verschillende soorten camera flitsen
Laatst bijgewerkt: 23-11-2020

Onze selectiecriteria

10Onderzochte producten

15Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Bij fotograferen is licht het allerbelangrijkste element. Er is geen fotografie zonder licht. Daarom is de flitser een fundamenteel onderdeel van elke fotoapparatuur en is deze onmisbaar om onder bepaalde omstandigheden het nodige licht te creëren. Het is dus niet verwonderlijk dat dit accessoire bij fotografen een enorme fascinatie oproept.

Naarmate een fotograaf meer ervaring opdoet, wordt de flitser een fundamenteel hulpmiddel om de fotolocatie te belichten, en niet slechts een accessoire of een aanvulling op de camera. Het is dan ook zo dat het kiezen van de juiste flitser net zo ingewikkeld kan zijn als het kiezen van een camera. In deze winkelgids willen we je enkele tips geven over hoe je dit op de juiste manier kunt doen.
Belangrijk om te weten

 • De flitser is een fundamenteel element in de uitrusting van elke fotograaf. Daarom is het zo belangrijk om de juiste te kiezen.
 • De externe flitser maakt het mogelijk om kunstlicht toe te voegen aan situaties waar de helderheid laag of onvoldoende is. En het beste van alles is dat je zelf kunt bepalen hoeveel en waar je het licht nodig hebt.
 • Bij het kiezen van een flitser is het eerste waar je rekening mee moet houden welke camera je ermee gaat gebruiken. Daarna kun je de opnamestanden, het vermogen, de oplaadtijd en nog een aantal aspecten in beschouwing nemen.
 • Flitslicht geeft de kleur van daglicht. En daarmee is het een handig middel om van de groenzweem af te komen die TL-licht geeft.

Onze selectie: De beste flitsers op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste externe flitsers die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

De flitser met de beste prijs/kwaliteit verhouding

De Triopo G1800 flitser is compatibel met de meest gangbare Canon en Nikon (D)SLR camera’s. De externe flitser is voorzien van een ingebouwde LED lamp, gebruikt een oplaadbare Li-Ion accu in plaats van losse batterijen en beschikt over de bekende e-TTL/i-TTL functie. De flitser heeft slechts 1 seconde nodig om opnieuw op te laden.

Bovendien is de flitser uitgevoerd met een geavanceerde draadloze master/slave mode en high speed sync (HSS) tot 1/8000 seconde. Het bedienen van de flitser kan eenvoudig via het verlichte en overzichtelijke LCD-scherm op de achterkant.

De beste externe ringflitser voor Nikon camera’s


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze ringflitser van Meike Camera, die geschikt is voor Nikon camera’s, is ideaal voor schaduwvrije close-up en macro fotografie. De flitser beschikt over 2 flitsbuizen, die tegelijk of apart instelbaar zijn en heeft een roterende kop (80° horizontaal, 80° verticaal). Verder beschikt de ringflitser over master TTL-flitsondersteuning en is gemakkelijk scherp te stellen met de focus-assist LED

De flitser is voorzien van een LCD-display, werkt op 4 AA-batterijen of externe voeding en wordt geleverd met 8 adapterringen (40.5, 52, 55, 58, 62, 67, 72 en 77mm).

De beste reportageflitser voor Sony camera’s

De  Nissin i60A reportageflitser is een hoogwaardige, maar eenvoudig te gebruiken TTL-flitser met richtgetal 60 (100ISO, 200mm) en een zoomkop van 24mm tot 200mm.  Dankzij de razendsnelle recycletijd van 0,1 tot 4 seconden is deze functie zeer goed bruikbaar voor het vastleggen van actie en snel bewegende onderwerpen.

De flitser is uitgerust met een overzichtelijk LCD-display waarop alle instellingen getoond worden, onder andere het bereik en het ingestelde vermogen. Je kunt er draadloos mee flitsen met high-speed flitssynchronisatie. De Nissin i60A werkt TTL op alle spiegelreflexcamera’s van Sony.

De beste flitser voor Olympus, Panasonic en Leica camera’s

De Mecablitz 44 AF-1 externe flitser is te gebruiken voor Olympus, Panasonic en Leica camera’s en is geschikt voor amateurfotografen die niet teveel geld willen uitgeven. De TTL-modus kan, afhankelijk van de camera, voor elk soort licht de juiste toepassingsmogelijkheid bieden.

De flitser beschikt over vier lichtvermogensniveaus. Afhankelijk van de camera kan de Metz 44 AF-1 ook een slave-modus gebruiken zodat je draadloos kunt flitsen. Het overzichtelijke display op de achterzijde van het apparaat is eenvoudig te bedienen .

De beste goedkope macroflitser

Deze eenvoudige Godox LED 64 macroflitser is geschikt voor alle soorten cameramerken. De flitser beschikt over 64 LED-lampen die verstelbaar zijn met een dimmer. De flitser werkt op 4 batterijen. Het typisch stroomverbruik is 4,5 W en de maximale batterijduur is 1,5 uur.

Het is een ideale lichtbron voor macrofotografie, fotojournalistiek en video-opname. Je kunt de lichthelderheid flexibel regelen door gebruik te maken van de dimmer en door meerdere lichten te vergrendelen: meerdere lampen kunnen aan elkaar gezet worden om verschillende verlichtingsoplossingen te hebben.

Shopgids: Alles wat je moet weten over flitsers

Het is een goed idee dat je voordat je een externe flitser koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

fotograaf camera kalibreren

De flitser is een fundamenteel element in de uitrusting van elke fotograaf. Daarom is het zo belangrijk om de juiste te kiezen.
(Bron: Biryukov: 124621540/ 123rf.com)

Waarom zou je een externe flitser nodig hebben?

De ingebouwde flitsers van camera’s en mobiele telefoons zijn er om je te helpen in situaties met weinig licht. In die zin doen ze hun werk. Het is echter niet aan te raden om ze te gebruiken als je echt de beste belichting wilt hebben voor het maken van professionelere foto’s. Met het licht van een ingebouwde flitser krijg je dunne, maar scherp begrensde schaduwen, en doordat het licht van vlak boven je objectief komt geeft het een heel vlak effect

Je moet er dus rekening mee houden dat de ingebouwde flitsers normaal gesproken niet kunnen worden afgesteld, zodat het licht ervan onder alle omstandigheden hetzelfde is. De externe flitser daarentegen kan wel worden afgesteld al naar gelang de situatie. Op deze manier kan het beeld veel beter belicht worden. Heb je meer redenen nodig? We zetten ze hieronder op een rijtje.

 • Je kunt er foto’s van je kinderen mee maken zonder dat ze bewogen worden.
 • Ze laten je toe om de beweging van bijna elk lichaam te “bevriezen”.
 • Bij nachtfotografie kun je een aanzienlijk groot deel van het beeld gelijkmatig belichten.
 • Het laat je effecten creëren die je zonder de exerne flitser niet zou kunnen maken.

Wat zijn de voor- en nadelen van externe flitsers?

Met externe flitsers heb je bijna alleen maar voordelen. Hieronder laten we je de belangrijkste zien:

 1. Ze zorgen voor meer professionele resultaten.
 2. Ze kunnen worden afgesteld om een betere verlichting te bereiken.
 3. Ze zijn veel krachtiger dan de flitsers die bij de camera’s zijn ingebouwd.
 4. Ze zijn heel veelzijdig.
 5. Ze kunnen op afstand worden gebruikt vanaf verschillende locaties. Doorgaans kun je zoveel flitsers draadloos laten aansturen als je wilt.
 6. Ze kunnen ook als vullicht gebruikt worden.
 7. Ze hebben een groter bereik.
 8. Ze zijn sneller dan de flitsers die in de camera’s zijn ingebouwd.
 9. Een externe flitser kan ook los van de camera worden ingezet. Dat biedt fantastische creatieve mogelijkheden.

camera flits

De externe flitser maakt het mogelijk om kunstlicht toe te voegen aan situaties waar de helderheid laag of onvoldoende is.
(Bron: Valeriy: 96438131/ 123rf.com)

Hoe werkt de automatische modus van externe flitsen?

Over het algemeen zijn de fotoflitsers die momenteel worden gemaakt gebaseerd op TTL (Through the Lens) technologie. Wat deze technologie doet is de hoeveelheid licht meten die de lens binnenkomt om te bepalen hoe lang de lichtstraal die door de flitser wordt uitgezonden, moet duren. Op deze manier wordt de juiste belichting bereikt. Deze technologie heet e-TTL in Canon en i-TTL in Nikon.

Waarom is de HSS-modus van een flitser zo belangrijk?

Eén van de meest populaire functies die fotografen zoeken in een flitser is de HSS-modus. Als deze functie is ingeschakeld en de camera het toelaat, kunnen zowel de flitser als de camera boven de gebruikelijke synchronisatiesnelheid werken. Hiervoor zendt de flitser kleine flitsen uit in plaats van een volle flits, en kan dus met een snelheid van meer dan 1/200 schieten.

Als gevolg hiervan wordt het flitsvermogen echter iets afgenomen. Een van de meest voorkomende toepassingen van deze modus is het maken van portretten met een open diafragma in omgevingen waar veel natuurlijk licht is en waar je het licht met de flitser wilt aanvullen. Het wordt ook gebruikt om de beweging te bevriezen door natuurlijk licht te combineren met de flitser.

Het is belangrijk om een flitser te kiezen die een Slave- en/of Mastermodus biedt.

Samenvatting

Het kiezen van een flitser is niet altijd even gemakkelijk. Het is immers een fundamenteel element van de uitrusting van een fotograaf. Buiten de studio gebruiken maar weinig fotografen het in de handmatige modus. Daarom is het belangrijk om de TTL-modus te hebben. Het is ook interessant dat het zowel als Slave en Master kan worden gebruikt.

Een andere belangrijke functie is de HSS-modus. Het eerste wat je moet controleren bij het kiezen van een flitser is of deze compatibel is met de camera die je gaat gebruiken. Vanaf dat moment hoef je alleen nog maar optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden om de best mogelijke foto’s te maken.

Vond je onze shopgids over flitsers interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Lisitsyn: 85167952/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies