Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

35Onderzochte producten

64Bestede uren

12Beoordeelde onderzoeken

139Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote fotoalbum test 2022. Hier stellen we alle fotoalbums die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen het beste fotoalbum voor je te vinden. Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Bovendien vind je op deze pagina enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een fotoalbum koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met fotoalbums heb je de mogelijkheid om de foto’s die je gemaakt hebt op verschillende manieren samen te stellen. In principe kun je onderscheid maken tussen traditionele en digitale fotoalbums.
 • Afhankelijk van je voorkeur kun je kiezen voor een fotoalbum met harde kaft, een zelfklevend fotoalbum, een memo fotoalbum, een insteek fotoalbum, een ringalbum, een Leporello of een fotokarton.
 • Met digitale fotoalbums worden de online gemaakte boeken op papier gezet. Traditionele fotoalbums zijn fotoalbums waarin de ontwikkelde of afgedrukte foto’s met de hand worden ingeplakt.

Fotoalbum: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een fotoalbum koopt

Wat is het verschil tussen digitale en traditionele fotoalbums?

Digitale fotoalbums zijn die waar fotoalbums volledig digitaal gemaakt worden, maar dan op papier gezet worden. Het traditionele fotoalbum kwam al in de jaren 1860 in de mode. Dit zijn fotoalbums waarin de ontwikkelde of afgedrukte foto’s van een digitale camera of instant camera met de hand geplakt worden. Een traditioneel fotoalbum is gemaakt van sterker fotokarton dan de pagina’s van de fotoboeken, wat de duurzaamheid ten goede komt.
Wist je dat fotoalbums al in de mode waren in de jaren 1860? Fotografie bestond al in de 19e eeuw. Natuurlijk werd dit alleen door beroepsfotografen gedaan, want er was nog geen hobbyfotografie zoals tegenwoordig. In die tijd was het ook een luxe om foto’s te laten maken. Daarom waren fotoalbums in die tijd echte kunstvoorwerpen, bekleed met leer of fluweel en kunstzinnig vormgegeven.

Wat zijn de verschillende soorten fotoalbums?

Niet alleen kunnen we onderscheid maken tussen digitale en traditionele fotoalbums, maar er zijn ook verschillende fotoalbums op zich. We hebben hieronder enkele fotoalbums op een rijtje gezet

 • Fotoalbums met een harde kaft
 • Zelfklevende fotoalbums
 • Memo fotoalbums
 • Insteekbare fotoalbums
 • Ringalbums
 • Leporellos
 • Fotodozen

Welk fotoalbum je voor je souvenirfoto’s gebruikt is uiteindelijk een kwestie van smaak. Als je je foto’s graag in een album vormgeeft, kun je in principe alle soorten gebruiken om een mooi resultaat te bereiken.

Fotoalbum

Je kunt kiezen uit veel verschillende soorten fotoalbums. Fotoalbums zijn heel mooie herinneringen. (Foto: MichaelGaida / pixabay.com)

Hoe kun je een fotoalbum maken?

Een fotoalbum kan op verschillende manieren gemaakt worden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende internet platforms waar een fotoalbum gemaakt kan worden. Daartoe moeten de foto’s die in het album moeten verschijnen geüpload worden. Met functies als lay-out, stickers, kleuren en kaders kun je je eigen individuele fotoalbum ontwerpen. Als alternatief kan een fotoalbum ook op de traditionele manier gemaakt worden. Ontwikkel of print de souvenirfoto’s eenvoudig uit en kleef ze in het lege fotoalbum met fotohoekjes of fotolijm. Als je een persoonlijk tintje wilt geven, kun je het album verfraaien met een paar eenvoudige kleurpotloden. Dankzij de vele mogelijkheden om fotoalbums te maken en de grote keuze kun je verschillende producten met elkaar vergelijken, zodat je uiteindelijk precies het fotoalbum vindt dat je in gedachten had.

Hoeveel kost een fotoalbum?

Voor beide soorten kun je de kleine formaten kopen vanaf slechts €5. Afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van het album, loopt de prijs gestadig op tot 80€. Afhankelijk van hoe professioneel het ontwerp van het fotoalbum moet zijn, kunnen ze zelden het lage 3-cijferige bereik bereiken.

Besluit: Welke soorten fotoalbums zijn er en welke is geschikt voor jou?

In principe kunnen fotoalbums in drie verschillende soorten verdeeld worden

 • Klassiek fotoalbum
 • Inschuifalbum
 • Zelfklevend album

De laatste jaren is het aantal online fotoboeken omhoog geschoten. Omdat het gemakkelijk via de computer te maken is, is dit type fotoalbum voor veel klanten interessanter geworden. Als je geen genoegen wilt nemen met de elektronisch gemaakte fotoboeken, maar liever voor de persoonlijke “ouderwetse” versie gaat, zijn fotoalbums precies wat je nodig hebt. In het volgende gedeelte gaan we dieper in op de hierboven genoemde soorten fotoalbums. We zetten de voor- en nadelen van elk type op een rij om je te helpen bij je beslissing.

Wat is een klassiek fotoalbum en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Iedereen kent het klassieke fotoalbum. De bladzijden zijn compact en gescheiden door vloeipapier. Je kunt kiezen uit verschillende formaten en aantallen pagina’s. De laatste jaren zijn er enkele varianten op de markt gekomen, bijvoorbeeld in spiraalvorm of met schroeven op de bladzijden.

Voordelen
 • Individuele vormgeving
 • Heel persoonlijk
Nadelen
 • Grote inspanning

Welke variant het beste bij je past, hangt af van het beoogde gebruik. In principe biedt elk fotoalbum je voldoende ruimte om het te individualiseren en er een persoonlijk tintje aan te geven. Als je handgeschreven commentaar wilt toevoegen, moet je ervoor zorgen dat de bladzijden dik genoeg zijn. Het zou jammer zijn als het schrijven doorbloedt op de volgende bladzijde. Je kunt de foto’s op verschillende manieren vastlijmen. Je kunt bijvoorbeeld fotohoeken gebruiken. Je plakt ze in het album in hetzelfde formaat als je foto’s en plakt ze dan in de hoeken. Het voordeel van deze methode is dat je de foto’s op elk moment kunt verwijderen. Je kunt ook fotolijm of zelfklevende pads gebruiken. Het is dan echter moeilijk om de foto’s te verwijderen.

Fotoalbum

Een zelfgemaakt fotoalbum is een perfect idee voor elk persoonlijk geschenk of gewoon als aandenken voor jezelf.

Wat is een inschuifalbum en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het inschuifalbum maakt je werk een stuk gemakkelijker. Je hoeft alleen je ontwikkelde foto’s in de voorgefabriceerde hoesjes te doen. Deze hulzen zitten vast en kunnen niet verplaatst of elders geplaatst worden. Alvorens een stockalbum te kopen, kijk je naar het formaat van de afzonderlijke hoezen. De moeite om de foto’s achteraf bij te stellen is te groot. Afhankelijk van het type en formaat zijn albums verkrijgbaar met ongeveer één tot vijf hoezen per pagina.

Voordelen
 • Gemakkelijk en snel
 • Geen extra lijm nodig
 • Foto’s kunnen op elk moment verwijderd worden
Nadelen
 • Weinig ruimte voor individuele vormgeving

Als je album veel gebruikt zal worden – voor professionele doeleinden bijvoorbeeld – moet je letten op de kwaliteit. Vooral de mouwen moeten van hoogwaardig materiaal gemaakt zijn, zodat de foto’s er niet bij de geringste draai uitglijden. Als je het album een persoonlijk tintje wilt geven, kun je ook kiezen voor een zogenaamd “memo album”. Het geeft je extra ruimte voor individueel commentaar.

Wat is een zelfklevend album en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Het derde type is het zelfklevende album. De bladzijden van het album zijn beplakt met een speciale kleefstof. Dit wordt beschermd door een doorzichtige folie. Als je je foto’s wilt inlijmen, moet je de beschermfolie verwijderen en je foto’s op de lijm drukken. Bedek ze bij de volgende stap weer met de doorzichtige folie. Het is belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat. Anders kunnen er lelijke kreukels in het papier ontstaan.

Voordelen
 • Lijm al aanwezig
 • Snel te plakken
Nadelen
 • Vereist nauwkeurig werk
 • Mogelijke beschadiging van de film

Je kunt de film ook verschillende keren afpellen en je foto-opstelling veranderen of verwijderen. Wees je er echter van bewust dat de sterkte van het kleefmiddel afslijt bij veelvuldig afpellen. Je loopt het risico de film te beschadigen. Voor het schrijven op de bladzijden moet je een filmvaste pen gebruiken, zodat je handschrift niet vlekt.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om fotoalbums te vergelijken en te beoordelen

In het volgende willen we je de factoren laten zien die je kunt gebruiken om fotoalbums te vergelijken en te beoordelen. Dit maakt het gemakkelijker voor je om een keuze te maken voor een bepaald fotoalbum. Samengevat zijn dat:

 • Formaat
 • Bindwijze
 • Aantal pagina’s

In de volgende alinea’s kun je lezen over de afzonderlijke koopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Formaat

Elk denkbaar formaat is mogelijk voor een fotoalbum en er zijn veel verschillende formaten beschikbaar. Het formaat is een doorslaggevend criterium om een fotoalbum te kopen. Kleinere fotoalbums beginnen bij hoogtes van ongeveer 8 cm. Grotere albums kunnen DIN-A 4 of nog groter zijn. Voor je een formaat kiest, moet je bedenken hoeveel foto’s er op één pagina van het fotoalbum moeten komen en op welk formaat. Als je meer foto’s op een pagina van het fotoalbum wilt, is het zinvol een groter fotoalbum te kiezen.

Bindwijze

Er zijn twee soorten bindingen

 • Eenvoudig boekbinden of ringbinden
 • Boekbinden

Het verschil bepaalt de duurzaamheid van de band, het uiterlijk en uiteindelijk de prijs van het fotoalbum. Terwijl de eenvoudiger bindwijzen, zoals ringbinden, ook wel spiraalbinden genoemd, en boekschroeven een nonchalanter uiterlijk hebben, is boekbinden stabieler en heeft het een hoogwaardiger uitstraling.

xx xx
xx xx
xx xx
Bindwijze Ring-/spiraalbinding Boekschroeven Boekbinding
Uiterlijk Ongedwongen, eenvoudig Ongedwongen, eenvoudig Zeer waardevol
Duurzaamheid Minder langdurig Minder langdurig Zeer langdurig
Prijs Voordelig Voordelig Duur
Ruimteverlies doorinbinden ca. 1cm ca. 3-4cm ca. 2cm xml-ph-059

Het ziet er eenvoudiger uit en is goedkoop. Voor een fotoalbum van belangrijke gebeurtenissen is een boekband aan te bevelen. Dit fotoalbum is iets duurder in aanschaf, maar belooft een langere levensduur. Bovendien moet je, afhankelijk van de soort binding, rekening houden met een verschillend ruimteverlies. Binden met boekschroeven vraagt ongeveer 3-4 cm ruimte, terwijl ringbinden met 1 cm veel minder ruimte vraagt. In het midden is de klassieke boekband met ongeveer 2 cm.

Fotoalbum mit Ringbindung

Fotoalbums met eenvoudige ringband zijn meestal goedkoper, maar zien er minder waardevol uit dan albums met boekband.

Aantal bladzijden

Ook met het aantal bladzijden moet je rekening houden voor je een aankoop doet. Sommige fotoalbums zijn ontworpen voor een groot aantal foto’s, andere slechts voor een heel kleine selectie. Je moet van tevoren duidelijk maken hoeveel pagina’s je in je fotoalbum wilt hebben.

Wist je dat fotoalbums vroeger een bepaalde grootte hadden? Door de techniek hadden de foto’s vergelijkbare afmetingen. Ze waren op kaarten geplakt met de contactgegevens van de fotograaf op de achterkant. Deze kaarten konden in precies passende vakjes van het fotoalbum gestoken worden.

Als een rondreis op foto’s moet worden vastgelegd en in het album vereeuwigd, heb je er waarschijnlijk meer bladzijden voor nodig dan wanneer het alleen om de schoolinschrijving van je zusje gaat. Als het aantal pagina’s te klein of te groot is, ziet het fotoalbum er niet optimaal ingedeeld uit. Het is belangrijk dit goed te overwegen voor je het album koopt.

Beeldbron: 123rf.com / Jozef Polc

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies