Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

67Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

149Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote frisbee test 2022. Hier stellen we alle frisbees die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste frisbee voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een frisbee wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Frisbees kunnen op vele manieren gebruikt worden, zowel recreatief als beroepsmatig. Ze bieden plezier voor iedereen en kunnen in principe overal gebruikt worden.
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik wordt onderscheid gemaakt tussen o.a. ultimate, disc golf, freestyle en dog frisbees. De belangrijkste verschillen zijn de diameter, het gewicht en het materiaal.
 • De keuze van de juiste frisbee hangt vooral af van hoe hij gebruikt gaat worden. De verschillende soorten zijn optimaal aangepast aan de betreffende sport.

Frisbee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een frisbee koopt

Voor wie is een frisbee geschikt?

De frisbee is in principe geschikt voor iedereen die in sport geïnteresseerd is. Ongeacht geslacht of leeftijd. Dankzij de talrijke variaties kan iedereen voor zichzelf een geschikte vliegende schijf vinden. In de vrije tijd kan de frisbee gebruikt worden als gazon- of strandspeelgoed. Het dient als tijdverdrijf voor zowel volwassenen als kinderen. Maar de frisbee is ook een heel geschikt speeltje voor honden.

Frisbees zijn ideaal voor recreatieve sporten. Of je nu alleen bent of met vrienden. (Image source: unsplash.com / Josh Rocklage)

Verder biedt de werpschijf allerlei gebruiksmogelijkheden in de klas. Daar kan hij zowel voor individuele als voor groepsoefeningen gebruikt worden. Basistechnieken van vangen en werpen zijn gemakkelijk te leren en leiden tot snel succes. In de loop der jaren ontstonden ook talrijke professionele individuele en teamsporten. Deze omvatten Ultimate, Discgolf, Freestyle en Discdogging.

Welke diameter en gewicht moet een frisbee hebben?

De diameter en het gewicht van de frisbee verschillen naar gelang het gebruik. De diameter is meestal tussen 21-27 cm. Het gewicht voor schijven begint bij 100 tot 130 g voor kinderen. Zware frisbees kunnen meer dan 180 g wegen. Werpschijven die alleen als speelgoed bedoeld zijn, zijn lichter en kunnen ook minder dan 100 g wegen.

Hoeveel kost een frisbee?

Afhankelijk van de kwaliteit en de grootte van de frisbee is er een groot verschil in prijs. Het bereik kan van ongeveer 1 tot 20 euro zijn. Werpschijven voor recreatief gebruik of in de vorm van een promotieartikel zijn soms verkrijgbaar voor minder dan 1 euro. Professionele Frisbees, daarentegen, kosten 10-20 euro, en soms aanzienlijk meer.

Kan ik zelf een frisbee maken?

Net als een katapult om mee te spelen, kunnen frisbees zelf gemaakt worden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Frisbees kunnen gemaakt worden van materialen zoals plastic, karton, krantenpapier of stof. Frisbees van karton kunnen ook beschilderd en versierd worden. Onder andere de frisbees zijn hier geschikt voor.

Zelfgemaakte frisbees kunnen individueel ontworpen worden. (Image source: pixabay.com / bodobe)

Opgemerkt moet worden dat zelfgemaakte schijven alleen geschikt zijn voor recreatief gebruik. Voor frisbeesport moet je professionele schijven gebruiken.

Welke alternatieven zijn er voor een frisbee?

Behalve de klassieke frisbee-schijf zijn er ook allerlei andere vormen. In het volgende gedeelte geven we je een kort overzicht van de alternatieven.

Type Beschrijving
Werpring Dit is een platte ring die ontworpen is om te werpen en te vangen. Hij is vooral geschikt voor precieze en lange worpen.
Boemerang Boemerangs werden oorspronkelijk gebruikt als werpwapens. Tegenwoordig worden ze ook als sportmateriaal gebruikt. Sportboemerangs keren terug naar de werper als ze correct gegooid zijn.
Phatball Dit is een werpspeeltje van kunststof. Het bijzondere is dat hij tijdens de worp verandert van een schijf in een bal.

Ondanks verschillende alternatieven is de schijfvormige frisbee de norm geworden. Vooral in het beroepsveld is dit model de standaard.

Besluit: Welke soorten frisbee zijn er en welke is geschikt voor jou?

De keuze van de juiste frisbee hangt vooral af van het gebruiksgebied. Afhankelijk van de sport verschillen het materiaal, de diameter en het gewicht. Dit artikel introduceert de volgende soorten frisbees

 • Ultimate Frisbee
 • Discgolf frisbee
 • Freestyle frisbee
 • Hondenfrisbee

Afhankelijk van waar je de schijf voor wilt gebruiken, is een ander soort frisbee geschikt. Elk heeft zijn eigen voor- en nadelen. In het volgende gedeelte willen we het je gemakkelijker maken om te beslissen.

Wat zijn de kenmerken van een Ultimate Frisbee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Ultimate Frisbees zijn geschikt voor recreatieve spelers en professionele atleten. Of het nu is om gewoon heen en weer te gooien of om professioneel Ultimate Frisbee te spelen. De schijven hebben stabiele vliegeigenschappen en kunnen tot meer dan 100 meter ver geworpen worden. Een diameter van 27 cm en een gewicht van 175 g zijn ingeburgerd. De relatief grote diameter en het relatief hoge gewicht kunnen het werpen en vangen moeilijk maken, vooral voor beginners en kinderen.

Voordelen
 • Geschikt voor recreatieve spelers en professionals
 • Stabiele vliegeigenschappen tot meer dan 100 m
 • Veelzijdig
Nadelen
 • Relatief grote diameter en hoog gewicht
 • Minder geschikt voor beginners en kinderen
 • Veel medespelers en goede fysieke condities vereist voor Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbees zijn bijzonder geschikt voor het beoefenen van de gelijknamige sport. Het is een teamsport waarin twee teams om de schijf strijden. De bedoeling is de frisbee in de zogenaamde eindzone te vangen en zo een punt te scoren.

Wat zijn de kenmerken van een Discgolf disc en wat zijn de voor- en nadelen?

Discgolf Frisbees zijn speciaal ontworpen voor de gelijknamige sport. Ze zijn dus alleen geschikt voor dit doel. Bij disc golf gooi je naar een bepaald doel, net als bij conventioneel golf. Hierbij wordt een mand gebruikt waarin kettingen de vliegende schijf onderscheppen en hem in een mand eronder laten vallen. Disc golf vereist geen hoge fysieke prestaties, en is daarom geschikt voor alle leeftijdsgroepen.

Voordelen
 • Veel verschillende variaties
 • Geoptimaliseerd voor disc golf
 • Geschikt voor elke leeftijdsgroep
Nadelen
 • Alleen geschikt voor disc golf
 • Accessoires nodig
 • Risico op verwondingen door scherpe randen en hoge vliegende snelheden

Sommige disc golf frisbees hebben scherpe randen en kunnen hoge vliegende snelheden bereiken. Er is dus gevaar voor verwonding. Dit maakt ze ook ongeschikt voor heen en weer gooien. Golfschijven zijn er in veel verschillende variaties, die verschillende vluchteigenschappen hebben. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drivers, mid-ranges en putters. Drivers zijn lange werpschijven die vooral gebruikt worden voor de eerste worp op een baan. Midrange schijven zijn benaderingsschijven die geschikt zijn voor worpen van kortere afstanden. Putters worden vooral gebruikt voor de laatste worp in het doel.

Wat zijn de kenmerken van een freestyle frisbee en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Freestyle Frisbees worden gebruikt om speciale trucs uit te halen. De schijf wordt in de lucht gegooid en weer opgevangen op een artistieke en dansante manier. Freestyle frisbee kan alleen of in een groep gespeeld worden. In toernooien zijn er altijd twee of drie spelers. Mogelijke trucs zijn de schijf op de vingernagels te laten balanceren, er met de voet tegenaan te schoppen of hem op een spectaculaire manier te vangen.

Eenvoudige trucjes kunnen zelfs door beginners snel geleerd worden. Sommige manoeuvres vereisen echter het gebruik van hulpstukken. De frisbee kan bijvoorbeeld behandeld worden met siliconenspray om de wrijving te verminderen. Andere geavanceerde trucs zijn niet mogelijk zonder het gebruik van kunstmatige vingernagels. Deze verminderen ook de wrijving. De verlenging van de vingernagel maakt ook manipulatie in de binnenrand van de schijf mogelijk.

Voordelen
 • Veelzijdig
 • Geschikt voor beginners
 • Kan alleen of in een groep gespeeld worden
Nadelen
 • Accessoires soms nodig
 • Moeilijk te vangen

De Freestyle frisbee heeft meestal een lager gewicht van 160 g, een glad oppervlak en een hogere rand. Door zijn bijzondere vorm vliegt de schijf niet alleen, maar zeilt hij ook. Dit maakt het echter moeilijker te vangen.

Wat onderscheidt een discus voor honden en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Werpschijven voor honden zijn frisbees die speciaal voor honden ontworpen zijn. Bij de sport hondenfrisbee of Discdogging gaat het erom dat de mens de disc gooit en de hond hem terugbrengt. Behalve recreatieve spelletjes is er ook een toernooi versie waarin verschillende trucs met de schijf worden geoefend. Flexibiliteit speelt een belangrijke rol bij hondenfrisbees. De frisbee moet meegeven bij het spelen. Dit is voor de veiligheid van de hond en zorgt ervoor dat de schijf langer meegaat. Ten tweede moet de frisbee bijtbestendig zijn. Dit is vooral belangrijk bij het apporteren. Als de schijf niet bijtvast is, kunnen kleine onderdelen ingeslikt worden.

Voordelen
 • Flexibel en bijtbestendig
 • Traint het hart en de bloedsomloop van de hond
 • Kan gebruikt worden voor hondentraining
Nadelen
 • Risico op verwondingen door slecht vakmanschap
 • Niet geschikt voor elke hond

Discdogging traint het hart en de bloedsomloop van de hond en kan ook gebruikt worden voor hondentraining. Opgemerkt moet echter worden dat deze sport niet voor elke hond geschikt is. Er moet rekening gehouden worden met voorkeuren en rasspecifieke kenmerken.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om frisbees te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om de juiste frisbee te kiezen. De criteria die je kunt gebruiken om frisbees te vergelijken zijn onder andere

 • Diameter
 • Gewicht
 • Materiaal
 • Vorm en kleur
 • Officiële erkenning voor wedstrijden

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Diameter

De diameter van frisbees varieert naargelang het gebruik. Voor de Ultimate Frisbee, bijvoorbeeld, is een diameter van 27 cm ingeburgerd. Discgolf schijven, daarentegen, zijn kleiner en hebben een diameter van ongeveer 21 cm. De schijven die voor Freestyle Frisbee gebruikt worden variëren van ca. 21-27 cm. De diameter van frisbees voor honden varieert sterk. Ze beginnen bij ongeveer 15 cm en gaan tot 24 cm. De juiste schijf moet gekozen worden afhankelijk van de grootte van de hond. Er zijn ook zogenaamde mini frisbees verkrijgbaar. Deze hebben een diameter van slechts ongeveer 6-7 cm. Daardoor zijn ze gemakkelijk in je zak te dragen.

Type Diameter
Ultimate Frisbee 27 cm
Discgolf 21 cm
Dog Frisbee 15-24 cm
Mini Frisbee 6-7 cm

Gewicht

Het geschikte gewicht verschilt ook naargelang het beoogde gebruik. In het algemeen moet de buitenrand van een goede schijf zwaarder zijn dan het oppervlak. Dit behoudt het overgebrachte impulsmoment en geeft de schijf zijn vluchtstabiliteit. Het officiële gewicht voor Ultimate Frisbees is 175 g. Het gewicht van disc golf schijven verschilt naargelang de soort schijf. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drivers, mid-range en putters. Drivers zijn de lichtste van de disc golf schijven. Ze hebben meestal een gewicht van 150-169 g.

Het gewicht van middelhoge schijven hangt af van de vaardigheid van de speler. Beginners kunnen beter een gewicht van 150-169 g kiezen. Meer ervaren spelers kunnen zwaardere schijven gebruiken. Professionals gooien met de zwaarste middelhoge schijven, die 178-180 g wegen. Putters met een gewicht van 170-175 g zijn geschikt voor de meeste disc golfers. Zwaardere schijven zijn over het algemeen betrouwbaarder en vliegen stabieler. Jongere spelers kunnen echter beter voor lichtere frisbees gaan.

De meeste freestyle frisbee spelers geven de voorkeur aan een schijfgewicht van 160g. Voorkeuren kunnen hier echter verschillen. Tenslotte komen we bij de hondenfrisbees. Het gewicht moet, net als de diameter, aan het betreffende dier aangepast worden. Frisbees met een gewicht van 60 g zijn geschikt voor kleine honden. Voor grotere honden zijn schijven met een gewicht van meer dan 100 g verkrijgbaar. Mini Frisbees hebben een gewicht van ca. 20 g.

Materiaal

Frisbees zijn meestal gemaakt van plastic of bioplastic. Schijven van hoge kwaliteit zijn flexibel en kunnen gebogen worden als ze samengedrukt worden. Bij wedstrijden is deze eigenschap verplicht om het risico van verwondingen te verminderen. Goede schijven zijn gemaakt van een polyurethaan/polyethyleen mengsel. Het polyethyleen is van oorsprong heel zacht. Daarom moeten vulstoffen worden toegevoegd om het materiaal harder te maken. De daaruit voortvloeiende kosten hebben een overeenkomstig effect op de prijs.

Bij hondenfrisbees moet aandacht besteed worden aan het risico van verwondingen. (Image source: unsplash.com / Tony Trocino)

Goedkopere schijven zijn meestal gemaakt van polypropyleen. Dit materiaal is erg hard en wordt ook gebruikt voor hardware zoals computerbehuizingen. Vanwege de lage prijs van dit materiaal worden er vaak frisbees van gemaakt als promotieartikel. Hondenfrisbees zijn idealiter helemaal van natuurlijk rubber gemaakt of hebben een rubberen rand om het risico van verwonding van de hond te verminderen. Er zijn ook varianten van neopreen. Deze hebben het voordeel dat ze drijfvermogen hebben.

Vorm en kleur

Alle frisbees hebben dezelfde basisvorm. Het is een ronde, gebogen schijf met een dikkere buitenrand. De onderste rand is iets naar binnen getrokken. Deze vorm geeft de frisbee zijn vermogen om te vliegen. De vorm van de schijf verschilt lichtjes naargelang het type. Freestyle frisbees, bijvoorbeeld, hebben een hogere rand en een zeer gladde onderkant, wat het gemakkelijker maakt om kunstjes te doen. Werpschijven zijn er in allerlei kleuren. Felle kleuren hebben het voordeel dat de frisbees gemakkelijker terug te vinden zijn. Er zijn ook veel leveranciers waar je je schijfje individueel kunt laten bedrukken. Dit is bijzonder voordelig wanneer frisbees als promotie-artikelen worden weggegeven.

Officiële erkenning voor wedstrijden

Als werpschijven gebruikt worden voor professionele frisbeesporten, moet aan officiële eisen voldaan worden. In Ultimate Frisbee is een diameter van 27 cm en een gewicht van 175 g voorgeschreven. Fabrikanten van officiële schijven zijn bijvoorbeeld Discraft, Daredevil of Eurodisc Discgolf schijven mogen niet kleiner zijn dan 21 cm en niet groter dan 40 cm. Het maximaal mogelijke gewicht hangt af van de diameter, maar mag niet meer dan 200 g bedragen.

Wetenswaardigheden over frisbees

Wie vond de frisbee uit?

De frisbee werd in de jaren 1950 in de V.S. uitgevonden door Fred Morrison. De naam “Frisbee” gaat terug op de firmanaam “Frisbie Pie Company”. De bakkerij maakte onder andere taarten in ronde taartvormen. Na verloop van tijd begonnen kinderen met de afgedankte vormen te spelen door ze naar elkaar te gooien. Morrison merkte dit op en zette zich aan het verbeteren van de vliegeigenschappen van de schijven. In 1951 maakte hij dan de zogenaamde “Pluto disc”, die vanaf 13 januari 1957 door Wham-O in de handel werd gebracht en gedistribueerd.

Hoe werkt een frisbee?

De frisbee dankt zijn vliegvermogen aan twee oorzaken. Ten eerste is de schijf gebogen, en ten tweede wordt hij door de worp in rotatie gezet. De kromming veroorzaakt een trekkracht naar boven. De draaiing heeft een stabiliserend effect bij het vliegen. De schijf heeft een dikkere buitenrand die lijkt op de vorm van een vliegtuigvleugel. De onderste rand is iets naar binnen getrokken. Tijdens de vlucht wordt de lucht aan de buitenrand verdeeld.

Hierdoor ontstaat zuiging aan het oppervlak en druk aan de onderkant, vergelijkbaar met een vliegtuig. De druk op de onderkant werkt als een luchtkussen waarop de schijf glijdt. Zonder de draaiing zou de schijf echter niet erg goed vliegen. Dit komt doordat het drijfvermogen van de voorste helft meestal iets sterker is, waardoor een koppel ontstaat dat de schijf steeds steiler doet stijgen tot hij kantelt. Als de schijf geworpen wordt, krijgt hij een impulsmoment, dat een gyroscopisch moment opwekt dat de draaias stabiliseert.

Waar kan ik leren frisbeeën?

Frisbee kan in het algemeen overal gespeeld worden. Voor recreatieve doeleinden zijn parken of stranden bijzonder geschikt. Om disc golf te spelen heb je ook een speciale disc golf mand nodig. Je kunt ook een permanent geïnstalleerde cursus volgen. Als je professioneel een frisbeesport wilt beoefenen, kun je lid worden van een club of vereniging. Daar leer je ook de juiste werptechnieken.

Hoe kan ik mijn hond leren frisbeeën?

Om te beginnen moet de belangstelling van de hond gewekt worden. Dan is het gewoon een kwestie van de frisbee gooien en weer terugbrengen. Als dit eenmaal gelukt is, moet de hond leren de schijf uit de hand te nemen en hem dan later uit de lucht te vangen. In het begin moeten de worpen vlak en kort zijn, zodat de hond ze gemakkelijk kan vangen. Mettertijd kunnen de worpen dan breder en hoger worden. Om je hond te leren frisbeeën, kun je ook naar een club of cursus gaan. Daar krijg je les in werptechnieken van deskundige instructeurs.

Beeldbron: 123rf.com / 84562335 (L)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies