Fotoprinter
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

27Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Er is de laatste decennia ontzettend veel veranderd op het gebied van de fotografie. Dit is in de eerste plaats dankzij de opkomst van de digitale camera. In de tweede plaats zijn er veel veranderingen op gang gekomen, omdat smartphones ook goede camera’s bevatten. Tenslotte heeft de toenemende kwaliteit van de fotoprinter ook een enorme impuls gegeven aan veranderingen in de branche.

Door deze laatste ontwikkeling, hoef je niet meer naar een gespecialiseerd laboratorium, om je negatieven te laten ontwikkelen en afdrukken. Je zou zelfs op de plek waar je de foto’s maakt, een goede afdruk kunnen maken, dankzij de draagbare fotoprinters. De technologie zorgt ervoor, dat er een wereld aan mogelijkheden opengaat voor fotografen en fotografie liefhebbers.
Belangrijk om te weten

  • Met een fotoprinter kun je foto’s van hoge kwaliteit printen op verschillende formaten papier, zonder naar een lab te moeten. Je hebt dus niet meer te maken met openingstijden en afhaalpunten. Op de langere termijn, een veel voordeliger manier van afdrukken.
  • Er zijn drie soorten fotoprinters te onderscheiden, die alle drie afdrukken maken van hoge kwaliteit. Ten eerste zijn er de draagbare of mobiele fotoprinters, die vaak in klein formaat afdrukken. In de tweede plaats zijn daar de desktop fotoprinters, die uitmuntende kwaliteit leveren. Tenslotte nog de professionele fotoprinters.
  • De belangrijkste aspecten om rekening mee te houden als je een fotoprinter kiest, zijn de resolutie, de kosten van inkt en papier, het ontwerp en de connectiviteit. De afdruktijd doet er trouwens nauwelijks meer toe, want alle moderne fotoprinters printen ongeveer even snel.

Onze selectie: De beste fotoprinter op de markt

Hieronder presenteren we je een fantastisch viertal fotoprinters, wat ons betreft het neusje van de zalm op fotoprint gebied. Er staan verschillende soorten fotoprinters tussen, ieder met eigen functies en voordelen. We hebben bij het selecteren van de beste fotoprinters van Nederland, rekening gehouden met de beoordelingen van gebruikers. Misschien staat er een voor je tussen, we zijn benieuwd:

De beste wifi fotoprinter

Met deze compacte fotoprinter kun je snel en draadloos afdrukken, vanaf mobiele apparaten. Draadloos? Jazeker, je geeft deze fotoprinter opdracht om af te drukken via de Canon Print app plus Mopria (Android) of Apple AirPrint op je iPhone of tablet. Zet deze fotoprinter op een feest neer en je kunt middels de Party Shuffle modus tot wel 8 smartphones tegelijkertijd foto ’s laten printen.

Door thermosublimatie heb je binnen een minuut knappe foto’s in handen, met levendige kleuren en een lange houdbaarheidsduur. Met separaat verkrijgbare papierlades kun je ook foto’s afdrukken op creditcardformaat, op een vierkante sticker of ministicker. Laat je fantasie de vrije loop!

De beste fotoprinter voor mobiele fotografie

Influencers opgelet, dit apparaat ga je vaker zien en is zeer verslavend voor iedereen met een mobiele telefoon. De Sprocket fotoprinter van HP is net zo makkelijk te bedienen als het posten op Instagram. Maak jouw belevenissen tastbaar in klein formaat: 5 x 7,6 cm (2 x 3 inch). Kies voor snapshot of sticker en deel direct een leuk moment met anderen.

Deze fotoprinter past in jouw broekzak en werkt met behulp van Bluetooth 3.0. Bijzonder is ook, dat deze fotoprinter afdrukt zonder inkt. Hoe dit kan? Door het HP zinkpapier, waarvan 10 vellen zijn inbegrepen.

De beste instant fotoprinter

Stuur foto’s van jouw mobiele telefoon direct via Wlan naar de Fujifilm Instax Share fotoprinter. Share staat er niet voor niets op, want wil je dezelfde foto meerdere keren afdrukken? Dan kies je simpelweg voor reprint. Met de USB kabel is deze zakformaat fotoprinter in een mum van tijd op te laden. De fotoprinter geeft bovendien zelf aan, hoeveel instant foto’s je nog kunt afdrukken. Zo zit je nooit zonder inkt en lever je niet in op beeldkwaliteit. Kies voor een candypop, rainbow of comic achtergrond op het fotopapier.

De beste all-in-one fotoprinter

Met de HP Envy Photo 6230 haal je een kleine all-in-one printer in huis. Met de HP printer kun je op hoge resolutie printen, kopiëren en scannen. De veelzijdige printer van HP is makkelijk te installeren in je thuisnetwerk, zodat je in een handomdraai vanaf je computer of smartphone draadloos kunt afdrukken. Ook kun je heel eenvoudig een kopie van een document maken of deze rechtstreeks naar je mobiel scannen. Dankzij de HP app kun je printopdrachten versturen naar je printer. Ook kun je in deze app het inkt- en papierniveau van je printer bekijken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de fotoprinter

Als het je leuk en zinvol lijkt om jouw foto’s zelf af te drukken met een fotoprinter, dan is het handig om even stil te staan bij een aantal zaken. Er zijn namelijk zoveel verschillende soorten fotoprinters verkrijgbaar in Nederland, dat je het beste van tevoren kunt bepalen wat je wilt. Fotoprinters kunnen namelijk verschillende kwaliteiten afdrukken en prestaties leveren. Daarom beantwoorden we in het onderstaande deel de door kopers meest gestelde vragen over de fotoprinter.

Kies voor het juiste fotopapier, om de afdruk te krijgen die je verwacht.
(Bron: Andriy Popov: 39431897/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen en nadelen van een fotoprinter?

Fotoprinters zijn bijzondere apparaten, die volledig gericht zijn op het uitspuwen van hoogwaardige fotoprints. Hiervoor maken ze gebruik van speciaal fotopapier en aparte pigmenten, die superieur zijn aan die in de gewone printer. Het bezitten van een fotoprinter brengt vele voordelen met zich mee. Om te beginnen, krijg je uitstekende beeldkwaliteit op verschillende formaten, zonder dat je de deur uit moet.

Met een draagbare fotoprinter kun je bovendien afdrukken, waar je ook bent. Een nadeel van dit type fotoprinter is de wat hogere prijs. Alleen professionele fotoprinters zijn duurder. Bovendien betaal je apart voor het specifieke fotopapier en toebehoren, waarmee het behoorlijk in de papieren kan lopen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen en nadelen van een fotoprinter.

Voordelen
  • Drukken levendige, natuurlijke kleuren af
  • Draadloze verbinding
  • Redelijk geprijsd
  • Je hebt direct een tastbare herinnering aan een moment in handen
  • Je bent niet meer afhankelijk van gespecialiseerde laboratoria voor de ontwikkeling
Nadelen
  • De prijs van het papier en de inkt zijn doorgaans hoog
  • Veel fotoprinters hebben maar een functie

Welke soorten fotoprinters zijn er?

Vandaag de dag zijn fotoprinters in te delen in drie categorieën: multifunctionele printers die tevens foto’s kunnen printen, draagbare fotoprinters en professionele fotoprinters. In de onderstaande tabel vind je meer informatie over deze drie soorten fotoprinters.

Type printer Gebruik
Multifunctionele printer Deze printers kunnen meer dan alleen maar printen. Vaak kunnen multifunctionele printers naast (foto’s) printen ook scannen en kopiëren.
Draagbare fotoprinter Gebruikt men vooral om foto’s op klein formaat af te drukken, op het moment van fotograferen zelf. Draagbare fotoprinters zijn soms geïntegreerd in een fotocamera, zoals bij de instant camera. Dankzij het kleine formaat, zijn draagbare fotoprinters makkelijk overal mee naartoe te nemen.
Professionele fotoprinter Professionele fotoprinters drukken foto’s van de hoogste kwaliteit af in diverse formaten en op diverse ondergronden.

Hoe werkt een fotoprinter?

Sommige fotoprinters werken met inkt, die door het apparaat in kleine puntjes op de ondergrond wordt aangebracht. Deze werking is te vergelijken met de traditionele printers. Andere fotoprinters werken op basis van sublimatie. Dit is een techniek, waarbij vaste kleurpigmenten door verhitting direct in de ondergrond worden ingebakken. Het fotopapier bij sublimatie bevat alle basiskleuren, die door verschillende mate van verhitting door de printer achterblijven op het papier.

Een printer-kop aan de binnenkant van een fotoprinter beweegt bij sublimatie over het fotopapier. Omdat deze kop sterk verhit is, verdampen de vaste pigmenten  tot gas, waarbij de vloeibare fase wordt overgeslagen. De pigmenten blijven zodoende aan de ondergrond plakken. Fotoprinters zijn in de meeste gevallen ontworpen voor het printen van foto’s alleen, met uitzondering van de multifunctionele printer.

Wat is er bijzonder aan het fotopapier bij de fotoprinter?

Als je jouw foto’s gaat afdrukken, dan wil je natuurlijk over goed fotopapier beschikken. Gewoon papier werkt niet in een fotoprinter. De meeste fabrikanten geven op de verpakking aan, welke soorten en maten fotopapier geschikt zijn om te gebruiken in de fotoprinter. De belangrijkste kenmerken van fotopapier zijn: het gewicht van het fotopapier, de mate van glans en de afwerking.

Meestal zijn de dikte en de hardheid van het fotopapier direct gekoppeld aan het gewicht ervan. Glans, betreft de puurheid en dichtheid van het wit en de kleuren en de afwerking gaat over een matte dan wel glanzende toplaag. Matte afwerking van het fotopapier betekent dat het papier de pigmenten absorbeert, terwijl bij een glanzende afwerking, de pigmenten op het fotopapier liggen.

Wist je dat de eerste fotoprinter in 1953 op de markt kwam? Deze fotoprinter heette UNIVAC High Speed Printer en werd ontworpen door de firma Remington-Rand. Deze fotoprinter kon tot 600 tekstregels per minuut afdrukken.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je een fotoprinter gaat kopen, dan is het verstandig om op een aantal zaken te letten. Om je hierbij te helpen, hebben we hieronder een lijst gemaakt van dingen waar je op kunt letten, zodat je geen miskoop doet. Aan de hand van deze criteria, kun je een fotoprinter kiezen die voldoet aan jouw verwachtingen en behoeftes.

Ontwerp en resolutie

Omdat fotoprinters ruimte innemen in jouw tas of op kantoor, is het ontwerp van het apparaat van belang om te overwegen. Het is een aspect waarop fabrikanten zich steeds meer concentreren, omdat klanten dit belangrijk vinden. Er zijn zelfs merken die een en dezelfde fotoprinter aanbieden in verschillende kleuren. Zo past een fotoprinter in ieder interieur en bij jouw smaak. Kies je voor een draagbare fotoprinter, dan zijn de afmetingen en het gewicht ervan belangrijk. Een kleine en lichte fotoprinter neem je namelijk makkelijker mee dan een grote zware.

Kies voor het juiste fotopapier, om de afdruk te krijgen die je verwacht.
(Bron: Andriy Popov: 39431897/ 123rf.com)

Ook de resolutie van de afdruk is van belang bij het kiezen van een fotoprinter. Resolutie betreft de beeldkwaliteit van de afdruk. We raden je aan om te kiezen voor een afdrukkwaliteit van minimaal 2400 x 1200 ppp (puntjes per pagina). Ter vergelijking, een professionele fotoprinter is vaak in staat om vanaf 4800 x 2400 ppp af te drukken.

Afdrukkosten en -formaten

Sommige mensen kijken alleen naar de kosten van de fotoprinter, die vaak best toegankelijk is. Hierbij vergeten ze te kijken naar de kosten voor inkt cartridges en fotopapier en andere bijkomende kosten. Alles bij elkaar, kunnen de afdrukkosten voor het printen van foto’s behoorlijk oplopen. Wees je hiervan bewust. Voor het afdrukken van foto’s gebruik je geen gewoon papier en over het algemeen meer inkt dan bij het afdrukken op gewoon papier. Sommige inkt cartridges kosten tot wel 30 euro per stuk.

Wist je dat de eerste printers vrijwel hetzelfde werkten als typemachines? De inkt werd met kracht op het papier geslagen.

De mogelijke afdrukformaten verschillen per type fotoprinter. Draagbare fotoprinters kunnen bijvoorbeeld zelfden een formaat afdrukken, groter dan 10 × 15 cm. Om je het contrast te laten zien: de HP Sprocket fotoprinter uit de selectie drukt af op 5 x 7,6 cm. Professionele fotoprinters kunnen daarentegen overweg met afdrukformaten groter dan A3.

Connectiviteit

De meeste modellen fotoprinter die tegenwoordig op de markt komen, beschikken over de mogelijkheid tot verbinding met het internet. Een fotoprinter die via wifi werkt is daarbij het handigst, want daarvoor hoef je niet dichtbij een router te staan om de foto’s van jouw camera naar de fotoprinter te krijgen. Verder is een Bluetooth verbinding een handige aanvulling. Deze krijgt foto’s van jouw camera of mobiele telefoon naar de printer binnen een straal van 10 meter.

Het is handig als jouw fotoprinter een USB ingang heeft en misschien een microSD kaart lezer, om foto’s van de camera naar de printer te krijgen.

Tenslotte willen we hier nog de connectiviteit via NFC (near field communication) vermelden. Dit type verbinding is direct en snel, maar vraagt wel dat de camera zich dichtbij de fotoprinter bevindt. Een aantal fotoprinters hebben een speciaal station, waar je jouw camera of mobiele telefoon op kunt plaatsen, om de foto’s direct uit te printen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de nummer 1 uit de selectie, de Canon Selphy.

Handige extra’s

Een handige extra op een fotoprinter is een display, waarop je kunt zien hoe de foto uit de fotoprinter komt rollen, of waarop je de instellingen kunt bedienen. Een automatische papierlade is ook slim om te hebben, helemaal als je meerdere afdrukken in een keer wilt maken. Sommige fotoprinters kunnen ook dubbelzijdig printen. Dit is een handige functie voor fotoboeken of voor het maken van een portfolio van jouw werk als fotograaf.

In de selectie hebben we een aantal fotoprinters opgenomen met bovengenoemde handige extra’s. Sowieso geldt dat fotoprinters van erkende merken vaak net dat beetje extra bieden. Aan toepassing van nieuwe technologie, aan handige accessoires of aan klantenservice. Het kan handig zijn om, voordat je een fotoprinter koopt, de ervaringen van andere fotografen en fotografie fans te lezen. Je ziet dan direct of die handige extra iets toevoegt aan de gebruikerservaring of niet.

Samenvatting

In de afgelopen decennia, zijn we meer en meer foto’s gaan maken. Deze ontwikkeling is mede te danken aan de snelle groei van digitale camera’s en het feit dat vrijwel iedere mobiele telefoon over een camera beschikt. Sommige gemaakte foto’s kijk je nooit meer terug, maar andere foto’s zou je het liefst iedere dag bekijken. Een fotoprinter kan je helpen om de beelden en herinneringen tastbaar te maken op papier en er zo van te genieten.

Met een handige fotoprinter in huis, hoef je nooit meer naar een gespecialiseerd laboratorium voor de ontwikkeling van de beelden. Je kunt bij wijze van spreken een foto maken en hem direct afdrukken, waar je dan ook bent. De afdrukkwaliteit van de fotoprinters heeft de afgelopen jaren ook een vlucht genomen, waardoor privé afdrukken vaak niet meer onder doen aan professionele afdrukken. Let bij het kopen van een fotoprinter op de beeldresolutie, het ontwerp van het apparaat en de totale afdrukkosten. Er is voor iedere professionele en hobby fotograaf in Nederland wel een ideale fotoprinter te koop. De vier beste modellen fotoprinter vind je in de selectie.

Heeft dit artikel je geholpen bij jouw keuze voor een fotoprinter? We horen graag welke je kiest en waarom. Help ook andere fotografen het beste model fotoprinter kiezen, door dit artikel via jouw sociale netwerken met hen te delen.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Andriy Popov: 39430637/ 123rf.com)

Recensies