende modellen: Bij sommige modellen is de spiegel direct in de bril geïntegreerd. Bij anderen is de gewichtsverdeling ongelijk. Dit kan hinderlijk zijn op langere ritten.
Fietsspiegel voor de helm Bij dit alternatief wordt de spiegel met een klemmechanisme aan de fietshelm bevestigd. Een nadeel van deze variant is het extra gewicht aan het hoofd.
Fietsspiegel voor de pols Fietsspiegel voor de pols: Zoals de naam al zegt, wordt bij dit type de achteruitkijkspiegel aan de pols bevestigd. Deze spiegel is klein en licht vergeleken met gewone fietsspiegels. Het wordt aan de pols bevestigd met een klittenbandsluiting.

Hoe bevestig ik een fietsspiegel op de juiste manier?

Afhankelijk van het model zijn er verschillende manieren om de spiegel te monteren. Afhankelijk van de soort, de grootte en het gewicht, is een hulpmiddel nodig. Zoek het daarom uit voor je koopt.

Bedenk aan welke kant je je spiegel wilt hebben voor je koopt.

Let er bij het bevestigen van de spiegel op dat hij goed vastzit en niet wegglijdt, anders kan dit tijdens het rijden gevaarlijk zijn.

Is elke fietsspiegel geschikt voor mijn e-bike?

De meeste achteruitkijkspiegels zouden compatibel moeten zijn met e-bikes. Kijk echter eerst in de online winkel of vraag het aan een specialist in de winkel.

Conclusie

Een achteruitkijkspiegel kan je een beter overzicht geven in druk verkeer, bijvoorbeeld in de stad. Je moet echter rekening houden met belangrijke criteria voordat je er een koopt. De prijs, het materiaal en de soort spiegel zijn belangrijke punten die je zorgvuldig moet overwegen alvorens te kopen.

We raden je aan voldoende tijd te investeren in de keuze van een achteruitkijkspiegel. Als je nog onzeker bent, kun je advies krijgen in een sportwinkel, bijvoorbeeld Decathlon.

Beeldbron: Kravchenko / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?