Alle baby’s worden geboren met een sterke zuigbehoefte.  Deze zuigbehoefte heeft een functie,  het werkt namelijk kalmerend. Dus het is uitstekend om je baby ergens op te laten sabbelen. Kies liever een speen dan een duim. Die kun je later makkelijker laten ‘verdwijnen’ en bovendien heeft een speen een aangepaste maat en vorm, wat beter is voor de tanden van je baby.

Dit voorwerp dient vooral ter vervanging van de borst van de moeder (of liever gezegd de tepel), en is voor baby’s een grote rustgevende factor. Omdat alles echter zijn voor- en nadelen heeft, is het essentieel om de speen niet te vroeg te geven, niet te lang te laten gebruiken, en om de juiste soort fopspeen voor je baby te kopen.

Belangrijk om te weten

 • Fopspenen zijn al vele generaties lang één van de meest gebruikte babyproducten. Deze producten worden gebruikt om de baby te kalmeren, de baby zuigt op een speen die de vorm van de tepel van de moeder nabootst. Hoewel het ook andere pluspunten heeft, zoals het verminderen van het risico van de zogenaamde “wiegendood”, ook wel Sudden Infant Dead Syndrom (SIDS) genoemd.
 • We vinden vele varianten op de markt, daarom moet je op het materiaal van de speen letten: latex of siliconen; in de vorm: kersvormig, fysiologisch of dentalvormig?; in het ontwerp: heeft deze ventilatiegaatjes en een handvat?; en in de veiligheid van het product: de juiste speen voor de leeftijd van je baby.
 • Wij hebben de beste en meest verkochte fopspenen geselecteerd, zodat je de kenmerken en prijzen hiervan kunt bekijken. Zo kun je een idee krijgen wat de beste optie voor de behoeften van je baby is en kun je de ideale speen kiezen met de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Ranking: De beste fopspeen op de markt

Bij de aankoop van een fopspeen moet je rekening houden met een aantal zaken, zodat de kalmerende werking ervan effectief is en dat deze geen gevaar op kan leveren. Je kunt verschillende maten, vormen en materialen van fopspenen vinden, dus we hebben de beste opties die er op de Nederlandse markt zijn onderzocht, samen met de belangrijkste kenmerken hiervan.

1e plaats: Philips Avent Soothie Fopspeen, 0-3 maanden

Dit product van Philips Avent is vervaardigd van hoogwaardig medisch siliconen, is zeer bestendig en vrij van BPA, een chemische stof die in kunststof voorkomt en kankerverwekkend is. De fopspeen heeft een anatomisch zuiggedeelte zodat deze de groei van de tandjes niet in de weg ligt. De zuignap van de speen is in het hetzelfde materiaal zodat deze heel zacht en soepel aanvoelt.

Deze spenen, die per twee stuks verkocht worden zijn geschikt voor pasgeboren baby’s tot 3 maanden. Maar we raden aan om te wachten met het gebruik tot de borstvoeding eenmaal goed loopt. Ze kunnen in de afwasmachine of uitgekookt worden. Verkrijgbaar in paars en roze of blauw en groen. Een goede optie voor de allerkleinsten.

2e plaats: Philips Avent Freeflow Fopspeen, vanaf 18 maanden

Deze fopspenen van siliconen zijn geschikt voor peuters vanaf 18 maanden. Ze hebben een symmetrische gevormde zuignap voor een natuurlijke ontwikkeling van het gehemelte, gebit en tandvlees. Er zit bovendien een afneembare kap overheen voor een betere hygiëne en heeft een veiligheidsring.

De spenen zijn BPA-vrij en smaak- en geurneutraal. Ze kunnen zonder problemen uitgekookt worden. Verder beschikken ze over 6 kleine gaatjes in de zuignap voor maximale luchtcirculatie. De spenen worden in sets van twee stuks verkocht in verschillende dessins, raket/wolken, bloemen/vlinder, giraf/leeuw en kat/vogel.

3e plaats: MAM 665233 Night Siliconen Fopspeen, 0-6 maanden

Zoals de naam al zegt, is deze siliconen fopspeen Night van MAM ideaal voor de nacht, want hij geeft licht in het donker, zodat de speen makkelijk te vinden voor de baby of ouders.  De speen heeft een symmetrische zuignap, kan nooit verkeerd zitten en heeft een natuurlijk en zacht gevoel. Het materiaal is BPA-vrij.

Het zuiggedeelte is ontworpen in samenwerking met tandartsen zodat het het gebit niet vervormd. Grote luchtgaten en noppen beschermen de huid en de afgeronde randen voelen heel zacht aan. De speen is antistatisch, en trekt daarom minder stof en pluisjes aan. Verkocht als set van 2 spenen met nachtmotiefjes.

4e plaats: NUK Space Fopspeen, 6-18 maanden

Deze siliconen spenen van NUK, hebben de speciaal door dit merk ontwikkelde vorm van de vrouwelijke borst. Hij biedt voldoende ruimte voor de natuurlijke zuigbewegingen van de baby. Bovendien past het kaakvriendelijke zuiggedeelte aangenaam in de mond. Zelfs voor baby die borstvoeding gewend zijn accepteren deze speen makkelijker.

De aanbevolen leeftijd voor deze spenen is van 6-18 maanden, worden verkocht als set van 2 spenen, en hebben verschillende dierenmotieven. De NUK Space spenen hebben grote openingen die zorgen voor een maximale luchtcirculatie en de gevoelige babyhuid laten ademen. Kan in de magnetron gesteriliseerd worden. BPA-vrij.

5e plaats: Philips Avent Classic Design Fopspeen, 6-18 maanden

De platte, druppelvormige en symmetrische vorm van de Philips Avent Classic Design Fopspeen draagt bij aan de natuurlijke ontwikkeling van het gehemelte, de tanden en het tandvlees van je baby, zelfs wanneer de speen ondersteboven in de mond zit. Twee gaatjes in de zuignap zorgen voor een optimale luchtcirculatie voor meer comfort en bescherming van de tere babyhuid.

De Philips Avent Classic Design Fopspeen is BPFA-vrij, smaak- en reukloos.  De veiligheidsring helpt bij het eenvoudig verwijderen van de fopspeen. Voor nog meer hygiëne is de fopspeen voorzien van een beschermkap voor gemakkelijk en veilig transport onderweg. Bovendien is de fopspeen vaatwasmachinebestendig en kan gesteriliseerd worden. Set van twee spenen met verschillende dessins.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fopspenen

Zoals we je al verteld hebben, kun je vele verschillende modellen fopspenen op de markt tegenkomen, en is het van groot belang om het juiste model te kiezen, zodat je baby geen enkel risico loopt. Hieronder kun je de belangrijkste informatie vinden over dit veel gebruikte product.

Het is heel belangrijk om te weten dat het langdurig gebruik van fopspenen meer risico’s dan voordelen heeft, daarom is het noodzakelijk om altijd de geschikte fopspeen voor elke fase te kiezen en deze niet langer te gebruiken dan strikt noodzakelijk is.
(Bron: Anna Grigorjeva: 37732548/ 123rf.com)

Wat zijn fopspenen?

Fopspenen zijn voorwerpen die de vorm van de tepel van de moeder nabootsen en als primaire functie het kalmeren van de baby hebben. Maar ze hebben ook andere voordelen, zoals het voorkomen van een plotselinge wiegendood. Deze artikelen zijn niet onontbeerlijk of noodzakelijk, maar het is één van de meest gekochte spulletjes bij de komst van een baby.

In het Engels wordt het woord fopspeen “pacifier” (rustgever) genoemd, wat duidelijk aangeeft dat de speen de functie heeft van tijdelijke vervanging van de moederborst, zodat de baby erop zuigt en hier troost bij heeft.

foco

Wist je dat dit product al vele jaren wordt gebruikt, hoewel in het verleden een popje werd gebruikt met in suikerwater gedrenkte stof?

Welke voor- en nadelen heeft het gebruik van een fopspeen?

Zoals we je al verteld hebben, geven de meeste ouders fopspenen aan hun baby’s, deze zijn niet echt nodig voor de baby, omdat de belangrijkste bron van rust voor de baby de borst van de moeder is. Soms is het echter onmogelijk om hem of haar op die manier te kalmeren, in de auto bijvoorbeeld. Hieronder vind je de volgende voor- en nadelen:

Voordelen Nadelen
Ze maken de baby rustig vanwege de zuigbeweging. Kan het borstvoeden vermoeilijken, daarom wordt aangeraden om te beginnen met het gebruik hiervan als de borstvoeding eenmaal op gang is.
Helpt de baby om sneller in slaap te vallen. Het kan een gewoonte worden voor de baby en kan er dan niet meer zonder.
Voorkomen van Wiegendood of SIDS, dankzij de juiste tongpositie en de ademhaling. Als deze op onjuiste wijze wordt gebruikt (te grote speen of te langdurig gebruik), kan het gebitsproblemen veroorzaken.
Ze helpen bij het ongemak van het tanden krijgen, omdat de baby erop kan sabbelen.  

Tot welke leeftijd wordt het gebruik van fopspenen aangeraden?

Het is essentieel om te weten dat langdurig gebruik van fopspenen meer risico’s dan voordelen heeft, dus kies altijd de juiste fopspeen en verwijder deze wanneer deze niet meer nodig is. Als de baby de speen afwijst, is het uiteraard niet nodig om aan te dringen op het gebruik ervan, omdat het geen onmisbaar of noodzakelijk artikel is.

Naarmate het kind groeit, moeten we het gebruik van de speen onder controle houden. De aanbeveling is om het product tijdens het middagdutje of ’s nachts te geven en niet overdag tot het eerste jaar. Daarna is het aan te raden om het gebruik langzaam aan af te bouwen en het te gebruiken tot maximaal een jaar of drie, maar in geen geval langer.

Het model moet glad aanvoelen, met afgeronde randen en geschikt voor de mond van de baby, met de juiste speen en ventilatiegaatjes.
(Bron: Jimmy Lopes: 2296489/ 123rf.com

Welke soorten fopspenen zijn er?

Er zijn vele manieren om fopspenen te classificeren, en één daarvan is op basis van de vorm van de speen. We kunnen drie verschillende types vinden, die we hebben gerangschikt en beschreven in de onderstaande tabel om het makkelijker te maken voor je om ze te herkennen bij de aankoop van een fopspeen voor je baby:

Soorten spenen Kenmerken
Anatomische speen In druppelvorm, lijkt het meest op de tepel en past zich goed aan aan het gehemelte.
Dentale of fysiologische speen Deze is plat en symetrisch, drukt niet op het gehemelte maar lijkt minder op de tepel.
Kersvormige of ronde speen Deze is volledig bolvormig en is het meest gangbare model.

Waar zijn fopspenen van gemaakt?

Er bestaan voornamelijk twee soorten materialen voor de vervaardiging van fopspenen. In de eerste plaats zijn er spenen van rubber of latex gemaakt zijn, het is een natuurlijk materiaal van een oranjeachtige kleur dat zacht en soepel aanvoelt. De textuur lijkt meer op de tepel van de borst en is beter bestand tegen bijten.

Ten tweede zijn er fopspenen die van siliconen zijn gemaakt, die minder soepel zijn dan de eerste, zodat ze langer meegaan, maar minder makkelijk in te bijten is. Ondanks deze eigenschap wordt er geprobeerd om ze steeds meer op de textuur van de moederborst te laten lijken. De karakteristieke kleur is transparant.

Waar moet je op letten bij het gebruik van fopspenen?

We hebben al gemerkt dat de meningen over het gebruik van de fopspeen uiteenlopen, omdat bijna alle dingen zijn voor- en nadelen hebben. Het belangrijkste in dit geval is ongetwijfeld de voorkeur van je baby, en dat de ouders weten hoe het product het beste gebruikt kan worden. Daarom hebben we een aantal aanbevelingen samengesteld:

 • Geef de fopspeen pas aan je baby als de borstvoeding goed op gang is, ongeveer na de eerste maand.
 • Laat je baby de speen gebruiken tijdens het middagdutje of ’s nachts, troost hem of haar de rest van de tijd op een andere manier, het liefst met de borst, en op liefdevolle wijze.
 • Als de baby de speen afwijst, dring dan niet aan.
 • Als je merkt dat de speen van vorm veranderd of lelijk wordt, vervang deze dan snel voor een nieuwe, het liefst maximaal om de twee maanden.
 • Was de fopspeen vaak om infecties te voorkomen, gebruik meerdere spenen en niet steeds dezelfde.
 • Laat je baby de speen zo weinig mogelijk gebruiken, en tot maximaal drie jaar, maar beëindig het gebruik ervan liefst voor zijn tweede jaar.
 • Laat de spenen niet in de buurt van warmtebronnen of in de zon liggen, om beschadiging te vermijden.
 • Gebruik geen lange touwtjes of koordjes om ze vast te houden, maar bevestig ze gewoon met goedgekeurde clipsluitingen.
Taco CuijpersKinderarts en hoogleraar kinderimmunologie

“Het is wel een broedplaats voor bacteriën, dus enige properheid is wenselijk. Net als je een melkflesje eens in de zoveel tijd uitkookt, doe je dat ook met een speen.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een fopspeen om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de fopspeen te vinden die het beste bij  je baby past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de fopspeen die je nodig hebt:

 • Geschikte leeftijd
 • Materialen
 • Ontwerp
 • Veiligheid
 • Soort speen

Geschikte leeftijd

Voordat je een fopspeen koopt, en in het algemeen bij alle baby- en kinderproducten op de markt, is het noodzakelijk aandacht te besteden aan de aanbevolen leeftijd voor het gebruik. Je moet altijd een fopspeen kiezen die overeenkomt met de ontwikkelingsfase van je baby, omdat de vorm en de grootte van de speen speciaal voor deze fase zijn aangepast, zodat het veilig is voor je baby.

Het kopen van een te grote fopspeen kan je baby namelijk gebitsproblemen veroorzaken, hij of zij kan er last van hebben of het kan zelfs gevaar voor de baby opleveren. Dit babyproduct wordt massaal gebruikt maar soms nemen de ouders niet de tijd om de meest geschikte speen voor hun baby uit te zoeken.  Het is erg belangrijk om de juiste speen voor elke fase te gebruiken.

De grootte van de speen moet overeenkomen met de leeftijd van je baby.
(Bron: 罗 宏志: 18870828/ 123rf.com)

Materialen

Als we het over de materialen van een fopspeen hebben, kunnen we het materiaal van het zuiggedeelte en die van de zuignap onderscheiden. Zoals we al eerder zagen kunnen we het zuiggedeelte van rubber (of latex) vinden, dat langer mee gaat maar sneller zijn vorm verliest, en die van silicone, die wat harder is en minder lang mee gaat.  De keuze hangt af van de voorkeur van de baby en de ouders.

Wat de zuignap betreft zijn die van kunststof het meest gangbaar: deze moet wel BPA-vrij zijn, er zijn vele kleuren, modellen en vormen te koop, al zijn de meesten rond- of vlindervormig.

foco

Dan bestaan er ook nog spenen die helemaal van rubber zijn, het schild en het zuiggedeelte van hetzelfde materiaal, deze zijn uiteraard zachter.

Ontwerp

Wat het ontwerp betreft, moet het niet alleen aantrekkelijk zijn maar ook veilig. Het ontwerp moet niet schuren, afgeronde randen hebben en moet aangepast zijn aan de mond van de baby, met een geschikte speen en ventilatiegaten. Verder moet de speen een veiligheidsring hebben om het gemakkelijk vast te kunnen pakken.

Daarna, als we eenmaal weten dat het ontwerp van de vorm van de fopspeen veilig is, kunnen we alle andere dingen in beschouwing nemen, zoals de verscheidenheid aan kleuren, dessins of figuren die er aangeboden wordt. Je kunt van de meest eenvoudige modellen tot de wat meer bewerkte fopspenen op de markt vinden in Nederland.

Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde

Zodra de eerste tandjes doorkomen is duimen schadelijker voor het melkgebitje dan een speen. Door het duimen worden de boventanden naar voren geduwd en kunnen ze scheef gaan staan. Ook een ‘overbite’ en scheve kaken kunnen het gevolg zijn”.

Veiligheid

In het vorige segment hebben we het al een beetje over veiligheid gehad, omdat een goed ontwerp van belang is voor een veilig en probleemloos product vooral als het om pasgeborenen gaat. Vergeet niet dat de speen voor de veiligheid altijd van de juiste ontwikkelingsfase moet zijn.

Soorten spenen

We zijn al een beetje op de hoogte van de soorten spenen die er zijn en de eigenschappen ervan, maar toch zullen we ze nog een keer op een rijtje zetten, om ons ervan te verzekeren dat je de juiste speen kiest. De grootte van de speen moet aangepast zijn aan de leeftijd van je baby, de vorm is afhankelijk van de baby’s voorkeur.

In het verleden werd de fysiologische speen gebruikt, maar deze wordt minder aanbevolen omdat is aangetoond dat de anatomische speen het doorkomen van de tanden meer bevordert. Anatomische spenen zijn echter niet geschikt tijdens het geven van borstvoeding, omdat ze anders van vorm zijn dan de ronde spenen.

Geef je baby geen fopspeen totdat de borstvoeding goed op gang is.
(Bron: David Pereiras Villagrá: 24371408/ 123rf.com)

Samenvatting

Fopspenen zijn voorwerpen die de vorm van de tepel nabootsen om de baby te kalmeren of te troosten wanneer het niet mogelijk is om dit op natuurlijke wijze te doen. Ze zijn niet onontbeerlijk, maar ze worden door veel baby’s en kinderen gebruikt. Ze zijn voornamelijk te vinden van rubber en siliconen, en in verschillende vormen.

Bij het kopen van een fopspeen voor je baby is het van essentieel belang om te weten voor welke leeftijd deze wordt aanbevolen, zodat we zeker weten dat deze veilig en effectief zal zijn. We moeten ook op andere factoren letten, zoals de materialen, die bijvoorbeeld BPA-vrij moeten zijn, of het ontwerp dat voorzien moet zijn van ventilatiegaten en veiligheidsring.

Vond je ons artikel over fopspenen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale fopspeen voor hun baby kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Mukhina1: 36982917/ 123rf.com)

Beoordeel dit artikel

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
24 Stem(men), Gemiddeld: 5,00 de 5
Loading...