Laatst bijgewerkt: 16-03-2023

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

57Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

121Verzamelde opmerkingen

Hou je van wandelen en kamperen off the grid? Zoek je een manier om zonder elektriciteit te koken? Dan moet je je goed inlezen over gasfornuizen. Veel buitenfans zijn dolblij en willen niet zonder hun gasfornuis. Maar wat zijn de verschillende soorten en hoe vind je het beste gasfornuis voor jou?

In onze gasfornuis test 2023 laten we je de beste en meest praktische toestellen in de verschillende categorieën in detail zien. We geven je ook belangrijke informatie over hoe het werkt en tips over veiligheid. Of je nu kiest voor een gasfornuis met externe gastoevoer, een patroonfornuis of een speciaal gasfornuis, je vindt hier de beste gasfornuizen op de markt.




Belangrijk om te weten

  • Gaskooktoestellen bieden een eenvoudige oplossing om het niet te hoeven stellen zonder zelfgekookte maaltijden en hete koffie tijdens je buitenactiviteiten, in de tuin, op het festival of op de camping.
  • Je moet onderscheid maken tussen drie soorten: Uitwendige gasfornuizen – meervoudige vlammen, zwaarder, geschikt voor een basiskampkeuken | Patroonfornuizen – kleiner, lichter, geschikt voor in je rugzak |Speciale gasfornuizen, d.w.z. kooksets of toestellen voor gerechten als wok of paella recepten.
  • Voor je aankoopbeslissing moet je weten: Waar wil je je gasfornuis gebruiken? Welke gerechten wil je klaarmaken? Voor hoeveel mensen ga je koken?

Gasfornuis: Onze selectie

Arebos Gasfornuis

Geschikt voor alle soorten kookgerei, kunt u vertrouwen op de snelle warmteontwikkeling en nauwkeurige warmteregeling voor perfecte kookresultaten. Het ontsteken van het gas is eenvoudig, dankzij de piezo-ontsteking of, indien gewenst, met een gasaansteker. De hoogwaardige, van koper vervaardigde mondstukken garanderen een efficiënte en effectieve werking.

Gasland Gasfornuis

De eenvoudige installatie maakt dit fornuis geschikt voor standaard aardgas, maar het kan ook moeiteloos worden omgezet naar LPG met de meegeleverde LPG-jets. Het fornuis heeft een uitsnijmaat van (BxDxH) 27x48x10 cm en is dankzij de gebruiksvriendelijke bediening met 2 draaiknoppen met zelfontsteking eenvoudig en flexibel in gebruik. De ontsteking wordt bovendien veilig geregeld door een draaischakelaar van het druktype om onbedoelde aanraking door kinderen te voorkomen.

Nj Gasfornuis

Gedaan met het gesukkel met lucifers dankzij de geïntegreerde piezo-ontsteking die zorgt voor een snelle, veilige en eenvoudige ontsteking in combinatie met het turbo-effect, waarmee u nog sneller heerlijke maaltijden op tafel zet. Geen zorgen meer over het risico op gaslekkage, want dit fornuis is voorzien van een betrouwbare ontstekingsbeveiliging voor extra gemoedsrust.

Beko Gasfornuis

Ontdek het gemak en comfort van het BEKO gasfornuis FSG62000DWL, een uiterst efficiënt en stijlvol fornuis dat perfect in uw keuken past. Met zijn robuuste gietijzeren pandragers en zwart met witte afwerking past dit fornuis naadloos in elke keukenstijl. U geniet van een gemiddeld formaat oven met een energieverbruik van slechts 1,53 kWh (conventioneel), waardoor u zowel energie als geld bespaart.

Shopgids Gasfornuis: Alles wat je moet weten

Hoe werkt een gasfornuis?

Zoals de naam al zegt, werkt een gasfornuis met gas. Het gas wordt gebruikt als brandstof om gerechten, thee of koffie te verwarmen en wordt in patronen of (voor grotere kampeerkooktoestellen) metalen flessen gevuld.

De vlam wordt vaak elektrisch ontstoken via de zogenaamde piëzo-ontsteking. Boven de vlam is een rek waarop het kookgerei wordt gelegd. Een gasfornuis heeft meestal een regelknop waarmee de gastoevoer en dus de grootte van de vlam geregeld kan worden. Afhankelijk van het type kan er ook andere uitrusting bij zitten, zoals voeten of een windscherm.

Let erop dat een gasfornuis dingen heel snel opwarmt, want het verwarmt via de vlam.

Waar wordt een gasfornuis het meest gebruikt en voor wie is het geschikt?

Een gasfornuis wordt vooral gebruikt voor buitenactiviteiten die meerdere dagen duren. Meer precies, vooral waar geen elektriciteitsaansluiting voorhanden is: of het nu gaat om trek-, wandel- of mountainbiketochten. Ook op vistochten kun je met een gasfornuis meteen van je verse vangst genieten.

Op aangewezen plaatsen kan een gasfornuis ook gebruikt worden bij evenementen in het weekend in het stadspark. Op festivals in de open lucht is het gasfornuis populair omdat het onafhankelijk is van een stroomvoorziening. De kleine versies zijn gemakkelijk in een rugzak op te bergen en zijn goed bestand tegen schokken en “kleine ongelukjes”.

De multi-flame fornuizen daarentegen worden meer binnenshuis gebruikt en worden bijvoorbeeld gebruikt voor de uitrusting van stacaravans, boten of vrachtwagens. Theoretisch kunnen ze echter ook in de keuken gebruikt worden. Binnengasfornuizen bieden verschillende gaspitten en zijn meestal stabieler dan hun kleinere broertjes. Ze wegen echter ook anders en worden daarom niet gebruikt op excursies, maar bijvoorbeeld in kampen of grotere kampen.

Camping-Abgeschiedenheit

Wil je een paar nachten doorbrengen op een mooie, rustige plek en het niet stellen zonder lekker eten? Gasfornuizen maken het mogelijk! Ze kunnen zowat overal gebruikt worden. Bron: Pexels / pixabay.com

Wat zijn de alternatieven voor een gasfornuis en wat zijn de voordelen van een gasfornuis?

Gasfornuizen vergen weinig onderhoud, branden rustig, zijn geurloos en produceren weinig roet. Er zijn echter verschillende alternatieven voor het gasfornuis, waarvan we de voor- en nadelen hier kort aan je willen voorstellen.

Benzinekooktoestel

Benzine is (theoretisch) overal verkrijgbaar bij benzinestations. Het benzinekooktoestel lijkt daarom op het eerste gezicht aantrekkelijker. Je moet er echter rekening mee houden dat benzine bij benzinestations niet voor 100% geschikt is voor gebruik in benzinekooktoestellen.

Door de onzuiverheden kunnen de brandermondstukken gemakkelijk verstopt raken. Het grote voordeel van het petroleumstel is dat het gebruikt kan worden bij temperaturen onder het vriespunt. Hier zijn speciale gasmengsels nodig voor het gasfornuis. Benzinekooktoestellen zijn echter meestal veel zwaarder en het schoonmaken is ingewikkelder.

Spirit fornuis

Een alcoholkookpan is heel gemakkelijk in het gebruik. Spiritus is in elke supermarkt verkrijgbaar. Een alcoholkookpan bereikt echter geen bijzonder hoge temperaturen en het koken vereist daarom veel meer geduld. Bij lage temperaturen kan dit nog nijpender worden. De resulterende geur is ook onaangenaam. Spiritus kooktoestellen zijn echter meestal erg goedkoop en robuust.

Multifunctionele fornuizen

De zogenaamde multifuel fornuizen bieden het voordeel dat de chef de cuisine niet gebonden is aan een bepaalde brandstof die moeilijk te verkrijgen kan zijn. De multi-fuel fornuizen werken meestal op benzine, diesel of gas.

De bediening en ingebruikname is echter ingewikkelder dan bij andere fornuizen, en een hard geluid is hinderlijk tijdens de verbranding. Onjuiste bediening kan tot veel roetvorming leiden. Bovendien zijn multi-fuel fornuizen pas verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 100 euro.

Hoe veilig is een gasfornuis?

Vergeleken met benzine is het gebruik van gas ongecompliceerd en veilig. De piëzo ontsteker, gasdrukregelaar en ontstekingszekering zorgen voor extra veiligheid. Bij bovengemonteerde fornuizen is de veiligheid verzekerd door de directe aansluiting: Er is geen slangverbinding tussen het fornuis en de gascontainer, waar een lek fatale gevolgen kan hebben.

Gaspatronen zijn qua gebruik dunnerwandig dan gascilinders. Dit maakt de patronen lichter, maar ook kwetsbaarder. Het kan gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als de patronen niet helemaal leeg zijn en niet goed gedemonteerd worden. Als het omhulsel van een patroon doorboord wordt, ontsnapt het gasmengsel dat erin zit gedeeltelijk in vloeibare en gedeeltelijk in gasvormige vorm.

Als dit gebeurt, kan zich gemakkelijk een explosief gas-lucht mengsel ontwikkelen, vooral in gesloten ruimten. Vloeibaar ontsnappend gas kan koude brandwonden op de huid veroorzaken. Bij het gebruik van gasfornuizen moet je altijd de gebruiksaanwijzing volgen. Als je twijfels hebt, neem dan contact op met de verkoper of met het juiste gekwalificeerde personeel.

gaskocher

Controleer voor gebruik altijd of er geen gaslekkage is. Mogelijke gevaren zijn vergiftiging, zuurstoftekort en brand of zelfs ontploffingen.

Hoeveel kost een gasfornuis?

De eenvoudigste versie begint bij ongeveer 15 euro. De prijs hangt echter sterk samen met de reikwijdte van de prestaties. Bij een hogere prijs horen meestal meer accessoires. Omdat duurdere kampeerkooktoestellen meestal meer vermogen hebben, kun je sneller koken en op gas besparen.

Wat kost een gaspatroon/fles?

MSF1a cartridges zijn de goedkoopste cartridges met 1-2 euro per 230g. Inschroefpatronen zijn over het algemeen duurder vanwege hun complexere samenstelling (ventiel, schroefdraad). Maar ook hier vind je wat je zoekt vanaf ongeveer 6 euro voor 100 g. In tegenstelling tot de wegwerppatronen kun je bij bouwmarkten of benzinestations gasflessen laten bijvullen voor ongeveer 1,70 euro/kg. Als je de cilinder koopt, moet je ook een vergoeding van ongeveer 30 euro betalen voor kleine statiegeldflessen.

Wat is een ontstekingszekering en hoe werkt hij?

De ontstekingsbeveiligingstechniek van een gasfornuis regelt het ontsnappen van gas en voorkomt zo gevaarlijke deflagraties of, in het ergste geval, ontploffingen. Er zijn verschillende soorten ontstekingsbeveiliging (ook wel gasstop genoemd). In het geval van kampeerkooktoestellen zijn dat echter meestal z.g. thermo-elektrische ontstekingszekeringen.

In vereenvoudigde termen ziet het er als volgt uit: Een elektrische spanning wordt opgewekt op de overgang tussen twee verschillende metalen. Als de vlam ontstoken is, loopt er stroom, het thermokoppel is heet en er stroomt gas. Zonder vlam koelt het thermokoppel weer af, er vloeit geen stroom en de gastoevoer wordt onderbroken.

Kan ik een gasfornuis achteraf uitrusten met een ontstekingszekering?

Het belangrijkste meteen: Werk of reparaties aan gasfornuizen, gasflessen of gaspatronen en alle toebehoren mogen alleen door specialisten uitgevoerd worden. Ze moeten ook de juiste vergunning hebben. Werk dus a.u.b. niet zelf aan gasfornuizen en toebehoren! Alle gastoestellen, ook gasfornuizen, hebben een goedkeuringsnummer nodig.

Ongeoorloofde aanpassingen achteraf brengen je niet alleen in gevaar, maar maken ook het goedkeuringsnummer ongeldig. Het gebruik van het toestel zou daarom strikt genomen verboden zijn. Het is theoretisch mogelijk om een verouderd gasfornuis door een expert te laten ombouwen, maar dit is meestal uiterst tijdrovend en dus duur.

Wat is het verbruik en de brandtijd van een gasfornuis?

Het gasverbruik en dus ook de brandtijd van het gasfornuis hangt af van zijn vermogen en wattage. Natuurlijk speelt ook de gaspatroon een beslissende rol. Hoe langer een patroon gebruikt wordt, hoe lager de druk. Hierdoor wordt de vlam ook kleiner. Hoe kleiner de vlam, hoe langer de kooktijd.

Een klep op de gasfles of een drukregelaar kan voor een gelijkmatige druk zorgen en de brandtijd beïnvloeden. Het precieze verbruik, bijvoorbeeld de hoeveelheid gas per liter water die aan de kook gebracht wordt, helpt maar beperkt. Er zijn te veel factoren die het verbruik beïnvloeden: de begintemperatuur van het water, de windsterkte, de omgevingstemperatuur, de hoogte, en nog veel meer.

Door een windscherm te gebruiken en afhankelijk van de kookpot, kan het verbruik verbeterd worden. Als “laboratoriumwaarden” zijn de specificaties van de fabrikant niet voor 100% overdraagbaar op je buitenreis. Ze stellen dat het ongeveer 3-10 minuten duurt om water te verwarmen, afhankelijk van het gasfornuis. Het gasverbruik wordt ook vermeld en ligt rond de 1-4 gram per minuut.

Afhankelijk van het aantal personen en de gewenste maaltijden (hoeveelheid in ml), kun je met de gegeven informatie een ruwe berekening maken. Hier zijn enkele eenheden voor je (geen richtwaarden!):

gerecht hoeveelheid
1 kop koffie/thee 250 ml
100 g noedels 1000 ml
1 portie groentesaus 200 ml
1 kop soep 250 ml

Hoe ingewikkelder het gerecht, hoe ingewikkelder de berekening.

Wat betekent de aanduiding in mbar?

De aanduiding in mbar bij de aankoop van je gasfornuis vertelt je bij welke druk je toestel werkt. Voor jou als consument speelt deze informatie alleen een rol als je een gasfles en vooral de bijbehorende gasregelaar wilt kopen.

Deze gasregelaar moet dan afgesteld worden op de mbar van je gastoestel. Verreweg de meeste in Duitsland verkrijgbare gasfornuizen werken met 50 mbar. Toestellen uit Italië, Frankrijk of de VS kunnen in plaats daarvan met 30 mbar geleverd worden.

Wat heb ik naast een gasfornuis nodig?

Behalve het gasfornuis en het gas (patroon of fles) is ook een windscherm aan te bevelen om een gelijkblijvende werking van het gasfornuis te garanderen. Als je een gasfornuis zonder piëzo-ontsteking hebt, heb je ook een gasaansteker of een aansteker nodig.

Afhankelijk van je voorkeur zijn er ook verschillende opzetstukken voor gasfornuizen, bijvoorbeeld om brood te roosteren of een speciaal grill-opzetstuk. Natuurlijk heb je een (liefst geschikte) pan of pan en passend servies nodig, en ook het juiste receptidee!

Welk gas gebruik je?

Er zijn verschillende gassen, of liever gasmengsels, die verschillende voor- en nadelen hebben. Een mengsel van butaan, isobutaan en propaan is de meest voorkomende samenstelling. Het precieze mengsel varieert naar gelang de fabrikant. Alle gaspatronen en gasflessen hebben een bepaalde druk om het gas vloeibaar te houden. Het verschil zit in het respectieve kookpunt van het gasmengsel.

Dit is de temperatuur waarbij de toestand van het gas verandert van vloeibaar in gasvormig. Deze verandering is belangrijk omdat het mengsel alleen in gasvormige toestand kan worden ontstoken en dus in een gasfornuis kan worden gebruikt. Het kookpunt is -1°C voor butaan, -12°C voor isobutaan en -40°C voor propaan. Het precieze gasmengsel is vooral belangrijk als je je gasfornuis bij zeer lage buitentemperaturen wilt gebruiken.

Welke patronen en gasflessen zijn er verkrijgbaar?

Afhankelijk van het gasfornuis zijn er vier verschillende soorten gaspatronen:

  • Patronen
  • Inschroefbare ventielpatronen, ook wel schroefpatronen genoemd
  • Bajonet ventielpatronen, ook wel Easy-Click genoemd
  • MSF1a ventielpatronen

In tegenstelling tot patronen zijn gasflessen voor kampeerkooktoestellen met externe toevoer hervulbaar in bouwmarkten of benzinestations. Maar met 5,5-11 kg zijn de gascilinders ook veel zwaarder.

Welke adapter heb je nodig?

De fabrikanten raden over het algemeen aan de geschikte gaspatronen te gebruiken die de fabrikant aanbiedt. Er is geen garantie dat andere merken ook op je gasfornuis passen. Om een zekere betrouwbaarheid van de prestaties te verzekeren, is het raadzaam geen bijzonder goedkope imitaties te gebruiken. Als je deze richtlijnen volgt, heb je geen adapter nodig. Er is nu echter een hele reeks adapters verkrijgbaar, bijvoorbeeld om doorprikpatronen als inschroefpatronen te gebruiken.

Het is beter om altijd de bij het gasfornuis passende en door de fabrikant aanbevolen adapter te kopen, zodat er geen schade aan het gasfornuis kan ontstaan.

Tot welke temperatuur kan ik mijn gasfornuis gebruiken?

Bij normale gemiddelde temperaturen kan een gasfornuis zonder moeilijkheden gebruikt worden. Bij lage temperaturen kan het echter moeilijk zijn om een vlam te produceren. Het gasmengsel in de patroon blijft vloeibaar en er kan geen verbranding plaatsvinden. Het kookpunt van het gas of gasmengsel is doorslaggevend. Theoretisch zou zuiver propaan het meest geschikt zijn voor gebruik bij minder dan 4°C.

Propaan moet echter onder zeer hoge druk opgeslagen worden, dus de patroon zou veel stabieler en dus zwaarder moeten zijn. Fabrikanten hebben op de behoefte gereageerd door speciale gaspatronen aan te bieden met een hoog gehalte aan propaan en isobutaan. Dit mengsel kan in gewone patronen gevuld worden en is geschikt voor gebruik bij zeer lage temperaturen (tot -22°C).

Welk keukengerei heb je nodig voor je gasfornuis?

Ook hier hangt het antwoord een beetje van je behoeften af. Voor het gebruik van je gasfornuis bij buitenactiviteiten, zoals wandelen of fietsen, speelt het gewicht een grote rol. Het is aan te bevelen aluminium kookgerei te gebruiken. Aluminium kookgerei is meestal goedkoop. Bij sommige gerechten treedt er echter een reactie op die een eigenaardige metaalsmaak geeft.

Als alternatief is er nu kookgerei van zogenaamd HA (hard geanodiseerd) aluminium verkrijgbaar. Het oppervlak is speciaal behandeld. Het kookgerei is veel krasbestendiger en er is geen verandering meer in de smaak van bepaalde spijzen. Het gevaar om bij te hoge hitte je eigen kookgerei te vernielen blijft echter bestaan. Als alternatief voor de aluminium pan is er ook kookgerei van platstaal, roestvast staal of zelfs titanium.

Fabrikanten bieden hele sets aan bestaande uit een of meer potten die in elkaar gestapeld kunnen worden, en het deksel kan vaak ook als pan en/of bord gebruikt worden. Roestvrij staal is de robuustere optie, het is bestand tegen hoge temperaturen en zal zelfs op de meest veeleisende avonturen geen krassen maken.

Het gewicht kan echter een last voor je zijn. Ook de warmtegeleiding is hier beduidend slechter. Roestvrij staal is daarom eerder geschikt voor stationaire kampen of een meer uitgebreide kampkeuken dan voor je rugzak.

Kookgerei van roestvrij staal is bestand tegen hoge temperaturen en past dus goed bij een gasfornuis.

Titanium is het duurste en chicste materiaal en is bijzonder populair vanwege zijn bijzonder lichte gewicht. Het gewicht wordt echter ook bereikt door de dunne wanden, wat het servies weer vatbaar maakt voor hoge temperaturen. Verkleurde en gedeukte plekken kunnen het gevolg zijn. Maar wie hoofdzakelijk heet water nodig heeft voor koffie, thee of soepen zal blij zijn met een ultralichte titanium pot.

Een kleine specialiteit is een zogenaamde warmtewisselaarpot. Dit kookgerei werkt met een speciale lamellaire structuur die, volgens de fabrikant, de warmte van je gasfornuis efficiënter op de kookpot overbrengt. Dit betekent dat zulke potten een snellere kooktijd bereiken en dus ook het verbruik verminderen.

Isabel SpeckmannCamping & Outdoor Expertin
“In het buitenland kunnen gaspatronen beduidend duurder of goedkoper zijn dan in Duitsland. Het kan dus lonen om vooraf te informeren naar de prijzen van cartridges in het betreffende land”

Besluit: Welke soorten gasfornuizen zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten gasfornuizen:

  • Gasfornuizen met externe gastoevoer
  • Patroonkooktoestel
  • Speciaal gasfornuis

Elk van deze soorten verschilt in vormgeving en hantering naar gelang van het gebruiksgebied en de behoefte en brengt individuele voor- en nadelen met zich mee. Afhankelijk van het beoogde gebruik is een ander type gasfornuis geschikt voor je. Om een keuze te maken, raden we je aan goed na te denken over hoe je je fornuis wilt gebruiken. Allereerst zijn twee vragen belangrijk:

  • Hoeveel mensen wil je met je gasfornuis koken?
  • Hoe belangrijk is het gewicht?

In het volgende gedeelte willen we je helpen uit te zoeken welk type gasfornuis voor jou het meest geschikt is. Daartoe laten we je kennismaken met alle hierboven genoemde soorten gasfornuizen en geven we duidelijk hun voor- en nadelen aan.

Wat is een gasfornuis met een externe gastoevoer en wat zijn de voordelen en nadelen?

Gasfornuizen met een slang werken meestal met grotere gasflessen via een externe gastoevoer. Het zwaartepunt ligt hier lager dan bij de cartridge variant. Dit maakt het gasfornuis met toevoerleiding over het algemeen stabieler.

Voordelen
  • Stille verbranding
  • Goede stabiliteit
  • Zeer robuust
  • Meestal geïntegreerd windscherm
  • Goedkope gasflessen
Nadelen
  • Grootte en gewicht
  • Gasflessen zijn omvangrijk en zwaar
  • Vervoer mogelijk maar onhandig

Zulke kampeerkooktoestellen zijn vaak meervlamig en worden gebruikt in stationaire kampen of basiskampen. Ze zijn vaak gevat in een soort metalen behuizing, wat ze robuuster maakt. Dit vergemakkelijkt het transport en de geopende koffer kan als een geïntegreerd windscherm fungeren.

De afneembare potsteun maakt het schoonmaken gemakkelijker. De grote gasflessen zorgen voor een langere brandtijd. Als je voor meerdere mensen wilt koken, kies je een multi-flame gasfornuis met een externe gastoevoer.

Natur-Gaskocher

Hier zie je een typisch kampeerkooktoestel. Hij is handig ingebouwd in een metalen kast en krijgt zijn gas uit de gasfles rechts ervan. Bron: Free-Photos / pixabay.com

Wat is een cartridge cooker en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Gasfornuizen die met gaspatronen werken worden ook wel bovenfornuizen genoemd (omdat ze direct op de patroon “geplaatst” worden). De cassette is ook de basis van het fornuis. Het patroon is zowel het voordeel als het nadeel van dit type gasfornuis.

Voordelen
  • Lichtgewicht
  • veiligheid door directe verbinding tussen fornuis en gas
  • stille verbranding
Nadelen
  • Slechte stand
  • gebruik van grote potten meestal problematisch

Door het verhoogde zwaartepunt (als gevolg van het zitten op de brandstofcontainer) is de stabiliteit van patroonkokers minder goed. Vooral het gebruik van grote potten kan problematisch zijn. Verschillende fabrikanten bieden echter een extra standaard aan om dit probleem op te lossen.

Sommige fabrikanten hebben nu ook een soort hybride gasfornuis in hun assortiment: hoewel dit patronenfornuizen zijn, worden de brandstofreservoirs via een slangverbinding bevestigd. De hybride maakt gebruik van de voordelen van beide soorten: meer stabiliteit door een lager zwaartepunt en minder gewicht door het gebruik van lichtere patronen.

Welke speciale gasfornuizen zijn er en wat zijn hun voor- en nadelen?

Er zijn verschillende speciale vormen of speciale gasfornuizen die we je niet willen onthouden. Speciale gasfornuizen zijn meestal iets duurder, maar ze hebben natuurlijk hun eigen speciale aantrekkingskracht.

Voordelen
  • Specialist op zijn gebied
  • Vaak verkrijgbaar als set met kookgerei
Nadelen
  • Specificatie kan de bereiding beperken
  • Eerder hogere prijzen

Het zogenaamde systeemfornuis behoort tot de gasfornuizen met patroon. Dit is een complete set bestaande uit een fornuis en een pan. Dit is het antwoord van de fabrikanten op het probleem van de stabiliteit. Het systeemkooktoestel optimaliseert gewoonlijk het brandstofverbruik door middel van een geïntegreerd windscherm. Bij systeemfornuizen kan het eigenlijke gasfornuis vaak in de bijbehorende pan opgeborgen worden voor vervoer.

Hij is dus ook bijzonder ruimtebesparend. Het krukfornuis werkt hoofdzakelijk met een externe gastoevoer en is verkrijgbaar in verschillende maten. Dit gasfornuis dankt zijn naam aan zijn vier (soms drie) poten. In feite lijkt hij op een klein krukje – maar we raden niet aan hem als zodanig te gebruiken. Het grote voordeel van de krukjeskoker is zeker dat hij in heel kleine maten verkrijgbaar is. Dankzij de stevige stand kun je nog steeds koken in grotere potten en pannen.

Voor liefhebbers van Aziatische gerechten kan een speciale wokgasbrander interessant zijn. Laten we hier duidelijk over zijn: Er is een speciaal wokopzetstuk voor “gewone” gasfornuizen. Wokgasbranders behoren meestal ook tot de fornuizen met externe gastoevoer en hebben voetjes voor meer stabiliteit. Het bijzondere aan het wok-gasfornuis: het enorme vermogen (tot 20 kW). Dit zal de wokliefhebber behagen – maar brengt ook bepaalde risico’s met zich mee: De olie of het vet kan in combinatie met vuur steekvlammen veroorzaken.

Na onze excursie naar Azië, nog een uitstapje naar het Iberisch schiereiland: de paella gasbrander of ringgasbrander. Met zijn ringvorm ziet dit gasfornuis er al een beetje anders uit. De fabrikanten beloven een bijzonder gelijkmatige verwarming van een groot oppervlak, dankzij de vorm en grootte van de vlam. Het paella gasfornuis wordt ook vaak aangeboden met hoge poten en een bijpassende paella pan.

gaskocher

Het systeemfornuis is bijzonder plaatsbesparend en stabiel. Andere geschikte alternatieven zijn de krukjeskookpan, de wokgasbrander of de paella gasbrander

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om gasfornuizen te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald fornuis geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dit de volgende kenmerken:

  • Grootte / afmetingen
  • Gewicht
  • Gebruikte patroon
  • Vermogen
  • Verbruik
  • Kooktijd voor 1 liter water
  • Extra uitrusting en functies
  • Temperatuur
  • Stabiliteit

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen. Als je een gasfornuis koopt, moet je eerst duidelijk weten hoe en waar je het wilt gebruiken. Je persoonlijk beoogde gebruik is absoluut doorslaggevend voor alle andere aankoopcriteria. Wil je koken voor andere wandelaars en fietsers op een basiskamp? Moet het gasfornuis je een hete koffie garanderen op de tweede dag van het festival? Of moet het zo handig en klein mogelijk in je rugzak zitten om je sterk te houden in geval van nood? Ook het aantal hongerige monden speelt bij deze overweging een rol. Je kunt twee mensen te eten geven met een klein, 1-pits gasfornuis en een handige kookpot. Voor een grotere groep kun je beter een versie met meerdere vlammen overwegen.

Grootte / afmetingen van het gasfornuis

De grootte van je gasfornuis speelt, samen met het gewicht, een bijzonder belangrijke rol als het gaat om je buitenactiviteiten. Lompe, logge fornuizen zijn vervelend bij het inpakken. De situatie is iets anders als het gaat om het plannen van je kampeerkeuken. Maar zelfs daar zijn we geïnteresseerd in hoeveel ruimte je te plannen hebt. De afmetingen geven je een duidelijker beeld en helpen je het juiste gasfornuis te kiezen.

Houd er echter rekening mee dat het volume van een geschikte kookpot er misschien bij moet. Systeemfornuizen bieden meestal de mogelijkheid om fornuizen en pannen in elkaar te stapelen, waardoor nog meer ruimte wordt bespaard. Met een geïntegreerd windscherm en kookgerei hoef je je geen zorgen te maken over de bergruimte die je in je bagage nodig hebt. De hier gegeven afmetingen zijn min of meer dezelfde als die van je complete, mobiele buitenkeuken.

Gewicht

Voor gewicht geldt hetzelfde als voor afmetingen: bij het plannen van je bagage weegt elke gram ineens een ton. Als je daarentegen je gasfornuis gewoon in de tuin wilt gebruiken, is het gewicht van ondergeschikt belang. Een zeker dood gewicht kan zelfs voor meer stabiliteit zorgen.

De specificaties van de fabrikant verwijzen meestal naar het gewicht van het fornuis zonder patronen (of zelfs gasflessen). Afhankelijk van de hoeveelheid gebruik en de duur van je tocht, moet je het gewicht van extra brandstofcontainers bijtellen. Om weer gewicht te besparen kun je proberen van tevoren de beschikbaarheid van gaspatronen voor je land van bestemming te onderzoeken.

Gebruikte patroon

Het kan belangrijk voor je zijn om van tevoren te weten welk type gaspatroon je favoriet gebruikt. Er zijn nu echter ook talloze adapters waarmee je verschillende gaspatronen kunt gebruiken en naar behoefte kunt omschakelen. Natuurlijk raden de fabrikanten je aan alleen de geschikte merken te gebruiken. Je moet dit advies niet helemaal laten varen.

Vooral goedkope imitaties zullen je niet gelukkig maken – met of zonder een adapter. Zwakke vlammen en onvoldoende druk zijn maar twee van de mogelijke gevolgen. Omdat de prijzen toch al niet erg hoog zijn, raden we je aan meer aandacht te besteden aan de prestaties.

Wat betreft de hierboven vermelde beschikbaarheid van de vereiste gaspatronen in je vakantieland, een kleine uitweiding: Grofweg zijn gaspatronen goedkoper en het meest algemeen verkrijgbaar. De Franse fabrikant Campingaz beweert echter dat zijn CV ventielpatronen ook in meer dan 110 landen verkrijgbaar zijn. Een ruwe vuistregel: Campingaz in de Franssprekende landen, Coleman in de Engelssprekende landen en Primus in de Scandinavische landen.

Vermogen

De leverancier gebruikt watts (W) of kilowatts (kW) om het vermogen van je gasfornuis aan te geven. Hoe meer watt, hoe effectiever het kookvermogen. Een gasfornuis met een hoog vermogen kan dus sneller water koken, maar verbruikt ook meer gas. Je moet dus altijd het vermogen evalueren in combinatie met het verbruik. Een goedkoop camping kooktoestel heeft meestal minder vermogen – maar 500 watt is het minimum. Laten we even samenvatten: Hoog vermogen betekent snel koken.

Verbruik

Fabrikanten geven je meestal het verbruik op als de hoeveelheid gas die gebruikt wordt in gram per uur. Het gasverbruik geeft ook de brandtijd van je gasfornuis aan. Dit is belangrijk voor je om te weten hoeveel gaspatronen je nodig hebt voor je avontuur. Wat is het addertje onder het gras? Je kunt de waarden van de fabrikant niet als een absolute richtlijn nemen. Er zijn te veel invloeden van buitenaf die deze waarde sterk kunnen veranderen.

Daartoe behoren bijvoorbeeld de gebruikte gaspatroon en de druk ervan, maar ook wind en weer kunnen het verbruik van je gasfornuis opdrijven. Net als wij moet je het verbruik niet als het enige beslissingsinstrument kiezen. Maar in combinatie met onze andere belangrijke koopcriteria geeft de waarde je een goede indicatie van de kwaliteit van een gasfornuis.

Kooktijd voor 1 liter water

De tijd die je favoriet nodig heeft om 1 liter water aan de kook te brengen is min of meer het derde element van onze berekening van het stroomverbruik. Theoretisch geldt hier het volgende: Hoe hoger het vermogen in watt, hoe sneller de kooktijd. Als je gerecht sneller gaar is, betekent dat natuurlijk minder consumptie.

Zo zie je: alle drie de punten zijn met elkaar verbonden. Helaas geldt ook hier weer hetzelfde: invloeden van buitenaf veranderen de waarden die de fabrikanten, bij wijze van spreken, tijdens de droogloop verkregen hebben. Wind en hoogte, maar logischerwijze ook de begintemperatuur van het water beïnvloeden de stoptijd.

Je kunt dit ook zelf beïnvloeden door een windscherm en de juiste kookpot te gebruiken. De kooktijd is meestal 3-5 minuten. Dit maakt geen groot verschil. Het kan echter tot 8 of 9 minuten duren. Dit vergt veel meer geduld en vreet je gasvoorraad in een mum van tijd op.

Extra uitrusting en functies

Met extra uitrusting en functies van je gasfornuis bedoelen we bijvoorbeeld de aanwezigheid van een geïntegreerde piëzo ontsteking, maar ook of een pan of een windscherm bij de levering inbegrepen is. De piëzo-ontsteker maakt gebruik van het zogenaamde piëzo-elektrisch effect.

Kort samengevat gaat het om het opwekken van elektrische lading wanneer een kristaloppervlak vervormd wordt. Samen met metalen contacten produceert dit een vonk die blauw oplicht en het gas doet ontbranden.

Het is nuttig om de extra uitrusting te bekijken voor je koopt en te bedenken wat voor jou belangrijk is.

Een gasfornuis met piëzo-ontsteking, d.w.z. elektrische ontsteking, werkt “met een druk op de knop” en is een heel veilige methode. Zonder piëzo-ontsteking moet het gas “met de hand” aangestoken worden met een lucifer, aansteker of speciale gasaansteker.

De voorruit is een van de belangrijkste accessoires van een gasfornuis. Het is absoluut aan te bevelen als je het gebruikt voor buitenactiviteiten. Hij is gemaakt van hittebestendig materiaal, beschermt de vlam en garandeert gelijkblijvende prestaties van het gasfornuis.

Afhankelijk van je behoeften kan het ook belangrijk voor je zijn om te weten of het fornuis geleverd wordt met een bijpassende bak om snel en gemakkelijk op te bergen. Sommige systeemkooktoestellen bieden ook praktische thermokoppels om je koffie langer heet te houden of beschermde handvatelementen om brandwonden te voorkomen.

Temperatuur

Dit criterium gaat niet over de temperatuur van de vlam die je gasfornuis kan bereiken, maar over de omgevingstemperatuur waarbij je je gasfornuis wilt gebruiken. Dit is een belangrijk aankoopcriterium, vooral wat betreft de cartridges die gebruikt kunnen worden.

Als je een fjestocht bij lage temperaturen plant, heb je beslist het juiste gasmengsel in je patronen nodig. Dit is ongeveer het precieze kookpunt van de gassen: Als het kookpunt te hoog is, lukt de overgang van vloeistof naar gas bij lage temperaturen niet, of slechts gedeeltelijk. Je vlam blijft of heel klein of het gas ontbrandt helemaal niet.

Stabiliteit

De stabiliteit moet voor jou een ander criterium zijn. Niemand is ermee geholpen als je ultralichte, opvouwbare gasfornuis regelmatig onbedoeld onder je pan opklapt. Helaas is stabiliteit ook de moeilijkste eigenschap om te controleren bij online kopen. Uit het eigen gewicht en de constructie van het fornuis kan een zekere conclusie getrokken worden over de stabiliteit ervan.

Heeft het fornuis stabiele poten? Ligt het zwaartepunt van het fornuis erg hoog omdat het direct op een patroon geplaatst is? We raden je aan je beslissing de laatste hand te geven door door recensies en commentaren te bladeren. Gebruik de ervaringen van andere kopers of vraag je gewoon af.

Wetenswaardigheden over gasfornuizen

Kun je verwarmen met een gasfornuis?

Je kunt van je gasfornuis een verwarming maken met een speciaal hulpstuk. Je vindt een verwarmingshulpstuk voor zo weinig als 20 euro. Zorg ervoor dat je het juiste gasmengsel of gaspatroon gebruikt als je je gasfornuis in koele streken wilt gebruiken. Zonder vlam warmt zelfs het beste hulpstuk niet op!

Kun je roosteren met een gasfornuis?

Ja, er zijn tosti-hulpstukken van verschillende leveranciers, zodat je van je brood kunt genieten zoals je gewend bent. Het toastopzetstuk is ook geschikt voor het inpakken van broodjes. Als alternatief is er een soort campingoven voor zelfgebakken broodjes of eenpansgerechten.

In het algemeen is er bijna niets dat niet beschikbaar is: Wokopzetstuk, grillopzetstuk, bakplaat, visbraadrooster, en, en. Je moet alleen wel de juiste rugzak in je kast hebben staan!

Kun je het gasfornuis binnen gebruiken?

Dat hangt af van het type gasfornuis. Let op de specificaties van de fabrikant. De ontstekingsbeveiliging is binnenshuis verplicht! Voor toestellen die binnenshuis gebruikt worden, wordt ook een speciaal ontworpen gasdrukregelaar gebruikt. Als je binnenshuis met gas kookt, moet je er altijd voor zorgen dat er voldoende frisse lucht is.

Het volgende geldt in het bijzonder: Laat gasfornuizen niet onbeheerd achter! Als de vlam uitgaat, zorg dan dat er geen gas meer ontsnapt. Je moet er ook voor zorgen dat het gasfornuis een veilige standplaats heeft en dat er geen brandbare voorwerpen in de buurt zijn.

Welke recepten zijn geschikt om met een gasfornuis te koken?

Dus je staat op het punt een gasfornuis te kopen en nu ben je bang dat je je dagenlang tevreden zult moeten stellen met opgewarmde ravioli en soep uit blik? Helemaal niet. In theorie kun je met je gasfornuis alles koken wat je thuis ook zou koken. Onderweg is het logistiek natuurlijk wat moeilijker.

Maar als we aannemen dat het aanschaffen van het benodigde voedsel geen probleem is, is het bereiden van je 4-gangen menu op een éénpits gasfornuis alleen nog maar een organisatorische uitdaging. Gerechten met rijst, couscous of noedels zijn wat gemakkelijker: Na het koken kunnen deze bijgerechten ook wegzwellen uit het fornuis terwijl je een heerlijke groentepan bereidt.

Nog gemakkelijker zijn natuurlijk stoofschotels. Dit klinkt op het eerste gezicht niet erg aanlokkelijk – maar het kan heerlijk en gevarieerd zijn. Je kunt inspiratie opdoen op het internet of in speciale buitenkookboeken.

Kan ik een gasfornuis meenemen in het vliegtuig?

Het is algemeen verboden ontvlambare vloeistoffen en gas mee aan boord te nemen. Je mag geen gaspatronen of zelfs gasflessen meenemen in je handbagage of ingecheckte koffer. Theoretisch is het toegestaan om een gasfornuis met een volledig lege brandstoftank of zonder gaspatroon in je ruimbagage mee te nemen.

Opgelet: Geen gaspatronen, geen half gevulde brandstoftank! De tank moet helemaal leeg zijn. Veel luchtvaartmaatschappijen geven ook aan hoe zulke kampeerkooktoestellen vervoerd en verpakt moeten worden. Neem vooraf contact op met de betreffende luchtvaartmaatschappij om problemen te voorkomen.

Hoeveel graden bereikt een gasfornuis?

De temperatuur die je gasfornuis kan bereiken hangt vooral af van het gebruikte gasmengsel. Een propaan-butaan mengsel kan theoretisch 1925 graden worden. Maar door de regelbare grootte van de vlam bereikt een gasfornuis deze temperatuur gewoonlijk niet. Bij het koken kun je in de kern van de vlam van je gasfornuis, afhankelijk van de externe omstandigheden, tussen de 800 en ongeveer 1500 graden meten.

Kan ik zelf een windscherm voor een gasfornuis bouwen?

Als je niet helemaal ongetalenteerd bent, kun je zelf een windscherm voor je gasfornuis bouwen. Je vindt eenvoudige instructies op het internet, bijvoorbeeld voor het gebruik van ijzerdraad en bijzonder dikke aluminiumfolie. Je moet letten op de ontvlambaarheid van het materiaal. Verschillende fabrikanten bieden windschermen aan voor zo weinig als 10 euro.

Kan ik gasflessen gebruiken in plaats van gaspatronen?

Met een bepaalde regelaar is het theoretisch mogelijk om gaspatronen te gebruiken in plaats van gasflessen. Als een noodoplossing, zogezegd. Maar bij grotere gasfornuizen (waarvoor grote gasflessen bedoeld zijn) is de druk en de hoeveelheid gas in de patronen meestal niet voldoende, omdat het verbruik hoger is.

Een 2-pits gasfornuis met een gasverbruik van 400 g/h zou bijvoorbeeld maar ongeveer 30 minuten werken met een gaspatroon van iets minder dan 200 g. Bovendien is de druk niet voldoende voor een “stand-by”. Bovendien is de druk niet voldoende voor een “fatsoenlijke” vlam. Technisch mogelijk, maar economisch niet haalbaar.

Beeldbron: Pixabay.com / Magnascan

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies