Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

49Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

In de houtbewerking neemt de freesmachine een bijzondere plaats in onder de elektronische gereedschappen. Het is meestal niet de eerste aankoop. Maar zodra hij in de werkplaats arriveert, wordt hij onvervangbaar door zijn grote verscheidenheid aan toepassingen. Of het nu gaat om meubelbouw, modelbouw of ornamentiek, de freesmachine is je favoriet voor het werk.

Met onze freesmachinetest 2023 willen we je helpen bij de keuze van je freesmachine. De nadruk ligt duidelijk op mechanische freesmachines. Op dit moment bieden mechanische freesmachines een breder scala aan gebruiksmogelijkheden voor doe-het-zelvers dan computergestuurde CNC freesmachines.
De belangrijkste feiten in het kort

 • De freesmachine is een verstandige investering voor houtbewerkingsprojecten. Met zijn talrijke toepassingen vereenvoudigt en verruimt de freesmachine je mogelijkheden.
 • De snelheid en stabiliteit zijn belangrijke kenmerken. Het vermogen van de router is voor doe-het-zelvers van secundair belang.
 • Als je je vooral op houtbewerking richt en niet uitsluitend op versiering, is de computergestuurde CNC router in dit stadium geen optie.

Freesmachines: Onze selectie

Aankoop- en beoordelingscriteria voor freesmachines

Bij de aankoop van een freesmachine is het de moeite waard van tevoren na te denken over de belangrijkste beïnvloedende factoren. Op die manier kun je vooraf bepalen waar je aandachtspunten liggen. We hebben de belangrijkste criteria hier voor je samengevat:

In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de centrale elementen:

Snelheid

De snelheid meet de snijsnelheid van je freesmachine. Als de snelheid te laag is, kun je terugslag krijgen. Als de snelheid te hoog is, neemt de hitte toe en wordt het materiaal sneller dof. De diameter van de bovenfrees heeft ook invloed op de snijsnelheid. Grotere knippers mogen daarom nooit op maximum snelheid gebruikt worden.

Houtsoort Diameter van de frees in mm Schaalgetal Aantal omwentelingen per minuut
Loofhout (beuk, eik) 4-10 5-6 24’600-28’000
12-20 3-5 17800-21200
22-40 1-2 11’000-14’400
Naaldhout (sparrenhout, Grenen) 4-10 5-6 24’600-28’000
12-20 3-6 17’800-28’000
22-40 1-3 11’000-17’800
Spaanplaat (OBS, meerlaags) 4-10 3-6 17’800-28’000
12-20 2-4 14’400-21’200
22-40 1-3 11’000-17’800

Dit vergemakkelijkt de werkstroom.

Diepte

De diepteaanslag bepaalt hoe ver je je helmstok kunt laten zakken. Je stelt zo de maximale diepte in. Als je je richt op gedetailleerd werk, is een bovenfrees met een fijne instelling de moeite waard. Kijk eens naar de maximale freesdiepte die op de freesmachine van je keuze staat aangegeven. Een waarde van minder dan 55mm kan je projecten beperken.

Stabiliteit

Als het erom gaat stil en ononderbroken te werken, zijn er een paar factoren waarmee je rekening moet houden.

 • Handvatten: Met rubber beklede handvatten voelen beter in de hand. Het is belangrijk dat je de router ook goed kunt geleiden tijdens zweterig en lang werk.
 • Bedieningsschakelaars: Hoe meer schakelaars je direct vanaf de handgrepen met je duim kunt bedienen, hoe gemakkelijker het werk zal zijn. Controleer of je de aan/uit schakelaar en de spanhendel vanaf de handgrepen kunt bereiken.
 • Hijskolommen: De hefkolommen, die beschermd worden door een rubber mantel, worden gebruikt om de frees in het hout te laten zakken. Het is de bedoeling dat de hefkolommen soepel en gemakkelijk bewegen. Na verloop van tijd neemt de beweeglijkheid af. De verzorging van de router is hier een belangrijk punt.
 • Grondplaat: Een perfect vlakke kunststof grondplaat is een basisvoorwaarde voor succesvol frezen. Als je een nieuwe freesmachine koopt, zouden hier geen problemen moeten zijn. Als je overweegt een gebruikte freesmachine te kopen, kijk er dan eens naar. Voetplaten zijn apart te koop.

Stabiliteit gaat ook hand in hand met veiligheid. Daarom is dit een heel belangrijk criterium om jezelf tegen verwondingen te beschermen.

Power

Meer watt, meer vermogen, meer prestaties. Dit geldt ook voor freesmachines, maar het is belangrijk te bedenken dat hoe groter het vermogen is, hoe groter het gewicht van de freesmachine.

Lijn van de freesmachine Gewicht
710 watt ca. 1,8 kg
1400 watt ca. 3,5 kg
1600 watt ca. 5,8 kg

Een zwaardere machine beïnvloedt het hanteren en maakt werkprocessen ingewikkelder.

Hoe meer watt, hoe zwaarder het gereedschap

Freesmachines met een vermogen van 700 tot 1400 watt zijn ruim voldoende voor de hobby doe-het-zelver. Het hogere wattage komt ook tot uiting in de prijs. Het loont de moeite om van tevoren te bedenken waar je de router precies voor zult gebruiken en hoe vaak.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een freesmachine koopt

Om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op je eerste stappen met een freesmachine, behandelen we de belangrijkste vragen in onze gids.

Wat is er zo bijzonder aan een freesmachine en welke voordelen biedt hij?

Ben je een gemotiveerde hobbyklusser die graag zelf houtbewerkingen rond het huis uitvoert? Dan mag een router niet ontbreken in je uitrusting. De router is uiterst flexibel in zijn toepassingen en kan steeds weer voor heel verschillende projecten gebruikt worden. Het repertoire van een bovenfrees gaat veel verder dan afgeronde kanten. Groeven en versieringen worden gemaakt met freesmachines.

Fräsmaschine

De freesmachine maakt houtoppervlakken gemakkelijker (Image source: Sailer / unsplash).

Sommige taken kunnen door andere hulpmiddelen gedaan worden. Je zult echter al gauw de voorkeur geven aan de bovenfrees, omdat die stabieler in je hand ligt en preciezer werkt.

Welke soorten freesmachines zijn er?

Grofweg worden freesmachines verdeeld in mechanische en numerieke freesmachines, naar de manier waarop ze bediend worden:

Mechanische freesmachines

Dit zijn de gewone freesmachines die met de hand bediend worden. De voorloper is de bovenfrees, die een klassieke all-round freesmachine is. Speciale machines met beperkte toepassingen vervolledigen het gamma.

Voordelen
 • Korte inwerkperiode
 • Goedkoop
Nadelen
 • Complexiteit per werkstap beperkt
 • Handmatig gebruik
 • Tijdrovend

Als je jezelf wat tijd gunt om aan de machine te wennen, zul je na korte tijd met succes houtbewerkingsprojecten met je bovenfrees kunnen voltooien. De investering wordt binnen redelijke grenzen gehouden.

Numerieke freesmachines

Numerieke freesmachines zijn die freesmachines die door een computer bestuurd worden. CNC – Computerised Numerical Control – freesmachines is een andere technische term die dit segment beschrijft. Dit type freesmachine wordt niet met de hand, maar met een computer bestuurd. Het computerprogramma bestuurt het freesproces. Jouw taak is de computer te programmeren.

Voordelen
 • Uiterst precieze bewerking
 • Geen handmatige inspanning
 • Snel werkend
Nadelen
 • Goedkope modellen alleen in het ornament segment
 • Interesse in programmeren vereist
 • Duurder

Wegens de dure aanschafkosten en de vereiste vakkennis waren deze machines tot voor kort voorbehouden aan de industrie. Onlangs zijn er CNC freesmachines verschenen als bouwpakketten tegen meer betaalbare prijzen. Deze freesmachines bieden mogelijkheden om te graveren en te versieren, maar niet het scala aan klassieke houtbewerkingsmogelijkheden.

Voor wie zijn freesmachines geschikt?

Door het rijke spectrum aan toepassingsgebieden spreekt de freesmachine vele klantensegmenten aan. De segmenten verschillen niet in moeilijkheidsgraad. Op elk gebied zijn er gemakkelijker en veeleisender projecten.

Fräsmaschine

De freesmachine wordt gebruikt om randen af te ronden en vormen te maken. (Image source: Belitskiy / unsplash)

Hieronder stellen we de meest voorkomende toepassingsgebieden voor

 • Meubelmaken: Als je een toegewijde doe-het-zelver bent, is een freesmachine een must in je werkplaats. Als je zelf meubels maakt, kun je de freesmachine gebruiken om de randen af te ronden en het hout te groeven. Je werk wordt gelijkmatiger en preciezer.
 • Modelbouw: Een modelbouwer gebruikt graag zijn freesmachine om kleine onderdelen af te ronden en ze perfect in elkaar te laten passen. Dit geldt voor houten vliegtuigmodellen, maar ook voor architectonische modellen.
 • Houten speelgoed: Als hobby-knutselaar kun je de freesmachine gebruiken om houten speelgoedprojecten aan te pakken. Sporen voor de knikkerbaan of een kleine werkbank voor de jongelui – er zijn vele mogelijkheden.
 • Gravures/decoraties: De freesmachine wordt ook vaak gebruikt voor versieringen en gravures. Zo kan bijvoorbeeld een houten bord versierd worden of een fotolijst met een fijne structuur verfraaid worden.

Bedenk voor je koopt waarvoor je je machine wilt gebruiken. Dit speelt een belangrijke rol in het selectieproces.

Wat kost een freesmachine?

De prijzen voor freesmachines lopen sterk uiteen. De prestaties, de afwerking van de freesmachine en de accessoires zijn verantwoordelijk voor de grote prijsverschillen. In het topsegment staan freesmachines die al bij professioneel timmerwerk gebruikt kunnen worden.

Segment Prijsklasse
Instapmodel freesmachines tot 100 euro
Freesmachines voor toegewijde doe-het-zelvers 100 tot 300 euro
Professionele freesmachines vanaf 300 euro

Dit prijsoverzicht heeft betrekking op mechanische freesmachines. CNC freesmachines zijn er vanaf 200 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een freesmachine?

Wat de freesmachine zo populair maakt is de verscheidenheid aan toepassingsmogelijkheden. Het is niet mogelijk om op alle niveaus een plaatsvervanger te vinden. Er zijn zeker alternatieven voor afzonderlijke gebieden

 • Schaafmachine: De goede oude schaafmachine is de voorloper van de freesmachine. Ben je graag ’s avonds laat in de kelder voor je favoriete houtbewerkingsproject en maak je de familie liever niet wakker, dan is de schaafmachine een goede optie. Met iets meer werk, maar veel rustiger, kun je ook je doel bereiken.
 • Boormachine: Als je al een boormachine in je werkplaats hebt, is dit natuurlijk de eerste keus voor boorgaten die ook met een freesmachine gemaakt zouden kunnen worden. Het verschil zit hier in de precieze uitvoering. Hier heeft de freesmachine het voordeel.
 • Laser: Als je je vooral richt op graveren en decoreren, is werken met de laser het overwegen waard.
 • Freestafel: Bij het werken met kleine houten onderdelen bereikt de bovenfrees zijn grenzen. Kleine houten onderdelen zijn moeilijk te repareren. Als ruimte geen probleem is, is de routertafel een alternatief dat het overwegen waard is. Het is een werkbank met een geïntegreerde router. Dit maakt het gemakkelijk om kleine voorwerpen rond de router te leiden.

Het hangt van je behoeften af of een van deze alternatieven geschikter voor je is dan de freesmachine.

Wat is de voedingssnelheid van een freesmachine?

Aanvoer is de richting waarin je de freesmachine beweegt als je aan het werk bent. Er zijn twee mogelijkheden: Ofwel begeleid je de frees met de rijrichting (klimfrezen) van de freesmachine mee, ofwel tegen de rijrichting van de freesmachine in (opwaarts frezen). Tegengesteld draaiend frezen is de richting van je keuze. Hier werken de centrifugale krachten van de bovenfrees zo, dat het gereedschap naar de rand van het hout getrokken wordt. Dit maakt de werking stabieler.
Tegendraads frezen is veiliger.

Als je aan het begin van je freescarrière staat, raden we je de klimfrees methode af voor je eerste projecten. Het synchroon gebruiken van freesmachines wordt als gevaarlijk beschouwd. De kans is groter dat het “averechts” werkt. Ervaren ambachtslieden gebruiken deze methode omdat ze het scheurvrije freeswerk op prijs stellen. De juiste snelheid is ook van cruciaal belang bij het vooruitgaan: Als je de bovenfrees te langzaam beweegt, kun je brandplekken krijgen van de ontstane hitte. Bovendien raakt het mes oververhit en wordt het sneller bot. Met een beetje oefening krijg je het al gauw onder de knie.

Welke accessoires voor een bovenfrees zijn zinvol voor een hobby-knutselaar?

Als je je freesmachine koopt, ben je in principe voldoende uitgerust voor het eerste gebruik. Er zijn echter een paar manieren om het werken met de freesmachine gemakkelijker en aangenamer te maken:

Frees: De frees of freeskop is de kern van je freesmachine. Voordat je spontaan een aankoop doet, moet je bedenken welke projecten je wilt aanpakken. Om te beginnen ben je goed uitgerust met een groeffrees, een vlakfrees (stootkogellager op de bovenkant), twee radiusfrezen (een grote en een kleine) en een schijfgroeffrees. In het algemeen zijn er frezen van twee verschillende materialen: hogesnelheidsstaal (HSS) en hardmetaal (HM). HSS snijkanten zijn geschikter voor zacht hout omdat ze sneller warm worden en bot worden. Anderzijds zijn ze goedkoper in aanschaf dan hardmetalen bovenfrezen. Het voordeel van hardmetalen bovenfrezen is dat je ze ook voor kunststof werkstukken kunt gebruiken.

Geleiderail: Deze extra geeft je werk meer stabiliteit en helpt je om perfect recht te werken. Als precisie belangrijk is, is dit een heel nuttige aankoop.

gebitsbeschermer: Veiligheid voorop. Een gebitsbeschermer is een kleine aanschaf met een groot effect. Het voorkomt dat je het fijne houtstof inademt.

Anti-slip mat: Dit accessoire maakt het je gemakkelijker om met de bovenfrees te werken. Als het hout stabiel en stevig op de antislipmat ligt, kun je zonder zorgen met de bovenfrees aan de slag.

Beeld bron: Andrey Armyagov / 123rf

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies