Laatst bijgewerkt: 22-09-2021

Het tijdperk van de digitalisering doet steeds meer oude functieprofielen verdwijnen. Anderzijds ontwikkelen zich nieuwe en gespecialiseerde beroepen. De marketing van bedrijven verschuift steeds meer naar het internet. Daardoor werken programmeurs, webontwerpers en front-end ontwikkelaars samen.

In ons artikel kom je meer te weten over front-end ontwikkelaars. We laten je zien wat zijn taken zijn en welke vaardigheden voor dit werk nodig zijn, wat voor opleiding je nodig hebt om er te komen en wat de vooruitzichten op verdiensten in dit vak zijn. Een vergelijking van landen zal laten zien dat het salaris in dit beroep sterk varieert.
Belangrijk om te weten

 • Eenvoudig gezegd maakt een front-end ontwikkelaar het ontwerp van een website. Hij is de interface tussen een webontwerper en een backend ontwikkelaar.
 • Zijn vaardigheden zullen in de toekomst belangrijker worden en vaker nodig zijn. Steeds meer inhoud wordt gedigitaliseerd en beschikbaar gemaakt voor een brede massa gebruikers. Het is belangrijk om de gebruikersinterfaces van web-applicaties gebruikersvriendelijk te maken.
 • De opleiding voor front end ontwikkelaars kan sterk variëren. Vaak hebben ze verschillende kennis van de gebieden informatica, web design en programmeren.

Woordenlijst item: De term Front End Developer in detail uitgelegd

Front End Development gaat over het ontwikkelen van de gebruikersinterface, d.w.z. de lay-out van een website. De nadruk ligt op de geoptimaliseerde presentatie van afzonderlijke elementen op de pagina’s. Dit omvat alles wat de gebruiker ziet en waar hij of zij met een dienst kan interageren. Bijvoorbeeld afbeeldingen, teksten, video’s, knoppen of het contactformulier.

Front-end ontwikkeling is een beroep met toekomst. Wie besluit in dit vak te gaan werken heeft goede carrièremogelijkheden. In vergelijking daarmee houden back-end ontwikkelaars zich bezig met het programmeren van de server van een website, bijvoorbeeld.

In een bedrijf werken de back-end ontwikkelaar, de webdesigner en de front-end ontwikkelaar samen. Het wordt echter steeds gebruikelijker dat de taken van deze beroepen samensmelten en vaak door de front-end ontwikkelaar in één persoon worden verenigd.

Wat zijn de taken van een Front End Developer?

De belangrijkste taken van een front-end ontwikkelaar omvatten de ontwikkeling en presentatie van de website voor Internet browsers. Dit houdt in dat de lay-out en het ontwerp worden uitgevoerd. Aan de andere kant zorgt de back-end ontwikkelaar voor de server-side programmering van websites.

Als front-end ontwikkelaar kun je jezelf tot de digitale nomaden rekenen. In de regel heb je alleen een laptop nodig, een internetverbinding en kun je van overal werken. Deze manier van werken wordt steeds populairder. (Image source: Goran Ivo / unsplash)

In front-end ontwikkeling werk je met de programmeertalen CSS, HTML en Javascript. HTML wordt gebruikt om het basiskader van een website te maken. Vergelijkbaar met de ruwbouw van een huis wordt het raamwerk voor de inhoud (beelden, teksten, tabellen, enz.) ontwikkeld. CSS is verantwoordelijk voor de vormgeving van de website (lettertype, kleuren, spatiëring, enz.). Vergelijkbaar met de gevel of de binneninrichting van het huis.

JavaScript wordt gebruikt om plugins of bibliotheken te implementeren. Deze gebieden hebben toegang tot gegevens in de backend en geven die door aan de frontend aan de gebruiker. Dit is te vergelijken met een zoekopdracht via je digitale universiteitsbibliotheek.

Front End Developers moeten zich voortdurend bijscholen om aan de spits van de technologie te blijven.

De front-end ontwikkelaar is de interface tussen de back-end ontwikkeling en de web-ontwerpers. De webontwerpers zijn verantwoordelijk voor de creatie van grafische elementen zoals beelden, video’s, banners, enz. Ze werken met verschillende grafische en beeldhulpmiddelen. Ze werken met verschillende grafische en beeldbewerkingsprogramma’s.

Als backend ontwikkelaar doe je al het werk dat op de achtergrond gebeurt. Dit gebied behandelt het administratie- en gegevensniveau, dat voor de gebruiker niet zichtbaar is. (Login systeem of e-mail verzoek via het contactformulier). PHP is een programmeertaal voor werk in de backend.

Welke vaardigheden heb je nodig als Front End Developer?

In de functie van Front End Developer heb je een hybride functie. Als je op dit gebied wilt werken, moet je de volgende vaardigheden bezitten

 • Basiskennis van vormgeving
 • Uitgebreide kennis met HTML, CSS en JavaScript
 • Begrip van bruikbaarheid en gebruikersgedrag
 • Bekendheid met de frameworks Angular of React

Basiskennis van vormgeving betekent kennis hebben van kleurenleer of fotobewerking. Je moet kunnen werken met de toepassingssoftware Photoshop of Illustrator.

JavaScript, CSS en HTML zijn verschillende programmeertalen. Deze talen zijn voortdurend in ontwikkeling en front end ontwikkelaars moeten zich steeds op dit niveau bijscholen. Wie deze talen beheerst kan websites zo programmeren dat ze probleemloos werken op de desktop of de smartphone. Tegenwoordig zijn er veel verschillende eindtoestellen en dat vereist dat het ontwerp responsief geprogrammeerd wordt.

Een website of app is succesvol als gebruikers er gemakkelijk hun weg kunnen vinden en vinden wat ze zoeken.

Inzicht in bruikbaarheid zorgt ervoor dat de gebruikersinterface geprogrammeerd wordt volgens het gedrag van de gebruiker. Het framework Angular is een op TypeScript gebaseerde software en helpt bij het programmeren van webapplicaties. Ter vergelijking: React is een JavaScript softwarebibliotheek en dient als basisraamwerk voor de uitvoer van de gebruikersinterface.

Zogenaamde zachte vaardigheden kunnen je ook helpen als front-end ontwikkelaar. Dit zijn een goede Engelse taalvaardigheid, het vermogen om in een team te werken, het vermogen om ingewikkelde zaken eenvoudig uit te leggen, intermenselijke vaardigheden en het vermogen om te communiceren. Je staat vaak in direct contact met de klant, legt het ontwerp uit en moet in staat zijn onrealistische ideeën te weerleggen.

Welke opleidingen zijn er voor front-end ontwikkelaars?

Er zijn veel manieren om als front-end ontwikkelaar te werken. Het is niet altijd nodig een graad te hebben om tot het beroep toe te treden. Bedrijven hebben zowel afgestudeerden in de informatica als loopbaanwisselaars met talent voor front end ontwikkeling en programmeren. Als je een opleiding tot mediavormgever volgt, kun je later ook als front-end ontwikkelaar aan de slag.

Vandaag zijn er tal van manieren om je A-levels in te halen terwijl je werkt.

Je kunt bijvoorbeeld naar de universiteit of een hogeschool gaan. Daar kun je kiezen voor een studie informatica, computer science of media design. Om tot een instelling voor hoger onderwijs toegelaten te worden, moet je de Abitur hebben.

Stages kunnen je helpen tijdens je opleiding. Je kunt dan je carrière beginnen als stagiair of junior front-end ontwikkelaar. Industrieën waarin je kunt werken zijn onder meer IT, marketing, financiën, media, de elektrotechnische industrie en software-ontwikkeling. De vaardigheid om aan front-end onderwerpen te werken is in veel bedrijven erg in trek.

Als je denkt aan een carrière als internationaal front-end ontwikkelaar, heb je zeer goede mogelijkheden bij veel bekende bedrijven en ondernemingen. Je kunt je bijvoorbeeld aanmelden bij Microsoft, Google, Amazon, Apple, Linkedin, Facebook, AT&T, Udemy, Xero, Xing of YouTube.

Uiteindelijk moet je het bedrijf vinden dat bij je past. Hier zijn een paar tips over hoe je je vaardigheden voor de baan kunt ontwikkelen.

 1. Begin: Verwerf basiskennis van HTML en begin dan pas met basiskennis van CSS.
 2. Theorie-praktijk mix: Een mix van praktijk en theorie is belangrijk. Investeer niet te veel tijd in het lezen van theorie.
 3. Gratis online cursussen: Zoek op het Internet naar handleidingen en gratis cursussen over het onderwerp en maak je vertrouwd met de stof.
 4. Praktisch leermateriaal: Kies leermateriaal dat onderhoudend, praktisch en leuk is. Dit houdt je gemotiveerd en helpt je resultaten te boeken.
 5. Basissoftware: Je hebt standaard de nodige software op je computer geïnstalleerd en kunt meteen beginnen.

Wat verdien ik als Front End Developer?

Als je je opleiding Front End Development afgerond hebt, is het tijd om te solliciteren naar vacatures in dit vakgebied. Je kunt dit direct doen via personeelsadvertenties van bedrijven of indirect via carrièreportalen. Je kunt ook in sociale netwerken headhunters vinden die je kunnen plaatsen.

Mensen zien in CV’s graag dat je tijdens je studie of beroepsopleiding al ervaring opgedaan hebt in een stage. Interesseer je hiervoor tijdens je opleiding en doe werkervaring op. Normaal gesproken solliciteer je naar een vacante positie als Junior Developer.

Ongeacht of je nu een opleiding tot front-end ontwikkelaar volgt of een ander beroep uitoefent. Het is belangrijk dat je naast theorie ook praktische ervaring opdoet. Loop bijvoorbeeld stage in je vrije tijd. (Image source: Patrick Amoy / unsplash)

Als je vijf tot tien jaar beroepservaring hebt opgedaan, word je meestal bevorderd tot senior front-end developer. Ofwel in hetzelfde bedrijf, ofwel je stapt over naar een vrijgekomen functie in een ander bedrijf.

Verscheidene factoren bepalen hoeveel je verdient. Daartoe behoren een geslaagde graad, de bedrijfstak en de grootte van het bedrijf, de plaats en, vooral, je persoonlijke vaardigheden.

Aan het begin van je loopbaan is het raadzaam een paar jaar ervaring op te doen als werknemer voordat je overweegt zelfstandig ondernemer te worden. Er is echter ook de mogelijkheid om tijdens je opleiding als freelancer of werkstudent met vaste uurtarieven voor verschillende bedrijven te werken.

Als je zelfstandige wordt, moet je natuurlijk opdrachten krijgen. Dit is een uitdaging, vooral in het begin. Als front-end ontwikkelaar kun je in je tijd als werknemer al een goed netwerk opbouwen. Je kunt je ook inschrijven op online freelance marktplaatsen als Upwork of Fiverr en internationaal werken.

De DAXX landenvergelijking laat zien dat er wereldwijd zeer grote verschillen zijn in de verdiensten van front-end ontwikkelaars. Er zij ook op gewezen dat de verdiensten hoger kunnen zijn, afhankelijk van de kwalificaties.

Conclusie

De Front End Developer is een hybride positie in het bedrijf en wordt beschouwd als de interface tussen de Backend Programmeur en de Web Designer. Hij of zij is er verantwoordelijk voor dat gebruikers een gebruiksvriendelijke interface kunnen bedienen op de desktop of de smartphone. Voor deze baan moet je de programmeertalen HTML, CSS en JavaScript goed beheersen.

Als je een carrière als front-end ontwikkelaar wilt, heb je vooruitzichten voor de toekomst. Ze zijn steeds meer nodig in bijna alle industrieën. De verdiensten zijn goed tot zeer goed. De verdiensten variëren echter sterk in internationale vergelijking. Er is geen exacte opleiding om front-end ontwikkelaar te worden. Een mengsel van informatica, webdesign en programmeren zal je helpen voet aan de grond te krijgen in dit veld.

Beeldbron: pixabay / StartupStockPhotos

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies