Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

49Bestede uren

36Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fietsverlichtingstest 2022. Hier stellen we alle fietslampen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van de beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste fietsverlichting voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je fietsverlichting koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Fietsverlichting beschermt je tegen ongelukken en maakt je veilig voor het wegverkeer
 • Je kunt verschillende instellingen kiezen voor de meeste lampjes, zodat ze flitsen of heel fel schijnen
 • Lichten of ten minste reflectoren zijn in veel landen verplicht

Fietsverlichting: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fietslampje koopt

Voor je beslist welk fietslampje je wilt kopen, moet je jezelf deze vragen stellen. We hebben een lijst samengesteld met interessante achtergrondinformatie die je kan helpen bij je beslissing om al dan niet fietsverlichting te kopen. Samengevat zijn dat:

 • de positie van de lichten
 • de bedoeling van de lichten op je fiets
 • het juiste tijdstip om ze aan te zetten
 • het alternatief
 • waar ze te koop zijn
 • de prijs

Waar moet je de verlichting op de fiets zetten?

Fietsen hebben verschillende vrije plaatsen waar je de fietsverlichting kunt monteren. Het is echter helemaal aan jou waar je ze het liefst of het gemakkelijkst monteert.

Enkele opties zijn, bijvoorbeeld, het stuur, het bagagerek, de rem en de vork.

Er moet verlichting zijn aan de voor- en achterkant van de fiets, of dat in de vorm van reflectoren of lampen is, is aan de berijder. Een reflector is er alleen om het invallende licht van automobilisten te weerkaatsen, bijvoorbeeld, zodat ze de fiets beter kunnen zien in het donker of bij mist.

Lampen, daarentegen, beschijnen de weg voor fietsers, zodat ze beter kunnen zien of de weg hobbelig of begaanbaar is. Met verlichting kun je dus ook ’s nachts rijden; met reflectoren is het raadzamer alleen in mist of bij somber weer te rijden.

Op de vork van de fiets, op het bagagerek of boven de rem zijn de ideale plaatsen om je lichten te monteren. Een licht aan de voorkant en een aan de achterkant zijn het beste.

Waarvoor wordt fietsverlichting gebruikt?

Fietsverlichting wordt op fietsen gemonteerd om ze zichtbaar te maken voor andere weggebruikers en om de weg beter te kunnen zien als het donker is. Afhankelijk van de tijd van de dag en het seizoen waarin je fietst, kun je verlichting of reflectoren nodig hebben.

Deze helpen jou en andere weggebruikers en voorbijgangers om je te herkennen en de weg beter te zien. Om het risico op ongevallen en verwondingen te verminderen, verplicht elk land zijn fietsers op verschillende manieren of er verlichting of reflectoren nodig zijn.

Wanneer moet je je fietsverlichting aanzetten?

Als de zon begint onder te gaan en je merkt dat de duisternis zich uitbreidt, kun je je verlichting aanzetten. Veel lichten op fietsen worden echter niet met de hand ingeschakeld, maar gaan branden als de spaak van de fiets draait.

Bij mist, duisternis en onweer moet je zeker je lichten aandoen om je zichtbaar te maken voor weggebruikers. (Image source: unsplash.com / olli ko)

Als je fietst voordat de zon opkomt of nadat hij ondergegaan is, moet je je lichten aandoen, want die helpen ook om je veilig te houden bij mist of dauw. Denk er dus aan om ze altijd op tijd aan te zetten.

Wat zijn de alternatieven voor fietsverlichting?

Als je geen verlichting op je fiets wilt omdat het te onhandig of te duur is, overweeg dan of reflectoren misschien beter bij je passen. Reflectoren zijn gemakkelijk te bevestigen en hebben geen bedrading of batterijen nodig, ze zijn licht en goedkoop. Dus als je geen licht nodig hebt, zijn reflectoren beslist een goed alternatief.

Reflectoren zijn overdag voldoende, als de zon schijnt heb je geen actieve verlichting nodig. (Beeldbron: unsplash.com / Hannes Glöckl)

Wat kost fietsverlichting?

Lampjes voor je fiets kosten tussen € 10 en € 60 Als je echter goedkopere fietslampjes wilt kopen, moet je nagaan hoe goed de kwaliteit is. Je kunt het zien door naar beoordelingen van klanten te kijken.

Als het merk niet goed vertegenwoordigd is en weinig beoordelingen of zeer slechte scores heeft, moet je rondkijken tot je een betere optie vindt. Een goede fietslamp die lang moet meegaan kost tussen €30 en €50. Je kunt verwachten dat hij geleverd wordt met verschillende goede instellingen en een ruime keuze aan accessoires.

Plus, je hoeft je geen zorgen te maken of het moeilijk of vervelend zal zijn om te installeren. De onberispelijke fietslampjes kosten 50 tot 60 € en zijn de duurste optie, in dat geval krijg je er een goede garantie op en zal er alleen in heel zeldzame gevallen een defect optreden. Als dit gebeurt, kun je echter om een nieuw licht vragen.

Prijs Kenmerken
ca. 10 – 30 € Doelgericht uitgerust
ca. 30 – 50 € mooi ontwerp en goede kwaliteit
ca. 50 – 60 € lange garantie, lange levensduur van de batterijen en brede lichtbundel

Besluit: Welke soorten fietsverlichting zijn er en welke is geschikt voor jou?

Sommige fietsen hebben geen extra verlichting nodig omdat die al in de fiets is ingebouwd. Relatief nieuwe technologie betekent dat je ook geen batterijen nodig hebt voor de lampjes.

De lichten gaan automatisch aan als de spaak van de fiets draait. Deze wekt energie op om de lichten te laten branden en schijnt ongeacht het uur van de dag en zonder batterijen.

Deze technologie heet een dynamo of fietsdynamo, verschillende vormen van deze elektrische generator heten spaak-, naaf-, zij-, rol-, en velgdynamo. Het verschil tussen deze vormen is waar ze aan de fiets bevestigd zijn. Als je hier over fietsverlichting zoekt maar je hebt je fiets al, dan is dit deel niet voor jou, maar als je een nieuwe fiets wilt kopen, kunnen we hier bekijken hoe nuttig deze generator is en of je beter verlichting op batterijen kunt kopen.

Wat zijn de kenmerken van dynamolampen en wat zijn hun voor- en nadelen?

de Dynamo technologie betekent dat je niet meer geld hoeft uit te geven aan batterijen en elektriciteit, plus dat je fiets altijd verlicht is als de spaak draait of je trapt. De bedrading wordt door de fabrikant gedaan en bespaart je het vervelende werk.

Anderzijds is de verlichting permanent op de fiets gemonteerd en kan ze niet op een andere fiets overgezet worden. Het gewicht is hoger en de rolweerstand is ook groter. Als de dynamo defect is, moet hij met de hele fiets naar de werkplaats gebracht worden. Het licht gaat automatisch uit als je een tijd niet rijdt, dit is een slechte eigenschap omdat je soms licht nodig hebt, ook als je staat.

Voordelen
 • geen extra kosten voor elektriciteit
 • altijd verlicht
 • altijd intacte bedrading en geen opzet
Nadelen
 • vast, kan niet aan andere fiets bevestigd worden
 • grotere rolweerstand
 • bij defect moet de hele fiets naar de werkplaats gebracht worden
 • na enkele ogenblikken zonder draaien gaat het licht uit

Wat zijn de voor- en nadelen van batterij- of accumulator-verlichting?

De fiets is in principe goedkoper als je de elektrische generator niet bij je hebt, en de fietsverlichting is goedkoper dan de meerprijs die je voor dynamo’s moet betalen. De verlichting is ook veel lichter dan de fietsdynamo en het licht gaat niet uit als je lang stilstaat. Daarvoor moet je er steeds aan denken je licht aan te doen en moet je eraan denken voldoende batterijen of elektriciteit bij je te hebben. De eerste installatie van het licht is vaak nogal omslachtig en moeilijk.

Voordelen
 • goedkopere fiets
 • gemakkelijker af te nemen
 • lichtgewicht
 • parkeerlicht ook mogelijk
Nadelen
 • regelmatige uitgaven voor batterij of elektriciteit
 • je moet jezelf eraan herinneren je licht aan te doen
 • moeizame installatie vaak moeilijk

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om fietsverlichting te vergelijken en te evalueren

Nu je al meer weet over de verschillende soorten, alternatieven en informatie die je moet weten voor je speedo’s koopt, en je besloten hebt ze te kopen, zullen we de volgende beslissingen gemakkelijker voor je maken: de koopcriteria.

Welke accessoires en speciale functies zitten er in fietsverlichting?

Sommige lampjes zijn niet alleen licht in het donker op je fiets. Soms bieden ze ook richtingaanwijzers, kleurveranderingen of speciale kleuren. Wil je een bijzonder veelzijdige lamp voor je fiets, informeer dan naar de verscheidenheid!

Veel lichten kunnen van intensiteit veranderen of knipperen, terwijl andere knipperlichten hebben, zodat je weggebruikers gemakkelijker kunt laten begrijpen dat je aan het afslaan bent. Er zijn ook grappige en geanimeerde lampjes, zoals het achterlicht in de vorm van een testikel, dat een humoristisch cadeau-idee blijft voor je fietsminnende familie en vrienden.

Zorg altijd goed voor je lichten als je je fiets parkeert, want dieven nemen graag kostbaarheden mee. (Image source: unsplash.com / Quỳnh Sậy)

Je kunt ook fietslampen kopen die een geïntegreerde claxon hebben. Hiermee kun je ook heel gemakkelijk met je omgeving communiceren en heb je maar één toestel nodig om alle accessoires te hebben en hoef je geen bel en lampjes te kopen.

Wetenswaardigheden over fietsverlichting

Als je nog vragen hebt, of als ze opkwamen nadat je je fiets gekocht had, hopen we dat je hier het antwoord vindt. In dit gedeelte beantwoorden we vragen die je zou kunnen hebben nadat je je aankoop gedaan hebt of die in het algemeen erg interessant zijn.

Welke fietsverlichting is toegestaan of verplicht in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland?

In Duitsland zijn lichten of reflectoren verplicht, en als je lichten op batterijen gebruikt, ben je verplicht reservebatterijen bij je te hebben. Sinds 2017 mogen in Duitsland gebruikte fietsen uitgerust zijn met dagrijlicht, remlicht en groot licht.

Fietsen moeten een tot twee naar voren gerichte witte koplampen hebben, maar mogen niet knipperen; een witte reflector aan de voorkant is ook verplicht. Achteraan zijn minstens een rode koplamp en een rode reflector nodig. De pedalen hebben gele reflectoren nodig aan de voor- en achterkant.

Je fiets heeft verschillende lampen nodig, afhankelijk van het land waar je rijdt – elk land heeft andere normen. (Image source: unsplash.com/Daniel von Appen)

Het ECE voorschrift R 104 bepaalt voor alle fietsers die in Oostenrijk rondrijden hoe hun verlichting moet zijn. Het standaardiseert dat alle fietsen gele reflecterende strepen op hun pedalen moeten hebben, een witte reflector aan de voorkant, een rode reflector aan de achterkant en een witte of gele spaakreflector of een reflecterende ring aan de mantel.

Actieve verlichting (d.w.z. geen reflectoren, maar verlichting op batterijen of dynamo’s) is niet verplicht en verplicht bij daglicht en goed zicht, maar moet aanstaan in het donker en bij mist om jezelf zichtbaarder te maken. In Zwitserland heeft je fiets zijreflectoren nodig, die bijvoorbeeld op de spaken van de wielen gemonteerd kunnen zijn, knipperende extra lichten en een afstandsroffel.

Je hebt als fietser felle of reflecterende kleding nodig. Er moet minstens één naar voren gerichte en één naar achteren gerichte reflector gemonteerd zijn.

Voorschrift in Bijzonderheden
Duitsland Neem reservebatterijen mee
Oostenrijk Reflecterende ring aan de jas, actieve verlichting niet verplicht
Zwitserland Afstandhouder, felle kleding

Wat is Lux?

Lux is de eenheid van verlichtingssterkte, het wordt afgekort met het eenheidsteken lx. Het geeft de lichtstroom aan die op een oppervlakte-eenheid valt. De naam komt van het Latijnse lux (licht).

Hoe repareer ik mijn fietsverlichting?

Als je fietsverlichting defect is, probeer ze dan eerst zelf te repareren; je kunt jezelf helpen met behulp van video’s en online instructies. Als dit alles niet helpt, ga dan naar een technicus of fietsspecialist en vraag om hulp.

Wat betekent lumen?

Lumen is de eenheid van lichtstroom, het woord lumen betekent “licht” en “lamp” in het Latijn. De definitie van lichtstroom luidt: Als de lichtsterkte constant is binnen een ruimtehoek, dan is de lichtstroom die in deze ruimtehoek wordt uitgezonden het product van de lichtsterkte en de ruimtehoek. Het eenheidsteken is lm.

Wat is een volt?

Volt is een internationale eenheid die elektrische spanning meet. Het eenheidsteken is V en het is genoemd naar de Italiaanse natuurkundige Alessandro Volta.

Zijn er verschillen tussen de fietsverlichting van kinderfietsen, mountainbikes, stadsfietsen, racefietsen, enz

Nee, in feite moeten alle lichten universeel monteerbaar zijn, ongeacht hoe groot en breed het stuur van de fiets is. Maar voordat je een aankoop doet, moet je zeker weten of het een bepaalde maat of breedte claimt en lees je maten af voor je te snel koopt.

Kan ik online gebruiksaanwijzingen voor mijn fietslampen vinden?

De gebruiksaanwijzing zit meestal in de verpakking. Als je ze echter kwijt bent, kun je contact opnemen met de fabrikant om een nieuwe versie te vragen, of op het internet kijken of ze te downloaden zijn.

Beeldbron: pixabay.com/PublicDomainPictures

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies