Fotopapier
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

26Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

92Verzamelde opmerkingen

Stel je voor. Je hebt de beste camera die je kon vinden gekocht, je bent naar de mooiste locatie gegaan om foto’s te maken en je hebt de duurste programma’s op je laptop gedownload om de foto’s tot in detail te bewerken. Maar zodra je de foto’s wilt afdrukken, valt het resultaat tegen. Je bent namelijk één ding vergeten: Je hebt niet het juiste papier gekocht om de foto’s op af te drukken.

Opmerkelijke foto’s verdienen opmerkelijk fotopapier. Het is op dit soort momenten daarom niet gek als je nadenkt over hoe je met het juiste fotopapier de gewenste resultaten kunt behouden bij het afdrukken van foto’s. In deze shopgids vertellen we je alles over wat je kunt doen om het juiste fotopapier te vinden om je fototalent ook op geprint papier over te krijgen.
Belangrijk om te weten

  • Niet al het fotopapier is geschikt voor iedere printer. Controleer daarom altijd van tevoren of het fotopapier in je printer past.
  • Bewaar de afbeeldingen na het afdrukken op een koele en droge plaats zodat ze volledig intact blijven.
  • Factoren zoals de kwaliteit, het formaat en het kaliber kunnen bepalend zijn om voor het een of het andere soort fotopapier te kiezen. In deze shopgids vind je een handige lijst met aankoopcriteria die je kan helpen om de juiste aankoopbeslissing te maken.

Onze selectie: Het beste fotopapier op de markt

Er zijn veel verschillende soorten fotopapier op de markt te vinden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit hoogglanzend, glanzend, halfglanzend en mat fotopapier. Het een is niet beter dan het ander. Welk papier je nodig hebt, hangt vooral af van het type afbeelding dat je wilt afdrukken. Hieronder vind je een selectie met het beste fotopapier dat je op de markt kunt vinden.

Het beste zelfklevende fotopapier

Dit fotopapier dat speciaal is ontwikkeld voor de Sprocket printer, een compacte en leuke gadget van HP, zorgt voor glanzende en kleurrijke prints van je leukste foto’s. Het papier heeft een zelfklevende achterkant zodat de afgedrukte foto direct ergens op geplakt kan worden.

Er zitten 50 vellen in een verpakking. Let op: Het fotopapier is alleen geschikt voor de HP Sprocket en HP Sprocket 2-in-1, niet voor de HP Sprocket Plus of andere printers.

Het fotopapier met de perfecte prijs-kwaliteitverhouding

Het A4-fotopapier van Quantore heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor een zeer vriendelijke prijs krijg je 50 glanzende vellen die voldoen aan alle verwachtingen die je van goed fotopapier mag verwachten. Het papier geeft fotorealistische afdrukken en is zeer geschikt voor de meeste inkjetprinters.

Het zorgt voor goede scherpte, diepte en contrasten. De kwaliteit van Quantore merkartikelen is vergelijkbaar met die van A-merken, maar de prijs is een stuk scherper.

Het beste fotopapier voor foto’s en afbeeldingen van hoge kwaliteit

Met dit speciale fotopapier van Epson kunnen fotografen en grafische designers foto’s en afbeeldingen van hoge kwaliteit op een foto lijkend oppervlak afdrukken. De verpakking bevat 50 vellen in A4-formaat met een gewicht van 167 gram.

De kwaliteit van het papier is zo goed dat je het zelfs voor het afdrukken van visitekaartjes kunt gebruiken. Aan de ene kant is het papier helder wit, aan de andere kant een beetje crème-kleurig.

Het beste glanzende papier

Ben je op zoek naar glanzend fotopapier? Dan is dit papier van Brother iets voor jou. De 20 vellen zijn stevig en mooi glanzend. Het papier is speciaal ontwikkeld voor de Brother inkjet printer. Het droogt snel en is van hoge kwaliteit. De foto’s zijn vrijwel direct veegvast en laten geen vlekken achter.

Alles dus wat je nodig hebt om jouw foto’s op hoogglanzend papier af te drukken. Bedieningsgemak en eenvoud maken dit fotopapier een mooie aanvulling voor iedereen die mooie foto’s wilt afdrukken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over fotopapier

Om de kwaliteit van foto’s te behouden als je ze afdrukt, heb je goed fotopapier nodig. Met fotopapier kun je gemakkelijk thuis je foto’s printen. Er zijn veel verschillende soorten fotopapier. Factoren zoals de kwaliteit, het formaat en het kaliber van het papier kunnen bepalend zijn om voor het een of het andere soort te kiezen. In deze shopgids helpen we je het beste fotopapier te kiezen op basis van het type afdrukken dat je wilt verkrijgen.

photographers

Glanzend papier geeft afbeeldingen scherpte en licht.
(Bron: Lightfieldstudios: 89214305/ 123rf.com)

Waarom fotopapier?

Fotopapier wordt, zoals de naam al doet vermoeden, speciaal gebruikt voor het afdrukken van foto’s of andere afbeeldingen. Welke bijzonderheden vertoont het ten opzichte van de rest van het papier dat voor gewone afdrukken wordt gebruikt? Er zijn een aantal elementen waarbij de kwaliteit van fotopapier afwijkt van normaal printpapier.

In het bijzonder is de kleurreproductie op fotopapier veel nauwkeuriger en getrouwer. De inkt wordt efficiënter opgenomen, wat betekent dat deze sneller droogt. Op deze manier krijg je geen wazigheid  of vlekken en wordt de foto scherper en contrastrijker.

Hoe moet je de afdrukken op fotopapier bewaren?

Instellingen zoals bibliotheken en andere organisaties die foto’s gedurende een lange tijd moeten opslaan, gebruiken een zeer gestructureerd beveiligingsprotocol om de achteruitgang van het fotografische materiaal te voorkomen. Als ook jij het behoud van je fotografische afdrukken belangrijk vindt, raden we aan goed te controleren hoe je deze het beste op kunt slaan.

Er zijn enkele eenvoudige maatregelen die kunnen helpen. Het beste is om de afbeeldingen het hele jaar door op een koele en droge plaats te bewaren, bijvoorbeeld in stevige en naadloze enveloppen. Ook kun je albums gebruiken die de afbeeldingen in hun geheel bedekken. Zorg er verder voor dat je de afbeeldingen alleen met schone en droge handen vasthoudt.

Ansel AdamsFotograaf
“De beste afbeeldingen zijn de afbeeldingen die hun sterkte en impact door de jaren heen behouden, ondanks het aantal keren dat ze worden bekeken.”

Hoe belangrijk is het absorberen van fotopapier?

Bij het kopen van fotopapier, vind je op de verpakkingen van het papier een reeks kwaliteiten. De mate van inktabsorptie wordt echter zelden genoemd, ondanks het belang ervan. Sommige papiersoorten absorberen nou eenmaal beter dan andere, dat is een feit. Het kan daarom nooit kwaad dit aspect te controleren bij de aanschaf van fotopapier.

Er zijn soorten papier die meer inkt absorberen dan andere. De mate van inktabsorptie vertelt je veel over hoeveel inkt je moet gebruiken, mede afhankelijk van de printer die je gebruikt. Dik en glanzend papier absorbeert bijvoorbeeld minder inkt, terwijl gewoon papier veel meer inkt nodig heeft.

Wat is beter, mat of glanzend fotopapier?

Dat is moeilijk te zeggen en hangt volledig af van wat voor soort foto’s je wilt afdrukken. Wel kunnen we enkele tips geven om je te helpen de optie te kiezen die het beste past bij wat je zoekt. Om te beginnen is glanzend papier het meest voorkomend en gebruikte soort. Als je op zoek bent naar eenvoudig papier, zonder teveel gedoe, dat aan al je basiswensen zal voldoen, is glanzend papier een prima optie.

Als je echter meer uit fotopapier wilt halen, zijn er ook andere soorten papier die geschikt zijn voor het afdrukken van afbeeldingen. In de tabel hieronder vind je de verschillen en kenmerken tussen de 2 papiersoorten, Op basis van dit vergelijk zul je ontdekken welk papier je nodig hebt en welke significante verschillen je hiermee kunt bereiken.

Criterium Glanzend papier Mat papier
Aanbevolen gebruik Wordt gebruikt voor de meeste gewone afdrukken. Wordt gebruikt voor meer specifieke of bijzondere afdrukken.
Externe reflecties Meer externe reflecties.

Scherpere afbeeldingen, waardoor ze lichter lijken.

Vermindert het gehalte aan externe reflecties en verbergt sporen of vlekken.
Voordelen Ideaal voor familiefoto’s, ingelijste foto’s en visitekaartjes. Ideaal voor het afdrukken van oudere foto’s, de afbeeldingen zijn dichter en ondoorzichtig.

Wat is bariet fotopapier?

Fotoafdrukken op barietpapier behoren tot de absolute klassiekers in galeriekwaliteit. Barietpapier heeft enkele kenmerken die vandaag de dag opnieuw populair zijn onder kunstenaars die het beeldaspect willen krijgen dat ze zouden hebben als de afbeeldingen in een traditionele oplage werden gedrukt. Bovendien zorgt het zachte en satijnen gevoel er voor dat sommige fotografen voor dit soort papier kiezen.

De soepele textuur en gereduceerde reflecties maken het mogelijk om de verschillende tinten van het beeld te markeren en de zwarte tonen te versterken en verdiepen. Om terug te keren naar de oorsprong van de fotografie, wordt barietpapier vooral gebruikt voor zwart-witfoto’s, zowel op professioneel als op amateurgebied.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Er zijn honderden soorten fotopapier van verschillende grote en kleine merken. Hoewel op het eerste gezicht de verschillende soorten fotopapier misschien op elkaar lijken, is de realiteit dat verschillende papiersoorten erg van elkaar kunnen verschillen. Bij het kopen van fotopapier, is het belangrijk om een aantal kenmerken in gedachten te houden die het verschil maken en je helpen het papier te vinden dat het beste bij je past. Hieronder vind je de belangrijkste:

Opaciteit

Als je fotopapier hebt gevonden waar je je afbeeldingen op af wilt drukken, is het belangrijk om van tevoren te controleren of je door het papier heen kunt kijken. Als dit het geval is, moet je extra voorzichtig zijn, omdat de inkt door het papier kan gaan, wat de afbeelding nadelig kan beïnvloeden en zelfs tot een ongewenste kleurenmix kan leiden.

Dit is vooral relevant als je afbeeldingen aan beide zijden wilt afdrukken, bijvoorbeeld bij de productie van fotoboeken, omdat in dit geval dit soort factoren doorslaggevend zijn voor de succes van je fotoalbum. Als de dekking niet voldoende is kan het maken van je nieuwe fotoalbum al snel in een nachtmerrie veranderen. De meeste fotopapieren hebben een dekking van 94% of 97%.

Couple printing a photo on instant camera

De beste afmetingen van papier om te kiezen voor afbeeldingen zoals close-ups is 10 x 13 cm en 15 x 20 cm. (Bron: rawpixel: 76171246/ 123rf.com)

Compatibiliteit

Niet al het fotopapier is hetzelfde. Met behulp van het juiste printpapier kun je verschil in afdruk, weergave en het behoud van je foto’s maken. Compatibiliteit is een van de belangrijkste aankoopcriteria bij de aanschaf van fotopapier. Het bepaalt of je het fotopapier dat je kiest überhaupt kunt gebruiken, ongeacht andere kenmerken zoals de kwaliteit, helderheid of dikte van het papier. Controleer daarom altijd voordat je fotopapier van een bepaald merk koopt of je printer wel compatibel is met het gekozen product.

Fotopapier voor laserprinters zal het niet goed doen in Inkjetprinter en vice versa. Dit komt omdat lasers gebruik maken van hogere temperaturen om de kleur op het papier te krijgen. Je kunt ervoor kiezen om voor het fotopapier te gaan dat gemaakt is door de fabrikant van de printer. Je ziet dan meestal de beste resultaten in termen van bedrukbaarheid en beeldkwaliteit. Al verschilt fotopapier van een huismerk tegenwoordig niet veel meer in kwaliteit en is dit vaak een goedkopere optie. Daarnaast bieden derde partijen je vaak meer keuze.

Gewicht

Er is een kans dat je nooit eerder het belang van gewicht hebt overwogen bij het afdrukken van een foto. Toch moet je de relevantie hiervan niet onderschatten. Het gewicht van fotopapier zorgt voor de zichtbaarheid van de afbeelding, voorkomt dat het papier gemakkelijk kreukt en geeft het een beter uiterlijk.

Het gewicht wordt normaal aangegeven in g/m2, oftewel gram per vierkante meter. Als het gewicht bijvoorbeeld 80 g/m2 is, betekent dit dat een vierkante meter van dit papier 80 gram weegt. Over het algemeen is het raadzaam om te kiezen voor papier met een zo groot mogelijk gewicht. Wel raden we aan altijd eerst even te controleren wat het maximale bereik is dat je printer accepteert.

pictures

Er zijn verschillende soorten fotopapier op de markt. We raden aan om het papier te kiezen dat het beste bij je behoeften als fotograaf past.
(Bron: Marina Pissarova: 42213967/ 123rf.com)

Kaliber

Als we het over kaliber hebben bedoelen we de papierdichtheid, oftewel de breedte van het papier. Het kaliber wordt in millimeters of duizendsten van een inch gemeten. Hoewel het kaliber meestal gerelateerd wordt aan het gewicht van het papier, is het ook mogelijk om papieren van een vergelijkbaar kaliber te vinden, met een heel ander gewicht.

Over het algemeen is het kaliber van fotopapier een belangrijk criterium om bij het bewaren van een foto rekening mee te houden, om te voorkomen dat deze na verloop van tijd vergaat. Net als bij de rest van de criteria moet je er altijd voor zorgen dat je printer het gekozen fotopapier en het bijbehorende kaliber ondersteunt voordat je het product koopt.

Formaat

Elk papierformaat is ideaal voor een bepaald type afbeelding om af te drukken. Zo is fotopapier van 10 x 13 cm en 15 x 20 cm bijvoorbeeld ideaal voor fotolijstjes, reisfoto’s of familieherinneringen. Dit is het meest populaire en traditionele formaat dat vaak het beste past bij het thuis afdrukken van foto’s.

Voor meer prominente afbeeldingen is het fotopapier met een formaat 20 x 27 cm (A4-formaat) ideaal, voor het afdrukken van afbeeldingen voor in fotoalbums en posters en afbeeldingen van een meer geavanceerdere kwaliteit. Grotere formaten zoals A3 (29 x 42 cm) worden vooral gebruikt in de reclame en voor de professionele fotografie.

Berenice AbbottFotograaf
“Fotografie helpt mensen zien.”

Samenvatting

Opmerkelijke foto’s verdienen kwalitatief fotopapier. Het kiezen van de juiste soort, gewicht en afwerking kan net dat tikje perfectie aan een fotografische afdruk toevoegen. Fotopapier is papier dat speciaal is ontworpen om de kwaliteit van je foto’s te behouden, zonder professional te hoeven zijn in afdrukken. Op deze manier kun je je foto’s op een mooie manier fysiek maken, zonder dat het je veel geld hoeft te kosten.

Als je fotopapier wilt kopen, is het belangrijk dat je van tevoren controleert of het papier compatibel is met je printer. Daarnaast is het essentieel om naar andere factoren te kijken, zoals het formaat en het gewicht van het papier. Alleen op die manier ben je er zeker van dat je papier kiest dat het beste bij je behoeften past. Of het nu gaat om posters of hoogwaardige proefdrukken, het juiste papier kan een afbeelding verbeteren door de nodige subtiliteit en levendigheid toe te voegen.

Vond je onze shopgids over fotopapier interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welk fotopapier ze nodig hebben voor het afdrukken van hun foto’s. We zijn bovendien benieuwd naar jouw ervaringen!

(Bron van de header afbeelding: Vadim Georgiev: 40880593/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies