gasbarbecue klaar om te koken
Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

87Verzamelde opmerkingen

Als je een tuin hebt, maakt dat bepaalde momenten van ontspanning veel leuker. Je kunt er heerlijk in je favoriete boek lezen, ontbijten of een glas wijn drinken als je thuiskomt van je werk, het zijn alledaagse situaties die buiten beter lijken te voelen. En laten we één van de grootste genoegens niet vergeten: een barbecue! Heb jij er al een?

In dit artikel hebben we het over één van de meest interessante producten: gasbarbecues. Deze apparaten hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere opties, maar het belangrijkste is dat je niet lang hoeft te wachten om aan de slag te kunnen! Hieronder vind je een aantal gebruikstips en productaanbevelingen.
Belangrijk om te weten

 • De voordelen van gasbarbecues zijn onder andere dat ze onmiddellijk de optimale temperatuur bereiken en dat de werking ervan heel eenvoudig is, net als met een traditioneel gasfornuis.
 • Het onderhouden en schoonmaken van een barbecue is essentieel voor een langere levensduur. Maak hem altijd schoon na elk gebruik.
 • Bij de keuze van een gasbarbecue moet je rekening houden met details zoals de grootte, het aantal branders of de aanwezigheid van bepaalde accessoires.

Onze selectie: De beste gasbarbecues op de markt

Als het mooi weer is, is er niets beter dan een barbecue met vrienden of familie. Lekker vlees, een salade, brood en drankjes voor iedereen: wat wil je nog meer? Oké, ja, je hebt een gasbarbecue nodig! Weet je niet welk model je moet kopen? Kijk eens naar enkele van de meest interessante aanbiedingen die er op de markt zijn.

Eerdere Aanbevelingen

De meest verkochte compacte gasbarbecue

De populaire barbecue van Carri Chef is eenvoudig te monteren, schoon te maken en weer op te bergen. Dit maakt het de ideale barbecue voor zowel thuis als op vakantie. De krachtige roestvrijstalen brander met piëzo-ontsteking zorgt voor een juiste temperatuur.

Met gesloten deksel kun je hem gebruiken als oven, ideaal om in te bakken of te stoven. De barbecue beschikt over een pandrager, een originele CADAC Skottel en een non-stick rooster. Een deksel met thermometer is inbegrepen.

De beste gasbarbecue/buitenkeuken

Deze gasbarbecue van Barbecook heeft 3 branders en een zijbrander. De Siesta 310 is geschikt om te grillen voor 14 personen. De barbecue beschikt over een warmhoudrek, een dekselthermometer, een dubbel gelaagde deksel voor een constante temperatuur en een vetopvanglade, die in de vaatwasser gereinigd kan worden.

De ‘One Hand’ knoppen zorgen ervoor dat je de Siesta 310 met één hand en extra veilig kan aansteken, regelen en uitschakelen. Al met al heeft deze buitenkeuken een goede prijs/kwaliteit verhouding.

De beste draagbare gasbarbecue

De nomadiQ BBQ is de eerste in zijn soort en combineert een slim draagbaar ontwerp met een groot grilloppervlak en veel comfort. De opvouwbare barbecue is uiterst stijlvol en gefabriceerd van hoogwaardige materialen (aluminium) en standaard geconfigureerd voor wegwerpbare gasflessen.

Aan beide kanten van de BBQ kun je genieten van een grillplaat van 730 cm2 (totaal 1460 cm2). De afmetingen van de ingevouwen BBQ zijn: 40 cm breed, 36 cm hoog en de diameter is 16 cm. Neem hem overal mee naar toe!

Shopgids: Alles wat je moet weten over gasbarbecues

Het kan zijn dat als je nog nooit een gasbarbecue hebt gehad en overweegt er een te kopen, je je een beetje verloren voelt. Het zijn geen erg gecompliceerde apparaten, hoewel je bepaalde details in gedachten moet houden voor een beter en veiliger gebruik, ze werken tenslotte met gas. Hier zijn enkele van de meest voorkomende vragen en antwoorden.

gepensioneerde nederlandse senior man hamburgers grillen in zijn achtertuin op een zomerse dag

Een van de meest in het oog springende kenmerken van gasbarbecues is de eenvoudige bediening.
(Bron: Semmickphoto: 15812406/ 123rf.com)

Wat is een gasbarbecue precies en hoe werkt het?

Gasbarbecues zijn geïnspireerd op traditionele houtskoolbarbecues, maar met het verschil dat ze op gas werken. Dit betekent dat ze precies werken als een gasfornuis: je draait de gasknop open, houdt een aansteker of een lucifer erbij en wacht tot de vlam ontbrandt.

Het grappige is dat ze op het eerste gezicht lijken op conventionele barbecues, maar ze worden gekenmerkt door deze details die we zojuist hebben genoemd. Daarnaast is er het ontwerp, want fabrikanten proberen
ze meestal zoveel mogelijk te laten lijken op de oorspronkelijke barbecues. Om je gasbarbecue te laten werken, heb je butaan- of propaangas nodig, afhankelijk van het model.

Wat is het verschil tussen een gasbarbecue, een houtskoolbarbecue en een elektrische barbecue?

Houtskool, gas of elektrische barbecues hebben allemaal hetzelfde doel: gezellig buitenzijn en lekker eten met vrienden of familie. Elk apparaat heeft echter andere specificaties en functies. Laten we ze eens bekijken.

Aspecten Gasbarbecue Houtskoolbarbecue Elektrische barbecue
Voeding Werkt met butaangas of propaangas. Je hebt hout of houtskool nodig. Moet worden aangesloten op de elektriciteit.
Temperatuur Bereikt de optimale temperatuur in enkele minuten. Je hebt geduld nodig voordat je kunt beginnen. Deze heeft een knopje om de temperatuur aan te passen.
Prijs Meestal duurder. Goedkoper. Je kunt goedkopere modellen vinden.
Werking Werkt als een gasfornuis. Je hebt er wat ervaring voor nodig. De bediening is eenvoudig.

Wat zijn de voor- en nadelen van een gasbarbecue?

Steeds meer mensen kiezen voor een gasbarbecue vanwege de vele voordelen. Om eerlijk te zijn is het echter ook belangrijk om het over de nadelen ervan te hebben. Hieronder laten we de de voor- en nadelen van gasbarbecues zien:

Voordelen
 • Ze zijn heel eenvoudig te gebruiken.
 • Aangezien er geen as overblijft, zijn ze sneller schoon te maken.
 • Ze bereiken in weinig tijd de juiste temperatuur.
 • Met de nieuwste modellen krijgt het eten de typische houtskoolsmaak.
Nadelen
 • Ze veroorzaken een impact op het milieu.
 • Ze zijn iets duurder dan andere soorten barbecues.
 • Als ze met gasflessen werken, zijn ze minder makkelijk verplaatsbaar en zwaar.

Waar kan ik een gasbarbecue neerzetten?

Als je het over barbecues hebt dan denk je meteen aan een tuin of een balkon. Meestal worden ze op dit soort plaatsen geïnstalleerd, hoewel er ook modellen zijn die geschikt zijn voor gebruik in huis. Niet voor niets hebben gasbarbecues meestal een deksel en stoten ze geen dichte rook uit zoals houtskoolbarbecues.

Hoe smaakt het eten dat op een gasbarbecue wordt bereid?

Dit is een van de meest voorkomende vragen van de gebruikers. Het is voor veel mensen belangrijk bij het barbecueën dat ze kunnen genieten van de karakteristieke gerookte smaak. Dus, voldoet een gasbarbecue aan deze verwachtingen? Ja, zolang je er maar voor zorgt dat de gasresten tijdens het proces geen invloed hebben op de smaak van het voedsel.

Het grillen van New York strip steak op gas grill.

Gasbarbecues zijn geïnspireerd op traditionele houtskoolbarbecues, maar met het verschil dat ze op gas werken.
(Bron: Citalliance: 93322030/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen bij het gebruik van een gasbarbecue?

Tegenwoordig zijn gasbarbecues meestal uitgerust met veiligheidssystemen, zodat een kleine onoplettendheid niet te veel problemen geeft. Vergeet echter niet dat ze desondanks wel enig risico met zich meebrengen. Daarom moet je bepaalde voorzorgsmaatregelen nemen als je wilt dat alles soepel verloopt. Hier zijn enkele tips voor een optimaal veilig gebruik:

 • Zet een veiligheidszone af, d.w.z. installeer de barbecue op minstens 1,50 m van het meubilair.
 • Houd de barbecue buiten het bereik van kinderen. Hoewel het klinkt als een geneesmiddelenreclame, is het het beste dat zowel kinderen als huisdieren er niet in de buurt spelen of rennen.
 • Houd de barbecue te allen tijde in het oog. Als je even weg moet, omdat je naar toilet moet of om een andere reden, laat dan iemand het van je overnemen.
 • Houd een brandblusser bij de hand. We willen geen paniek zaaien, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Tijdens het barbecueën is het gebruikelijk dat er vonkjes vliegen, dus het is veiliger om een brandblusser in de buurt te houden.
 • Houd de gasflessen uit de buurt van de vlammen. Het is logisch, maar het kan geen kwaad om het te onthouden.
 • Zet de gastoevoer af als je klaar bent met barbecueën.

Buitenkeuken en eettafel op een betegeld terras

Vergeet niet om altijd een veilige afstand te bewaren tussen je barbecue en het meubilair.
(Bron: Ozgur Coskun: 37857142/ 123rf.com)

Wat is beter: butaangas of propaan voor de gasbarbecue?

We hebben al eerder gezegd dat gasbarbecues zowel met butaangas als met propaan kunnen werken. Weet je wat de kenmerken van elk van beide zijn? Bij terrasverwarmers en barbecues die op gas werken, gebruik je butaan- of propaangas. Welk type gas je nodig hebt, hangt af van het product en de gasdrukregelaar die je gebruikt. Hieronder geven we een overzicht van de kenmerken van beide soorten, zodat je kunt beslissen welke het beste voor je is.

 • Barbacue met butaangas: Wil je je barbecue alleen gebruiken tijdens de warme maanden, dan is butaangas een prima keuze. Butaangas gebruik je bij een temperatuur tot 0 graden Celsius, waardoor je het ook prima in de herfst en lente gebruikt. Heb je een barbecue of heater die nu op butaan werkt, maar je ook op propaangas kan gebruiken? Vervang dan de gasdrukregelaar en je sluit hem in de winter gemakkelijk aan op propaangas.
 • Barbecue met propaangas: Wil je jouw terrasverwarmer of barbecue in de winter gebruiken, dan heb je propaangas nodig. Propaangas kan je namelijk gebruikten tot een buitentemperatuur van -42 graden Celsius. Nu is de kans klein dat het in de winter zo koud is, maar zo weet je zeker dat je jouw barbecue of terrasverwarmer ook gebruikt als het buiten vriest.

Hoe maak je een gasbarbecue schoon?

Barbecueën is heel leuk, vooral als het tijd is om het eten te proeven, maar vergeet niet dat je de barbecue na afloop moet schoonmaken! Het is natuurlijk niet het leukste werkje, maar het is onvermijdelijk. Als je niet weet waar je moet beginnen, raden we je aan deze aanbevelingen te bekijken:

 • Tijdens het reinigen moet het zogenaamde pyrolyseproces worden uitgevoerd. Dit bestaat uit het aansteken van de barbecue met het deksel erop gedurende 10 of 15 minuten. Het doel ervan is om al het afval te verbranden.
 • Maak een schuursponsje nat en verwijder het voornaamste vuil van de grill.
 • Bespuit de grill met een ontvettende spray en laat deze een paar minuten inwerken.
 • Na het inwerken maak je hem vervolgens schoon met keukenpapier.
 • Spoel af met warm water.
 • Vergeet niet om de barbecue altijd schoon te maken na elk gebruik.

horizontale foto van een groot barbecue fornuis op betonnen terras met bos en dek op de achtergrond

Tegenwoordig zijn gasbarbecues meestal uitgerust met veiligheidssystemen, zodat een kleine onoplettendheid geen problemen oplevert. (Bron: Tom Baker: 20721936/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je wat meer weet over wat gasbarbecues zijn en hoe ze werken, is het tijd om een aankoopbeslissing te nemen. Om dit te doen, raden we je aan om de volgende aspecten in overweging te nemen. Hier zijn enkele criteria die je niet over het hoofd mag zien bij het kiezen van een gasbarbecue.

Afmetingen

De grootte is een van de belangrijkste aankoopcriteria, voornamelijk om twee redenen. Ten eerste omdat de afmetingen van de barbecue afhankelijk zijn van het aantal eters dat je ontvangt. Ten tweede, omdat je moet kijken hoeveel ruimte je hebt in je tuin of je balkon. Afhankelijk van deze aspecten kies je een groot, middelgroot of klein model.

Open barbecue-fornuis en flessen bier op cederhouten buitenterras

Houtskool, gas of elektrische barbecues hebben allemaal hetzelfde doel: gezellig buiten eten met familie of vrienden.
(Bron: Tom Baker: 56382008/ 123rf.com)

Branders

Naast het kiezen van de juiste grootte van je gasbarbecue, moet je rekening houden met het aantal branders dat je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld meestal meer intieme barbecues organiseert, is een twee-branders set voldoende. Maar er zijn ook modellen met wel zes branders, die geschikt zijn voor grotere evenementen.

Onderhoud en reiniging

Het is net zo belangrijk dat je met je gasbarbecue heerlijk eten kunt bereiden als dat hij daarna makkelijk schoon te maken is. Het is daarom handig als de barbecue voorzien is van afneembare accessoires. Als je vragen hebt over het onderhoud van je barbecue, bekijk dan deze video.

Accessoires en extra’s

Soms wordt de functionaliteit van een gasbarbecue (en van een groot aantal huishoudelijke apparaten) bepaald door het aantal bijbehorende accessoires. Niet voor niets helpen maken deze accessoires het barbecueën een stuk eenvoudiger. Je zult het bijvoorbeeld handig vinden om een thermometer te gebruiken om het voedsel op de juiste temperatuur te bereiden.

Ook het deksel is één van de handigste accessoires, omdat het niet alleen spatten vermijdt, maar ook een andere touch aan de gerechten geeft door indirect te koken. Het is ook aan te raden dat de barbecue een extra brander heeft aan een van de zijkanten. De aanwezigheid van wielen zal ook het verplaatsen van de barbecue vergemakkelijken.

Gas en gasdrukregelaar

Met welk type gas je de gasfles kan vullen, ligt aan het type gasfles dat je gebruikt. Om te barbecueën wordt butaan-/propaangas gebruikt. Propaangas wordt het vaakst gebruikt om de gasfles voor de BBQ mee te vullen. Gasflessen zijn te koop in verschillende typen en maten. Heb je een buitenkeuken staan, dan heb je een gasfles van minimaal 10 kg nodig. Gasflessen van onder de 5 kg zijn ideaal om mee te nemen naar bijvoorbeeld de camping.

Een gasdrukregelaar zorgt ervoor dat de druk die op de gasfles staat wordt gereduceerd, zodat de gasfles aangesloten kan worden op de barbecue.Welke gasdrukregelaar je nodig hebt, is afhankelijk van de barbecue waar je de gasfles op wil aansluiten. Wanneer er geen gasdrukregelaar bij de barbecue wordt geleverd, check dan in de handleiding of je een universele of een modelspecifieke gasdrukregelaar nodig hebt.

Voedsel grillen op een gasbarbecue buiten

Barbecueën is heerlijk, vooral als het tijd is om het eten te proeven, maar vergeet niet dat je de barbecue na afloop moet schoonmaken!
(Bron: Ozgur Coskun: 40545523/ 123rf.com)

Samenvatting

We zijn aan het eind gekomen van onze shopgids voor een gasbarbecue. We hopen dat je er iets aan gehad hebt en vooral dat je nu een beter beeld van dit soort apparaten hebt gekregen. Je weet nu dat er verschillende soorten barbecues zijn, dus als je voor deze optie hebt gekozen, moet je goed weten hoe ze werken en wat de voordelen ervan zijn.

Er is geen beter plan dan een dag met vrienden, een goed gesprek en vooral lekker eten. Barbecues zijn een must voor zwoele zomeravonden, al kun je met de gasbarbecue bij slecht weer ook vaak binnen barbecueën! Het beste ervan is dat je snel aan de slag kunt en dat je het eten binnen een paar minuten klaar hebt.

Vond je onze shopgids over gasbarbecues interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Tom Baker: 20864329/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies