Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

24Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Voor alle klusjes, zowel op je werk als thuis, heb je gereedschap nodig. Maar het moet wel het juiste gereedschap zijn. Of het nu gaat om reparaties of doe-het-zelven, met de nodige hulpmiddelen kun je snel en efficiënt werken. Weet je waar gaatjestangen voor gebruikt worden? Als je het niet zeker weet, dan vertellen we je hieronder meer over dit gereedschap.

Het komt geregeld voor dat we voorwerpen moeten aanpassen. Met een gaatjestang, ook wel ponstang of revolvertang genoemd, kan je makkelijk gaatjes maken in leer, riemen, tassen en textiel. Dit gereedschap is echt een onmisbaar onderdeel van de gereedschapskist. In deze gids vertellen we meer over alle aspecten die je hierover moet weten.
Belangrijk om te weten

 • Gaatjestangen zijn kleine gereedschappen die je in staat stellen om allerlei veranderingen aan te brengen in verschillende materialen zoals leer, staal, metaal en sommige stoffen. Afhankelijk van het materiaal waarmee je werkt, kan de gaatjestang verschillende ontwerpen, functionaliteiten en accessoires hebben.
 • Ponstangen zijn zeer nuttig bij het doe-het-zelven, om reparaties uit te voeren of om kleine probleempjes op te lossen die zich in je dagelijkse leven kunnen voordoen. Van het repareren van kleding tot het aanpassen van bepaalde decoratieve elementen van je huis. Het is een handig en veelzijdig stuk gereedschap.
 • Er zijn gaatjestangen voor verschillende doeleinden, dus het is belangrijk om te weten waar je het voor wilt gebruiken. Afgezien daarvan nemen de meeste ervan zeer weinig ruimte in beslag, zijn ze veelzijdig en heel eenvoudig te gebruiken.

Onze selectie: De beste gaatjestangen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de 5 beste gaatjestangen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte ponstang een stuk eenvoudiger.

De gaatjestang met de beste prijs-kwaliteitverhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De gaatjestang van Strex is multifunctioneel en geschikt voor gebruik op verschillende oppervlakken. De ponstang wordt het meest gebruikt voor het ponsen van ronde gaten in leer, riemen, plastic, rubber, canvas, stof, karton, zadels en soortgelijke materialen. De gatenmaker heeft 6 verschillende maten. Dit maakt het apparaat geschikt voor hobby’s, thuis of commercieel gebruik. De tang is praktisch in gebruik, gaat lang mee en biedt veel waarde voor je geld.

De meest praktische gaatjestang voor het maken van gaatjes in riemen

Met de Levay gatenmaker maak je gemakkelijk gaatjes in bijvoorbeeld je riem of horlogeband. Het apparaat is ook geschikt voor het ponsen van leer, canvas, textiel en andere zachte materialen. Dankzij het rubberen handvat en de antislip grip ligt de gatenmaker comfortabel in de hand. Je kunt verschillende diameters instellen door aan het hoofd van de gatenmaker te draaien. Het apparaat laat mooie ronde gaatjes achter, zonder hierbij veel kracht te moeten uitoefenen.

De beste gaatjestang voor dik materiaal

Deze revolversponstang van Knipex ponst razendsnel gaatjes in zachte materialen, waaronder leer, textiel en kunststof. De behuizing en de ponspijpjes zijn van speciaal gereedschapsstaal gemaakt, in olie gehard. Verflaag is gepoedercoat voor uitstekende bescherming tegen roestvorming. De tang beschikt over een openingsveer en een vergrendeling.

De revolvertang heeft in zijn draaibare wieltje 6 verwisselbare ponspijpjes: de verschillende diameters zijn Ø 2,0/ 2,5 / 3,0 / 3,5 / 4,0 / 5,0 mm. Meerdere reviews van klanten melden dat de tang goed werkt bij het maken van gaten in riemen, zelfs als ze van dik leer gemaakt zijn. Geschikt voor veel klusjes thuis en op het werk.

De beste gaatjestang voor professioneel gebruik

BGS Technic is al bijna 50 jaar leverancier van een compleet programma gereedschappen en lichte equipment voor de moderne werkplaats, de bouw en industriële toepassingen. Het BGS programma is gericht op de professional die er zeer intensief gebruik van maakt, maar is ook bestemd voor de enthousiaste doe-het-zelver die hoge normen stelt aan zijn gereedschap.

Deze professionele perforatietang is geschikt voor het maken van scherpe gaatjes met een diameter van 2 – 2,5 – 3 – 3,5 – 4 en 4,5 mm. Je maakt moeiteloos gaatjes in karton, leer, papier, latex, rubber en vele andere materialen. De heveloverbrenging maakt het maken van gaatjes nog eenvoudiger, minimale kracht is benodigd. De revolvertang heeft een gewicht van 390 gram.

De beste gaatjestang met sterretjesmotief


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De gaatjestang van Rayher Hobby Materialen maakt gaatjes in de vorm van sterretjes. Ideaal voor hobby- en knutselwerkstukken. Met deze gatentang kun je decoratieve randen en afzonderlijke motieven stansen uit papier, dun karton, fotos, plastic folie en soortgelijke materialen. Het apparaat heeft een opvangbakje voor de eventuele verdere verwerking van de uitgestanste motieven. De gatentang is vrij goedkoop en biedt veel waarde voor deze prijs. Een aanrader voor de knutselfans onder ons!

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaatjestangen

Het is van groot belang dat je voordat je een gaatjestang koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

De meest effectieve gaatjestangen zijn die van staal of brons, omdat ze minder snel slijten en meer kracht hebben om te perforeren.
(Bron: Evgheni Slav: 96939936/ 123rf.com)

Wat zijn gaatjestangen precies?

Gaatjestangen zijn gereedschappen, meestal van staal, voorzien van holle pijpjes met scherpe randen of ponsen, die gebruikt worden om verschillende materialen te doorboren, te ponsen of te perforeren. In het algemeen moeten de materialen waarvoor je de gaatjestang gebruikt niet te hard zijn, en om de juiste gaten te maken moet je de juiste diameter kiezen.

Voor welke materialen kunnen we de gaatjestang gebruiken?

De originele perforators waren ontworpen om gaten in leer te maken. Voor riemen bijvoorbeeld. In de loop van de tijd werden deze gereedschappen met verschillende functies uitgebreid om ze voor meer materialen te kunnen gebruiken. Ze zijn meestal gemaakt van staal of ijzer. Dit zijn de materialen waar ze voor gebruikt worden:

 • Leer
 • Karton
 • Dunne platen van metaal, staal, aluminium en koper
 • Papier
 • Textiel
 • Linnen
 • Rubber
 • Neopreen
 • Sommige houtsoorten

Welke soorten gaatjestangen zijn er?

Zoals we hebben uitgelegd, werden de ontwerpen van de ponstangen steeds meer afgestemd op verschillende materialen en taken. Dit leidde ertoe dat veel modellen zich specialiseerden in bepaalde werkzaamheden, wat aanleiding gaf tot het soort gaatjestangen dat er tegenwoordig bestaat. De onderstaande tabel toont de meest aangeboden producten.

Product Soort gaatjestangen Waar gebruik je ze voor?
Revolvertangen Dit zijn de meest gangbare. De ponsen, bevestigd aan een wiel, maken gaten van verschillende afmetingen.

Ze worden vooral gebruikt voor materialen die niet erg hard zijn, zoals leer en karton.

Centerpons of puntslag Ze worden gebruikt om met behulp van een hamer gaten te maken in meer resistente materialen, zoals stalen of koperen platen.

Ze worden gebruikt op een manier die lijkt op een beitel.

Drevel of drijver Ze worden gebruikt om ronde of langgerekte gaten te maken, met de mogelijkheid om verschillende diameters te kiezen.
Gaatjestangen voor grotere openingen Ze worden gebruikt om ovale of rechthoekige gaten te maken. Bijvoorbeeld, om de gesp gemakkelijk op een riem te plaatsen.
Knijptangen Het werkt als een schaar, zonder dat er veel kracht moet worden uitgeoefend.

Hoe gebruik je een gaatjestang?

In hun meest traditionele vorm worden gaatjestangen gebruikt om verschillende soorten gaten in een materiaal te maken. Als we als voorbeeld een leren riem nemen, zijn de stappen die je moet volgen meestal hetzelfde bij de meeste modellen. Voor een correcte perforatie van het leer is het noodzakelijk om eenvoudige richtlijnen te volgen:

 • Markeer het exacte punt op het stuk leer dat je wilt perforeren.
 • Draai de revolverkop om en kies de maat die je nodig hebt.
 • Ontgrendel het handvat en plaats het stuk leer op de achterkant van de tang zodat het precies op de plaats van de eerder gemaakte markering ligt.
 • Druk op beide handgrepen tot de pons volledig door het leer gaat.

Hoe werkt het mechanisme van een gaatjestang?

Normaal gesproken is het deel van de ponstang dat in contact komt met materiaal dat doorboord moet worden, een stalen plaat. Het aandrijfsysteem heeft een veer die inkrimpt bij het samendrukken van de handgrepen. Het deel van het gereedschap dat de perforatie uitvoert, heeft een draaimechanisme waarmee je de juiste pons voor verschillende diameters van de perforatie kunt selecteren, ook wel holpijpjes genoemd.

Het ponsgat maakt het mogelijk om overtollig materiaal van het te bewerken onderdeel gemakkelijk van de binnenkant van het gereedschap te verwijderen, zodat je direct verder kunt werken. Met een centerpons, puntslag of drevel wordt het materiaal gesneden door de kracht die ontstaat als je er met een hamer op slaat.

Bouwsuper.nlMagazine met handige bouwtips
“Voor als je ergens gaatjes in moet maken, is een gaatjestang een must have. Niet alleen handig voor het maken van extra gaatjes in een leren riem, maar ook is deze kniptang geschikt voor materialen als karton, plastic, rubber en vinyl. Deze kniptangen hebben vaak zes soorten pijpjes, waarmee je gaatjes van zes verschillende formaten kunt maken, vaak met een diameter van 2 tot 4,5 millimeter.”

Welke soorten gaten kan ik maken met een gaatjestang?

Bij de meeste bestaande ponstangen zitten er in het ponswiel niet alleen verschillende gatmaten, d.w.z. met verschillende diameter, maar kun je ook verschillende vormen kiezen. Over het algemeen variëren de diameters van 2 tot 5 mm en kunnen de gaten rond, ovaal of rechthoekig zijn.

Hoe kun je gaatjestangen op harde materialen zoals hout, aluminium en koper gebruiken?

Zoals we al hebben gezegd, zijn de meest geschikte ponsen voor het perforeren van hout en metaal die waar je met een hamer op moet slaan. Als je één van de andere types voor dit soort taken wilt gebruiken, moet je te veel kracht gebruiken. Je kunt jezelf verwonden of de rand van het gereedschap beschadigen. Daarom kan je met behulp van een hamer de drevel, centerpons of puntslag als beitel gebruiken.

Wat betreft platen van staal, aluminium of koper, als ze tot 0,3 millimeter dik zijn, kun je dit soort gereedschap ook gebruiken. Als ze dikker zijn, kun je het alleen gebruiken om het midden van het gat dat je wilt maken te markeren. Daarna heb je een geschikter apparaat nodig, zoals een boormachine met een passend boortje, om de klus veilig te klaren.

Oorspronkelijk was de gaatjestang gemaakt om leer te bewerken, maar gaandeweg is hij geëvolueerd om andere materialen te bewerken.
(Bron: Teodora1: 37143397/ 123rf.com)

Heb je veel kracht nodig om een gaatjestang te kunnen gebruiken?

Nee, helemaal niet. Het doel van het ponsen is dat je dankzij de dubbele grepen zo min mogelijk kracht nodig hebt om materialen te perforeren. Dit hangt natuurlijk ook af van het type gaatjestang dat je gebruikt en het oppervlak dat je probeert te ponsen. Om inspanning en pijn aan je handen te besparen, moet je precies weten wat je wilt doen.

Het is ook goed om te weten waar de tang van gemaakt is. Normaal gesproken zijn de meest effectieve ponsen van staal of brons, omdat ze langer meegaan en minder kracht nodig hebben om te perforeren. Een kunststof exemplaar zal waarschijnlijk niet hetzelfde resultaat geven en je zal er meer kracht bij moeten zetten.

Wat zijn de voor- en nadelen van gaatjestangen?

Hoewel het niet het meest gangbare gereedschap is, kan de gaatjestang bij vele gelegenheden handig zijn, zoals bij het repareren van kleding, knutselen, of doe-het-zelven. Steeds meer mensen maken gebruik van deze hulpmiddelen. De volgende tabel laat de voor- en nadelen van dit apparaatje zien.

Voordelen
 • Klein gereedschap, gemakkelijk om te bewaren en altijd bij de hand te hebben
 • Veelzijdig, omdat het zich aanpast aan verschillende materialen
 • Zeer gemakkelijk te gebruiken. Praktisch gezien is het vergelijkbaar met een tang
 • De prijzen zijn zeer toegankelijk
Nadelen
 • Niet geschikt voor gaten met zeer grote diameter
 • Werkt niet op zeer harde materialen en heeft daarvoor de hulp van een hamer nodig
 • Eén gaatjestang is niet genoeg voor alle soorten materialen.

Wat voor accessoires worden er bij gaatjestangen geleverd?

Hoewel het niet het meest voorkomt, bieden sommige fabrikanten de ponstangen aan in de vorm van kits, waarbij naast het gereedschap in kwestie een reeks accessoires is inbegrepen die nuttig kunnen zijn voor de gebruikelijke reparaties of doe-het-zelf klusjes. Een aantal daarvan staan hieronder beschreven, maar ze kunnen variëren.

 • Metalen liniaal om de gaten te meten
 • Schroevendraaier
 • Vervangende staalplaatjes
 • Schroeven
 • Hamer

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gaatjestang om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de ponstang te vinden die het beste bij je behoeften past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de gaatjestang die je nodig hebt:

 • Accessoires
 • Veelzijdigheid
 • Grepen
 • Materiaal
 • Veiligheid

Accessoires

Zoals we hebben uitgelegd, zijn er gaatjestangen die in kits met andere gereedschappen worden verkocht. Deze accessoires voegen veelzijdigheid toe aan de ponstang en besparen je ook nog eens de noodzaak om ze apart te kopen. Een complete kit garandeert dat je onmiddellijk en zonder verdere zorgen aan de slag kunt. Het is echt aan te raden.

Om lange sneden in dun staal te maken, is de beste optie een ponstang waarmee je snel en schoon kunt snijden.

Veelzijdigheid

Rekening houdend met het feit dat er meerdere mogelijkheden kunnen zijn om materialen te perforeren, is het raadzaam om een gaatjestang te gebruiken die voor verschillende ervan kan worden gebruikt. Als ze heel specifiek zijn, kunnen we ze slechts af en toe gebruiken. Bijvoorbeeld, alleen voor riemen. Hoe veelzijdiger ze zijn, des te meer we besparen.

Grepen

De gaatjestangen worden met de hand bediend, dus de grip moet comfortabel, eenvoudig en zonder veel kracht te hanteren zijn. Het is daarom de moeite waard om te controleren of het ontwerp van het gereedschap dat je wilt kopen ergonomisch en anti-slip is en geen pijn veroorzaakt bij het drukken. Daarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan het materiaal van de handgrepen.

Materiaal

Als we willen dat de gaatjestang lang meegaat, kunnen we er beter voor zorgen dat deze van het juiste materiaal is gemaakt om slijtage en roest te voorkomen. De beste resultaten worden verkregen met tangen van roestvrij staal of ijzer, en de holpijpjes moeten van brons zijn of een gepolijst oppervlak hebben.

Afhankelijk van het materiaal waarmee je wilt werken, moet je de gaatjestang kiezen die het beste bij je behoeften past.
(Bron: Aleksandar Milutinovic: 45959906/ 123rf.com)

Veiligheid

Hoewel het onwaarschijnlijk is dat er een ongeluk zal gebeuren bij het hanteren van een gaatjestang, is het altijd goed om voorzichtig te zijn. De veiligste modellen van dit gereedschap hebben een eenvoudig systeem van vergrendeling van de handgrepen om het gebruik ervan te voorkomen. Het is echter raadzaam om kleine kinderen uit de buurt te houden om risico’s te vermijden.

Samenvatting

Gaatjestangen zijn het handigste gereedschap voor perforaties, sneden en gaten in zachte materialen zoals leer, karton of stoffen. Met een minimale druk op de handgrepen is het mogelijk om gaten te maken in verschillende maten en vormen, afhankelijk van wat we nodig hebben. Je hoeft alleen maar aan de ponskop of het roterend hoofd draaien en de juiste diameter te kiezen.

Gaatjestangen kunnen voor vele dingen gebruikt worden, zoals voor klusjes in huis, reparatie en bij het knutselen. Er zijn meerdere soorten, omdat ze voor verschillende materialen van afwisselende diktes gebruikt kunnen worden. Ze zijn zeer eenvoudig te gebruiken, de beste tangen hebben een ergonomisch ontwerp en sommige modellen hebben handige accessoires om het werk gemakkelijker te maken.

Vond je ons artikel over gaatjestangen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de ideale gaatjestang kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Cseh Ioan: 58314546 / 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies