brood en kaas in fondue
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Heb je geregeld gasten en wil je samen gezellig met ze eten zonder lang in de keuken te hoeven staan? Dan hebben we de beste oplossing voor deze situatie: een heerlijke kaas-, chocolade- of vleesfondue. In de winter, bij verjaardagen of tijdens de feestdagen kan een avondje fonduen heel gezellig zijn. Je kunt het zelfs op vakantie doen!

In dit artikel vertellen we je interessante feiten over de fonduesets waarmee dit heerlijke gerecht uit de Zwitserse keuken wordt bereid. Bekijk alle opties die er zijn bij het fonduen. Vergeet ook niet te kijken naar de aspecten waar je op moet letten als je er één wilt kopen.
Belangrijk om te weten

 • Fondue is een gerecht waarbij voedingsmiddelen in kleine stukjes worden ondergedompeld in een warme of hete vloeistof. Fonduen wordt door veel mensen ervaren als een gezellige manier om de maaltijd te gebruiken. Alle personen zitten om de tafel en dopen hun fonduevork in dezelfde pan.
 • Het woord fondue verwijst ook naar de pan en de accessoires die gebruikt worden om kaas of chocolade te smelten, die in combinatie met andere voedingsmiddelen een heerlijke melange vormen om te delen met familie of vrienden. De pan kan ook gevuld worden met olie voor de bereiding van vlees- of visfondue.
 • Kenmerken zoals het type bereiding, capaciteit, temperatuur, materialen en accessoires spelen een belangrijke rol bij de keuze van de beste fondueset op de markt die aan je wensen voldoet.

Onze selectie: De beste fonduesets op de markt

We hebben de beste fonduesets die er op de markt zijn geselecteerd. Daarbij hebben we rekening gehouden met kenmerken als het gebruik, de materialen, het merk, de prijs en de reviews van de producten. Lees aandachtig de beschrijving van elk product en bepaal welk product het beste bij je behoeften past.

De beste fondueset voor kaasfondue

Deze set van Boska bestaat uit een stijlvolle fonduepan, roestvrijstalen onderstel, 6 fonduevorken en een brander. De fonduepan heeft genoeg ruimte voor 1 liter gesmolten kaas. De pan is gemaakt van vuurvast zwart keramiek.

In de reviews is te lezen dat je er een brandgel apart bij moet kopen, die in de brander gebruikt wordt. Ook wordt er vermeld dat de fonduepan voor het eerste gebruik eerst 2 uur in koud water gedompeld moet worden.

De beste elektrische fondueset


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Met dit elektrische fonduestel van Tefal kun je allerlei soorten fonduemaaltijden bereiden. Je kunt er bijvoorbeeld kaas, olie of chocolade in doen zonder problemen. De fondueset heeft een Innovatieve Thermo-Respect®-technologie, dat wil zeggen dat de pan van buiten niet warm wordt en een instelbare thermostaat.

De fonduepan is voorzien van een antiaanbaklaag, die duurzaam en makkelijk schoon te maken is. De fondueset wordt geleverd met 8 handige fonduevorkjes die je kunt bewaren in de ingebouwde holtes.

De beste fondueset voor 2 personen

Deze set van Boska bestaat uit een klein fonduepannetje, gemaakt van aardewerk, dat bijzonder goed geschikt is voor kleine hapjes. Met een waxinelichtje onder de fonduepan houd je de gesmolte kaas of chocola op de juiste temperatuur.

Het onderstel is gemaakt van mahoniehout. Bij deze fondueset krijg je 2 vorkjes en een waxinelichtje. De inhoud van het pannetje is 200 gram.

De fondueset met de mooiste vormgeving

Dit mooie fonduestel van het merk Princess heeft een bamboe onderstel en grote fonduepan waar je tot met 8 personen kunt fonduen. Door het gebruik van bamboe en de witte pan staat deze fondueset prachtig op een moderne tafel en is ook heel veilig in gebruik.

De fonduepan heeft een regelbare thermostaat dus voor ieder type fondue de perfecte temperatuur. Doordat de fonduepan afneembaar is, is het ook heel makkelijk om tussendoor de pan bij te vullen of schoon te maken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fonduesets

Geniet met je familie en vrienden van een heerlijke maaltijd op basis van vlees, kaas of chocolade zonder urenlang in de keuken te hoeven staan. Fonduen is een uitstekend gastronomisch alternatief dat voor bijna elke gelegenheid geschikt is. Hieronder vind je een reeks vragen en antwoorden die je kunnen helpen om twijfels over dit onderwerp op te lossen.

Een meisje dat aan het fonduen is

Je moet je fonduepan schoonmaken afhankelijk van het materiaal waar deze van gemaakt is.
(Bron: Maridav: 35376544/ 123rf.com)

Wat is fondue precies?

Misschien kende je maar één definitie van het woord fondue. Eigenlijk verwijst deze term naar twee dingen. Een, naar het Zwitserse gerecht waar we het vandaag over hebben. Maar het woord fondue is afkomstig van het Franse woord “fondre” dat smelten betekent.

In de fonduepan (of voor kaasfondue een caquelon), kun je gesmolten kaas, gesmolten chocolade, hete olie of bouillon doen. De pannen kunnen van keramiek, gietijzer, koper of roestvrij staal zijn, en je kunt er groenten, vlees, vis, fruit en brood in dompelen.

Een fondueset bestaan uit de fonduepan, een brander die brandt op spiritus of die ook elektrisch kan zijn, en een set van fonduevorken, waar je het voedsel aan prikt en die je in de hete fonduepan dompelt.

Hoe gebruik je een fondueset op de juiste manier?

Heb je besloten om een fondueset te kopen om gezellig samen met je vrienden en familie te kunnen fonduen wanneer ze bij je op bezoek komen? Dan moet je goed opletten hoe je deze het beste kunt gebruiken om er het meeste uit te halen en hoe je ongelukken kunt voorkomen. Hieronder laten we je een paar tips zien:

 • Inspectie van de onderdelen: Het eerste wat je moet doen bij de aankoop van een fondueset is controleren of alle onderdelen in de verpakking aanwezig zijn.
 • Gebruiksaanwijzing: Het is belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing zorgvuldig leest. Als deze er niet bij zit, raden we je aan om deze op het internet op te zoeken.
 • Voorzichtig met de vlam: Wees zeer voorzichtig met het aansteken van de vlam als je een spiritusbrander gebruikt. Houd ook je handen uit de buurt van de hete pot.
 • Fonduevorken: Controleer of de vorken die je gaat gebruiken veilig zijn.
 • Vergeet de brander niet uit te doen: Zorg ervoor dat je bij afloop van het fonduen de brander of kaarsje uitdoet.
 • Reiniging: Maak je fondueset goed schoon, afhankelijk van het materiaal ervan.
Ralph Waldo EmersonAmerikaans dichter en filosoof, 1803-1882
“Gastvrijheid bestaat uit een klein beetje vuur, een weinig eten en buitengewoon veel tederheid.

Welke soorten fonduesets zijn er?

Er zijn verschillende soorten fonduepannen op de markt, afhankelijk van het soort fondue dat je wilt doen. Houd er rekening mee dat niet alle pannen geschikt zijn voor alle soorten fondue. Als je hierbij advies nodig hebt, lees dan de volgende informatie aandachtig door zodat je de juiste keuze kan maken.

Elektrische fondueset Fondue met een waxinelichtje Fondue met een spiritusbrander of brandpasta Magnetron fondue
Gemaakt van roestvrij staal. Het heeft een grote capaciteit. Sommige komen met een maximale inhoudsindicator.
Het heeft een temperatuurregelaar.
Het verwarmingsproces gebeurt door middel van een elektrische rechaud.
Eenvoudig in het gebruik.
Je kunt er kaas, chocolade, vlees- en visfondue mee fonduen.
Eenvoudig en snel schoon te maken.
De pot die boven het waxinelichtje gezet wordt mag niet erg groot zijn omdat de warmte anders niet goed verdeeld wordt.
Perfect voor chocoladefondue.
Deze is meestal gemaakt van keramiek.
Traditionele branders bestaan vaak uit een opengewerkte houder van staal waarin aanvankelijk een brandelement geplaatst kon worden dat gevuld was met spiritus. De pan werd dan boven de warmtebron geplaatst op een ringvormige houder. Tegenwoordig worden in plaats van spiritusbrandelementen dikwijls elementen gebruikt die gevuld zijn met een speciale brandpasta.
Gemaakt van roestvrij staal, keramiek of gietijzer.
Verhit bouillon, olie voor vlees en groenten. Smelt ook kaas en chocolade.
Speciaal voor het smelten van chocolade.
Houdt de chocolade meer dan een uur warm.
Gemaakt van kunststof.

Welke fondueset moet ik kiezen, afhankelijk van het soort fondue dat ik wil doen?

Om de perfecte fondueset aan te schaffen raden we je aan om eerst na te denken over het soort fondue dat je wilt bereiden, dat wil zeggen of je vlees-, kaas- of chocoladefonduen wilt. Het tweede punt is om te letten op wat de kenmerken van de fonduepan zijn om het product te kopen dat past bij je behoeften en je smaak.

Nu je weet wat de twee aspecten zijn waarmee je rekening moet houden bij de aankoop van een fondueset, raden we je aan de volgende informatie te lezen. Daarin geven we een gedetailleerd overzicht van de soorten fonduesets die er op dit moment zijn, zodat je een betere beslissing kunt nemen:

 • Kaasfondue: Dit is de meest traditionele bereiding. Voor dit soort fondue kun je gebruik maken van pannen van elk soort materiaal. De pan kan verwarmd worden met een elektrische of traditionele brander.
 • Chocoladefondue: Experts in dit type fondue raden aan om materialen als keramiek, klei of koper te gebruiken, omdat hierbij de smaak van chocolade beter tot zijn recht komt.
 • Vleesfondue: Voor deze bereiding wordt over het algemeen geparfumeerde olie met knoflook en kruiden gebruikt in de fonduepan, die voldoende wordt verhit om het vlees dat aan fonduevorken wordt geprikt, te frituren. Het is aan te bevelen om voor dit type fondue metalen pannen te gebruiken, omdat dit uitstekende warmtegeleiders zijn.

Drie meisjes die aan het fonduen zijn

Sommige elektrische fonduesets hebben een thermostaat om de warmte te regelen.
(Bron: Sumners: 17283759/ 123rf.com)

Hoe moet je een fonduepan schoonmaken?

De manier waarop je de fonduepan moet schoonmaken, is afhankelijk van het materiaal waarvan de pan is gemaakt. Hier zijn een paar tips:

 • Roestvrijstalen fonduepan: De pannen van dit materiaal kunnen in de vaatwasser of in de gootsteen worden gewassen. Het is belangrijk om op te merken dat, als deze pan een anti-aanbaklaag heeft, deze niet kan worden gewassen met reinigingsmiddelen die dit materiaal kunnen aantasten, zoals staalwol.
 • Kunststof fonduepan: Kan met de vaatwasmachine of met de hand afgewassen worden.
 • Koperen fonduepan: Sommige hebben een anti-aanbaklaag aan de binnenkant, dus bij het reinigen ervan moet je opletten deze niet te beschadigen. Citroensap met zout kan worden gebruikt om de buitenkant te reinigen, omdat dit mengsel dit soort materiaal er als nieuw laat uitzien.
 • Keramische fonduepan: Kan in de vaatwasser of met de hand afgewassen worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn verschillende fonduesets op de markt verkrijgbaar, van diverse merken en met uiteenlopende prijzen, maar we herhalen nogmaals het belangrijkste bij deze aankoopbeslissing. Ten eerste, het gebruik dat je er van gaat maken en ten tweede, de kenmerken ervan. Vervolgens zullen we het over de volgende criteria hebben:

Materiaal

Voordat je weet welk materiaal je moet kiezen, moet je weten wat voor soort fondue je wilt bereiden, want niet alle materialen zijn geschikt voor alle soorten. Bovendien moet je overwegen of je een pan nodig hebt met anti-aanbaklaag, want in het geval van kaasfondue is dat erg handig.

Daarnaast moet rekening worden gehouden met belangrijke aspecten. Bijvoorbeeld hoe lang de pan erover duurt om warm te worden en de mogelijkheid om deze in de keuken te verwarmen voordat deze op de thermostaatplaat of rechaud wordt geplaatst. Je moet er ook op letten of de fondueset makkelijk schoon te maken is.

In het algemeen zijn de materialen die het meest gebruikt worden door fabrikanten van fonduepannen roestvrij staal en keramiek, omdat ze een stabiele en regelmatige warmteoverdracht mogelijk maken, waardoor een optimale werking van de fonduepan mogelijk is.

Stuk brood in kaasfondue

Sommige elektrische fonduesets hebben een thermostaat om de warmte te regelen.
(Bron: Sumners: 17283759/ 123rf.com)

Capaciteit

Om ervoor te zorgen dat al je gasten tegelijkertijd kunnen fonduen, en dat ze niet hoeven te wachten tot één van hen klaar is, raden we je aan een fondueset aan te schaffen die groot genoeg is voor 6 tot 8 personen. Op deze manier weet je zeker dat de pan niet te klein of te groot is, en dat hij voor meerdere gelegenheden gebruikt kan worden.

Temperatuur

Om de fondue (in het geval van kaas en chocoladefondue) goede consistentie te geven, hangt het niet noodzakelijkerwijs af van de vloeistof die je toevoegt, maar van het gebruik van de temperatuur. Hierbij moet je een beetje geduld hebben, want als je hier niet goed op let, kan de fondue mislukken, omdat het voedsel aan kan branden.

«Als je de vlam te hoog zet, scheiden het vloeibare deel en het vaste deel zich van elkaar; in dat geval moet je het van het vuur halen en blijven roeren tot je een homogeen mengsel krijgt”, verzekert Luc Talbordet, een van de hoofdkaasmakers die elke week tientallen kilo’s van Fromagerie Can Luc verstuurt.

Sommige elektrische fonduesets hebben een thermostaat om de warmte te regelen. Deze zijn heel praktisch, omdat je je hierover geen zorgen hoeft te maken. Als je een traditionele rechaud gebruikt, moet je gewoon goed opletten en op de bereiding letten. In sommige gevallen zijn de pannen aanpasbaar en kunnen ze eerst op het fornuis worden verwarmd.

Accessoires

Als je de juiste fondueset wilt kiezen, vergeet dan niet naar de bijgeleverde accessoires te kijken. Meestal hebben de modellen die er op de markt te krijgen zijn fonduevorken van verschillende kleuren om ze van elkaar te onderscheiden. Aan de bovenrand bevindt zich vaak een spatbescherming welke afneembaar is ingeval de pan gebruikt wordt voor kaasfondue. Ook zitten er soms sausbakjes bij.

Samenvatting

Als je familie of vrienden op bezoek krijgt en je weet niet goed wat je ze voor zal zetten, dan is een vlees-, kaas- of chocoladefondue een goede optie. Je hoeft niet urenlang in de keuken te staan om gerechten te bereiden die tijd en moeite kosten. Tegelijkertijd kun je gezellig praten en genieten met je gasten van alle heerlijke hapjes.

Vergeet bij de aankoop van je fondueset geen aspecten zoals het type bereiding en de grootte. Deze zijn essentieel. Ook raden we je aan om de kenmerken zoals materiaal, temperatuur en accessoires zorgvuldig te controleren. Ze zijn allemaal essentieel bij de keuze van je fondueset.

Vond je onze shopgids over fonduesets interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Mongkonpun: 37121454/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies