Laatst bijgewerkt: 03-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

De goudbruine zetmeelachtige stokjes zijn vooral bij kinderen erg populair. Natuurlijk hebben we het hier over frieten uit de frituurpan. Maar frituurpannen kunnen nu veel meer dan alleen frietjes knapperig maken. Moderne keukenapparatuur is veelzijdig, zeer krachtig en gemakkelijk in het gebruik. De keuze aan gerechten die in de friteuse bereid kunnen worden is groot.

Het moet snel zijn, heerlijk smaken en, het beste van alles, gezond zijn. Maar sommige friteuses kunnen ook recht doen aan het gezondheidsaspect, wat nogal paradoxaal klinkt in verband met gefrituurd voedsel. Welke modellen dit zijn en waar je nog meer op moet letten als je een air fryer koopt, vind je hier in onze grote air fryer test 2022. We willen je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een friteuse kan gebruikt worden om snel en smakelijk allerlei heerlijke klassiekers te bereiden, zoals schnitzels en frietjes, kipnuggets, loempia’s en zelfs gefrituurde kaasballetjes. Maar ook groenten en fruit hebben nu hun weg gevonden naar de frituurpan.
 • Dankzij vernieuwingen als de heteluchtfriteuse kunnen sommige frituurpannen nu helemaal zonder vet. Dit maakt ze uiterst aantrekkelijk voor gezondheidsbewuste mensen.
 • Veel friteuses hebben zich ontwikkeld tot echte alleskunners. De multifunctionele toestellen maken het mogelijk om verschillende dingen tegelijk te frituren of zelfs de frituurpan in een oven te veranderen dankzij speciale bakinzetten.

Friteuse: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor

friteuses In dit deel van het artikel willen we je laten zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de verscheidenheid aan mogelijke friteuses. De criteria die je kunt gebruiken om frituurpannen met elkaar te vergelijken zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat de afzonderlijke criteria zijn.

Vermogen

Het vermogensaspect van friteuses heeft vooral te maken met het vermogen waarmee de friteuse werkt. Vooral bij frituurpannen met vet moet je goed op het vermogen letten, zodat het vet snel opwarmt en je niet eindeloos hoeft te wachten voor je kunt beginnen met frituren. Hoeveel watt precies nodig is, hangt af van de grootte van de friteuse.

Friteuse capaciteit wattage
Kleine friteuse minder dan een liter olie 1000 watt
Normale friteuse een tot twee liter olie 1200-1500 watt
Grote friteuse drie tot vier liter 2200-2500 watt

Alleen met hetelucht friteuses kan het wattage wat verwaarloosd worden, omdat hier geen olie verwarmd hoeft te worden. Toch moet er nog een zekere hoeveelheid kracht zijn, zodat alles snel gedaan kan worden.

Capaciteit

Bij de aanschaf van een friteuse is het ook belangrijk te letten op de capaciteit en dus de vulhoeveelheid. Je moet van tevoren nadenken over het doel waarvoor je de friteuse nodig hebt.

Als je bijvoorbeeld een groot feest geeft en voor veel gasten moet zorgen, is een grotere friteuse heel zinvol, want je kunt eenvoudig meer tegelijk bereiden.

Aan de andere kant, als je maar een gezin van vier wilt voeden, is een kleiner model voldoende. Hoe groter de vetcapaciteit, hoe hoger de bedrijfskosten, want de friteuse verbruikt meer elektriciteit.

Het is dus de moeite waard een kleinere friteuse te kopen, niet alleen omwille van de ruimte, maar ook om financiële redenen.

Schoonmaken/vaatwasmachinebestendig

Bij het schoonmaken van de frituurpan hebben de meeste mensen slechte gedachten. Het kan lang duren om al het vet met de hand te verwijderen. Daarom is het des te belangrijker, als je een vaatwasser hebt, dat de frituurpan vaatwasserbestendig is en niet stuk gaat.

Bij ons onderzoek bleken echter bijna alle friteuses vaatwasmachinebestendig te zijn. De friteuse kan eenvoudig gedemonteerd worden in zijn afzonderlijke onderdelen, die dan zonder problemen in de afwasmachine kunnen.

Geurfilter

Tijdens het frituren kunnen gemakkelijk onaangename geuren ontstaan. Het is daarom zeer aan te raden een friteuse met een geurfilter te kopen.

De meeste geurfilters kunnen in de afwasmachine of onder stromend water gewassen worden.

De geurfilters in de meeste frituurpannen zijn van koolstof en zijn vooral in modernere toestellen ingebouwd. Het filter zorgt ervoor dat de geproduceerde geuren niet naar buiten kunnen ontsnappen, want ze worden gebonden en op hun plaats gehouden door de koolstofvezels. Het geurfilter moet om de drie tot vier maanden of ongeveer om de 80 keer dat je het gebruikt vervangen worden. Bovendien moet het deksel stevig en vooral goed gesloten zijn, zodat ook hier geen geurtjes kunnen ontsnappen,

Temperatuurregeling

Een temperatuurregeling kan ook een heel praktisch hulpmiddel zijn op je frituurpan. Zo kun je steeds de perfecte temperatuur instellen voor het betreffende gefrituurde voedsel. In het algemeen moet je ervoor zorgen dat je voor frituren geen temperaturen boven 175 graden Celsius gebruikt. Hierdoor zal de korst veel te snel bruin worden en, erger nog, kunnen ongezonde stoffen ontstaan zoals acrylamide.

Met een kijkvenster op de friteuse kun je de voortgang van het frituren bekijken zonder de friteuse te hoeven openen.

Temperatuurafwijkingen komen vaker voor tussen verschillende friteuses. Als alternatief kun je een eenvoudige keukenthermometer gebruiken.

Accessoires

Friteuses zijn niet zomaar friteuses. Veel modellen kunnen veel meer, en daarom is het de moeite waard aandacht te besteden aan de accessoires. Er zijn bijvoorbeeld friteuses die ook met een stoominzet en een biefstukkooi geleverd worden.

Of een model dat verkrijgbaar is met een grillpaninzet. Als het om accessoires gaat, komen fabrikanten met veel ideeën en misschien vind je een luchtfriteuse die geleverd wordt met een ander keukengerei dat je toch al nodig had.

Besluit: Welke soorten friteuses zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een friteuse wilt kopen, zijn er verschillende alternatieven om uit te kiezen.

Type Voordelen Nadelen
Normale friteuse Iets goedkoper Olie moet vaker ververst worden omdat ze sneller vervuild raakt
Koude zone friteuse Gezonder frituren, Olie hoeft niet zo vaak ververst te worden Verwarmingselement moet na gebruik schoongemaakt worden
Heteluchtfriteuse Gezonder, want er hoeft maar weinig vet gebruikt te worden Smaak is niet zo intens als van de olie friteuse

Als je meer over elk type friteuse wilt weten, kun je in de volgende hoofdstukken meer lezen over elk type.

Normale friteuse

Bij normale friteuses gebruik je olie om te frituren. Dit wordt verwarmd door een verwarmingselement dat zich onderaan het toestel bevindt.

Voordelen
 • Goedkoop
 • Klassieke frituursmaak
Nadelen
 • Olie moet vaker ververst worden omdat hij sneller vervuild raakt
 • Gefrituurd voedsel verbrandt sneller op de vloer
 • Ongezonder omdat er een groter risico is op de vorming van acrylamide

Als je de olie verhit boven 175 graden Celsius, kan de kankerverwekkende stof acrylamide gevormd worden. Dit komt vooral voor in graan- en aardappelproducten.

Koude zone friteuse

Dit type friteuse is, om zo te zeggen, het standaardmodel onder de friteuses met vet. Hier hangt het verwarmingselement vrij in de olie op een afstand van twee tot drie cm van de bodem van de bak.

Voordelen
 • Gezonder frituren
 • Olie hoeft niet zo vaak ververst te worden
 • Klassieke frituursmaak
 • Frituurvoedsel verbrandt niet zo snel aan de bodem
Nadelen
 • Verwarmingselement moet na gebruik schoongemaakt worden
 • Iets duurder

Door de afstand van twee tot drie cm tussen het verwarmingselement en de bodem ontstaat een koude zone waarin de olie slechts een temperatuur heeft van ongeveer 70 graden Celsius. Het risico dat zich hier acrylamide vormt door verbrande frituurresten is dus aanzienlijk kleiner.

Hetelucht friteuse

Bij hetelucht friteuses wordt het gefrituurde voedsel meestal geroerd, zodat het aan alle kanten bruin en knapperig is. De friteuse werkt volgens een soortgelijk principe als ovens met een convectiefunctie. Vergeleken met andere friteuses hoeft in heteluchtfriteuses maar heel weinig vet gebruikt te worden. Meestal zijn een tot twee eetlepels olie voldoende om het gewenste frituurresultaat te bereiken.

Voordelen
 • Heel gezond, want er wordt maar weinig vet gebruikt
 • Gemakkelijk schoon te maken
Nadelen
 • Smaak is minder intens dan bij conventionele friteuses
 • Iets duurder

Wat smaak betreft kunnen hete lucht friteuses niet helemaal op tegen olie friteuses, want het smaakdragende vet maakt de smaak van het gefrituurde voedsel nog intenser. Maar het gezondheidsaspect kan het verlies aan smaak zeker goedmaken.

Gids: Veelgestelde vragen over friteuses in detail beantwoord

Voor wie is een friteuse geschikt?

Wie dacht dat friteuses alleen de moeite waard waren voor restaurants of fastfood-zaken had het ver mis. Friteuses vind je nu in veel huishoudens. Ze kunnen gebruikt worden om veel gerechten snel en op een bijzondere manier te bereiden. Dus als je graag stevige maaltijden eet en niet voortdurend op je calorieën let, kun je veel plezier beleven aan een air fryer.

Maar friteuses zijn ook geschikt voor gezondheidsbewuste mensen. Heteluchtfriteuses zijn hier het meest geschikt, omdat ze maar een fractie van het vet nodig hebben dat een gewone friteuse nodig heeft.

Hoe ververs ik het vet in een frituurpan?

Veel mensen weten hoe ze het vet in een frituurpan regelmatig moeten verversen, en dit schrikt de meeste mensen af van frituren. Want de vraag rijst waar je het vet moet laten? Hieronder hebben we een kleine lijst samengesteld van de beste manieren om het frituurvet weg te gooien

 1. Het vet moet worden afgekoeld voor het wordt weggegooid.
 2. Voordat het vet eindelijk afgekoeld is, moet het in een afsluitbare bak gegoten worden. Oude inmaakpotten, bijvoorbeeld, zijn hier geschikt voor.
 3. Nu kan de pot in de zwarte bak of bij het huisvuil.
 4. Alternatieven voor verwijdering: recyclagecentrum of je eigen composthoop.

Nieuwere friteuses hebben meestal een olie-afvoersysteem. Het vet loopt dan door een slang in een container en kan meteen worden weggegooid.

Welke maat friteuse moet ik kopen?

De juiste maat is van cruciaal belang voor een friteuse, samen met de kwaliteit. Alvorens te kopen moet je altijd duidelijk weten waar je de friteuse voor wilt gebruiken.

Friteuse-1

Als je twee bakplaten en bakjes hebt, kun je verschillende dingen tegelijk bakken.
(Image source: Michael Jarmoluk/ Pixabay)

Als je dikke koteletten en frieten op het bord van een gezin van vijf wilt leggen, moet de frituurpan beslist niet te klein zijn. Anders moeten verschillende ladingen gebakken worden, wat veel tijd kost.

Bovendien zullen tegen die tijd de eerste porties al koud zijn en iedereen weet dat gebakken voedsel alleen warm smaakt. In elk geval is het belangrijk de grootte van de frituurpan aan te passen aan de te verwerken hoeveelheden.

Hoeveel kost een friteuse?

Goedkope friteuses koop je voor zo weinig als 30 euro. Zulke modellen zijn alleen aan te bevelen aan mensen die hun friteuse hooguit een paar keer per jaar willen gebruiken en er dus niet zo veel aan willen uitgeven. Deze toestellen zijn niet ontworpen voor continu gebruik.
Vooral gezinnen met kinderen doen er om gezondheidsredenen goed aan een heteluchtfriteuse te gebruiken.

De meeste friteuses zijn echter in het middeldure prijssegment rond de 100 euro. Hier vind je zeer degelijke modellen die echte allrounders zijn. Je vindt in deze prijsklasse ook instapmodellen van de gewoonlijk duurdere heteluchtfriteuses. Professionele friteuses met vet of hetelucht friteuses beginnen bij 150 euro. Deze modellen zijn zeer verfijnd in kwaliteit en kunnen het dagelijks gebruik zonder problemen doorstaan.

Welke alternatieven zijn er voor een friteuse?

Behalve de heteluchtfriteuse, die we hierboven al besproken hebben, is er nog een alternatief voor de klassieke friteuse. Je kunt ook gewoon een grote pan gebruiken waarin het voedsel helemaal met olie bedekt kan worden. Verhit eerst de olie en leg dan voorzichtig het gefrituurde voedsel in de hete olie met een tang of een zeef.

Fritteuse-2

Frieten zijn gewoon het lekkerst als ze in de frituurpan bereid worden.
(Afbeelding bron: Kadlec/ 123rf.com)

Als het voedsel de gewenste bruinheid bereikt heeft, haal je het er met de tang of het vergiet weer uit en laat het uitlekken op een met keukenpapier bedekt rekje. Zo kun je jezelf ook zonder frituurpan af en toe op gefrituurde gerechten trakteren.

Hoe doe ik een friteuse weg?

Op een gegeven moment geeft zelfs de beste friteuse de geest. Maar waar laat je het oude ding? In geen geval mag je frituurpannen bij het huisvuil gooien, want er zijn aparte afvoerkanalen voor elektrische apparaten. Het gemakkelijkst zou het recyclagecentrum zijn.

Je kunt je friteuse er gratis heen brengen en de onderdelen worden op de juiste manier gerecycleerd. Een andere mogelijkheid is dat veel fabrikanten oude apparaten terugnemen. In sommige gevallen zijn ze zelfs wettelijk verplicht dat te doen.

Hoe maak ik een friteuse schoon?

Het schoonmaken van friteuses kan wat tijd in beslag nemen. Daarom willen we je de beste manier laten zien om dat te doen. Eerst en vooral moet je het vet weggooien zoals hierboven beschreven.

Voor het schoonmaken zelf kun je het beste wegwerphandschoenen aantrekken, zodat de vetresten niet aan je handen blijven kleven. Gebruik dan een keukenhanddoek om de grove vetresten van de rand en bodem te verwijderen.

Friteuse-3

Pas bij het gebruik van een frituurpan altijd op voor vetspetters.
(Image source: Wine Dharma/ Unsplash)

Vervolgens vul je de frituurpan vol met water. Voeg dan een paar druppels afwasmiddel toe. Dit wordt dan 10 minuten gekookt en dan uitgegoten. Spoel nu de frituurpan met een tot twee eetlepels azijn of azijnreiniger en 150 ml water.

Voor hardnekkige vlekken kun je het beste een afwasborstel gebruiken die eerst in water en afwasmiddel gedrenkt is. De frituurpan is nu schoon. Nu kun je het aan de lucht laten drogen of met een theedoek afdrogen.

Als je friteuse vaatwasserbestendig is, kun je de afzonderlijke onderdelen ook gewoon door de vaatwasser laten schoonmaken nadat je het vet hebt weggegooid.

Welk vet/olie moet ik gebruiken voor een frituurpan?

Omdat zowel vet als olie bij het frituren zeer sterk verhit worden, moet je alleen vetten en oliën gebruiken die goed hittebestendig zijn. In het algemeen echter mogen vetten nooit boven 175 graden Celsius verhit worden, want dat kan tot gezondheidsrisico’s leiden. Hieronder hebben we een tabel samengesteld met geschikte en minder geschikte vetten en oliën.
Geschikte oliën/vetten Ongeschikte oliën/vetten
 • Koolzaadolie
 • Olijfolie
 • Reuzel
 • Kokosolie
 • Pinda-olie
 • Sesamolie
 • Palmolie
 • Druivenpitolie
 • Lijnzaadolie
 • Saffloerolie
 • Boter

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies