Methaan, blauwe vlam.
Laatst bijgewerkt: 30-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

26Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

De traditionele gaskookplaten zijn nog steeds erg populair. Koken op gas heeft als voordeel dat het makkelijk te bedienen is, een hoge reactiesnelheid heeft en snel op temperatuur is. De gas kookplaat is goedkoop in aankoop en verbruik. Er hoeven geen speciale pannen voor aangeschaft worden, de ondergrond van de pan is zelfs van minder belang dan voor andere kookplaten. Daarnaast zijn de afgelopen jaren hun ontwerpen aanzienlijk verbeterd.

Koken op gas, is koken op gevoel. Je kunt de warmte heel precies regelen en ziet gemakkelijk of het vuur te hoog of te laag staat. Niet alle gasplaten zijn echter hetzelfde. Daarom is het belangrijk dat je, om een keuze te kunnen maken uit de grote verscheidenheid van de beschikbare modellen, eerst de kenmerken en prestaties ervan kent. Daarna kun je beginnen met het bereiden van je lievelingsrecepten.
Belangrijk om te weten

 • Gaskookplaten zijn veel goedkoper dan alternatieven zoals keramische- en inductiekookplaten. Je kunt de warmte heel precies regelen en ziet gemakkelijk of het vuur te hoog of te laag staat.
 • Gasfornuizen hebben de voorkeur van veel kookliefhebbers. Ze worden dan ook het meest gebruikt in restaurants.
 • Bij de aankoop van een gaskookplaat is het belangrijk dat je rekening houdt met aankoopcriteria zoals het aantal branders, de grootte van de plaat en het vermogen.

Onze selectie: De beste gaskookplaten op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste gaskookplaten die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte gaskookplaat een stuk eenvoudiger.

De meest populaire vrijstaande gaskookplaat online

Deze vrijstaande gaskookplaat van Wiggo kan direct op het aanrecht worden geplaatst, er is geen installatie nodig. De kookplaat is makkelijk in gebruik omdat de kookplaat een elektronische vonkontsteking heeft waarmee je met één draai aan de knop de gaspit kan aanzetten.

De gaskookplaat heeft 4 branders waarvan 1 grootbrander, 2 medium branders en 1 kleine brander speciaal voor sudderen. Bovendien heeft de kookplaat thermokoppel beveiliging, de gastoevoer wordt afgesloten zodra de vlam uit is.

De meest complete inbouw gaskookplaat

Deze vijf-pits gaskookplaat van ETNA heeft naast twee normale gasbranders, een sudderbrander en een extra grote brander, ook een speciale brander voor je wok. Deze gaskookplaat is gemaakt van hoge kwaliteit roestvrij staal en heeft pandragers van massief gietijzer.

Bij deze gaskookplaat schakelt het gas zich uit als er geen vlam is. Ook heeft dit fornuis een geïntegreerde vonkontsteking, zodat je nooit meer met lucifers of aanstekers hoeft te werken.

De beste vrijstaande gaskookplaat met deksel

Ook deze kookplaat is van het merk ETNA. Het is een vrijstaande gaskookplaat met een roestvrijstalen oppervlak. De kookplaat is afgewerkt met een matglazen deksel die je in de gewenste stand open kan zetten. De geïntegreerde vonkontsteking zorgt ervoor dat je geen lucifers meer nodig hebt.

De 4-pits gaskookplaat heeft 1 wokbrander, 1 sudderbrander en 2 normale branders. De kookplaat beschikt over mooie robuuste gietijzeren pandragers. Als het gas open staat, maar de vlam uit is stopt de gastoevoer automatisch.

De beste goedkope inbouw gaskookplaat

Ook onze laatste kookplaat is van ETNA. Het is een voordelige maar degelijke 4-pits roestvrijstalen inbouw gaskookplaat. De kookplaat is voorzien van 4 gaspitten die te bedienen zijn door middel van draaiknoppen. De draaiknoppen bevinden zich aan de rechterkant van de kookplaat.

De vlambeveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer direct wordt afgesloten als de vlam uitwaait. Deze kookplaat heeft geen automatische vonkontsteker zoals de eerste drie opties.

Shopgids: Alles wat je moet weten over gaskookplaten

Het is een goed idee dat je voordat je een gaskookplaat koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest gestelde vragen van de gebruikers.

Drie meisjes die voedsel samen maken die zich in keuken bevinden

Je kunt de warmte heel precies regelen en ziet gemakkelijk of het vuur te hoog of te laag staat.
(Bron: Ammentorp: 116021941/ 123rf.com)

Wat zijn gaskookplaten precies?

Een gaskookplaat is hetzelfde als een gasfornuis maar dan zonder oven. Je hebt voor het koken op gas met een gaskookplaat een gasaansluiting in je keuken nodig. In bijna elk Nederlands huis zit wel een gasaansluiting. D.m.v. een gaskraan wordt de hoeveelheid gas geregeld en hierdoor de grootte van de gasvlam bepaald. Ze gebruiken meestal aardgas, maar kunnen soms ook gebruikt worden met butaan- of propaangas.

In welke gevallen is het een goed idee om een gaskookplaat kopen?

Eén van de meest voorkomende redenen om een gaskookplaat te kopen is dat deze goedkoper is dan keramische- of inductiekookplaten. Een andere belangrijke reden om het te installeren in je keuken is dat ze je in staat stellen om snel de gewenste warmte te krijgen.
Veel kookliefhebbers genieten meer van het koken op de traditionele manier.

Daarnaast zijn de afgelopen jaren glazen gasplaten ontwikkeld, die een modernere uitstraling hebben. Bovendien zijn ze veel gemakkelijker schoon te maken. Hiermee worden twee van hun belangrijkste nadelen overwonnen. Tot slot is het de moeite waard om te wijzen op de energiebesparing die gasfornuizen bieden in vergelijking met elk elektrisch fornuis.

Plezierindekeuken.nlWebsite
“Koken op gas is eenvoudig: je draait het gas open, steekt het aan en zet je pannetje erop; we kunnen het bijna allemaal. Je kunt zien, horen en voelen of de gasvlam hoog of laag staat. We zijn er mee opgegroeid.”

Wat zijn de voor- en nadelen van gaskookplaten?

Gaskookplaten bieden een aantal voordelen. We hebben je er inmiddels al een aantal van laten zien. In de tabel hieronder kun je ze allemaal zien, evenals de belangrijkste nadelen die ze hebben.

Voordelen
 • Ze zijn goedkoper.
 • Je kunt er de intensiteit van de warmte veel beter mee afstellen.
 • Gas is goedkoper dan elektriciteit.
 • Je kunt genieten van de traditionele kookervaring.
 • Ze hebben een groot vermogen.
 • Ze zijn heel duurzaam.
 • Ze hebben niet veel onderhoud nodig.
 • Je kunt er direct de hoogte van de temperatuur mee veranderen.
 • Ze zijn zeer veelzijdig en kunt er bijna alle soorten pannen op gebruiken.
Nadelen
 • Ze zijn moeilijker te reinigen.
 • Ze zijn minder veilig.
 • Ze zien er minder modern uit.

In welke gevallen is het een goed idee om een gaskookplaat te kopen?

Gas is en blijft echter voor velen dé meest intuïtieve manier van koken: het sissen van de vlam is een geluid dat je leert gebruiken bij het koken, een geluid dat ontbreekt als je kookt op elektra. Ook voor horecabedrijven waarin de keuken veel gebruikt wordt, omdat ze energie besparen. Ook zijn ze interessant voor mensen die weinig tijd hebben om te koken.

En natuurlijk voor degenen die geen groot budget hebben om een fornuis te installeren of te vervangen.

Tot slot zijn er al die mensen die hun hele leven met dit soort fornuizen hebben gekookt en niet willen overstappen op inductiekoken. Ze zijn misschien niet de beste optie voor bejaardehuizen of woningen voor oudere mensen.

Zijn gaskookplaten veilig?

Eén van de grootste zorgen van kopers en gebruikers van gaskookplaten is de veiligheid ervan. Vandaag de dag moeten ze volgens de wet een veiligheidssysteem hebben dat de gastoevoer afsluit in het geval dat de vlam uitgaat. Dit beperkt de gevaren bij vergeetachtige mensen. Aan de andere kant zijn ongelukken nooit helemaal uit te sluiten.

Het is echter een minimaal risico, dat je altijd zal hebben als je een gasinstallatie hebt. Daarom zijn periodieke controles belangrijk, en wat betreft de mogelijkheid om je te branden aan de gasvlam, is het gevaar hiervan minder groot dan bij andere soorten kookplaten. Het vuur is veel beter zichtbaar dan de hitte van de keramische kookplaten. Een goede afzuigkap is ook geen overbodige luxe boven je kookplaat. Ook is het een goed idee om een rookmelder in de keuken aan te brengen.

Technologische moderne keuken in minimalistische stijl met een nieuwe generatie toestellen.

Gaskookplaten zijn veel goedkoper dan alternatieven zoals keramische- en inductiekookplaten.
(Bron: Kuprynenko: 113379811/ 123rf.com)

Welke voordelen bieden gaskookplaten bij het koken?

De uitvinding van de gasfornuizen, en daarmee de mogelijkheid om de temperatuur waarmee wordt gekookt beter te beheersen, was in die tijd een echte culinaire revolutie. Enkele van de belangrijkste voordelen die gaskookplaten bieden bij het koken zijn onder andere:

 • Door te kunnen koken op de gewenste en meest geschikte temperatuur kan de kwaliteit van veel voedingsmiddelen beter behouden blijven.
 • Door de onmiddellijke en constante toevoer van warmte kunnen de vitaminen en eiwitten in het voedsel behouden blijven zonder dat ze hun kleur, textuur of smaak verliezen.
 • Dankzij het hoge vermogen kun je gebakken gerechten krokanter en smakelijker maken.
 • Het sissen van de vlam is een geluid dat je leert gebruiken bij het koken, een geluid dat ontbreekt als je kookt op elektra.
 • Met een wokbrander kun je zeer goed op hoge temperatuur wokken. Bovendien hoef je geen nieuwe pannen aan te schaffen.

Waarom is het belangrijk om gaskookplaten goed te reinigen?

Een nadeel van koken op gas is dat gaskookplaten over het algemeen lastig schoon te houden zijn, met alle kronkels en uitstekende delen zijn vooral de roosters van een gaskookplaat of gasfornuis een echt karwei om schoon te maken, al zijn er tegenwoordig moderne gaskookplaten die efficiënter in gebruik en onderhoud zijn.

Het is echter essentieel om het goed te doen en niet alleen voor de hygiëne en de esthetiek. Een goede reiniging is ook noodzakelijk om veiligheidsredenen, omdat gemorst voedsel, vuil of vet de gasuitstroomgaten kunnen blokkeren.

Welke alternatieven zijn er voor gaskookplaten?

Gelukkig is er vandaag de dag een grote verscheidenheid aan mogelijkheden om in een keuken te gebruiken. Enkele van de meest populaire alternatieven voor gaskookplaten zijn inductiekookplaten en keramische kookplaten.

Inductiekookplaten: Eén van de voordelen van koken op een inductie kookplaat is dat er weinig energie verloren gaat bij het koken; de bodem van de pan wordt verhit en niet de kookplaat waar de pannen op staan. Alle energie gaat naar het verwarmen van de pan en niet, zoals bij gas, gedeeltelijk langs de pan of, zoals bij een keramische kookplaat, naar het verwarmen van de plaat zelf. Ze zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Je moet meestal wel nieuwe pannen kopen.

Keramische kookplaten: De keramische kookplaat is een veel gebruikte warmtebron omdat hij enkele voordelen van de inductiekookplaat heeft, zoals het gemak van schoonmaken en de veiligheid van het niet hebben van open vuur. Het heeft ook enkele van de voordelen van het gasfornuis, namelijk de relatief lage aanschafkosten van de kookplaat. Nieuwe pannen zijn meestal een must, al hoeven die dan weer niet te voldoen aan bepaalde voorwaarden zoals bij de inductiekookplaat.

Gastronomische keuken is voorzien van witte kasten

Ze zijn zeer veelzijdig en je kunt er bijna alle soorten pannen op gebruiken.
(Bron: Iriana88w: 89679773/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een gaskookplaat om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de kookplaat die je nodig hebt:

Ontwerp en materiaal

Vandaag de dag zijn er gaskookplaten in verschillende uitvoeringen te vinden. Aan de ene kant zijn er de modellen met het bekende traditionele ontwerp en aan de andere kant de modernere, de zogenaamde glas-op-gas kookplaten. Deze laatste zijn gemakkelijker te reinigen en hebben een modernere uitstraling. De meeste gaskookplaten zijn gemaakt van roestvrij staal.

Wat de pannendragers betreft, is ons advies om voor de gietijzeren pitten te gaan in plaats van de geëmailleerde gaspitten. Gietijzer is een duurzamer materiaal en de levensduur is veel langer. Daarnaast is het belangrijk dat de roosters een zo groot mogelijke stabiliteit garanderen, zodat de pannen niet heen en weer bewegen.

Nieuwe ingerichte keuken met ingebouwde gaskookplaat

Ze zijn zeer veelzijdig en je kunt er bijna alle soorten pannen op gebruiken.
(Bron: Dbajurin: 30655621/ 123rf.com)

Aantal en type gaspitten

Van oudsher hadden de meeste gaskookplaatmodellen vier pitten, wat de standaardgrootte was. Tegenwoordig zijn de drie- en zelfs vijf-gasbranders zeer populair geworden. Deze laatste zijn ideaal voor grotere keukens.

Er zijn ook modellen met twee- en zes-gasbranders.

Het voordeel van driepits gaskookplaten is dat ze meestal één grotere brander hebben. Bovendien hoef je een gaspit minder schoon te maken. Aan de andere kant is het handig om een wokbrander op je kookplaat te hebben, want die zorgt voor meer vermogen en is ideaal om veel sneller mee te kunnen koken.

Grootte

De omvang is normaal gesproken gekoppeld aan het aantal gaspitten, hoewel de afmetingen voor een bepaald aantal gasbranders licht kunnen variëren. Daarom is het belangrijk dat je controleert of de grootte van de kookplaat geschikt is voor de keuken waarin je hem gaat installeren. De grootte van kookplaten met vier gaspitten is meestal 60 cm.

Vermogen

Eén van de grote voordelen van gaskookplaten is ongetwijfeld het grote vermogen dat ze hebben. Bovendien hebben fabrikanten de afgelopen jaren veel krachtigere kookplaten ontwikkeld die gaspitten met meer vlamafstellingen hebben. Je kunt verschillende modellen vinden met negen niveaus. Je kunt tijdens het koken dan ook de warmte van de vlam nauwkeuriger reguleren.

Samenvatting

Met gaskookplaten kun je bijna alle soorten pannen gebruiken, ze zijn goedkoper en hebben een lager energieverbruik. Bovendien heb je tijdens het koken een grote controle over de hitte van de vlam, waardoor elke variatie een direct effect heeft. Het is dus niet verwonderlijk dat veel mensen ze niet willen veranderen voor keramische- of inductiekookplaten.

Wat dat betreft zijn veel kookliefhebbers van mening dat het koken op gas veel creatiever en levendiger is. De afgelopen jaren zijn er bovendien grote innovaties in de ontwerpen ervan doorgevoerd en worden er nieuwe materialen voor gebruikt. Ze zijn dus esthetisch verbeterd, hebben betere prestaties en zijn gemakkelijker te reinigen.

Vond je onze shopgids over gaskookplaten interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Delesha: 136319665/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies