Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Misschien ben je nieuw in de wereld van de videogames en zoek je een gaming toetsenbord dat bij je past. Of misschien ben je juist al een expert, maar heb je het gevoel dat het tijd is om je toetsenbord te vernieuwen. Hoe dan ook, in deze shopgids laten we je zien wat de beste gaming toetsenborden van dit moment zijn en geven we je alle informatie die je moet weten om een goede aankoop te kunnen doen.

Met het beste gaming toetsenbord in huis kun jij de beste gamer worden. Een goed toetsenbord personaliseert jouw speelstijl. Sommige modellen beschikken over meer functies dan andere. Het is daarom belangrijk om de diverse exemplaren met elkaar te vergelijken. Welk gaming toetsenbord past het beste bij jouw behoeften? Wat zijn de beste modellen? Ontdek het hier!
Belangrijk om te weten

 • Mechanische toetsenborden zijn bij uitstek de beste gaming toetsenborden. Dit betekent niet dat je geen goede semi-mechanische of membraan gaming-toetsenbord kunt vinden. Beide alternatieven zijn uitstekende opties als je op zoek bent naar een gaming toetsenbord dat je dagelijks kunt gebruiken.
 • Als je op zoek bent naar een nieuw gaming toetsenbord, is het belangrijk om de switches te controleren en te kijken naar de nodige belasting om de toetsen te laten werken. Ook de responssnelheid is essentieel, omdat dit het eindresultaat van je games kan beïnvloeden.
 • Als je een felle speler bent, raden we je aan om naar modellen te zoeken die je in hoge mate kunt configureren. Met een dergelijk toetsenbord kun je je ervaring als speler tot onverwachte niveaus verbeteren. Er zijn modellen met regenboog verlichting, die je beter zullen leiden zodat je altijd de juiste toets aanraakt!

Ranking: De beste gaming toetsenborden op de markt

Hoewel er veel verschillende soorten gaming toetsenborden zijn, is het ons gelukt om een rankinglijst met de 5 beste modellen te maken. In de onderstaande lijst vind je verschillende soorten modellen. Ieder model heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en een goede techniek. Ongeacht je budget, vind je hier een gaming toetsenbord dat aan jouw behoeften voldoet!

1e plaats: Corsair K95 RGB

Op de eerste plaats in onze rankinglijst vind je het mechanische K95 gaming toetsenbord van Corsair. Het toetsenbord heeft mechanische switches, goede functionaliteiten en beschikt over een Qwerty US layout. Met de handige Cherry MX Speed functie heb je zeer snelle switches met 100% anti-ghosting, 1.2 activatiepunt en een lichte toetsaanslag van 45 gram.

Dankzij de programmeerbare macro-toetsen kun je ook eenvoudig gepersonaliseerde toetsaanslagen instellen. Het apparaat heeft 19 verschillende RGB-verlichting zones en 16,8 miljoen kleurenopties om de kleuren van het toetsenbord naar je eigen voorkeur aan te kunnen passen. Het gaming toetsenbord is speciaal geschikt voor E-sports.

2e plaats: Trust GXT 830 Avonn

Het Trust GXT 830 Avonn gaming toetsenbord is voorzien van Rainbow Wave-verlichting (rood, blauw en paars) en heeft 12 multimediatoetsen voor bijvoorbeeld het afspelen van muziek. De verlichting is in helderheid aan te passen en met de anti-ghosting functie kun je maximaal 6 toetsen tegelijk indrukken. De gaming modus knop zorgt ervoor dat je onbezorgd gamet, als je de Windows button per ongeluk indrukt. Dit gaming toetsenbord is een perfect toetsenbord voor de beginnende gamer.

3e plaats: Razer Ornata Chroma

De Razer Ornata Chroma is een Mecha-membraan gaming toetsenbord dat volledig nieuw ontworpen is. De Razer Ornata combineert de lichtzachte toetsaanslag van een membraan met de mechanische switch met een snel en laag activatiepunt. De middelhoge keycaps zijn kortere toetsen, zodat handelingen van bewegingen en combo’s sneller worden geregistreerd. Het toetsenbord beschikt over Chroma verlichting waarmee je toegang hebt tot wel 16,8 miljoen kleurenopties. Deze Chroma-verlichting biedt meer dan alleen spectaculaire verlichtingseffecten.

4e plaats: Logitech G213 Prodigy

Het Logitech G213 Prodigy Gaming Toetsenbord combineert het beste op het gebied van aanraakgevoeligheid en prestaties. Met aangepaste RGB-verlichtingszones en toetsen afgestemd op een verbeterde feedback, is de Prodigy ideaal voor gaming en productiviteit. De slanke behuizing is ontworpen voor gamers van elk niveau en heeft een duurzame constructie die vloeistof, kruimels en vuil afweert en gemakkelijk schoon te maken is. Met de ingebouwde handsteun en afstelbare voetjes kun je je toetsenbord in de ideale positie zetten voor comfortabel gebruik.

5e plaats: HyperX Alloy FPS

Op de vijfde plaats in onze rankinglijst vind je het Alloy FPS gaming toetsenbord van HyperX. Het mechanische gaming toetsenbord helpt je om snel te reageren op je vijanden. Dankzij de anti-ghosting techniek en de mechanische switches heb je geen last van vertraagde toetsregistraties. Dankzij de RGB-achtergrondverlichting kun je tot in de late uurtjes door blijven gamen.

Kopers waarderen dit gaming toetsenbord vooral vanwege het gemak waarmee het te gebruiken is. Het toetsenbord van HyperX heeft geen onnodige toeters en bellen als onhandige ontwerpbeslissingen zoals houders voor mobiele telefoons of een niet-verwijderbare polssteun. Het apparaat beschikt over snelkoppelingen voor 6 lichteffecten en 3 helderheidsniveau’s. De vrijstaande toetsen werken fijn.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaming toetsenborden

Het is niet makkelijk om gamer te zijn. De game-wereld is een complexe wereld die veel verder gaat dan alleen het spelen van spelletjes. Om serieus te kunnen spelen, heb je goed apparatuur nodig. Een van de pijlers is het gaming toetsenbord. Als je een gaming toetsenbord wilt kopen, is het belangrijk om de belangrijkste kenmerken en features van dit apparaat te kennen. Hieronder helpen we je daarbij door de meest gestelde vragen van gamers over gaming toetsenborden te beantwoorden.

De grote verscheidenheid aan gaming toetsenborden op de Nederlandse markt stelt je in staat om het apparaat te kiezen dat het beste past bij je behoeften en de manier waarop je toetsenbord wilt gaan gebruiken.
(Bron: Dean Drobot: 108841016/ 123rf.com)

Wat is een gaming toetsenbord precies?

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien duidelijk. Een gaming toetsenbord is precies wat de naam doet vermoeden, namelijk een toetsenbord, ook wel keyboard genoemd, dat speciaal is ontworpen om mee te gamen. Het nut ervan gaat echter verder dan het eenvoudige spel. Dankzij hun ergonomische ontwerpen kunnen ze ook van handig zijn voor andere dagelijkse taken, vooral als je veel uren op de pc doorbrengt.

Gaming toetsenborden worden speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van de gamer-gemeenschap. Aangezien die gemeenschap groot is, bestaat er een grote verscheidenheid aan modellen en soorten. De toetsenborden worden over het algemeen met solide materialen gemaakt die een superieure duurzaamheid garanderen. De meeste keyboards beschikken over speciale opties zoals achtergrondverlichting, ideaal voor nacht-gamers.

Anoniem
“Als mijn toetsenbord een piano was, zou ik nu Beethoven zijn.”

Wat is het verschil tussen een gaming toetsenbord en een normaal toetsenbord?

Dit antwoord gaat verder door op het vorige antwoord. Een normaal toetsenbord en een gaming toetsenbord verschillen van elkaar omdat de tweede soort een reeks extra functies biedt. Deze functies zijn ontworpen om de gebruikerservaring van gamers te verbeteren. Voorbeelden van dit soort functies zijn RGB-achtergrondverlichting, macro-knoppen en het anti-ghostingsysteem.

Vanzelfsprekend zijn gaming toetsenborden gericht op een specifiek publiek. Ze kunnen echter ook nuttig zijn voor andere dagelijkse taken. Als je meer wilt weten over de verschillen tussen de 2 toetsenborden, raden we je aan om de volgende video te bekijken:

Welke verschillende soorten gaming toetsenborden zijn er?

In principe zijn er 3 soorten gaming toetsenborden. We hebben het over mechanische, membraan en semi-mechanische toetsenborden. Afhankelijk van je smaak en het type gamer dat je bent, zal het ene soort beter bij je passen dan het andere. In de volgende tabel presenteren we de belangrijkste kenmerken van elk van de soorten:

Mechanisch

 • Mechanische gaming toetsenborden zijn erg populair binnen de gamer-gemeenschap, vanwege de uitstekende kwaliteit.
 • De interne structuur is gebaseerd op een groot aantal mechanische schakelaars die bekend staan als switches of mechanische switches.
 • Dit systeem wordt gewaardeerd door gebruikers, omdat het zeer hoge niveaus van precisie en gevoeligheid biedt.
 • De grote configureerbaarheid maakt het mechanische toetsenbord de ideale optie voor zeer precieze gamers.
 • Een minpunt van mechanische gaming toetsenborden is dat ze veel geluid maken.

Membraan

 • Er bestaan maar weinig membraan gaming toetsenborden, omdat het een type toetsenbord is dat meer gericht is op het bedrijfsleven.
 • Ze kunnen nuttig zijn voor bepaalde spellen omdat ze een grote functionele veelzijdigheid bieden.
 • De interne structuur is gebaseerd op rubberen membranen die het toetsensignaal ontvangen.
 • Het zijn meestal veel stillere toetsenborden dan de mechanische modellen. Ze gaan vaak lang mee.
 • De membraan gaming-toetsenborden zijn meestal erg goedkoop. Ze bieden echter niet zoveel precisie als de mechanische toetsenborden.

Semi-mechanisch

 • Semi-mechanische toetsenborden combineren het beste van de vorige 2 soorten. Ze bieden dus een hybride structuur. Hybride toetsenborden hebben een stevige toetsaanslag, in navolging van de mechanische modellen.
 • De nauwkeurigheidsniveaus zijn meestal erg hoog, althans bij semi-mechanische gaming toetsenborden met een gemiddeld of hoge prijs.
 • Ze zijn gemakkelijker te produceren, waardoor ze tegen lagere kosten kunnen worden verkocht.
 • Ze bieden niet de mate van details die mechanische gaming toetsenborden hebben, maar ze zijn een geweldige optie voor beginnende en de meer ‘vrijblijvende’ spelers.

Wat zijn de ‘switches’ op mechanische gaming toetsenborden?

Mechanische gaming toetsenborden presenteren een mechanisme dat bekend staat als een switch. Afhankelijk van het soort switch, biedt deze verschillende niveaus van respons. Dat wil zeggen, ze geven de druk aan die op de knop moet worden uitgeoefend om informatie naar de pc te verzenden. Er zijn 5 basiscategorieën. De meeste switches worden gemaakt door het bedrijf Cherry, dit is daarom de bekendste naam in de markt:

Cherry MX Black

 • Dit is de zwaarste toetsaanslag (80 gram druk).
 • Het belangrijkste voordeel is dat het helpt om dubbele toetsaanslagen te voorkomen.
 • Het heeft een enigszins stijve veer die bij elke toetsaanslag een gelijke kracht garandeert.
 • Goede optie om mee te gamen, maar niet om mee te schrijven.

Cherry MX Brown

 • Een zeer veelzijdige optie, omdat het 45 gram kracht nodig heeft.
 • De soft-touch is een ideale optie voor beginnende gamers.
 • Omdat dit type toetsenbord niet zoveel kracht vereist, is het ook een goede optie voor andere dagelijkse taken.

Cherry MX Red

 • Een andere optie van 45 gram. De toetsen hebben minder kracht nodig om ze in te drukken, maar je voelt of hoort het niet wanneer de toets geregistreerd wordt. Rode switches zijn lineaire switches.
 • De hoge gevoeligheid kan dubbele toetsaanslagen veroorzaken.
 • Desondanks is het een uitstekende gamer-optie vanwege het gebruiksgemak en de nauwkeurigheid ervan.
 • Sterker nog, de overgrote meerderheid van gaming toetsenborden hebben dit type schakelaar.
  Er bestaat ook een verbeterde versie die bekend staat als Cherry MX Speed.

Cherry MX Blue

 • Er is 50 gram gewicht nodig om de toets te activeren.
 • De modellen die dit systeem gebruiken maken over het algemeen behoorlijk veel geluid.
 • De klik vindt plaats aan het begin van de toetsaanslag en niet aan het einde.
 • Veel gebruikers benadrukken dat de bruikbaarheid vergelijkbaar is met die van membraan toetsenborden.

Cherry MX Clear

 • Zeer weinig gebruikt systeem.
 • Het is een soort combinatie tussen de Cherry MX Black en Brown.
 • Het heeft een druk van tussen de 55 en 65 gram nodig.
 • Modellen in deze categorie zijn vaak zeer degelijk en gaan lang mee.
 • Zeer goede optie voor de meest ‘hectische’ spelers.

Wat is ‘anti-ghosting’ precies?

Soms moet in je in een game tegelijkertijd op meerdere toetsen drukken. Op normale toetsenborden is deze mogelijkheid beperkt tot 1 of 2 toetsen, hooguit 3, in combinaties met CTRL of ALT. Als je dit aantal toetsen overschrijdt, ontvangt de pc geen signaal of wordt deze geblokkeerd.

Gaming toetsenborden verhelpen dit probleem met een systeem dat bekend staat als ‘anti-ghosting’ of ‘key rollover’. De beste gaming toetsenborden vallen in de 6KRO-categorie. Je kunt er 6 toetsen tegelijkertijd mee indrukken. Voor meer informatie over deze functie raden we je aan om de volgende informatieve video te bekijken:

Hoe kun je een gaming toetsenbord aan je computer verbinden?

In principe bieden gaming toetsenborden 3 soorten verbindingen, namelijk een USB-, de PS/2- en een draadloze verbinding. Vanzelfsprekend maken de draadloze modellen gebruik van verbindingsmethoden zoals Bluetooth. Wat zijn de nadelen hiervan? Mogelijke storingen in de verbinding. Van de andere 2 soorten vind je de meest opvallende verschillen in de onderstaande tabel:

USB-verbinding PS/2-verbinding
De computer vraagt het apparaat om de informatie

Grotere latentie

Moeilijker om te werken met anti-ghosting

Plug-and-play apparaten

Het apparaat verzendt de informatie autonoom

Kleinere latentie

Beste optie om met hogere key rollovers te werken

Ze kunnen niet “actief’ worden losgekoppeld

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Zoals gamer en Youtuber Jordi van den Bussche, beter bekend als kwebbelkop, al zegt: “Succes heeft niets met timing of geluk te maken, het is hard werken”. En bij dat harde werken hoort een goed werkend toetsenbord. Hier leggen we uit welke aankoopcriteria je in gedachten moet houden bij het kopen van een gaming toetsenbord:

 • Functies
 • Ontwerp
 • Responstijd en verbinding
 • Mechanisch, membraan of semi-mechanisch
 • Type gebruiker

Functies

Zoals we al eerder in deze shopgids aangaven, onderscheiden gaming toetsenborden zich van normale toetsenborden door het aanbieden van extra functies. Het beoordelen van de extra functies van het gewenste model is de belangrijkste stap bij het maken van een goede aankoop. Controleer bijvoorbeeld goed wat voor key rollover het model biedt.

Naast de anti-ghostingfunctie moet je nog rekening houden met andere opties. Denk bijvoorbeeld aan de configureerbaarheid, de achtergrondverlichting of het blokkeren van bepaalde toetsen. Dit laatste kan essentieel zijn. Of is het jou nooit overkomen dat je tijdens een belangrijk potje per ongeluk op de Windows-toets drukte?

Het beoordelen van de extra functies van het gewenste model, is de belangrijkste stap bij het maken van een goede aankoop.
(Bron: Dean Drobot: 115877344/ 123rf.com)

Ontwerp

Zoals HardZone al schrijft, zijn de “randapparatuur even belangrijk als de CPU” zelf. Een goed ontwerp is daarom cruciaal. Als je iets koopt dat niet aan je behoeften voldoet, met een afwerking die niet bij je past, heeft dit een negatieve invloed op je gebruikerservaring. En dat is iets dat je niet wilt, toch?

Naast een ergonomisch ontwerp mag het toetsenbord er ook best een beetje mooi uitzien. Met een gaaf design personaliseer jij je computer. Er zijn zoveel gaming toetsenborden verkrijgbaar op de huidige markt, dat je altijd wel iets zult vinden wat je bevalt. Veel ontwerpen zijn aanpasbaar naar eigen smaak. Op deze manier zal het toetsenbord dat je kiest niet alleen goed aanvoelen, maar kun je er ook nog eens heel trots op zijn.

Anoniem
“Als ik iets van videogames heb geleerd, is het dat als je obstakels tegenkomt, dat komt omdat je de goede kant op gaat.”

Responstijd en verbinding

Als je op zoek bent naar een nieuw gaming toetsenbord, raden we je aan om te zoeken naar een toetsenbord met een hoge responscapaciteit. Je kunt opties vinden die van 1 tot 5 milliseconden gaan. De meeste gebruikers zullen het verschil niet merken. Als je echter een game-expert bent, is het heel goed mogelijk dat je dit wel merkt! De responstijd kan dan een zeer bepalende factor zijn voor het succes van je games.

Wat betreft de verbinding met je computer hebben we het al gehad over de 3 basismogelijkheden. Een Bluetooth-toetsenbord is comfortabel, maar onveilig, in die zin dat de verbinding kan uitvallen. Van de USB- en PS/2-mogelijkheden hebben we de verschillen hierboven in deze shopgids laten zien. Als je op zoek bent naar een optie met een hoge compatibiliteit met anti-ghosting, moet je mogelijk op zoek gaan naar een mechanisch gamepad met een PS/2-verbinding.

Mechanisch, membraan o semi-mechanisch

Wat is beter, een mechanisch of een membraan toetsenbord? Of toch een hybride model? Als je op zoek bent naar een toetsenbord waarmee je kunt gamen, maar die je ook voor dagelijkse taken kunt gebruiken, raden we een membraan of hybride model aan. Als je puur wilt gamen, zijn de mechanische modellen de beste optie. Membraan toetsenborden zijn vooral geschikt voor op kantoor, hoewel sommige high-end modellen kunnen voldoen aan de behoeften van een gamer.

Semi-mechanische, of hybride toetsenborden combineren het beste van de 2 andere opties. Net als elk product dat op zoek is naar evenwicht, verliest het bepaalde voordelen. Het is erg belangrijk om de voor- en nadelen van de verschillende soorten gaming toetsenborden af te wegen.

Een gaming toetsenbord is speciaal ontworpen voor het comfort van de gamer en om langer mee te kunnen gaan dan normale toetsenborden.
(Bron: Dean Drobot: 107576431/ 123rf.com)

Type gebruiker

Afhankelijk van wat voor type gebruiker dat je bent, zul je meer aan het ene soort gaming toetsenbord hebben dan aan het andere. Als je een felle speler bent, zijn de beste gaming toetsenborden die je kunt vinden de mechanische modellen. Ze werken erg nauwkeurig en zijn aanpasbaar. Als je echter maar af en toe speelt, zal een semi-mechanisch of een membraantype misschien beter bij je passen.

De interne mechaniek bepaalt hoe de toetsen aanvoelen en reageren, wat weer gevolgen heeft voor jouw speelstijl. Als je meerdere dagen per week speelt, zijn de semi-mechanische toetsenborden waarschijnlijk wat voor jou. Vergeet niet om altijd de veelzijdigheid van een toetsenbord te controleren. Ook mag het apparaat niet te duur zijn. Waarom zou je tenslotte honderden euro’s investeren als je maar 2 of 3 keer per week speelt?

Samenvatting

Een goed gaming toetsenbord is essentieel voor een goede speelervaring. Het nut ervan gaat echter verder dan het eenvoudige spel. Dankzij hun ergonomische ontwerpen kunnen ze ook van nuttig zijn voor dagelijks gebruik, voor bijvoorbeeld je werk. In deze shopgids hebben we een rankinglijst gedeeld, met de 5 beste gaming toetsenborden van dit moment. Beoordeel de prestaties van elk model, de prijs en de interne mechaniek die het toetsenbord gebruikt. Alleen op die manier zul je het toetsenbord vinden dat het beste bij je behoeften past.

Ook als je maar af en toe speelt, is het belangrijk om een gaming toetsenbord te zoeken dat een geweldige responssnelheid biedt. Tegelijkertijd kunnen extra functies zoals achtergrondverlichting of configureerbaarheid het verschil maken tussen een goede of een slechte aankoop. Met dit artikel hopen we je te helpen het model te vinden dat aan al je wensen voldoet.

Als dat zo is, deel dan het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken wat de beste gaming toetsenborden op de markt zijn. Let’s game it out!

(Bron van de header afbeelding: Luliia Mikhalitskaia: 111117309/ 123rf.com)

Recensies